Sirkulér

Share

Kritiske råvarer og sjeldne jordarter

Season 5, Ep. 4

Vi er avhengig av en rekke mineraler for å gjennomføre det grønne skiftet. Mye finnes allerede i omløp, men vi må gjøre mye mer for å hente ut disse stoffene. Møt Bård Bergfald fra Bergfald Miljørådgivere, en av Norges fremste ekspter på dette området. 

More Episodes

 • 18. Kildesorteringens far

  28:43
  Møt kildesorteringens far i Norge, tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen, tidligere miljøvernminster, 
 • 17. Sirkulær bioøkonomi - fra hageavfall til ny jord

  27:54
  Møt Bernd Keller, entusiastisk daglig leder i Grønn Vekst, som produserer torvfri hagejord basert på hageavfall. 
 • 16. Forsøpling - kommunens ansvar

  33:02
  Hageavfall er en ressurs som ikke må havne på avveie. Villfyllnger fører til mer forsøpling og spredning av fremmemde arter. Hva gjør Trondheim for å kartlegge og ikke minst hindre forsøpling i kommunen? Møt Camilla Østerlie Borgersen og Anette Fenstad fra Trondheim kommune. 
 • 15. Plastemballasje - Sirkulære blokkeringer og løsninger, ep2

  21:23
  Circular Packaging Cluster samarbeider for å adressere hvordan verdisirklene for plastemballsje kan bli mer sirkulære. Møt klyngeleder Ola Ronæss og salgssjef i avfallsselskapet ROAF; Terje Skovly.  Episode 2 av 2
 • 14. Plastemballasje - Sirkulære blokkeringer og løsninger

  40:24
  Circular Packaging Cluster samarbeider for å adressere hvordan verdisirklene for plastemballsje kan bli mer sirkulære. Møt klyngeleder Ola Ronæss og salgssjef i avfallsselskapet ROAF; Terje Skovly.  Episode 1 av 2
 • 13. India - stormakt med avfallsutfordringer

  21:53
  Møt miljøråd ved Norges ambassade i India; Beate Langset, og teknisk direktør i ISWA; Aditi Ramola (international Solid Waste Association). Hvordan kan India, verdens mest folkerike land med store forskjeller, løse sine avfallsutfordrnger? 
 • 12. Plastgjenvinning i Norge

  30:23
  Materialgjenvinninng av plast skal i større grad skje i Norge fremover. Hva må til, og hva planlegger returselskapet Plastretur? Møt adm.dir Karl Johan Ingvaldsen
 • 11. Fra lavverdiplast til brensel for sementindustri

  35:48
  Møt Kåre Helge Karstensen og Anne Li Paulsen fra SINTEF som forteller om prosjektet Optoce hvor ikke-gjenvinnbar plast i Sørøst-Asia utnyttes som energikilde i sementindustri.. SINTEF lanserer nå en tverrgående konsernsatsing for "Det globale sør", som kombinerer ren energi, sirkulær økonomi, avfallshåndtering og helse.
 • 10. Ung leder i gjenvinningsbransjen

  41:41
  Tiril Bratt begynte å jobbe med avfall og gjenvinning i 2017 mens hun var under utdanning. 5 år senere ble hun fabrikksjef på Norsk Gjenvinnings sorteringsanlegg i Oslo. Hvorfor er avfall så spennende, og hva er det viktigste når du leder en bedrift som håndterer flere tusen tonn avfall årlig?