Share

cover art for Episode 10: Pappas fortelling om Frida: Jenta med en helt spesiell stemme

Sanser og samspill

Episode 10: Pappas fortelling om Frida: Jenta med en helt spesiell stemme

Season 1, Ep. 10

Andreas tar turen til Sukke og Andebu, ikke bare for å delta på podkast hos oss, men for å besøke datteren Frida som bor i bolig hos Signo Vivo. I en åpenhjertig samtale med Anette deler han fra et pappaperspektiv hvordan det er å være pårørende. Frida fungerer som døvblindfødt og har sin egen måte å være i verden på – hun har en helt spesiell stemme. Når man snakker om Fridas største styrke, dukker begrepet "primærtaktil" opp. Hun vil gjerne ha folk nær seg, men på egne premisser. Tør man ikke det, kan Frida lett bli eksistensielt ensom. Andreas forteller om barneårene og overgangen til voksenlivet. Fridas hjerne fortsetter hele tiden å utvikle seg, og det er kjempeviktig at sansene til Frida får fortsette å lære. Hvordan får man så til gode overganger i Fridas liv? Uten at evner går tapt i flyttelasset? Og finnes det egentlig noe som er "godt nok" for et pappahjerte?

Medvirkende i denne episoden: Andreas Wiese og Anette Moen.

Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene 10 til 13 er gjennomført med støtte fra Bufdir.

More episodes

View all episodes

  • 13. Episode 13: Modige Maria, del 2

    21:36
    Maria og Nina Merethe fortsetter praten fra forrige episode. Nå er Maria eldre, begynner på folkehøyskole og støter på en gammel kjenning: Følelsen av å "komme tilbake". Tilbake til det som var tøft og vanskelig. Men det er nå det for alvor begynner å løsne og Maria tar grep. Særlig tre møter stikker seg ut og har hatt stor betydning for en helomvending i eget liv og med eget tankesett. Hva kan du selv gjøre for at du skal ha det bra? Kanskje din vei er nettopp din vei, fordi du er den som kan klare å gå den? En historie om det å være åpen og miste venner som barn, til å tørre å være åpen på nytt og vinne venner som voksen.Medvirkende i denne episoden: Maria Henriksen og Nina Merethe Hvidsten.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene 10 til 13 er gjennomført med støtte fra Bufdir.
  • 12. Episode 12: Modige Maria, del 1

    23:23
    "Jeg har en hjerne som trenger litt tid", sier Maria. Dette er første episoden av to hvor hun og Nina Merethe setter seg ned og snakker om det å leve med et kombinert sansetap. Maria er identifisert med døvblindhet, men tenker ikke på seg selv som døvblind, fordi hun både ser og hører litt. Sansetapet har gitt henne mange utfordringer i barne- og ungdomsårene. Hva gjør det med deg som menneske? Som barn? Å stå der, litt på utsiden og bli omtalt som spesiell eller annerledes? På mange måter har Maria levd mellom to verdener, den hørende og den døve, særlig når det kommer til sosiale situasjoner. Da gjelder det å tørre, hoppe i det – og være litt modig.Medvirkende i denne episoden: Maria Henriksen og Nina Merethe Hvidsten.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene 10 til 13 er gjennomført med støtte fra Bufdir.
  • 11. Episode 11: Tegnspråk og fellesskap

    25:24
    Robert og Åsne snakker om tilgang på språk og viktigheten av å føle tilhørighet. Robert har sine røtter i døveverdenen, og som barn gikk det helt fint å være den eneste døve på fotballen. Det sosiale var mye preget av lek. I takt med at han ble eldre, økte også kravene til kommunikasjon og hverdagen endret seg. Hvordan er det å forholde seg til to forskjellige verdener – den visuelle OG den auditive? Eller – den auditive OG den visuelle? I dag lærer Robert bort tegnspråk, blant annet til familier med barn med hørselsnedsettelse. Familier fra hele landet kommer til Andebu for å bade i tegnspråk, og bonusen er å møte andre med de samme behovene for tilrettelegging. For noen fører behovene med seg ekstra tøffe valg.Medvirkende i denne episoden: Robert Macha (Stemme: Ann Malén Opsahl) og Åsne S. Mørken (Stemme: Åsne S. Mørken).Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene 10 til 13 er gjennomført med støtte fra Bufdir.
  • 9. Episode 9: Tilgang til tro, kirke og undring

    32:56
    I denne episoden snakker Anette med Marco som er den eneste i Stiftelsen Signo med tittelen prest, nærmere bestemt døveprest. I en vanlig søndagsgudstjeneste er det mye fokus på tegnspråk. I tillegg holder Marco egne gudstjenester for personer med døvblindhet. Hvordan er det personer med alvorlig grad av kombinerte sansetap, og særlig medfødt døvblindhet, kan få tilgang til både tro, kirke og undring? Hvordan forholder man seg til livet og døden? Hvordan opplever vedkommende sin plass i verden? Det abstrakte må bli konkret, noe fysisk, noe håndgripelig. Er det den måten en person blir kjent med verden på, ja, da må selvfølgelig også tilgangen til kirken være lik, mener Marco. Hvordan man kan tilrettelegge for slik tilgang, er blant de litt store spørsmålene Anette og Marco tar for seg. Medvirkende i denne episoden: Marco Kanehl og Anette Moen.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene fem til ni er gjennomført med støtte fra Bufdir.
  • 8. Episode 8: Hest som terapi

