Teknologi og mennesker

Share

#122: - Da ser du hvem som svømmer naken

Season 6, Ep. 22

Denne uken ser vi på hvordan det står til med AS Norge når det kommer til transformasjon, digitalisering og omstilling. Vi dykker ned i innovasjonsindekser og ta tempen på situasjonen i Norge. Har vi den innovasjonskraften vi trenger, og hva skal til for å gire opp?


Ukens gjester er Bente Sollid Storehaug, styregrossist, rådgiver og foredragsholder, og Tor Andreassen, professor i tjenesteinnovasjon på Norges Handelshøyskole. 


Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

Flere episoder

  • 25. BONUS: «Parasite Hotel» (feat. insekter, biologer og teknologer)

    31:43
    I denne episoden snakker vi om et høyteknologisk insekthotell som har flyttet inn på Botanisk hage. Det har fått navnet Tøyen Bee & Bee og er et samarbeid mellom Naturhistorisk museum, Atea og IBM.Tidligere i år kom rapporten «The Global Risks Report 2023» som beskriver de største truslene vi står overfor de nærmeste 10 årene. Ett av disse er tap av biologisk mangfold.Biologisk mangfold er et begrep som omfatter alt liv på jorda - millioner av planter, dyr og mikroorganismer, arvestoffet deres og økosystemet de er en del av. Antall arter synker dessverre i høyt tempo. Hvordan kan et insekthotell bidra til kunnskapsutvikling slik at vi kan ta bedre vare på insektene, og hvilken rolle spiller teknologi for å løse de utfordringene vi står overfor?Ukens gjester er Hallvard Elven, insektforsker ved Naturhistorisk museum, Bjørn Hegle, rådgiver iOt i Atea, og Lars Nordbryhn, seniorarkitekt, IBM. Programleder er Christian Brosstad, Atea.Her finner du mer info om insektshotellet: https://www.nhm.uio.no/toyen-bee-and-bee/
  • 24. BONUS: Hva kan næringslivet gjøre for å få best klimaeffekt? Med Jens Ulltveit-Moe, Thina Saltvedt og Mali Hole Skogen

    29:53
    FNs klimapanel kom i forrige uke med «siste advarsel». Konklusjonen er at verdens klimaarbeid og grønne omstilling går altfor tregt. Det haster nå. Vi er ikke på rett spor for å oppnå bærekraftig utvikling og bærekraftsmålene som er satt. Politikerne gjør ikke nok. Hva da med næringslivet?Er næringslivet mer opptatt av å redusere matsvinn i kantina enn å virkelig gjøre tiltak som har en effekt? Alle sektorer må legge om hvis vi skal klare å nå bærekraftsmålene. I denne episoden spør vi: Hva kan næringslivet gjøre for å få best klimaeffekt? Ukens gjester er Thina Saltvedt, sjefanalytiker, Sustainable Finance i Nordea, Mali Hole Skogen, teknologi- og bærekraftsdirektør IKT Norge, og Jens Ulltveit-Moe, konsernsjef i Umoe Gruppen, investor og styreleder i SKIFT og Cicero. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. Dette er et opptak fra en LIVE-podkast 21. mars 2023. 
  • 23. #123: Teknologitrender 2023: - I'm a Believer!

    01:15:18
    Under årets største tech-konferanse, SXSW, presenterte Amy Webb en av årets viktigste trendrapporter; FTIs Annual Tech Trends Report 2023. Tidligere i år ble også Accenture Life Trends 2023 publisert. I denne episoden går vi rett og slett gjennom disse to rapportene. Det skjer mye akkurat nå, så du kan ikke lene deg tilbake for kun å observere. Du må tenke gjennom hvordan disse trendene treffer deg, som arbeidstaker, og virksomheten du jobber i. Men vi har gjort det enkelt for deg. Våre gjester har plukket ut de viktigste trendene som du bør kjenne til. Ukens gjester er Tuva Lunde Smestad, tjenestedesigner i Accenture Song, Ann-Kristin Hansen, daglig leder i Kvesst og programleder i podkasten "Knepp", og Hans-Petter Nygård-Hansen, teknologiekspert.Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.Her kan du laste ned trendrapportene:Accenture Life Trends 2023Amy Webb Trends Report 2023Kilde: Lydklipp hentet fra Amy Webbs presentasjon på SXSW 11. mars 2023.
  • 21. #121: Kan teknologi redde helse- og omsorgstjenesten?

