Share

cover art for Assistenten op NS-treinen

Spoorcast

Assistenten op NS-treinen

Season 4, Ep. 9

Dit jaar krijgen NS-conducteurs op lange treinen soms hulp van collega's, die geen conducteur zijn, maar wel zijn opgeleid tot treinassistent. Arno is één van hen. Maar wat doet een treinassistent nu precies? En wat moet je leren voor je mee mag op de trein? We bespreken het in deze Spoorcast. Daarnaast bezoek Arjan, Arno en Elger een station in verbouwing, blikken we terug op de grote storing bij de verkeersleidingspost in Amsterdam en zwaaien we de Koninklijke trein uit.


Linkjes:

More episodes

View all episodes

 • 11. Communicatie bij ProRail - met Inés Plasmans-Levert

  01:28:18
  De klanten van ProRail zijn de vervoerders, maar toch hebben heel veel mensen met de spoorbeheerder te maken. Niet alleen reizigers, maar ook omwonenden van het spoor. De manier waarop ProRail met hen communiceert is de afgelopen jaren veranderd onder leiding van Inés Plasmans-Levert. Eind deze maand stopt zij als directeur Communicatie & Externe Betrekkingen en in deze Spoorcast alvast haar afscheidsinterview. Verder gaan Arjan, Arno en Elger op bezoek bij een station met twee perrons langs één spoor, hebben we het over veranderingen bij de Intercity Brussel en blikken we terug op het Formule 1-weekend.Linkjes:Bericht van ProRail over de aangepaste dienstregeling bij Zevenbergen en Oudenbosch.Nieuwsartikel van de NS over de verandering bij de Intercity Brussel.Terugblik van de NS op het Formule 1-weekend.De website van de Raildagen met een overzicht van waar je naartoe kan.Documentaire Vijf Jaar Na De Stint op Videoland.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 10. Spitsheffing & prijsdifferentiatie

  01:09:46
  NS-directeur Wouter Koolmees zorgde voor veel discussie in de media en online door in een interview in De Volkskrant te opperen om treinen duurder te maken in de spits en goedkoper op momenten dat het rustig is. Er is veel kritiek op dit idee, maar te drukke treinen in de spits zijn een serieus probleem waar een oplossing voor moeten worden gevonden. Is het wel zo'n slecht idee? We bespreken in het in deze Spoorcast en roepen daarbij de hulp in van Bert van Wee, hoogleraar Transport Policy aan de TU Delft. Daarnaast kijken Arjan, Arno en Elger hun ogen uit op station Nijmegen, wordt de nieuwe dienstregeling besproken en gaat het over uitgestelde werkzaamheden.Linkjes:De plannen van NS voor de dienstregeling van 2024.Artikel van het AD over uitstel van de werkzaamheden aan station Tilburg.Stuk van Omroep West over uitstel van de werkzaamheden rond Gouda.Artikel van Spoor Pro over het verwijderen van wissels bij Heerhugowaard.Het interview met Wouter Koolmees in De Volkskrant over een spitsheffing.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 8. De spoorbouwmeester - met Marianne Loof

  01:29:37
  Al meer dan 20 jaar heeft Nederland een Spoorbouwmeester. Maar wat doe diegene precies? De beste manier om daar achter te komen leek ons op de huidige Spoorbouwmeester uit te nodigen in de Spoorcast. Marianna Loof vertelt over haar werk en dat van Bureau Spoorbouwmeester en de uitdagingen voor de toekomst. Daarnaast bezoeken Arno, Arjan en Elger een Limburgse Stationshuiskamer, moeten we het even hebben over de reserveringsverplichting in internationale treinen en bellen we uiteraard met machinist in opleiding Ed Hol.Linkjes:Bericht van ProRail over de Spoorwensdagen.Nieuwsbericht van het AD over de reserveringsverplichting in internationale treinen deze zomer.Artikel van NS over de grote hoeveelheid werkzaamheden.De website van Bureau Spoorbouwmeester.Artikel van RTL Nieuws over toestemming voor invoering spitstoeslag door NS.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 7. Na een ongeluk - met Riet Schroven

