Share

cover art for 119. Hurra for SINTEF 75 år!

Smart forklart

119. Hurra for SINTEF 75 år!

I 75 år har SINTEF utviklet teknologi for et bedre samfunn, og vi starter jubileumsåret 2025 med en fest av et opptak fra Trøndelagsmøtet - der vi snakker om hvor viktig forskning er for samfunnet vårt.


Gjester:


  • Trondheim-ordfører Kent Ranum (H)
  • NTNU-forsker Inga Strümke
  • SINTEF-konsernsjef Alexandra Bech Gjørv


Programleder: Aksel Faanes Persson


Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)


Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om i denne podkasten? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)

More episodes

View all episodes

  • 120. Hvordan skal du klare å stå i jobb til du blir 72 år?

    15:55|
    Ny runde med hurtigforklaring! Arbeidsministeren vil øke aldersgrensa i hele arbeidslivet til 72 år, men hvordan skal vi klare å få flest mulig til å holde ut så lenge? I denne episoden forteller seniorforsker Lisbeth Øyum om suksessfaktorene for å få folk til å stå lengst mulig i jobb - samtidig som de trives og presterer.Hele rapporten "Fleksibilitetsformer for senkarrierer" finner du her: https://lengrearbeidsliv.no/content/uploads/2024/10/SLUTTRAPPORT-Fleksibilitetsformer-og-senkarrierer-1.pdfProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)
  • 118. Radikale løsninger for å kjøle ned planeten vår

    43:28|
    Klinkekuler over isbreer, reflekser over ørkenen og speil ute i verdensrommet. Det er noen av forslagene som finnes i skuffa for radikale grep vi kan ta, om vi ikke lykkes med å redusere temperaturøkningen på jorda.Gjest: Odd Andersen, seniorforsker SINTEFProgramleder: Aksel Faanes Persson.Den tverrfaglige arbeidsgruppa som forsker Odd snakker om, finner du mer info om her: https://www.sintef.no/fagomrader/klimapositive-losninger/Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
  • 117. Live-podkast: Hvordan ta vare på naturmangfoldet samtidig som vi utvikler næringslivet vårt?

    33:12|
    Direkteopptak fra konferansen "Naturmangfold og næringsliv - Hva må til?", der vi prøver å få svar på hvordan vi kan få til både utvikling av næringslivet og bevaring av naturmangfoldet.I panelet:Kristian Dahlberg Hauge, byrådsleder (H) i TrondheimAnna Cecelie Brustad Moe, seniorrådgiver i NHO TrøndelagNorunn Sæther Myklebust, administrerende direktør i NINAAlexandra Bech Gjørv, konsernsjef i SINTEFProgramleder: Aksel Faanes PerssonLyst til å høre mer om naturmangfold? Du finner flere episoder om det i Smart forklart-arkivet, blant annet "87. Redder økosystemer i havet langs kysten" og "63. Stabletårnet som ikke bør falle".Mer om SINTEF-forskning innen naturmangfold finner du her: https://www.sintef.no/fagomrader/naturmangfold/Har du ris, ros eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)
  • 116. Termoelektrisk energi: Å gjøre hvilken som helst varme om til strøm

    30:34|
    Hadde det ikke vært genialt om mobilen din ladet seg opp mens den lå i bukselomma di, bare ved hjelp av kroppsvarme fra låret ditt? Det er kanskje ikke den mest nyttige effekten termoelektrisk energi har å by på (og det må også skje noe med mobilene våre sin energitørst før akkurat det blir mulig), men konseptet er uansett til å juble for: Det handler om å gjøre varme om til strøm.Og da snakker vi om så kraftig strøm, at det kan bidra inn i energipotten i samfunnet vårt. For å få til det må forskerne leke seg med naturens legoklosser, grunnstoffene, og lage nye materialer som gjør dette mulig. Det er de godt igang med!Gjest: Ole Martin Løvvik, sjefforsker SINTEF IndustriProgramleder: Aksel Faanes PerssonHør sjefforsker Ole Martins podkast «Grunnstoffene» her: https://open.spotify.com/show/52BTBcOE6S4dCQ14JlsbBr?si=9e6fb1715881499cLes mer om termoelektriske materialer her: https://www.sintef.no/ekspertise/sintef-industri/materialer-og-nanoteknologi/termoelektriske-materialer-til-sensorer-kjoling-og/Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
  • 115. Live-podkast: Nicolai Tangen og Alexandra Bech Gjørv

