Share

cover art for 19. Janne Andersson och sjätteklassarnas framtidsdrömmar

Skolpodden i Stockholm

19. Janne Andersson och sjätteklassarnas framtidsdrömmar

Season 2024, Ep. 19

Janne Andersson, tidigare förbundskapten i fotboll, träffar fortfarande sin lärare från första klass. I Skolpodden berättar om sin skoltid och mycket annat. Lyssna också till en ny lärarpanel och elever som berättar om hur de tänker inför att de snart slutar sexan.

 

Medverkande: Janne Andersson, tidigare förbundskapten, Matilda Nylén, Kungsholmens västra gymnasium, Tobias Rydström, Ekens skola, och Magnus Andersson, Bredängs anpassade grundskola, och elever från årskurs sex på Mariehällsskolan. Poddvärd: Björn Fridlund. 

More episodes

View all episodes

 • 20. 20. Struktur, drömmar och ett mirakel

  29:01
  Tydligt ledarskap, struktur och variation behövs för att behålla elevernas fokus. Så låter det när lärarpanelen pratar om studiero i klassrummet. Du hör matteläraren Matilda Nylén, slöjdläraren Tobias Rydström och specialläraren Magnus Andersson ge exempel från sin undervisning. Studenterna Hampus, Julia, Leonardo och Laia på Anna Whitlocks gymnasium delar sina tankar om framtid, drömmar, struktur och vikten av delmål till drömmålen. Och så minns Maria Fredriksson (guldbaggevinnare för dokumentären Miraklet i Gullspång) sin skoltid och hur den har påverkat hennes yrkesval.  Medverkande: Maria Fredriksson, dokumentärfilmare, Matilda Nylén, Kungsholmens västra gymnasium, Tobias Rydström, Ekens skola Magnus Andersson, Bredängs anpassade grundskola och studenterna Hampus, Julia, Leonardo och Laia på Anna Whitlocks gymnasium. Poddvärd: Björn Fridlund.
 • 19. 19. Janne Andersson och sjätteklassarnas framtidsdrömmar

  27:00
  Janne Andersson, tidigare förbundskapten i fotboll, träffar fortfarande sin lärare från första klass. I Skolpodden berättar han om sin skoltid och mycket annat. Lyssna också till en ny lärarpanel och elever som berättar om hur de tänker inför att de snart slutar sexan. Medverkande: Janne Andersson, tidigare förbundskapten, Matilda Nylén, Kungsholmens västra gymnasium, Tobias Rydström, Ekens skola, och Magnus Andersson, Bredängs anpassade grundskola, och eleverna Elisa, Charlie, Viktor, Vanessa, Haylie, Heddi och Zoe på Mariehällsskolan. Poddvärd: Björn Fridlund. 
 • 18. 18. Oisín, savannen och nya läraren

  20:10
  För ett år sedan träffade vi Sandra Ahlström just innan första lärarjobbet. Nu får vi veta hur det går. Journalisten Oisín Cantwell berättar om hur det var när han gick i skolan och ger råd till framtida kollegor. Dessutom blir det ett besök på Johannes skola där skolgården fått nya namn som Berget, Djungeln, Centrum, Lugnet och Savannen.  Första året som lärare. Sandra Ahlström om sitt första år i klassrummet. Fungerade lärarutbildningen? Vågade Sandra följa råd som poddens panel gav om att göra fel? Min skoltid. Redan på högstadiet kände Oisín Cantwell att han ville bli journalist. Han minns också en lärare som uppmuntrade honom att skriva. Vilket råd ger Cantwell själv till unga människor i dag? Ska de bli journalister?  Skolgård med nya namn. Savannen heter det som tidigare var en fotbollsplan. På Johannes skola har skolgårdens olika delar numera bytt namn för att göra övergångarna från lektion till rast enklare. Björn Fridlund träffar läraren Jenni Kjellberg Wettemark och biträdande rektor Malin Åkerblom.  
 • 17. 17. Skolan – en friskfaktor