  01:38:20
  Je kunt met de ICNG van Rotterdam naar Amsterdam en weer terug en nog steeds heb je dan te weinig tijd om deze Spoorcast te beluisteren. April was een maand met heel veel nieuws en dus hebben dubbel zoveel acturailtjes voor je. Daarnaast staan we natuurlijk uitgebreid stil bij het treinongeluk bij Voorschotten begin april. We praten erover met Riet Schroven, directeur Projecten bij ProRail. Met wie Arjan, Arno en Elger ook uitgebreid over haar werk praten. En alsof dat nog niet genoeg is maakten we een ritje met de ICNG, mag de NS een spitstoeslag invoeren en heeft machinist in opleiding Ed Hol inmiddels zijn eerste ritten gemaakt.Linkjes:Overzicht nasleep van het ongeval in Voorschoten van ProRail.Artikel van het AD over het bijna-ongeluk bij Heerlen.Verslag door de NOS van de (test)rit van de ICNG.Artikel van het AD over de concessie van de Valleilijn.Bericht van NS over nieuwe uitgiftepunten voor OV-fietsen.Artikel van RTL Nieuws over toestemming voor invoering spitstoeslag door NS.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 6. Eten op het station

  01:10:47
  Van een snelle lunch bij de AH to go to vers een broodje van de Backwerk. En van een koffie-abonnement van de Broodzaak tot de zeldzame pizza van Luca's. Deze Spoorcast gaan we het hebben over eten en drinken op het station. Daarnaast hebben we het uiteraard over gravende dassen, kan Arjan eindelijk met de metro naar het strand en bezoeken Arjan, Arno en Elger het lelijkste station dat ze tot nu toe hebben gezien. Linkjes:Berichtgeving van ProRail over de dassenburcht bij Esch.Artikel van Treinreiziger.nl over de plannen van Qbuzz voor een nachttrein tussen Rotterdam en Utrecht.Reportage van RTV Rijnmond over de metro naar Hoek van Holland Strand.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 5. Treinen zonder machinist - met Allard Katstra

  01:15:20
  Eind vorig jaar heeft ProRail een test gedaan met een zelfstandige rangerende goederenlocomotief op een rangeerterrein in Oosterhout. Allard Katstra is projectleider van deze zogenaamde 'proof of concept' en vertelt alles over dit project en de verdere ontwikkeling van zelfrijdende treinen. Daarnaast reizen Arjan, Arno en Elger af naar Groningen, bellen ze met Limburg en beginnen we aan de reis van mens tot machinst.Linkjes:Nieuwsbericht van NS over de Stationsbelevingsmonitor 2022.Het complete overzicht van de waarderingscijfer van alle treinstations.Spoorcast S02E11 met de reportage van Klimmen-Ransdaal.De Facebook-pagina van Modelbouw Bert Senden.De volledige adviesaanvraag dienstregeling 2024 van NS.Video van ProRail over de test met het zelfstandig rangeren van een goederenlocomotief in Oosterhout.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 4. Hoogtepunten in 2023

  01:10:52
  Eigenlijk een maandje te laat, maar toch: in deze Spoorcast bespreken Arjan, Arno & Elger waar ze naar uit kijken op spoorgebied in 2023. En dat niet alleen: er wordt gebeld met een docent, er is nieuws over de Thalys, Nederland krijgt er een treinstation bij en uiteraard bezoeken we ook weer een station.Linkjes:Bericht van ProRail over de heropening van station Zoetermeer.Nieuwsartikel van de NOS over het verdwenen van de merknaam Thalys.Artikel van het AD over de komst van station Hazerswoude/Koudekerk.Nieuwsbericht op Treinreiziger.nl over vertraging van opening Hoek van Holland-strand.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 3. Het herstel van de Hanzelijn - met Jaap Balkenende

  01:22:32
  Drie maanden lang reden er geen treinen over de Hanzelijn nadat er op 2 september een hoogspanningskabel op het spoor terechtkwam. Projectmanager Jaap Balkenende, die betrokken was bij aanleg van deze spoorlijn, kwam speciaal voor het herstel terug van pensioen. Arjan, Arno & Elger vragen hem alles over die bijzondere project. Daarnaast hebben we het over de geplande werkzaamheden voor dit jaar, trekt Arjan de stekker uit een website en bezoeken we het grootste treinstation van Nederland.Linkjes:Artikel van RTL Nieuws over buitendienststellingen vanwege werkzaamheden dit jaar.De website Op ons station van NS en ProRail.Blogpost over het einde van vertraagd.com.Nieuwsbericht van ProRail over de herstelwerkzaamheden aan de Hanzelijn.Volg de Spoorcast op Instagram.