    31:42|
    Hør to av Norges mest respekterte toppledere prate om lederskap, forskning og Europas muligheter til å ta innpå i konkurransekappløpet med USA og Kina. – Det er så spennende å leve i den tiden vi lever i nå, at jeg nesten ikke kan vente med å komme meg ut av senga når jeg våkner om morgenen, sier oljefondsjef Nicolai Tangen i denne episoden. Hvorfor kan vi ikke bruke oljefondet til å fikse alle utfordringer i Norge? Har du alltid lurt på det, så gir han deg svaret på det også!  Podkastutstyret vi prater om i starten er norskproduserte, og SINTEF-utviklede, Nomono :) Opptaket er fra konferansen Digital fremtid, 29. oktober 2024. Gjester: Nikolai Tangen, CEO Norges Bank Investment ManagementAlexandra Bech Gjørv, konsernsjef for et av Europas største uavhengige forskningsinstitutter - SINTEF Programleder: Aksel Faanes Persson Takk til Håkon Haugli og Innovasjon Norges gode oppsummering av Draghi-rapporten, som vi refererer til i episoden:  https://www.altinget.no/eu/artikkel/super-marios-rapport-boer-ogsaa-faa-konsekvenser-for-norge  Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound) Har du ris, ros eller innspill til hva vi burde snakke om? Send det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no.
  • 114. Slik unngår du å bli lurt av deepfakes

    35:12|
    Hør Kongen ønske velkommen til Smart forklart! Eller er det bare fake?Deepfakes blir en stadig større utfordring for samfunnet vårt, og gjør at vi ikke lenger kan stole på at det vi ser og hører av bilder, video og lyd er ekte.Næringslivet risikerer å svindles for store pengesummer, du som privatperson kan bli lurt eller misbrukt - og demokratiet vårt kan påvirkes og utfordres.Da gjelder det å vite hvordan du avslører deepfakes - og det lærer du av forsker Viggo i denne episoden!Han har også laget en "Spot the fake"-test. Sjekk om du klarer å skille ekte fra fake der: https://spotthefake.sintef.no/Gjest: Viggo Tellefsen Wivestad, forsker i SINTEF DigitalProgramleder: Aksel Faanes PerssonMusikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound) Har du ris, ros, eller innspill til hva vi bør snakke om? Send oss det du har på hjertet til smartforklart@sintef.no :)
  • 113. Live-podkast: – Norge skal bli verdens mest digitaliserte land

    35:54|
    Direkteopptak fra Studentersamfundet i Trondheim! 26. september la regjeringa fram sin plan for digitaliseringa av landet vårt, og på etterfesten for lanseringa samlet vi et sterkt panel for å diskutere den nye strategien:Karianne Tung, Digitaliserings- og forvaltningsminister (Ap)Inga Strümke, KI-forsker og førsteamanuensis ved NTNUHåkon Haugli, Administrerende direktør i Innovasjon NorgeKristin Weidemann Wieland, Direktør for forskning, innovasjon og digitalisering i KSFrode Danielsen, Direktør i DigitaliseringsdirektoratetTrond Runar Hagen, Konserndirektør i SINTEF DigitalProgramleder: Aksel Faanes PerssonHer kan du lese hele "Fremtidens digitale Norge, Nasjonal digitaliseringsstrategi 2024-2030": https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/fremtidens-digitale-norge/id3054645/Musikk: Ooyy – Come 2gether (Epidemic Sound)
  • 112. Bør du varme opp før du løper?

    14:40|
    Hurtigforklaring: Vi tar med stoppeklokke i studio og forklarer ett tema på ti minutter! Denne gangen snakker Torstein Dalen-Lorentsen, forskningsleder for helse- og ytelsesteknologi i SINTEF, om hvordan oppvarming kan få deg til å prestere bedre (om du gjør det på riktig måte, da). Programleder: Aksel Faanes Persson Kontakt oss med ris eller ros på smartforklart@sintef.no :) Musikk: Ooyy - Come 2gether (Epidemic Sound)