Share

cover art for Hvordan bygge en vekstmaskin?: Fra "0"til 1 milliard ARR

Shifter

Hvordan bygge en vekstmaskin?: Fra "0"til 1 milliard ARR

I denne episoden av Shifter-podcasten møter vi Vegard Haveland, kommersiell leder i det norske fintech-selskapet Aritma. Vegard har vært sentral i vekstreisen til flere selskaper, fra oppstarten av Airbnb-management-selskapet Easy BNB, til ekspansjon og kommersialisering av fintech-giganten Tink i Sverige. Nå er han ansvarlig for å bygge salgsmaskinen i Aritma, et av Norges mest spennende fintech-selskaper.

Tema:

  • Hvordan bygge en skalerbar salgsorganisasjon fra bunnen av.
  • Hva norske startups kan lære av svenske vekstselskaper som Klarna og Spotify.
  • Hvorfor "sales market fit" er like viktig som "product market fit".
  • Hvordan du effektiviserer salg gjennom data og automasjon.
  • Hvordan et team på 10 kan selge mer enn 100 tradisjonelle selgere.


Vegard deler sine mest verdifulle innsikter om hvordan man går fra tilfeldige salg til en systematisk, repeterbar og skalerbar salgsmodell. Hvis du er gründer, investor eller jobber med kommersiell vekst, er dette en episode du ikke vil gå glipp av!


Programleder: Lucas Weldeghebriel, gründer og journalist i Shifter.



More episodes

View all episodes

  • Fra oppstart til børs – Anne Kristine Lund om kultur, AI-skiftet og knallharde investorvalg

    59:50|
    Anne Kristine Lund, har tidligere jobbet i Oljefondet, hun var med å bygge opp Boitano, hun er aktiv engleinvestor og nå toppsjef i det børsnoterte IT-konsulentselskapet Webstep. I denne episoden forteller hun om overgangen fra et gründerselskap til et børsnotert selskap, hvordan hun tenker rundt investeringer og hvilke råd hun vil gi gründere.Tema:Overgangen fra «hands-on» gründer til børs-CEOHvordan du bygge psykologisk trygghet + høy prestasjonskultur samtidigHvor AI-toget nå går i konsulent- og programvarebransjen – og hvilke tjenester som vokserDe vanligste skaleringstabene (og slik unngår du dem)Slik velger du investorer som hjelper når stormen kommerStyrets sanne rolle når krisen treffer – og hvorfor dårlige styremøter koster dyrtProgramleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter.Disclaimer: Anne Kristine Lund har vært både investor i Shifter og sittet i styret. Shifter er nå 100% eid av Schibsted.
  • Fra krise og masseoppsigelser til vendepunktet og 5,76 milliarder i omsetning - Slik snudde Thuc Hoang Firi fra nær døden til rekordresultat.

    01:25:50|
    Thuc Hoang tok Firi gikk fra null lønnede ansatte til 60 – og måtte så halvere staben for å redde selskapet. I denne episoden forteller han hvordan han holdt hodet kaldt, bygde ny kultur og landet et resultat på 135 millioner kroner tross kryptokollapsen. HovedpunkterKapitalreisen: Fra 5 mill. i januar 2021 til totalt 40 mill. samme år, med investorer som Skyfall, Spetalen og Schibsted.Hyperveksten som sprakk: 0 → 60 ansatte på 11 mnd, deretter nedbemanning til 30 for å stoppe blødningen.Kultur­pivoten: Fem kjerneverdier (Clarity, Dedication, Flexibility, Trust, Integrity) ble operasjonalisert i rekruttering og daglig drift.Vekst-maskinen: Som står for 30–35 % av nye kunder og var nøkkelen til 350 000 brukere uten stort markeds­budsjett.Crowdfunding-rekord: hentet 46,6 mill. fra 1 600 investorer gjennom Dealflow etter å ha kuttet kostnader med 70 %.Slik bruker de AIOm gjesten: Thuc Hoang er utvikleren som ble krypto­gründer. Han startet Firi (tidl. MiraiEx) i 2019, vokste til Nordens største kryptobørs med 350 000 kunder og fire barn underveis. Nå leder han 30 ansatte, fokuserer på lønnsom vekst og planlegger nye produkt­lanseringer i 2025.Programleder: Lucas Weldeghebriel🔔 Husk å: – Kjøpe abonnement på Shifter.no for å støtte uavhengig journalistikk om tech og innovasjon – Sjekke ut våre kommende events. Meld deg på her! (https://nyhetsbrev.shifter.no/p/s/MjQ4MzI6OWQxMjBlNGEtZGJlOC00OGNmLWFkNjktODdmOWFlMzFiMzFk) – Melde deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det viktigste innen startup-verdenen (https://www.shifter.no/nyhetsbrev)
  • Slik bygger du en skalerbar salgsorganisasjon – med Lars Johan Bjørkevoll, Birte Steen og Andreas Sjölund

