Share

cover art for Ombruk - hvordan skape nye, lønnsomme virksomheter

Sirkulér

Ombruk - hvordan skape nye, lønnsomme virksomheter

Season 4, Ep. 7

Møt seriegründeren Preben Carlsen som satser på grønne startups som Good og Pakt,- og lager konstruktiv journalistikk om globale problemer og hva som skal til for å løse dem på Switch.no.. Krevende, men gøy!

More episodes

View all episodes

 • 1. - Jeg er lei av å vente på regjeringens sirkulære handlingsplan

  26:20
  Nytt år, ny sesong og ny programleder i vår podcast Sirkulér. I løpet av 2024 vil vår direktør samfunnskontakt og podcast-programleder Kåre Fostervold invitere både politikere og interessante folk fra næringsliv og organisasjonsliv til podcasten for å snakke om sirkulærøkonomi og hvordan vi skal få fart på den sirkulære omstillingen. I årets første episode er Høyres Mathilde Tybring-Gjedde gjest. Hun sitter i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, og har gjort sirkulærøkonomi til sin kjernesak. Hun snakker om bl.a. tekstilproblemet og sirkulær omstilling i bygg og anlegg, og ønsker seg flere innspill på hvordan vi skal få mer sirkularitet i norsk økonomi.Programleder: Kåre FostervoldProdusent: Håkon BratlandRedaktør: Stine Thorp
 • 12. Hvor blir det av den sirkulære omstillingen?

  38:05
  Runar Bålsrud og Kåre Fostervold er utålmodige på vegne av sirkulærøkonomien og etterlyser bedre forståelse for at vi har en material- og ressurskrise. Noen lyspunkter finnes riktignok, og i 2024 står både politikeropplæring og innspill til stortingsprogrammene 2025-2029 høyt på prioriteringslisten.
 • 11. Økonomisk vekst eller nedvekst ?

  43:39
  Økonomisk vekst er et viktig mål for alle nasjoner. Men gitt at vi allerede overforbruker av naturens ressurser - kan vi fortsette med det? I denne episoden av podcasten Sirkulér diskuterer Steinar Juel, samfunnsøkonom i Civita - den liberale tankesmien og professor Håvard Haarstad, leder av Senter for klima og energiomstilling ved University of Bergen (UiB) dette, og alternative økonomiske modeller som nedvekst (degrowth) og sirkulærøkonomi.
 • 10. Fra dritt til ressurs - avfalls- og gjenvinningsbransjen gjennom 50 år

  31:55
  Per Lenborg kan se tilbake på en lang karriere i bransjen etter at han startet som renovatør i 1973. Han har mang en god historie å fortelle fra sine år i bl.a. Oslo kommune, ROAF (Romerike avfallsforedling IKS) og Avfall Norge. I ukas Sirkulér-episode snakker han med Anna Fagerheim, som begynte som rådgiver i Avfall Norge i 2020 med en fersk master fra NMBU. Hva slags syn har de to på bransjen slik den er i dag, og slik den bør være i en sirkulær fremtid?
 • 9. Nå kommer krav til differensiert avfallsgebyr

  31:03
  Miljødirektoratet forventer at alle kommuner går gjennom sine gebyrmodeller for avfall. Målet er gebyrmodeller som motiverer innbyggerne til å kildesortere bedre, slik at Norge når sine materialgjenvinningsmål.Med Marie Hesselberg og Håkon Bratland samt Nancy Strand fra Avfall Norge.. 
 • 8. Klimautvalgets rapport 2050

  51:38
  Klimautvalget 2050 publiserte nylig rapporten "Omstilling til lavutslipp — Veivalg for klimapolitikken mot 2050" Hvilken plass har sirkulærøkonomi fått i rapporten? Episoden er et opptak av et Avfallsforsk-webinar. I studio sitter Jens Måge og Elin Hansen fra Avfall Norge, og Camilla Skjelsbæk Gramstad, leder for bærekraft i Elkjøp og deltaker i klimautvalget. Prosjektleder i Avfallsforsk Anna Fagerheim er ordstyrer.
 • 7. Innovasjon i den sirkulære økonomien - hva skjer?

  34:57
  Møt tre ivrige Avfall Norge-ansatte som blant annet jobber med tekstiler, ombruk, kompetanse og innovasjon - og fellesnevneren er den sirkulære transformasjonen. Hva betyr det i praksis? Med Heidi Hopstock, Anna Fagerheim og Jens Måge. 
 • 6. Hva er det globale bildet innen avfall, gjenvinning og sikrkulærøkonomi ?

  29:25
  Vi befinner oss i Muskat, Oman: Hva skjer på den årlige ISWA-kongressen? Hvordan kan de positive erfaringene fra bistandsprosjektet CLOCC skaleres til flere land? Det viser seg at plast er et problem som absolutt ikke kan løses isolert fra andre samfunnsutfordringer. Direkte fra Muskat: Oda Korneliussen og Nancy Strand
 • 5. Effektiv renovasjon: Fremtidens digitale løsninger finnes nå

  36:12
  Møt Bernt Indresøvde fra VSP Miljø, et teknologiselskap fra Ålesund som har spesialisert seg på å utvikle digitale løsninger innen avfall og renovasjon. Han brenner for at gjenvinningsbransjen skal bli datadrevet og ha kunden i førersetet.