Share

cover art for 13. Grundskoledirektören, skolsköterskan och lärarstudenterna

Skolpodden i Stockholm

13. Grundskoledirektören, skolsköterskan och lärarstudenterna

Season 2023, Ep. 13

Peter Bragner är ny grundskoledirektör i Stockholms stad och gäst i höstens första avsnitt. Du hör honom om mentala tatueringar och samhällets utmaningar. Och så minns han sin tid som elev.


Skolsköterskan Josefin Ström berättar om mötet med eleverna och sin öppna dörr. Dessutom möter du lärarstudenterna Karin Bohlin och Gustav Jakobsen som pratar om yrkesvalet och studierna. Det handlar om VFU, lärarsnack och hur de känner inför sin utbildning.


Poddvärd är Björn Fridlund från Mariehällsskolan.

More episodes

View all episodes

 • 17. 17. Skolan – en friskfaktor

  17:28
  Skolan är en viktig friskfaktor. Det säger Fredrik Boström som är chef för grundskolorna i Järva. Efter ett första halvår som grundskolechef gästar han Skolpodden för att prata om perspektivskifte, ledarskap och hur det är att arbeta i olika delar av Stockholm. Han har tidigare varit rektor på bland annat Rålambshovsskolan på Kungsholmen och Grimstaskolan i Vällingby.  I podden hör du också Iris, som gick ut nian på Husbygårdsskolan i somras. ”De vill att vi ska lyckas” säger hon om lärarna på skolan. Dessutom hörs ett klipp från Skolpoddens tidigare samtal med fotbollsspelaren Dejan Kulusevski.  Poddvärd är Björn Fridlund som arbetar på Mariehällsskolan och som tidigare jobbat på Radio Stockholm. 
 • 16. 16. Fika med årets rektorer

  19:45
  Fika med årets rektorerHör 2023 års rektorer i Stockholms stads skolor samtala om sina uppdrag, mål och utmaningar! Fatima Messili, Hökarängsskolan, Martin Malmberg, Rinkebyskolan och Catrine Hedlund, Blackebergs gymnasium pratar bland annat om närvarande ledarskap, satsning på psykisk hälsa, skolutveckling och heliga lektioner. Och så får vi veta mer om deras fritid. Det handlar om bakning som terapi, ljudböcker under träningen och smaksensationen pasta Alfredo. Allt under ledning av Mariehällsskolans Björn Fridlund som bjuder på kaffe och bullar.  
 • 15. 15. Fokus på lärarutbildningen

  17:56
  Lärarutbildningen i fokus. Är det för mycket teori? För lite praktik? Studenterna Karin Bohlin och Gustav Jakobsen i poddens panel ställer frågor om sin utbildning och får svar av Katarina Rejman, universitetslektor vid Stockholms universitet.  Hyllad lärare om det bästa som finns.  Emelie Cañadas på Tellusborgsskolan har hyllats som årets lärare på grundskolan. Här berättar hon mer om sitt arbete med nyanlända elever. Blyg elev blev framgångsrik föreläsare. Tomas Gunnarsson berättar om hur blyg han var i skolan. Numera föreläser han runtom i Sverige.  Poddvärd är Björn Fridlund som jobbar på Mariehällsskolan.
 • 14. 14. Världsmästaren om kampen mot rasism

  22:34
  Skolpodden var på plats när fotbollslegendaren Lilian Thuram träffade elever och personal på Husbygårdsskolan. Ett spännande möte om kampen mot rasism som gett ringar på vattnet berättar skolans rektor Elisabeth Österman. Hör också Osman Cloarec, en av 113 socialpedagoger i Stockholm stads skolor. Och så berättar lärarpanelen med lärarstudenterna Karin Bohlin och Gustav Jakobsen om sin klassrumsdebut! Poddvärd är som vanligt Mariehällskolans Björn Fridlund.
 • 12. 12. Artisten och läraren som bytte land

  17:05
  Många har sett honom göra succé på musikalscenen i Hair och ännu fler minns hans version av Alla har glömt i Mello.Artisten Cedrik Hammar berättar om sin tid som elev i Adolf Fredriks musikklasser. Han var inte så sugen på att söka dit först, men numera beskriver han sin tid på Adolf Fredrik som ”fantastisk” och minns flera av sina lärare.  Avsnittet lyfter också utbildningsförvaltningens satsning Från nyanländ till nyanställd lärare som underlättar för utländska lärare att bli legitimerade här. Engelskaläraren Roxana Stoian från Rumänien berättar om sin väg till svensk lärarlegitimation och om mötet med svensk skola. Insatsen har haft över 400 deltagare sedan starten 2016. Deltagare: Cedrik Hammar, artist, Nadja Bazgeir, handläggare på kompetensförsörjningsenheten och läraren Roxana Stoian. Poddvärd är Björn Fridlund från Mariehällsskolan.
 • 11. 11. Röster från Järvaveckan

  19:24
  Fokus Järva: En vacker skola och resultat. Björn Fridlund besöker Järvaveckan och träffar elever, lärare och rektorer från skolor i området. Språk och resultat är i fokus men också guldbiljetter och en vacker skola.  Några dagar varje år riktas strålkastarljuset mot Järva när politiker och många andra besöker Järvaveckan. I poddens Järvaspecial medverkar personer som bor och arbetar i Järva året runt.  Deltagare: Elever från Hjulsta grundskola och Husbygårdsskolan, Iman Ehsani, lärare på Enbacksskolan, samt rektorerna Tomas Andersson, Akalla grundskola, Raija Ikonen, Enbacksskolan, Martin Malmberg, Rinkebyskolan, och Robert Staby, Hjulsta grundskola. Dessutom berättar Carolina Klüft, en av de många kända personer som besöker Järvaveckan, om några av strängarna på sin lyra. Hälsa och rörelse är några av dem.
 • 10. 10. Skolministern och barn som sjunger

  22:18
  Hör Skolminister Lotta Edholm om sin tid som pratig elev, när hon knäckte läskoden och lärare hon minns. Men också om friskoleutredningen, skillnader mellan kommuners skolsatsningar och vikten av utbildade lärare. Barn sjunger med Barn är projektet där Järvaelever sjunger tillsammans med elever från Adolf Fredriks musikklasser. Lyssna till skön sång och elever om upplevelsen. Deltar gör skolminister Lotta Edholm, musiklärarna Sara Lindroth och Ulrik Dahl, elever från Kvarnbyskolan samt Karin Knutsson, projektledare Barn sjunger med barn. Poddvärd är som vanligt Björn Fridlund, Mariehällsskolan.
 • 9. 9. Låtskrivaren, lärarpanelen och kompetensförsörjaren

  25:09
  Stad i ljus – sången som aldrig tystnat. Alla kan sjunga den. Py Bäckman skrev den. Hör om hur allt började i skolan.Våra elever ska få det de behöver i sina livsryggsäckar så att de kan leva härliga liv. Det säger Micke Martinsson som jobbar med att attrahera, rekrytera, introducera, behålla och utveckla personal i skolan. Och så åker han Vasaloppet.     Mentorer eller klassföreståndare? Lärarpanelen tycker till! Medverkande i detta avsnitt är låtskrivaren och sångerskan Py Bäckman, Micke Martinsson, utbildningsförvaltningen i Stockholms stad samt lärarna Anna Bergqvist och Jimmy Jansson. Poddvärd är som vanligt Björn Fridlund, Mariehällsskolan.