Spoorcast

Share

Met de Thalys naar Parijs

Season 3, Ep. 9

De Spoorcast goes international. Deze aflevering komt niet vanuit de Spoorcast-studio Utrecht, maar vanaf Gare du Nord in Parijs. We vertellen over onze ervaringen met de Thalys en over wat er in onze ogen nog beter zou kunnen op het gebied van internationaal treinvervoer. Verder hebben we het over de treinsimulator die de NS inzet om nieuwe machinisten te werven en over batterij- en waterstoftreinen. Uiteraard is er ook een nieuwe spoormedewerker van de maand; daarvoor zoeken we vanuit Parijs contact met Venlo.


Linkjes:


More Episodes

 • 8. De spoorbouwmeester - met Marianne Loof

  01:29:37
  Al meer dan 20 jaar heeft Nederland een Spoorbouwmeester. Maar wat doe diegene precies? De beste manier om daar achter te komen leek ons op de huidige Spoorbouwmeester uit te nodigen in de Spoorcast. Marianna Loof vertelt over haar werk en dat van Bureau Spoorbouwmeester en de uitdagingen voor de toekomst. Daarnaast bezoeken Arno, Arjan en Elger een Limburgse Stationshuiskamer, moeten we het even hebben over de reserveringsverplichting in internationale treinen en bellen we uiteraard met machinist in opleiding Ed Hol.Linkjes:Bericht van ProRail over de Spoorwensdagen.Nieuwsbericht van het AD over de reserveringsverplichting in internationale treinen deze zomer.Artikel van NS over de grote hoeveelheid werkzaamheden.De website van Bureau Spoorbouwmeester.Artikel van RTL Nieuws over toestemming voor invoering spitstoeslag door NS.
 • 7. Na een ongeluk - met Riet Schroven

  01:38:20
  Je kunt met de ICNG van Rotterdam naar Amsterdam en weer terug en nog steeds heb je dan te weinig tijd om deze Spoorcast te beluisteren. April was een maand met heel veel nieuws en dus hebben dubbel zoveel acturailtjes voor je. Daarnaast staan we natuurlijk uitgebreid stil bij het treinongeluk bij Voorschotten begin april. We praten erover met Riet Schroven, directeur Projecten bij ProRail. Met wie Arjan, Arno en Elger ook uitgebreid over haar werk praten. En alsof dat nog niet genoeg is maakten we een ritje met de ICNG, mag de NS een spitstoeslag invoeren en heeft machinist in opleiding Ed Hol inmiddels zijn eerste ritten gemaakt.Linkjes:Overzicht nasleep van het ongeval in Voorschoten van ProRail.Artikel van het AD over het bijna-ongeluk bij Heerlen.Verslag door de NOS van de (test)rit van de ICNG.Artikel van het AD over de concessie van de Valleilijn.Bericht van NS over nieuwe uitgiftepunten voor OV-fietsen.Artikel van RTL Nieuws over toestemming voor invoering spitstoeslag door NS.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 6. Eten op het station

  01:10:47
  Van een snelle lunch bij de AH to go to vers een broodje van de Backwerk. En van een koffie-abonnement van de Broodzaak tot de zeldzame pizza van Luca's. Deze Spoorcast gaan we het hebben over eten en drinken op het station. Daarnaast hebben we het uiteraard over gravende dassen, kan Arjan eindelijk met de metro naar het strand en bezoeken Arjan, Arno en Elger het lelijkste station dat ze tot nu toe hebben gezien. Linkjes:Berichtgeving van ProRail over de dassenburcht bij Esch.Artikel van Treinreiziger.nl over de plannen van Qbuzz voor een nachttrein tussen Rotterdam en Utrecht.Reportage van RTV Rijnmond over de metro naar Hoek van Holland Strand.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 5. Treinen zonder machinist - met Allard Katstra

  01:15:20
  Eind vorig jaar heeft ProRail een test gedaan met een zelfstandige rangerende goederenlocomotief op een rangeerterrein in Oosterhout. Allard Katstra is projectleider van deze zogenaamde 'proof of concept' en vertelt alles over dit project en de verdere ontwikkeling van zelfrijdende treinen. Daarnaast reizen Arjan, Arno en Elger af naar Groningen, bellen ze met Limburg en beginnen we aan de reis van mens tot machinst.Linkjes:Nieuwsbericht van NS over de Stationsbelevingsmonitor 2022.Het complete overzicht van de waarderingscijfer van alle treinstations.Spoorcast S02E11 met de reportage van Klimmen-Ransdaal.De Facebook-pagina van Modelbouw Bert Senden.De volledige adviesaanvraag dienstregeling 2024 van NS.Video van ProRail over de test met het zelfstandig rangeren van een goederenlocomotief in Oosterhout.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 4. Hoogtepunten in 2023

