Share

cover art for 21. Säsongspremiär!

Skådispodden

21. Säsongspremiär!

Season 2, Ep. 21

Vi är tillbaka för en helt ny säsong, äntligen! I dagens avsnitt catchar vi upp med varandra och pratar om vad som hänt i livet och karriären under de senaste månaderna. Mina har bland annat fått nytt jobb och Signe befinner sig på location för att filma polisserie. Det blir ett enormt känslofyllt avsnitt med både skratt och gråt, precis så som livet kan vara när man är skådespelare.

More episodes

View all episodes

 • 26. 26. Vad gör folk på set? Del 2 - SAD/FAD/TAD

  52:53
  Del 2 av säsongens följetong "Vad gör folk på set?". Vi intervjuar producent-lärlingen och skådespelerskan Isabel Linander! Vi reder ut begreppen SAD, FAD och TAD och Isabel berättar om sina egna erfarenheter i dessa yrkesroller. Vad är skillnaden på SAD och statistansvarig, vad gör egentligen en FAD och varför är det inte alla produktioner som har en TAD? Det blir smått förvirrande, hysteriskt roligt och som vanligt fullproppat med insider information! Därtill berättar Isabel om hur hon tog mod till sig att tillslut faktiskt lägga skådespelarkarriären på hyllan.
 • 25. 25. Att hålla igång när branschen tar semester

  48:31
  Vi går in i semestermånader och pratar om vad man göra för att hålla igång under sommaren. Vilka kurser finns det, hur kan man förbereda sig för hösten och får man ta semester när man frilansar? Vi delar som vanligt med oss av erfarenheter, strategier och tips. Dessutom har vi för första gången någonsin ett samarbete med två magiska fotografer - lyssna för fantastiska erbjudanden!
 • 24. 24. Ersätta eller bli ersatt

  41:55
  Vi pratar om reklamfilm, hur man hanterar barn på set och riskerna med att inte skriva kontrakt förrän i sista sekund. Det blir ett blandat avsnitt med mycket smått och gott! Mina berättar om att ersätta en redan castad skådespelerska och Signe delar med sig av skälen till att hon valt att sluta söka reklamjobb. Vad har man egentligen för rättigheter när man blir muntligt erbjuden ett jobb, hur gammal behöver man vara för att klara av en hel inspelningsdag och vad är skillnaden mellan reklamfilm och drama? Disclaimer: av någon anledning försämrades Signes ljudupptagning markant under inspelningens gång. Vi ber om ursäkt för detta men hoppas att ni kan njuta av avsnittet ändå!
 • 23. 23. Vad gör folk på set? Del 1 - Koordinatorn

  49:47
  Vi introducerar en ny spännande följetong för den här säsongen: "Vad gör folk på set?". Vad passar bättre än att rivstartar detta segment tillsammans med Skådispoddens egna koordinator, Signe Elvin-Nowak! Mina får stå för frågorna i det här avsnittet när Signe berättar om sitt arbete som koordinator på Warner Bros, Vad gör egentligen en koordinator, vad är skillnaden mellan olika produktioner och hur hanterar man att behöva vara ansvarig om något går fel?
 • 22. 22. Intervju med intimitetskoordinatorn Malin B. Erikson

  47:18
  Vi intervjuar intimitetskoordinatorn Malin B. Erikson! Vad gör en intimitetskoordinator, hur går det egentligen till när man spelar in en intim scen (hint: nej det är inte på riktigt!) och hur har metoo-rörelsen påverkat arbetsprocessen de senaste åren? Vi pratar intimitetsplagg, body doubles och en skådespelares rätt att säga nej. Ett otroligt viktigt och aktuellt avsnitt som ni inte vill missa! OBS: avsnittet spelades in hösten 2021 och vissa saker som nämns i avsnittet kan ha förändrats sedan dess
 • 20. 20. Vapenhantering och actionsekvenser

  30:47
  Vi har varit på kurs i vapenhantering och actionsekvenser för film och TV! Med oss i studion finns kursens instruktör Robert Bengtsson, som berättar om sin egen bakgrund som skådespelare och musikalartist. Hur utbildar man sig till vapeninstruktör, vad behöver man kunna som skådis och är det realistiskt att man rullar över bilar i actionfilm?
 • 19. 19. Våra bästa teaterminnen

  36:40
  Vi talar om våra mest minnesvärda teaterupplevelser! Mina berättar om vad hon såg den allra första gången hon gick på teater och avslöjar också (till Signes chock och förfäran) att hon inte tycker om musikaler! Signe minns plötsligt en föreställning hon trodde var bortglömt och delar också med sig av vad hon kallar för "det bästa som spelats på Dramaten i modern tid".
 • 18. 18. En dag på set

  41:17
  Vi får följa med Signe på en arbetsdag framför kameran! Dåligt lokalsinne, datum som ändras i sista sekund och rädslan över att ställa till med problem. Ingen inspelningsdag är den andra lik men lyxen i att någon annan tar hand om ens smink och kläder blandas ofta med oglamorösa stressmoment som försenade tåg och lång väntan på set. Hur går det till när man ska resa långväga för att spela in, vad förväntas man göra när man kommer till inspelningen och vems ansvar är det egentligen att se till att allt går som det ska?