    21:00
    Ridning er bevegelse, og terapien ligger i hesteryggen. Salen ligger ofte igjen, og ridehus har Thorbjørn sagt nei takk til. Ja takk, til nærkontakt, vær og vind og sanseopplevelser! Thorbjørn jobber med dyreassistert terapi og ridning, og det har han gjort i mange år! Heidi derimot er litt redd for hester, og tenker at det å sitte på hest i utgangspunktet er litt skummelt. Hvordan introduserer man da ridning for en person som ikke ser og ikke hører, lurer hun på. Thorbjørn tror at personer med kombinerte sansetap eller døvblindhet på mange måter har en fordel. De er gode på å være til stede – her og nå – i ett og i harmoni med sin firbente partner. Så hvordan finner man hestene som egner seg, og hvordan forbereder man dem til et liv som blant annet døvblindepartnere? Dette og mye mer snakker Heidi og Thorbjørn om i denne episoden.Medvirkende i denne episoden: Thorbjørn Haldorsen og Heidi E. Kittelsen.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene fem til ni er gjennomført med støtte fra Bufdir.
  • 7. Episode 7: Menneskemøter, del 2

    25:42
    Åsne og Gunilla plukker opp tråden fra forrige episode og snakker videre om menneskemøter. Ikke bare møtte Gunilla drømmeprinsen på Dronninglund slott i Danmark, men der kom også ideen om boka «Livsomstillinger» til på et seminar om stress og «coping». Fem kloke kvinner slo hodene sammen og startet et utviklingsprosjekt med fokusgrupper i Skandinavia. Hvilke endringer innebærer det å utvikle døvblindhet? Og de som svarer best på det, er selvfølgelig personer som kan ta et tilbakeblikk og beskrive egne opplevelser.Kunnskapsspredning står høyt oppe på Gunillas liste, sammen med spørsmålet om tilgang til riktig støtte til riktig tid. Hvordan kan man på best mulig måte møte noen der de er i sin prosess? Og har det bare blitt enklere å leve med døvblindhet i dagens samfunn?Medvirkende i denne episoden: Gunilla H. Rönnblom og Åsne Svimbil Mørken.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene fem til ni er gjennomført med støtte fra Bufdir.
  • 6. Episode 6: Menneskemøter, del 1

    24:05
    Dette er første episode av to som handler om menneskemøter. Åsne snakker med Gunilla som har vært rådgiver for personer med ervervet døvblindhet i over 20 år. Gunillas første møte med døvblindhet satte dype spor. Man kan si hun gikk fra å være fanget på et rom, til å bli fanget i fagfeltet.Hvordan har Gunilla gjennom alle disse årene klart å bygge trygghet, tillit og relasjon til så mange mennesker i en sårbar livssituasjon? For å kunne gjøre en god jobb som rådgiver, er det helt essensielt å komme i posisjon til å kunne gi den støtten det er behov for, når syn og hørsel ikke lenger kan kompensere for hverandre. Når utsiktene for fremtiden forandrer seg og presser frem en endringsprosess for hele deg som menneske. Vi snakker om en vanvittig læringsprosess i kombinasjon med både en sosial og psykologisk endringsprosess. Rett og slett en livsomstilling. Og ikke bare for deg selv, men også alle rundt deg.Medvirkende i denne episoden: Gunilla H. Rönnblom og Åsne Svimbil Mørken.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene fem til ni er gjennomført med støtte fra Bufdir.
  • 5. Episode 5: Tett på

    18:57
    Anette og Ingunn snakker om hvordan man jobber med og er sammen med personer med alvorlig grad av kombinert syns- og hørselsnedsettelse. For Ingunn er det nettopp dette med sansene som fascinerer. Hun har i løpet av sitt yrkesliv hatt mange personer med døvblindhet i hendene. I dag jobber hun på Signo grunn- og videregående skole, blant annet med elever med døvblindhet.For å være en god partner må man vise at man har lyst til å være med, forteller Ingunn. Skape en positiv smitteeffekt gjennom å være nær og tett på, både fysisk og mentalt. Tett på for å kunne gjøre en god jobb og skape delaktighet gjennom taktilitet. Det krever trening og krefter å være så til de grader til stede og hele tiden lete etter de små tingene, signaler og ytringer fra en atypisk stemme. Skape en samtale. Man kan gjøre det samme dag etter dag, men ingen dag er likevel lik! Og det som for andre kan se ut som lek, kan være læring på mange plan.Medvirkende i denne episoden: Ingunn Freberg-Thomsen og Anette Moen.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene fem til ni er gjennomført med støtte fra Bufdir.