Share

cover art for Nixon's war at home: the birth of US counterterrorism

Statsvitenskap og sånt

Nixon's war at home: the birth of US counterterrorism

Season 4, Ep. 10

I denne episoden snakker Sondre med Daniel S. Chard om boken hans "Nixon's war at home. The FBI, Leftist Guerillas, and the Origins of Counterterrorism". I boken viser han blant annet hvordan en byråkratisk maktkamp med president Nixon og FBIs mektige leder J.Edgar Hoover bidro til å forme USAs antiterror-politikk. Denne konflikten lå også til grunn for det som ble Watergate-skandalen. Episoden dreier også over til å diskutere bekjempelse av terrorisme mer generelt. Daniel Chard er professor i historie ved Western Washington University i USA.


What has Nixon's war against leftist guerrillas to do with counterterrorism? In this episode the guest is Daniel Chard, professor in history at Western Washington University, USA. He has published the book "Nixon's war at home. The FBI, Leftist Guerillas, and the Origins of Counterterrorism", and we talk at length about the many interesting stories in his book, not least how the bureaucratic infighting between president Nixon and the powerful FBI boss J. Edgar Hoover helped establish counterterrorism in the US. This conflict was also an important factor in what later became the Watergate scandal. The episode then goes on to discuss how modern counterterrorism can be made more effective, humane and emancipatory.


More episodes

View all episodes

 • 9. Manglende tillit og politisk kaos: tid for oppdatering

  33:15
  I denne episoden kjører vi en oppdatering på flere politiske saker, blant annet skandalen knyttet til Erna Solberg og de overraskende valgene i Nederland og Argentina.
 • 8. Vold, vold og mer vold: tragedie og politisk kaos i Midtøsten

  44:45
  Etter Hamas' terrorangrep mot Israel den 7. oktober har Israel svart med bruk av voldsom voldsbruk. Dette betyr enorme menneskelige lidelser og unødvendig død. I denne episoden ser vi nærmere på hvordan Israel forsøker å bekjempe terrortrusselen, og hvorfor det er en dårlig strategi for å forebygge terrorisme i framtida.
 • Sikkerhet: et filosofisk og politisk perspektiv

  34:28
  Sikkerhetsmåneden 2023 nærmer seg slutten, og serien Sikkerhet og sånt avsluttes med en diskusjon om rollen sikkerhet spiller i den moderne staten.
 • Hva er samfunnssikkerhet?

  30:09
  Visste du at samfunnssikkerhet er et særnorsk begrep? I den fjerde episoden av serien Sikkerhet og sånt har vi fått besøk av professor Sissel Haugdal Jore for å se nærmere på begrepet samfunnssikkerhet. Hva legges i begrepet? Hvorfor er det viktig? Og hva er noen av utfordringene knyttet til arbed med samfunssikkerhet?a
 • Sosial manipulering ble plutselig skumlere

  33:05
  I den tredje episoden av serien Sikkerhet og sånt får vi igjen besøk av Ole Edvard Ørebæk for å snakke om sosial manipulering ved hjelp av kunstig intelligens. Ole Edvard gir oss et innlikk i en verden full av muligheter, både til hjelp og til svindel.
 • 7. SOS Midtøsten: terrorisme og humanitær katastrofe

  56:53
  Situasjonen er alvorlig i Midtøsten. Hamas har gjennomført terrorangrep mot Israel og Israel har svart med massiv voldsbruk. I denne episoden ser vi nærmere på situasjonen. Hva er terrorisme? Og hvordan bør en gå fremover for å bekjempe og forebygge terrorisme og konflikt?
 • Sikkerhetskultur: hva er det, og hvorfor er det så viktig?

  33:19
  I den andre episoden av serien Sikkerhet og sånt er temaet sikkerhetskultur. Fagdirektør i NSM, Roar Thon, er med i episoden for å forklare hva sikkerhetskultur er, og hvorfor det er så viktig. Thon knytter disse spørsmålene opp mot et bredere poeng om viktigheten av en god virksomhetskultur der sikkerhet spiller en viktig rolle.
 • Sosial manipulering: Hva er det, hvordan utføres det og hvordan kan det unngås?

  27:09
  Oktober er den nasjonale sikkerhetsmåneden i Norge. I år er temaet sosial manipulering, og som en del av arbeidet med å markere sikkerhetsmåneden lager Høgskolen i Østfold fire spesialepisoder om temaet. I første episode er gjest: Ole-Edvard Ørebæk, høgskolelektor ved Institutt for informasjonsteknologi og kommunikasjon.
 • 6. Snuskete business, visumtrøbbel og ansvarsfraskrivelse: Det er politiske skandaler Spessial

  33:46
  Krisen rundt Erna Solberg fortsetter, og hun viser ingen tegn til å ta ansvar for sine og ektemannens handlinger. Men Erna er ikke alene om å stå i en politisk krise. Vi ser tar en kikk rundt i det store utland for kriser som overgår det vi ser her hjemme.