Share

cover art for Våra första år - Barn med Docent Tobias Alfvén

Sjuka Fakta

Våra första år - Barn med Docent Tobias Alfvén

Season 3, Ep. 28
Våra första år kommer vi sällan ihåg, men det är så mycket som händer som är helt avgörande för vårt fortsatta liv. Som förälder eller anhörig vill man göra det som är bäst för barnet och man gör allt för att förstå varenda vink. Men vad är egentligen "bäst"? Vilka beteenden hos barn är skadliga och vilka är en del av lärandet? Stämmer det att det är skadligt med för mycket skärmtid? Gör socker barnen mer hyperaktiva? Blir de gladare i maten om de tidigt får prova på olika smaker? I detta samtal med docent Tobias Alfvén går vi från spädbarn till skolåldern för att få lite bättre koll på våra både yngsta och minsta medborgare.

More episodes

View all episodes

  • 45. Myter om ADHD - Docent Lotta Borg Skoglund

    01:01:09||Season 5, Ep. 45
    Vad är skillnaden på ADHD och att vara ett "aktivt barn"? Stämmer det att diagnosen trendar? Och att allt fler ber om att få bli av med sin tidigare ADHD-diagnos? Och om så, hur fick de den från första början? Får vissa diagnosen fastän de inte ska? Och vad handlar egentligen kravet om på att man måste ha det svårt i skolan för att ens komma på tal för en ADHD-utredning?Docent Lotta Borg Skolgund är Sveriges kanske mest synliga forskare och specialist på just ADHD. Hennes fokus har under senare år riktat in sig särskilt på flickor och kvinnor med ADHD, men hon reser regelbundet land och rike runt för att upplysa beslutsfattare, vårdpersonal och allmänhet på nyanserna kring ADHD. Idag är inget undantag, då hon ska agera lärare i en klass där två barn kommer att sätta hennes kunskaper på prov...
  • 44. Myter om Mens - Docent Helena Kopp Kallner

    01:08:18||Season 5, Ep. 44
    Stämmer det att kvinnor kan synka sin mens? Är det verkligen farligt att ha en tampong inne för länge och hur har man lyckats fastslå att kvinnor attraheras av olika män i olika delar av menscykeln? Docent Helena Kopp Kallner är en av Europas mest meriterade gynekologer och syns ofta i TV-rutan för att utbilda kring kvinnokroppen och hormoner - själva stommen till det vi känner som menscykeln. I detta avsnitt hjälper hon oss igenom en skoldag som inte riktigt blir som någon hade tänkt..
  • 43. Myter om smittspridning - Professor Niklas Arnberg

    01:18:20||Season 5, Ep. 43
    Hur långt färdas en nysning? Stämmer det att munskydd förhindrar bäraren från att smitta andra snarare än tvärtom? Och hur mycket hjälper det egentligen att sprita av utrustning på gymmet?Professor Niklas Arnberg är virolog - expert på virus - och grundare av Pandemifonden. Han hjälper oss i detta avsnitt att lära oss det mesta som finns att veta om smittspridning, hur vi kan göra för att skydda oss själva från smitta och hur han själv hanterar offentliga toaletter. Och allt detta medan vi firar hans födelsedag...
  • 42. Myter om solskydd - Professor Emeritus Olle Lerkö

    48:31||Season 5, Ep. 42
    Stämmer det att solbrännan håller längre om man använder solskydd? Måste man verkligen bränna huden för att riskera risk för hudcancer från solljus? Och hur var det där med vårsolen? Är den starkare än sommarsolen?Olle Lerkö har i över 30 år arbetat med att beforska solljusets effekter på kroppen. I detta avsnitt ger vi oss iväg på en resa till Australien för att dyka ner i några av samhällets vanligaste myter kring solen. Packa solhatten och en extra vattenflaska så ger vi oss av och utforskar vad solen verkligen gör med oss.
  • 41. Myter om Ätstörningar - Docent Yvonne von Hausswolff-Juhlin

    01:07:55||Season 5, Ep. 41
    Mat är livsnödvändigt och våra kroppar är utvecklade för att signalera hur mycket vi bör äta. Men vad är det som händer med våra kroppar när vi mår dåligt kring mat? Var går egentligen gränsen mellan att vara medveten om vad man äter och att ha en ätstörning? I detta samtal går vi igenom vad ätstörningar är, varför det utvecklas och vilka som löper ökad risk att drabbas.
  • 40. Myter om Övervikt - Professor Mikael Rydén

    01:14:29||Season 5, Ep. 40
    Övervikt är ett hälsotillstånd som knappt existerat före modern tid. Idag beräknas över hälften av svenskar lida av övervikt eller fetma, även känt som obesitas.Vad beror det på? Och varför verkar det vara så svårt att gå ner i vikt? Och har vi kanske löst en vad många kallat en 100-årig epidemi med de nya medicinerna som fått halva Hollywood att gå ner i vikt?Mikael Rydén är professor i fettvävsforskning och har i över 20 år studerat hur fett beter sig i kroppen. Tillsammans ska vi försöka reda i en av vår samtids absolut största hälsoutmaningar.
  • 39. Myter om Demens - Professor Henrik Zetterberg

    01:08:06||Season 5, Ep. 39
    Demens är en av samhällets dyraste sjukdomar, dyrare än cancervården och ungefär lika dyr som all vård som ges för hjärt- och kärlsjukdom.Men ändå kan vi inte lika mycket om detta tillstånd? Varför då? Vad är det egentligen som händer när man drabbas av demens? Och vad är skillnaden mellan demens och Alzheimers sjukdom? Henrik Zetterberg är en av världens mest kända Alzheimerforskare, och förutom att sitta i möten med Bill Gates arbetar han på att hitta demens långt innan den bryter ut. I detta samtal kommer han ta oss igenom demensens alla nyanser, varför hans far är en go och glad demenspatient och varför den europeiska läkemedelsmyndigheten borde skämmas.
  • 38. Extrema temperaturer - Professor Andreas Wladis

    01:08:34||Season 4, Ep. 38
    Stämmer det att man blir varm och börjar klä av sig strax innan man fryser ihjäl? Hjälper alkohol mot nedkylning och varför klär man sig i tjocka svarta kläder i öknen istället för vita, tunna när man behöver hantera värmen som mest? Andreas Wladis är professor i traumatologi och katastrofmedicin och i vårt samtal tar vi oss från den absoluta nollpunkten till ökenvärmen för att förstå hur varje grad påverkar våra kroppar och hur vi både medvetet och omedvetet kan anpassa oss.För mer information, tävlingar och extramaterial: Instagram @Sjukafaktapodcast Kontakt, samarbeten och press: kontakt@sjukafakta.se
  • 37. Fertilitet med Professor Kenny Rodriguez-Wallberg

    01:06:51||Season 4, Ep. 37
    Fertilitet är en av de funktioner i kroppen som många inte tänker på särskilt mycket förrän någonting kanske inte fungerar som det ska, och då kan det kasta omkull hela ens värld. Kenny Rodriguez-Wallberg är inte bara gynekolog och adjungerad professor på Karolinska Institutet med det yttersta ansvaret för programmet för fertilitetsbevarande. Hon fungerar även som senior handledare för erfarna specialister kring just fertilitet, och i vårt samtal får vi följa ett par som önskar bli gravida för att få en bättre förståelse för hur en fertilitetsutredning går till, vilka saker som kan påverka och vad de kan göra åt saken.För mer information, tävlingar och extramaterial: Instagram @Sjukafaktapodcast Kontakt, samarbeten och press: kontakt@sjukafakta.se