Sinnessjukt

Share

214. Uppföljning Sigmund Freud-dokumentären med Dan Katz (del 1)

I det tvåhundrafjortonde avsnittet av podden följer vi upp dokumentären om Sigmund Freud. Det här är del ett av två av uppföljningen och gäst är psykologen Dan Katz. I denna den första delen berättar Dan om sin egen relation till Freud, och vad han tycker var bra och dåligt med dokumentären. Han berättar även vad han tycker om att ingen psykoanalytiker intervjuades i den. Vi pratar också om psykologers förhållande till forskning, Freud-fästet i Göteborg och den debatt som förts i Göteborgs-Posten mellan Björn Skoruppa och Maria van der Lee.


Christian frågar vilka reaktioner dokumentären har fått på psykologforum på Facebook. Dan riktar kritik mot både sig själv och sina kollegor vad gäller nya KBT-former, och berättar att han tycker att många psykologer ”jammar” för mycket istället för att hålla sig till det som har evidens. Slutligen pratar vi om psykoanalysens skadeverkningar: alla de justitiemord som uppstått med hjälp av terapiframkallade falska minnen av övergrepp, men även teorin om ”kylskåpsmammor” där oräkneliga familjer tagit skada då föräldrar felaktigt anklagats för att ha orsakat sina barns adhd, autism, schizofreni och ätstörningar.


Vill ni diskutera uppföljningen med oss finns Dan på Twitter där han heter DanKatzPsykolog, där finns även Christian Dahlström som heter c_dahlstrom.


Dokumentären, extramaterial och källor till alla påståenden och ljudklipp finns på http://patreon.com/sinnessjukt


Köp signerade böcker och Beckomberga-printar här: https://vadardepression.se

Köp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butik

Boka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/

More Episodes

Thursday, April 27, 2023

212. Antidepressiva och psykofarmaka med Elias Eriksson (smakprov del 4)

*** Det här ett smakprov ur ett Patreon-exklusivt avsnitt, för att lyssna på hela avsnittet gå in på http://patreon.com/sinnessjukt ***I det tvåhundratolfte avsnittet av podden pratar vi återigen om antidepressiva och psykofarmaka. Gäst är Elias Eriksson. I den avslutande delen av intervjun med Elias pratar vi bland annat om ketamin och psykedelika, är optimismen kring dessa preparat överdriven? Och vilket tror han är nästa stora genombrott inom psykiatrisk behandling?Vi pratar även om läkemedelsmarknaden, är det sant att läkemedelsföretag begraver studier som inte visar positiva resultat? Och gör incitamenten på läkemedelsmarknaden att litium används i för liten utsträckning? Elias får även berätta varför han tror att det inte längre görs några större framsteg inom utvecklingen av psykofarmaka, huruvida han delar Åsa Konradsson Geukens entusiasm inför lumateperon, ”fjärde generationens antipsykotika”, och ifall han tror att vi kommer få bättre läkemedel mot schizofreni snart? Dessutom pratar vi om bensodiazepiner, adhd-mediciner, och om Elias åsikter om evidensen för KBT.Om du vill kommentera avsnittet finns Christian på Twitter, där han heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!Hjälp till att hålla merparten av avsnitten gratis och få tillgång till exklusiva avsnitt på: http://patreon.com/sinnessjukt Köp signerade böcker och Beckomberga-printar här: https://vadardepression.seKöp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butikBoka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/
Friday, April 14, 2023

211. Antidepressiva och psykofarmaka med Elias Eriksson (del 3)

I det tvåhundraelfte avsnittet av podden pratar vi återigen om antidepressiva och psykofarmaka. Gäst är Elias Eriksson. I det här avsnittet pratar vi bland annat om den kritik som ofta riktas mot antidepressiva läkemedel. Ger de exempelvis ökad risk för självmord? Och fungerar antidepressiva läkemedel även för barn, eller finns det skäl att vara restriktiv där?Elias får även berätta varför han tycker att kritiken mot teorin om ”kemisk obalans” som förklaring till psykisk sjukdom är orättvis, och huruvida han tycker att Agnes Wold har en poäng när hon säger att psykiatrin avkrävs svar om varför mediciner fungerar, trots att man inom kroppsmedicinen sällan har en aning om just detta. Dessutom pratar vi om så kallad disease mongering och ifall det är någon idé att testa flera antidepressiva läkemedel om man redan har testat många olika antidepressiva mediciner innan, som inte har hjälpt?Om du vill kommentera avsnittet finns Christian på Twitter, där han heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!Hjälp till att hålla merparten av avsnitten gratis och få tillgång till exklusiva avsnitt på: http://patreon.com/sinnessjuktNya patroners första betalning går till Blågula bilen under hela april, Blågula bilen hjälper Ukraina med lastbilar och förnödenheter: http://blagulabilen.se Köp signerade böcker och Beckomberga-printar här: https://vadardepression.seKöp Sinnessjukt-tishan här: http://sinnessjukt.se/butikBoka föreläsning här: http://vadardepression.se/forelasning-psykisk-ohalsa/