Share

Spoorcast

Een podcast over het spoor


Latest episode

 • 9. Operatie Amsterdam Centraal - met Ankie Hectors

  01:08:18
  Veel mensen kunnen het zich niet eens meer herinneren dat Amsterdam Centraal niet wordt verbouwd. Is het station ooit klaar? De komende jaren niet in ieder geval. Bruggen worden vervangen, perrons worden verbreed, sporen worden ontvlochten, een tunnel wordt breder gemaakt en er wordt een nieuwe fietsenstalling gebouwd. Wat gebeurt er precies en waarom eigenlijk? Hoe lastig is het om zo'n druk en historisch station te verbouwen? En wanneer is het klaar? We bespreken het in deze Spoorcast met één van de projectmanagers: Ankie Hectors van ProRail. En verder gaat het over een verbod op tandems in te de trein, bespreken we de impact van de werkzaamheden rondom Amersfoort en gaan we op haltebezoek in plaats van stationsbezoek.Linkjes:Artikel van NS over de impact van de werkzaamheden in Amersfoort.Bericht van de Volkskrant over het verbod op tandems en ligfietsen in de trein.Animatie van wat er allemaal gebeurt op, onder en naast Amsterdam Centraal.De projectwebsite van Amsterdam Centraal: Bouwen op een eiland.Volg de Spoorcast op Instagram.

More episodes

View all episodes

 • 8. Europese spoorplannen in partijprogramma's

  01:17:15
  Op donderdag 6 juni zijn de Europese verkiezingen in Nederland en dus doken we weer de partijprogramma's in om te kijken wat erin staat over het spoor. Maar er is meer te bespreken: de NS heeft bekendgemaakt welke stations het vaakst zijn overgeslagen en de Drielandentrein gaat eindelijk rijden. Verder bellen we met een Rotterdammer die naast zijn werk oude trams door de stad rijdt en stappen we uit in Brooklyn voor een reportage.Linkjes:Bericht van Treinenweb over doorrijden van de Drielandentrein naar Luik.De lijst van de meest overgeslagen treinstations in 2023.Artikel van Omroep Gelderland met beelden van kapotte bovenleiding.De website van het ROVM.Rik Roeske op Instagram.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 7. Geweld tegen spoorpersoneel - met Marjan Bakker

  01:14:44
  Op zaterdag 20 april stonden de trein, en ook veel andere ov in Nederland, drie minuten stil naar aanleiding van het zoveelste geweldsincident tegen een conducteur. Hoe ervaart het spoorpersoneel zelf het toenemende geweld? En is er iets aan te doen? We praten erover met hoofdconducteur Marjan Bakker. Daarnaast bezoeken we een kleine stationnetje in Noord-Holland, bellen we met een stoker en nemen we uiteraard het laatste spoornieuws door in de acturailtjes.Linkjes:Stuk van de Volkskrant over het verdwijnen van de ICE naar Basel.Bericht van NS over aanpassing van de dienstregeling op de HSL.Nieuwsbericht van de NOS over elektrificatie van twee diesellijnen.Artikel van RTL Nieuws over het ombouwen van de stoomtrein in de Efteling.Verhaal van de NOS met video over de 3 minuten stilte in het ov.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 6. Aan de slag als machinist - met Ed Hol

  01:12:25
  Sinds maart vorig jaar belden we elke week met machinist in opleiding Ed Hol. Inmiddels is hij geslaagd en aan het werk als machinist bij NS, maar dat betekent niet dat hij iedere dag het land doorkruist met treinen vol reizigers. Wat doet hij precies? Hoe ziet een werkdag eruit? Ed is deze maand te gast en vertelt er alles over. Verder bezoeken we een station waar de sporen wel heel ver uit elkaar liggen en moeten we het even hebben over vieze vlekken en over de ellende rondom Schiphol deze maand.Linkjes:Stuk van Het Parool over de problemen op het spoor rond Schiphol.Artikel van RTL Nieuws over de procedure van de Europese Commissie tegen het gunnen van de concessie aan NS.Bericht van het AD over het verdwijnen van de Vieze Plek op spoor 9 van Den Haag Centraal.Het Instagram-account Viezevlekspoor9.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 5. Informatie over je treinreis - met Erna Burggraaff

  01:19:53
  Je denkt er helemaal niet over na als je onderweg bent, maar elke vertraging, verstoring en spoorwijziging komt heel veel verschillende manieren tot je. Omroepberichten op het station, informatie op de borden, berichten in de NS-app, posts op social media. In deze Spoorcast krijgen we meer uitleg over wat hierbij komt kijken en wat er nu wel en niet geautomatiseerd is. Daarvoor hebben we een gast: Erna Burggraaff, regisseur reisinformatie bij NS (maar stiekem werkt ze voor alle spoorbedrijven die personen vervoeren). Dit is trouwens ook het oude werk van Arjan en die doet een interessante bekentenis daarover... Verder bezoeken Arjan, Arno en Elger het slechtst gewaardeerde station van Nederland, kijken we vooruit naar de dienstregeling van 2025 en komen ook de jaarcijfers van NS langs.Linkjes:Artikel van NS over de jaarcijfers van 2023.Bericht van RTL Nieuws dat de treinkaartjes mogelijk 10 procent omhoog gaat.Overzicht van alle wijzigingen in de dienstregeling van NS in 2025.Nieuwsbericht van het AD over de aanschaf van 10 ICNG's die ook in Duitsland kunnen rijden.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 4. Flexibiliteit vs. efficiëntie - met Klaas Hofstra

  01:28:33
  De actualiteit had nog nooit zoveel impact op de Spoorcast als deze maand. Arno is er namelijk niet bij, vanwege de problemen met de HSL, maar gelukkig draagt hij toch zijn steentje bij. In studio ontvangen Arjan en Elger Klaas Hofstra. Hij is programmamanager Infra en Dienstregeling bij ProRail en weet daardoor alles van logistieke ontwikkeling. Klaas legt uit waarom er steeds minder wissels te zijn op het Nederlandse spoor. Daarnaast gaan we ein-de-lijk naar Antwerpen Luchtbal voor een reportage en horen we of machinist in opleiding Ed Hol nooit nog gaat afrijden.Linkjes:Update van ProRail over de situatie op de HSL.Artikel van de NOS over de historie van de HSL.Uitleg van ProRail over minder wissels, efficiënter spoor.Uitleg van ProRail over een recent project in Heerhugowaard waar wissels zijn verwijderd.Volg de Spoorcast op Instagram.
 • 3. Een nieuw spoorjaar

  01:14:47
  Een nieuw jaar, een nieuwe Spoorcast. Maar wat brengt 2024 eigenlijk op spoorgebied? Arno, Arjan en Elger bespreken onder meer de grote spoorprojecten die dit jaar plaatsvinden, de verwachtingen van de nieuwe dienstregeling en een spoorlijn die haar jubileum viert. Daarnaast bespreken we de nieuwe concessie van de NS, bezoeken we een station aan de Maaslijn en horen we of machinist in opleiding Ed Hol geslaagd is.Linkjes:Stuk van de Volkskrant over de staat van de spoordijken in Nederland.De volledige concessie voor het Hoofdrailnet 2025-2033.Artikel van RTL Nieuws over de lage punctualiteit van NS in 2023.Volg de Spoorcast op Instagram.