Share

cover art for Sieps utbildningspodd

Sieps utbildningspodd

Sieps Utbildningspodd – EU-ordförandeskapet


Latest episode

  • 18. På era platser, färdiga, ...

    17:26||Season 1, Ep. 18
    Välkommen till det sista avsnittet av Sieps utbildningspodd om EU-ordförandeskapet. Louise Bengtsson och Göran von Sydow, forskare respektive direktör på Sieps, gästar. Tillsammans summerar vi hösten, tar en titt på det svenska arbetsprogrammet och blickar fram mot våren.Det svenska EU-ordförandeskapet står nu för dörren och förberedelserna är i sitt slutskede. Oron i omvärlden kommer att prägla ordförandeskapet på många sätt, men det finns också mycket annan EU-lagstiftning som det svenska ordförandeskapet kommer att få ansvar för att slutföra. Höstens val skapade en ny parlamentarisk situation i Sverige, vilket kan skapa utmaningar för ordförandeskapet, men samtidigt finns en tjänstemannaorganisation som är rutinerad och väl förberedd. Sieps har också bidragit till förberedelserna för ordförandeskapet, dels genom utbildningar men också publikationer som tar upp både politiska och institutionella frågor. Publikationerna finn samlade på Sieps temasida om EU-ordförandeskapet.Programledare är som vanligt Karin Flordal.

More episodes

View all episodes

  • 17. Knäckfrågor inför ordförandeskapet

    26:47||Season 1, Ep. 17
    Det svenska EU-ordförandeskapet närmar sig nu med stormsteg. Vilka frågor kommer det svenska ordförandeskapet att få ansvar för att driva framåt? Nyligen valde 15 forskare och utredare på Sieps ut varsitt område som kommer att vara aktuellt under våren och skrev en kort orienterande text om det. Texterna samlades i en antologi som finns att ladda ner på Sieps sajt. Detta avsnitt av Sieps utbildningspodd gästas av tre av dem som bidrog till antologin. Jakob Lewander skrev om EU:s utvidgning som fått ny aktualitet efter Rysslands angrepp på Ukraina. Här gäller det för Sverige att balansera olika behov men också att visa politisk vilja och att ta initiativ. Under våren kommer också ett lagförslag om regler som ska förebygga sexuella övergrepp mot barn på nätet att förhandlas. Detta förslag skrev Valeriia Varfolomieva om i antologin. Slutligen ger Jonas Eriksson en översikt över de ekonomiska frågor det svenska ordförandeskapet kommer att behöva hantera.Programledare är som vanligt Karin Flordal.
  • 16. Vad innebär ordförandeskapet för kommuner och regioner?

    27:40||Season 1, Ep. 16
    Kommuner och regioner i Sverige påverkas i hög grad av det som sker på EU-nivå, inte minst när det kommer till implementering av nya EU-lagar. För att belysa hur kommuner och regioner påverkas av EU-ordförandeskapet gästas detta avsnitt av Sieps utbildningspodd av Malin Looberger och Marcus Stolte Holmberg, EU-expert respektive chef för internationella sektionen på SKR, Sveriges kommuner och regioner. SKR är en medlemsorganisation som verkar i kommuners och regioners intresse. När Sverige tar över EU-ordförandeskapet jobbar SKR med att stärka delaktighet och samrådsformer. Detta genom att utbilda och informera den lokala nivån om vilka möjligheter till inflytande som finns. Under ordförandeskapet kommer också ett antal möten att arrangeras runt om i Sverige och här finns det en möjlighet att sätta fokus på utmaningar på lokal nivå. Programledare är som vanligt Karin Flordal.
  • 15. Ordförandeskapet och myndigheterna: Kulturrådet

    19:02||Season 1, Ep. 15
    Kulturpolitiken har en särskild plats i EU-samarbetet, bland annat genom de europeiska kulturhuvudsåren men också genom kopplingen till grundläggande värden som yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Samtidigt omfattas kulturpolitiken inte av särskilt mycket lagstiftning på EU-nivå, vilket gör att frågorna inte aktualiseras av EU-ordförandeskapet på samma sätt som många andra.Detta avsnitt av Sieps utbildningspodd om EU-ordförandeskapet gästas av Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet som är Sveriges största kulturmyndighet och en av regeringens expertmyndigheter. Under ordförandeskapet kommer Kulturrådet att vara med och arrangera en konferens som ska handla om bland annat just konstnärlig frihet. Samtalet kretsar också kring kulturpolitikens roll för relationen mellan Europas folk, mångfald och internationellt utbyte.Programledare är som vanligt Karin Flordal.
  • 14. Europaparlamentet – granskare, partner och motpart

    25:30||Season 1, Ep. 14
    Europaparlamentet och ministerrådet är de två lagstiftande institutionerna i EU. När Sverige blir ordförande i ministerrådet nästa år kommer samarbetet med parlamentet att vara extra viktigt då en av Sveriges roller blir att representera samtliga EU:s medlemsländer i kontakterna med just parlamentet.För att belysa Europaparlamentets roll under ett ordförandeskap gästas detta avsnitt av Klas Jansson, tillförordnad chef för Europaparlamentets representation i Sverige.Som EU:s enda folkvalda församling har Europaparlamentet ett uppdrag att parlamentariskt granska kommissionen och rådet, samt dess ordförandeskap. En del i detta arbete är att granska och diskutera ordförandeskapets arbetsprogram och svenska ministrar kommer också att närvara vid parlamentets plenarsessioner i Strasbourg. När det kommer till trilogförhandlingar representeras parlamentet av en delegation som förhandlar med ministerrådet, lett av det svenska ordförandeskapet.Programledare är som vanligt Karin Flordal.
  • 13. Ordförandeskapet och EU-kommissionen

    31:21||Season 1, Ep. 13
    Som EU:s ordförandeland är det extra viktigt att ha en god relation till kommissionen, eftersom denna institution har exklusiv rätt att föreslå nya EU-lagar. Som ordförande är det alltså Sveriges uppgift att leda förhandlingarna mellan ministrar från alla EU-länder och uppnå en gemensam hållning till kommissionens förslag. Sedan är det också Sveriges uppgift att representera medlemsländerna i förhandlingar med kommissionen.Gäst i detta avsnitt av Sieps utbildningspodd är Cecilia Thorfinn, kommunikationschef på EU-kommissionens representation i Sverige. Utöver att beskriva kommissionens roll i EU:s beslutsprocess lyfter Cecilia också ett antal exempel på frågor som kommer ligga på ordförandens bord i vår när Sverige innehar ordförandeklubban. 
  • 12. Har civilsamhället en roll under ordförandeskapet?

    28:26||Season 1, Ep. 12
    Hur kan civilsamhället bidra i ordförandeskapsarbetet? Har de en uttalad roll? Det pratar vi om i veckans avsnitt av utbildningspodden då vi träffar Ida Ragnarsson och Peter Sörbom på biståndsorganisationen CONCORD. Utöver detta pratar vi också om hur en civilsamhällesorganisation som CONCORD arbetar med EU-frågor och hur de bidrar till att höja kunskaperna bland sina 81 medlemsorganisationer. Vi pratar också om hur de arbetar med sina systerorganisationer på europanivå och också arbetar i en ordförandeskapstrio.Programledare är som vanligt Karin Flordal, utbildningsansvarig på Sieps och dagens gäster är Ida Ragnarsson och Peter Sörbom från CONCORD.