  01:10:52
  Eigenlijk een maandje te laat, maar toch: in deze Spoorcast bespreken Arjan, Arno & Elger waar ze naar uit kijken op spoorgebied in 2023. En dat niet alleen: er wordt gebeld met een docent, er is nieuws over de Thalys, Nederland krijgt er een treinstation bij en uiteraard bezoeken we ook weer een station.Linkjes:Bericht van ProRail over de heropening van station Zoetermeer.Nieuwsartikel van de NOS over het verdwenen van de merknaam Thalys.Artikel van het AD over de komst van station Hazerswoude/Koudekerk.Nieuwsbericht op Treinreiziger.nl over vertraging van opening Hoek van Holland-strand.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 3. Het herstel van de Hanzelijn - met Jaap Balkenende

  01:22:32
  Drie maanden lang reden er geen treinen over de Hanzelijn nadat er op 2 september een hoogspanningskabel op het spoor terechtkwam. Projectmanager Jaap Balkenende, die betrokken was bij aanleg van deze spoorlijn, kwam speciaal voor het herstel terug van pensioen. Arjan, Arno & Elger vragen hem alles over die bijzondere project. Daarnaast hebben we het over de geplande werkzaamheden voor dit jaar, trekt Arjan de stekker uit een website en bezoeken we het grootste treinstation van Nederland.Linkjes:Artikel van RTL Nieuws over buitendienststellingen vanwege werkzaamheden dit jaar.De website Op ons station van NS en ProRail.Blogpost over het einde van vertraagd.com.Nieuwsbericht van ProRail over de herstelwerkzaamheden aan de Hanzelijn.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 2. De opleiding tot conducteur

  01:15:33
  Om het personeelstekort op te vangen gaat NS kantoorpersoneel inzetten als assistent-conducteur. Maar conducteur zijn is niet iets wat je 'zomaar' even doet. Om hoofdconducteur te worden moet je een paar maanden in opleiding. Wat leer je dan allemaal? Arjan, Arno & Elger vragen het aan conducteur Sanne Kuijpers. Daarnaast hebben we het over de nieuwe dienstregeling, bezoeken we een Zeeuws station en is Arjan terug op YouTube!Linkjes:Beelden van de botsing tussen een trein en een lege bus in Bergen op Zoom.Bekijk enkele illustraties uit het boek 'Van Apekop tot Dwarsligger'.Informatie van ProRail over aanleg vierde perron op station Tilburg.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 1. Te korte treinen - met Thijs van Daalen

  01:05:19
  Het was één van de grootste klachten van reizigers dit najaar: de treinen zijn te kort. Waarom zijn er na het uitkleden van de dienstregeling door NS in september geen langere treinen ingezet? Thijs van Daalen, regisseur Vraag & Aanbod bij NS, legt uit hoe dat kan en - niet onbelangrijk - waarom het beter wordt. Daarnaast maak je als Spoorcast-luisteraar kans op een prijs en gaan Arjan, Arno & Elger op zoek naar kroepoek.Linkjes:Beelden van de botsing tussen een trein en een lege bus in Bergen op Zoom.Bekijk enkele illustraties uit het boek 'Van Apekop tot Dwarsligger'.Informatie van ProRail over aanleg vierde perron op station Tilburg.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 12. De uitdagingen voor een rooskleurige spoortoekomst - met Prof.dr. Rob Goverde

  01:22:25
  Wat zijn de grootste bedreigingen of uitdagingen voor de toekomst van het Nederlandse spoor? Omdat we die vraag zelf niet goed kunnen beantwoorden, krijgen we in deze aflevering van de Spoorcast hulp van een expert: Prof.dr. Rob Goverde van de TU Delft. Hij vertelt onder meer over automasteringsuitdagingen en legt uit waarom internationaal treinverkeer zo complex is. Daarnaast hebben Arjan, Arno en Elger een wel heel bijzonder stationsbezoek meegemaakt, wordt Arno gestalkt door een conducteur (of andersom) en denken we er over na om een paar treinstellen te kopen.Linkjes:Nieuwsbericht over de verkoop van ICR-treinstellen door NS.Artikel NRC 'De problemen op het spoor zijn nog lang niet voorbij'.Uitlegvideo over ATO van ProRail.Volg de Spoorcast op Instagram.