Share

cover art for Hoogtepunten in 2023

Spoorcast

Hoogtepunten in 2023

Season 4, Ep. 4

Eigenlijk een maandje te laat, maar toch: in deze Spoorcast bespreken Arjan, Arno & Elger waar ze naar uit kijken op spoorgebied in 2023. En dat niet alleen: er wordt gebeld met een docent, er is nieuws over de Thalys, Nederland krijgt er een treinstation bij en uiteraard bezoeken we ook weer een station.


Linkjes:

More episodes

View all episodes

 • 2. Open access - met Wijnand Veeneman

  01:16:32
  In heel de EU moet iedereen die treinen wil laten rijden op het spoor dat mogen, als er maar genoeg ruimte op het spoor is. Dat is het idee achter open access. In Nederland zien we tot nu toe vooral initiatieven voor internationale treinen die hier gebruik van maken, maar dat kan zomaar eens gaan veranderen. Wijnand Veeneman, universitair hoofddocent aan de TU Delft, legt in deze Spoorcast uit hoe open access werkt en wat Arriva hiermee van plan is op het hoofdrailnet. En dat niet alleen: Arno, Arjan en Elger reizen naar een kopstation voor een reportage, er komen goedkope treinen naar onder meer Berlijn en Parijs en er is een probleem met nieuwe seinen.Linkjes:Artikel van Treinreiziger.nl over de plannen van GoVolta.Bericht van ProRail over de problemen met nieuwe seinen en de gevolgen daarvan.Nieuwsartikel van het AD over het onderzoeksrapport naar de storing op de verkeersleiding in Amsterdam.De aanvraagen die Arriva heeft gedaan voor open access tot in 2032.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 1. Spoorplannen in partijprogramma's - met Boyan Ephraim

  01:23:23
  22 november mogen we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar wat zijn de plannen van de verschillende partijen met het spoor in Nederland? We bespreken het in deze Spoorcast met journalist Boyan Ephraim van RTL Nieuws. Verder spraken Arjan en Elger met journalist Sander Groen over zijn boek 'Tussen de rails', legt Arno uit waarom station Tilburg Universiteit wel eens wordt overgeslagen en gaat het over het laten rijden van een trein over de Afsluitdijk.Linkjes:Stuk van het Brabants Dagblad over het overslaan van Tilburg Universiteit.Onze uitleg: Dit is waarom treinstations soms worden overgeslagen.Artikel van Omroep Flevoland over de routes voor de Lelylijn die worden onderzocht.Bericht van de Volkskrant over de overname van Arriva door I Squared Capital.Het boek 'Tussen de rails' van Sander Groen.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 12. Met de Eurostar naar Londen

  01:06:53
  Na het succes van de aflevering vanuit Parijs vorig zijn Arjan, Arno en Elger opnieuw met de internationale trein op pad gegaan voor een locatie-uitzending. In één dag zijn we op en neer geweest naar Londen met de Eurostar en in Londen zelf hebben we ook nog verschillende vormen van spoorvervoer uitgeprobeerd. Onze ervaringen hoor je in deze Spoorcast, maar uiteraard bespreken we ook het laatste nieuws, van de spitsheffing tot de verkoop van onderdelen van Koplopers, en bellen we met onze machinist in opleiding Ed Hol.Linkjes:Artikel van Omroep Zeeland over 150 jaar Zeeuwse Lijn.Het oogstboek van de ICMm.Bericht van het AD over het spoordebat in de Tweede Kamer.Website Eurostar.Artikel van het London Transport Museum over de Elizabeth Line.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 11. Communicatie bij ProRail - met Inés Plasmans-Levert

  01:28:18
  De klanten van ProRail zijn de vervoerders, maar toch hebben heel veel mensen met de spoorbeheerder te maken. Niet alleen reizigers, maar ook omwonenden van het spoor. De manier waarop ProRail met hen communiceert is de afgelopen jaren veranderd onder leiding van Inés Plasmans-Levert. Eind deze maand stopt zij als directeur Communicatie & Externe Betrekkingen en in deze Spoorcast alvast haar afscheidsinterview. Verder gaan Arjan, Arno en Elger op bezoek bij een station met twee perrons langs één spoor, hebben we het over veranderingen bij de Intercity Brussel en blikken we terug op het Formule 1-weekend.Linkjes:Bericht van ProRail over de aangepaste dienstregeling bij Zevenbergen en Oudenbosch.Nieuwsartikel van de NS over de verandering bij de Intercity Brussel.Terugblik van de NS op het Formule 1-weekend.De website van de Raildagen met een overzicht van waar je naartoe kan.Documentaire Vijf Jaar Na De Stint op Videoland.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 10. Spitsheffing & prijsdifferentiatie