  17:28
  Skolan är en viktig friskfaktor. Det säger Fredrik Boström som är chef för grundskolorna i Järva. Efter ett första halvår som grundskolechef gästar han Skolpodden för att prata om perspektivskifte, ledarskap och hur det är att arbeta i olika delar av Stockholm. Han har tidigare varit rektor på bland annat Rålambshovsskolan på Kungsholmen och Grimstaskolan i Vällingby.  I podden hör du också Iris, som gick ut nian på Husbygårdsskolan i somras. ”De vill att vi ska lyckas” säger hon om lärarna på skolan. Dessutom hörs ett klipp från Skolpoddens tidigare samtal med fotbollsspelaren Dejan Kulusevski.  Poddvärd är Björn Fridlund som arbetar på Mariehällsskolan och som tidigare jobbat på Radio Stockholm. 
 • 16. 16. Fika med årets rektorer

  19:45
  Fika med årets rektorerHör 2023 års rektorer i Stockholms stads skolor samtala om sina uppdrag, mål och utmaningar! Fatima Messili, Hökarängsskolan, Martin Malmberg, Rinkebyskolan och Catrine Hedlund, Blackebergs gymnasium pratar bland annat om närvarande ledarskap, satsning på psykisk hälsa, skolutveckling och heliga lektioner. Och så får vi veta mer om deras fritid. Det handlar om bakning som terapi, ljudböcker under träningen och smaksensationen pasta Alfredo. Allt under ledning av Mariehällsskolans Björn Fridlund som bjuder på kaffe och bullar.  
 • 15. 15. Fokus på lärarutbildningen

  17:56
  Lärarutbildningen i fokus. Är det för mycket teori? För lite praktik? Studenterna Karin Bohlin och Gustav Jakobsen i poddens panel ställer frågor om sin utbildning och får svar av Katarina Rejman, universitetslektor vid Stockholms universitet.  Hyllad lärare om det bästa som finns.  Emelie Cañadas på Tellusborgsskolan har hyllats som årets lärare på grundskolan. Här berättar hon mer om sitt arbete med nyanlända elever. Blyg elev blev framgångsrik föreläsare. Tomas Gunnarsson berättar om hur blyg han var i skolan. Numera föreläser han runtom i Sverige.  Poddvärd är Björn Fridlund som jobbar på Mariehällsskolan.
 • 14. 14. Världsmästaren om kampen mot rasism

  22:34
  Skolpodden var på plats när fotbollslegendaren Lilian Thuram träffade elever och personal på Husbygårdsskolan. Ett spännande möte om kampen mot rasism som gett ringar på vattnet berättar skolans rektor Elisabeth Österman. Hör också Osman Cloarec, en av 113 socialpedagoger i Stockholm stads skolor. Och så berättar lärarpanelen med lärarstudenterna Karin Bohlin och Gustav Jakobsen om sin klassrumsdebut! Poddvärd är som vanligt Mariehällskolans Björn Fridlund.
 • 13. 13. Grundskoledirektören, skolsköterskan och lärarstudenterna

  23:53
  Peter Bragner är ny grundskoledirektör i Stockholms stad och gäst i höstens första avsnitt. Du hör honom om mentala tatueringar och samhällets utmaningar. Och så minns han sin tid som elev.Skolsköterskan Josefin Ström berättar om mötet med eleverna och sin öppna dörr. Dessutom möter du lärarstudenterna Karin Bohlin och Gustav Jakobsen som pratar om yrkesvalet och studierna. Det handlar om VFU, lärarsnack och hur de känner inför sin utbildning.Poddvärd är Björn Fridlund från Mariehällsskolan.
 • 12. 12. Artisten och läraren som bytte land

  17:05
  Många har sett honom göra succé på musikalscenen i Hair och ännu fler minns hans version av Alla har glömt i Mello.Artisten Cedrik Hammar berättar om sin tid som elev i Adolf Fredriks musikklasser. Han var inte så sugen på att söka dit först, men numera beskriver han sin tid på Adolf Fredrik som ”fantastisk” och minns flera av sina lärare.  Avsnittet lyfter också utbildningsförvaltningens satsning Från nyanländ till nyanställd lärare som underlättar för utländska lärare att bli legitimerade här. Engelskaläraren Roxana Stoian från Rumänien berättar om sin väg till svensk lärarlegitimation och om mötet med svensk skola. Insatsen har haft över 400 deltagare sedan starten 2016. Deltagare: Cedrik Hammar, artist, Nadja Bazgeir, handläggare på kompetensförsörjningsenheten och läraren Roxana Stoian. Poddvärd är Björn Fridlund från Mariehällsskolan.