    47:07
    Helse-Norge står overfor store utfordringer de neste årene. Det er personellmangel, flere blir eldre og syke og forventningene våre til helsetjenesten øker. Konsekvensen er at vi må prioritere kraftigere når det kommer til penge- og ressursbruk. I tillegg må helsesektoren også bidra til det grønne skiftet.I begynnelsen av februar i år la helsepersonellkommisjonen frem sin 330 sidersrapport, «Tid for handling. Personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste». Her er det mange varsellamper spredd utover sidene. Nå kreves det handling – eller en omlegging og transformasjon av helsesektoren. Det holder ikke lenger å rope på «varme hender».I denne episoden skal vi snakke om hvilken rolle teknologi kan spille i denne omstillingen. Kan teknologi redde helse- og omsorgstjenesten?Ukens gjester er Trine Johansen Meza, rektor ved Høyskolen Kristiania og professor i biomedisin og helsevitenskap, og Gunnar Bovim, rådgiver ved NTNU, styreleder i Innovasjon Norge og Oslo universitetssykehus, og har ledet helsepersonellkommisjonen. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
  • 20. #120: Har vi en IT-sikkerhetskrise?

    58:22
    En rykende fersk rapport fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sier at norske virksomheter og offentlig sektor må være mer forberedt, og ha høyere beredskap fremover. Vi lever i en urolig verden og sikkerhetstruslene blir flere og mer sofistikerte. NSM mener at virksomheter og nasjonen Norge må «gire opp» sikkerhetsarbeidet.I denne episoden spør vi om hvordan det egentlig står til med IT-sikkerheten i Norge, og hva bør gjøres nå? I tillegg snakker vi om Tiktok-ministeren og kriminelles bruk av AI-tjenesten ChatGPT. Ukens gjester er Øyvind Husby, adm. direktør i IKT-Norge, og Thomas Tømmernes, IT-sikkerhetssjef i Atea Norge, og programleder i sikkerhetspodden «Før alarmen går».Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. 
  • 19. #119: To norske eksport-suksesser

    47:37
    I denne episoden skal vi bli kjent med to selskaper som har suksess på hver sin måte; AutoStore og Vow. Vi snakker om GreenTech, innovasjonskraft, eksportmuligheter, bærekraft, Richard Branson, Rubiks kube og supersmarte roboter.Ukens gjester er Anette Matre, Chief People & Information Officer i AutoStore, og Henrik Badin, CEO i Vow. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.
  • 18. #118: 10 spørsmål om kunstig intelligens i 2023

    58:37
    Kunstig intelligens er overalt 🤖 Det estimeres at det globale markedet for kunstig intelligens vil være verdt svimlende 1395 milliarder dollar i 2029. World Economic Forum mener at kunstig intelligens både er den teknologien med størst nytteverdi, men også den teknologien som har størst skadepotensiale. Dette er altså et teknologiområde som får stor betydning for samfunnsutviklingen, og kan bidra til å løse utfordringer for både privat og offentlig sektor. I denne episoden skal vi prøve å være litt konkrete. Vi skal svare på de 10 viktigste spørsmålene virksomheter kan ha om kunstig intelligens i 2023. Ukens gjester er Liv Dingsør, adm. direktør i Digital Norway, og Morten Irgens, prorektor ved Høyskolen Kristiania, styremedlem i CLAIRE, NORA og Adra, og rådgiver ved OsloMet.Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge. 
  • 17. #117: ChatGPT i skolen: Forbud eller elske?

    49:40
    Kunstig intelligens er kanskje vår tids største teknologiske revolusjon. Men det er mange kritiske røster, også i skolen. Debatten raser i mediene.De siste ukene har vi lest om elever som har levert inn oppgaver laget av AI-teknologien ChatGPT. Skoler forbyr bruk av tjenesten. Flere danske universiteter sperrer nå bruk av chatroboten på eksamen. Det finnes mange eksempler. Listen er lang, og den er fargelagt med begreper som juks, plagiat, mindre læring og synkende motivasjon.Så hva nå? Bør kunstig intelligens i skolen forbys eller må vi endre skolen?Ukens gjester er Sten Ludvigsen, professor i læring og digitalisering ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet Oslo, og Elisabeth Palmgren, tidligere rektor ved Teglverket skole og nå leder for skolesatsingen i Atea.Programleder er Christian Brosstad, Atea. Hva er ChatGPT? Vi har spurt den 🤖«ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) er et kunstig intelligens-system som er utviklet for å gi kontekstuell samtale. Det er designet for å lære av samtalene sine og gi mer naturlige svar. Systemet bruker et kunstig nevralt nettverk (GPT-3) som er trent på store mengder tekst og samtaler, og kan generere fleksible og interessante samtaler. Det kan brukes til å svare på vanlige spørsmål og starte samtaler om et bredt spekter av emner». Du finner den her.