    55:37|
    Velkommen til en spesialepisode fra Shifters LIive: I denne episoden får du høre tre av Nordens skarpeste hoder innen B2B-salg dele sine erfaringer og strategier for å vokse internasjonalt, bygge effektive salgsorganisasjoner og lykkes med partnerskap. 🎯 Hovedpunkter fra episoden:– Hvorfor mange norske selskaper går for forsiktig inn i nye markeder – De største feilene selskapene gjør ved internasjonalisering – Hva som må være på plass før du skalerer salgsorganisasjonen – Hvordan Meltwater bygget 53 kontorer på 11 år med en repeterbar modell – Partnerskap som vekststrategi – hva som kreves og hvordan det gjøres riktig – AI-verktøy og teknologi som forenkler og forbedrer salgsarbeidet🔑 Nøkkellærdommer:– Ikke test nye markeder halvhjertet: Gå «all in» med lokalt team og forankring – Bygg en repeterbar salgsprosess før du skalerer – det er prosessen, ikke menneskene, du skal kopiere – Partnerskap er ikke en snarvei – det krever innsats, strategisk valg og tydelig verdiutveksling – Investér tidlig i kundetilfredshet og bruk kundene som en del av din salgsstrategi – Cold calling har fått en renessanse – spesielt i Norge og Tyskland👤 Om gjestene:Lars Johan Bjørkevoll – medgründer i ScaleupXQ, tidligere VP Sales i Xeneta Birte Steen – salgsrådgiver med lang erfaring fra Meltwater og flere skaleringsreiser Andreas Sjölund – gründer og CRO i Ingrid, tidligere medgründer av Quinix med ekspansjon til UK og Tyskland🔔 Husk å:– Kjøpe abonnement på Shifter.no for å støtte uavhengig journalistikk om tech og innovasjon – Sjekke ut våre kommende events og meld deg på her! – Melde deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det viktigste innen startup-verdenen
  • Fra feilslått strategi til 100 millioner i omsetning. Slik skalerte Kindly salget, med Martin Sætre.

    58:57|
    Kindly vokser med 40–50 % årlig og sikter mot en milliard i omsetning. Men reisen dit startet ikke med suksess. I denne episoden deler CSO Martin Sætre hvordan selskapet gikk fra å bomme grovt med åtte selgere i Norge – til å treffe blink med én. Dette er historien om å finne sin idealkunde, bygge en salgsprosess fra bunnen, og skape en "høyytelseskultur" med AI i ryggen.🔍 Temaer i episoden:– Hvorfor Kindly gikk fra å selge til 2500 selskaper – til kun å sikte på 100 – Hvordan de definerte og identifiserte sin ICP (Ideal Customer Profile) gjennom korrelasjonsanalyse – Kindlys systematiske outbound-strategi – Hvordan de bruker AI – Salgsmetodene de bruker – Erfaringer fra internasjonal skalering: Sverige, Danmark og Nederland👤 Om gjesten:Martin Sætre er Chief Sales Officer i Kindly, et norsk AI-selskap som leverer chatbot-løsninger for kundeservice. Under hans ledelse har selskapet gått fra å eksperimentere i alle retninger til å bygge en laserfokusert salgsorganisasjon med base i Norden og vekst i Europa. Tidligere het selskapet Convertelligence. Programleder: Lucas Weldeghebriel, gründer og journalist i Shifter.🔔 Husk å:– Kjøpe abonnement på Shifter.no for å støtte uavhengig journalistikk om tech og innovasjon – Sjekke ut våre kommende events. Meld deg på her! (https://nyhetsbrev.shifter.no/p/s/MjQ4MzI6OWQxMjBlNGEtZGJlOC00OGNmLWFkNjktODdmOWFlMzFiMzFk) – Melde deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det viktigste innen startup-verdenen (https://www.shifter.no/nyhetsbrev)
  • Slik bygget Victor Helgeland (19) en vekstmaskin. Målet er 100 millioner i omsetning i løpet av året.