  01:09:46
  NS-directeur Wouter Koolmees zorgde voor veel discussie in de media en online door in een interview in De Volkskrant te opperen om treinen duurder te maken in de spits en goedkoper op momenten dat het rustig is. Er is veel kritiek op dit idee, maar te drukke treinen in de spits zijn een serieus probleem waar een oplossing voor moeten worden gevonden. Is het wel zo'n slecht idee? We bespreken in het in deze Spoorcast en roepen daarbij de hulp in van Bert van Wee, hoogleraar Transport Policy aan de TU Delft. Daarnaast kijken Arjan, Arno en Elger hun ogen uit op station Nijmegen, wordt de nieuwe dienstregeling besproken en gaat het over uitgestelde werkzaamheden.Linkjes:De plannen van NS voor de dienstregeling van 2024.Artikel van het AD over uitstel van de werkzaamheden aan station Tilburg.Stuk van Omroep West over uitstel van de werkzaamheden rond Gouda.Artikel van Spoor Pro over het verwijderen van wissels bij Heerhugowaard.Het interview met Wouter Koolmees in De Volkskrant over een spitsheffing.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 9. Assistenten op NS-treinen

  01:19:29
  Dit jaar krijgen NS-conducteurs op lange treinen soms hulp van collega's, die geen conducteur zijn, maar wel zijn opgeleid tot treinassistent. Arno is één van hen. Maar wat doet een treinassistent nu precies? En wat moet je leren voor je mee mag op de trein? We bespreken het in deze Spoorcast. Daarnaast bezoek Arjan, Arno en Elger een station in verbouwing, blikken we terug op de grote storing bij de verkeersleidingspost in Amsterdam en zwaaien we de Koninklijke trein uit.Linkjes:Volkskrant-stuk over de storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam.Artikel van de NOS over het afscheid van de Koninklijke trein.Nieuwsbericht van SpoorPro over plannen van FlixTrain voor trein naar Nederland.Artikel van AD over wens van Arriva om trein van Groningen naar Parijs te laten rijden.Stuk van de Volkskrant over de plannen van Qbuzz voor internationale treinen.Instragram-account van Arno over zijn werk als treinassistent.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 8. De spoorbouwmeester - met Marianne Loof

  01:29:37
  Al meer dan 20 jaar heeft Nederland een Spoorbouwmeester. Maar wat doe diegene precies? De beste manier om daar achter te komen leek ons op de huidige Spoorbouwmeester uit te nodigen in de Spoorcast. Marianna Loof vertelt over haar werk en dat van Bureau Spoorbouwmeester en de uitdagingen voor de toekomst. Daarnaast bezoeken Arno, Arjan en Elger een Limburgse Stationshuiskamer, moeten we het even hebben over de reserveringsverplichting in internationale treinen en bellen we uiteraard met machinist in opleiding Ed Hol.Linkjes:Bericht van ProRail over de Spoorwensdagen.Nieuwsbericht van het AD over de reserveringsverplichting in internationale treinen deze zomer.Artikel van NS over de grote hoeveelheid werkzaamheden.De website van Bureau Spoorbouwmeester.Artikel van RTL Nieuws over toestemming voor invoering spitstoeslag door NS.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 7. Na een ongeluk - met Riet Schroven

  01:38:20
  Je kunt met de ICNG van Rotterdam naar Amsterdam en weer terug en nog steeds heb je dan te weinig tijd om deze Spoorcast te beluisteren. April was een maand met heel veel nieuws en dus hebben dubbel zoveel acturailtjes voor je. Daarnaast staan we natuurlijk uitgebreid stil bij het treinongeluk bij Voorschotten begin april. We praten erover met Riet Schroven, directeur Projecten bij ProRail. Met wie Arjan, Arno en Elger ook uitgebreid over haar werk praten. En alsof dat nog niet genoeg is maakten we een ritje met de ICNG, mag de NS een spitstoeslag invoeren en heeft machinist in opleiding Ed Hol inmiddels zijn eerste ritten gemaakt.Linkjes:Overzicht nasleep van het ongeval in Voorschoten van ProRail.Artikel van het AD over het bijna-ongeluk bij Heerlen.Verslag door de NOS van de (test)rit van de ICNG.Artikel van het AD over de concessie van de Valleilijn.Bericht van NS over nieuwe uitgiftepunten voor OV-fietsen.Artikel van RTL Nieuws over toestemming voor invoering spitstoeslag door NS.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 6. Eten op het station

  01:10:47
  Van een snelle lunch bij de AH to go to vers een broodje van de Backwerk. En van een koffie-abonnement van de Broodzaak tot de zeldzame pizza van Luca's. Deze Spoorcast gaan we het hebben over eten en drinken op het station. Daarnaast hebben we het uiteraard over gravende dassen, kan Arjan eindelijk met de metro naar het strand en bezoeken Arjan, Arno en Elger het lelijkste station dat ze tot nu toe hebben gezien. Linkjes:Berichtgeving van ProRail over de dassenburcht bij Esch.Artikel van Treinreiziger.nl over de plannen van Qbuzz voor een nachttrein tussen Rotterdam en Utrecht.Reportage van RTV Rijnmond over de metro naar Hoek van Holland Strand.Volg de Spoorcast op Instagram.