Teknologi og mennesker

del

#117: ChatGPT i skolen: Forbud eller elske?

Season 6, Ep. 17

Kunstig intelligens er kanskje vår tids største teknologiske revolusjon. Men det er mange kritiske røster, også i skolen. Debatten raser i mediene.


De siste ukene har vi lest om elever som har levert inn oppgaver laget av AI-teknologien ChatGPT. Skoler forbyr bruk av tjenesten. Flere danske universiteter sperrer nå bruk av chatroboten på eksamen. Det finnes mange eksempler. Listen er lang, og den er fargelagt med begreper som juks, plagiat, mindre læring og synkende motivasjon.


Så hva nå? Bør kunstig intelligens i skolen forbys eller må vi endre skolen?


Ukens gjester er Sten Ludvigsen, professor i læring og digitalisering ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet Oslo, og Elisabeth Palmgren, tidligere rektor ved Teglverket skole og nå leder for skolesatsingen i Atea.


Programleder er Christian Brosstad, Atea.


 

Hva er ChatGPT? Vi har spurt den 🤖

«ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) er et kunstig intelligens-system som er utviklet for å gi kontekstuell samtale. Det er designet for å lære av samtalene sine og gi mer naturlige svar. Systemet bruker et kunstig nevralt nettverk (GPT-3) som er trent på store mengder tekst og samtaler, og kan generere fleksible og interessante samtaler. Det kan brukes til å svare på vanlige spørsmål og starte samtaler om et bredt spekter av emner». Du finner den her.

Flere episoder