    41:26|
    I en alder av bare 19 år har Victor Helgeland ikke bare blitt CEO – han har ledet Metric (nå Marketer.com) til eksplosiv vekst internasjonalt. I denne episoden forteller han om hvordan teamet hans dro til Mexico og landet 5 millioner i årlige inntekter på én uke. 🔍 Temaer vi snakker om:Hvordan Metric automatiserer hele markedsføringsprosessen for Shopify-butikkerHvorfor de droppet SMB-markedet og satset alt på netthandelHvorfor norske kunder er "sære"Hvordan er det å lede når man er så ung?💡 Nøkkellærdommer:Produkt-market fit handler ofte om riktig målgruppe, ikke nødvendigvis produktetKombinasjonen av AI og dypt domene-kunnskap kan knuse tradisjonelle byråmodellerTransparente og hårete mål kan skape ekstrem gjennomføringskraftProgramleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter.🔔 Husk å:– Kjøpe abonnement på Shifter.no for å støtte uavhengig journalistikk om tech og innovasjon – Sjekke ut våre kommende events. Meld deg på her! (https://nyhetsbrev.shifter.no/p/s/MjQ4MzI6OWQxMjBlNGEtZGJlOC00OGNmLWFkNjktODdmOWFlMzFiMzFk) – Melde deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det viktigste innen startup-verdenen (https://www.shifter.no/nyhetsbrev)
  • Spår slutten for den klassiske investormodellen for startups, med Fredrik Winther, Chief Strategy Officer i Katapult

    01:01:12|
    Ukens gjest: Fredrik Winther, Chief Strategy Officer i Katapult og investor i Tomorrow TodayFredrik Winther, Chief Strategy Officer i Katapult og investor i Tomorrow Today, analyserer de store endringene som rammer venture capital-modellen. Med bakgrunn fra oppbyggingen av Oslo Business Region og dype analyser av teknologitrендene, gir han sin vurdering av hva som må til for at Norge skal lykkes i det nye landskapet.🔍 Tema i episoden:VC-modellen under press:Hvorfor den tradisjonelle venture capital-modellen fra pre-seed til børsnotering er i ferd med å bryte sammenAI spiser software-markedet og utfordrer SaaS-modellen fundamentaltSeed-strapping som ny trend hvor selskaper trenger færre finansieringsrunderGeopolitikk og impact-investering:Hvordan sikkerhetspolitikk har blitt legitimt også for impact-investorerForskjellen mellom gammelt militær-industrielt kompleks og ny forsvarsteknologi bygget av entreprenørerFramtidens VC-landskap:Polarisering mellom gigantiske multistage-fond og små, ekspertdrevne nisjefondHvorfor "dritten i midten" vil sliteViktigheten av vertikale ekspertise og menneskelige nettverkNorge og venture capital:Hvorfor Norge har verdens største formue men verdens svakeste VC-miljøKulturelle utfordringer mellom sosialdemokratiske verdier og VC-logikkMulige nisjer hvor Norge kan bygge sterke VC-miljøer (havteknologi, etc.)Programleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter.🔔 Husk å:Sjekke ut våre kommende events → Meld deg på Shifter LiveMelde deg på vårt nyhetsbrev → shifter.no/nyhetsbrevStøtte uavhengig tech-journalistikk ved å kjøpe abonnement på Shifter.no
  • Otovogründer Andreas Thorsheim om feilene, suksessene og veien til børsen

    01:00:05|
    Andreas Thorsheim er gründer og CEO i Otovo, et plattformselskap som tilbyr solceller til privatmarkedet gjennom en modell basert på leasing og lokale montører. Selskapet opererer i hele Europ. Han har tidligere jobbet i Opera og Schibsted, og ble nylig styreleder i det tyske SaaS-selskapet PlanCraft.🔍 Tema i episoden:Hvordan Otovo gikk fra en idé i 2016 til Europas tredje største solenergiselskapHva som egentlig ligger bak valget om børsnotering Otovos unike konkurransefortrinn (og 40 % av salget)Lærdommene fra å prøve (og feile) med egne produkter og landHvorfor du bør vurdere å legge ned selskapet og starte på nytt heller enn å rette opp en skjev grunnmur+ mye mer📈 Tall og resultater:Otovo har markedsandeler i størrelsesorden 1–2 % av det europeiske solenergimarkedetLeasing utgjør 40 % av salget – et produkt med høyere margin og konkurransefortrinnDet europeiske solmarkedet for forbrukere er estimert til 200 milliarder kroner årlig🔔 Husk å:– Kjøpe abonnement på Shifter.no for å støtte uavhengig journalistikk om tech og innovasjon– Sjekke ut våre kommende events. Meld deg på her! 👉 https://nyhetsbrev.shifter.no/p/s/MjQ4MzI6OWQxMjBlNGEtZGJlOC00OGNmLWFkNjktODdmOWFlMzFiMzFk– Melde deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det viktigste innen startup-verdenen 👉 https://www.shifter.no/nyhetsbrev
  • Slik bygger du verktøy og apper med AI – uten å kunne kode

    46:51|
    Hva om du kunne bygge profesjonelle apper og AI-verktøy – uten å skrive en eneste linje kode? I denne episoden møter vi Simon Souyris Strumse, gründeren som snur utviklingsverden på hodet med såkalt "vibecoding". Han viser hvordan AI kan bli din nye utvikler, designer og forretningspartner – og hvorfor det nå er mulig å ta idé til ferdig app på én dag.💡 Hovedpunkter:Hva "vibecoding" egentlig betyr og hvordan det ble et begrep i AI-verdenenSimon har ingen teknisk bakgrunn, men bygger komplette apper med login, database og betalingHvordan du kan bruke AI til å prototype idéer lynraskt og lage din egen personlige assistentDe vanligste hindringene for ikke-tekniske og hvordan man kommer forbi demVerktøyene Simon brukerProgramleder: Lucas Weldeghebriel, gründer og journalist i Shifter.👨‍🏫 Vil du lære det selv?🚀 Bli med på kurset med Shifter:Bli en del av fremtiden – lær å bygge dine egne verktøy eller apper med AI – helt uten koding📅 Dato: 4. juni, kl. 09:30–16:00📍 Sted: Schibsted-bygget, Akersgata 55💰 Pris: 7990 kr (EARLY EARLY BIRD fram til 19. mai – spar 37%)(4990 kr)👨‍🏫 Instruktør: Simon Souyris Strumse🔗 Les mer og meld deg på:https://event.checkin.no/121428Du bygger ekte, skalerbare applikasjoner – ikke “low-code”. Kurset gir deg praktisk innsikt i hvordan du kan bruke AI til å designe, prototype og lansere dine egne produkter – uansett bakgrunn.🔔 Husk å:– Kjøpe abonnement på Shifter.no for å støtte uavhengig journalistikk om tech og innovasjon– Sjekke ut våre kommende events. Meld deg på her!https://nyhetsbrev.shifter.no/p/s/MjQ4MzI6OWQxMjBlNGEtZGJlOC00OGNmLWFkNjktODdmOWFlMzFiMzFk– Melde deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det viktigste innen startup-verdenenhttps://www.shifter.no/nyhetsbrev
  • Fra Oda til sjakkens UFC: Hvordan Mats André Kristiansen og Magnus Carlsen bygger fremtidens sportsopplevelse

    01:25:25|
    Hva gjør du når du har vært med å bygge Norges største techscaleup – og merker at du har “rundet spillet”? Mats André Kristiansen, eks-Oda-gründer og kreativ kraft bak den nye sjakk-startupen Take Take Take, forteller historien om en tilfeldig kaffe med Espen Agdestein som åpnet en stor ny mulighet – og om hvordan han nå jobber tett med Magnus Carlsen for å gjøre sjakk til global underholdning.Dette er en samtale om å bygge merkevarer med nerve, finne rytmen i en ny kategori – og hvorfor det verste du kan gjøre er å kalle sjakk-startupen din noe med “chess”.Vi snakker om: – Hvordan Take Take Take gikk fra en “ikke helt fungerende fantasy-idé” til 200 000 brukere – Hva han lærte om navn og merkevare i overgangen fra Kolonial.no til Oda – Møtet med Peter Thiel: Fra total skepsis til investering og strategiråd – Hvorfor det er viktigere å bygge opplevelse enn bare produkt – Hvordan YouTube og community-building er selve growth-hacken – Hva han ser etter som engleinvestor – og hvorfor han ikke lenger tror ideen må være “din egen”🔔 Husk å:– Kjøpe abonnement på Shifter.no for å støtte uavhengig journalistikk om tech og innovasjon – Sjekke ut våre kommende events. Meld deg på her! 👉 https://nyhetsbrev.shifter.no/p/s/MjQ4MzI6OWQxMjBlNGEtZGJlOC00OGNmLWFkNjktODdmOWFlMzFiMzFk – Melde deg på vårt nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det viktigste innen startup-verdenen 👉 https://www.shifter.no/nyhetsbrev