Share

cover art for Episode 10: Pappas fortelling om Frida: Jenta med en helt spesiell stemme

Sanser og samspill

Episode 10: Pappas fortelling om Frida: Jenta med en helt spesiell stemme

Season 1, Ep. 10

Andreas tar turen til Sukke og Andebu, ikke bare for å delta på podkast hos oss, men for å besøke datteren Frida som bor i bolig hos Signo Vivo. I en åpenhjertig samtale med Anette deler han fra et pappaperspektiv hvordan det er å være pårørende. Frida fungerer som døvblindfødt og har sin egen måte å være i verden på – hun har en helt spesiell stemme. Når man snakker om Fridas største styrke, dukker begrepet "primærtaktil" opp. Hun vil gjerne ha folk nær seg, men på egne premisser. Tør man ikke det, kan Frida lett bli eksistensielt ensom. Andreas forteller om barneårene og overgangen til voksenlivet. Fridas hjerne fortsetter hele tiden å utvikle seg, og det er kjempeviktig at sansene til Frida får fortsette å lære. Hvordan får man så til gode overganger i Fridas liv? Uten at evner går tapt i flyttelasset? Og finnes det egentlig noe som er "godt nok" for et pappahjerte?

Medvirkende i denne episoden: Andreas Wiese og Anette Moen.

Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene 10 til 13 er gjennomført med støtte fra Bufdir.

More episodes

View all episodes

 • 16. Episode 16: Å gjøre det usynlige synlig

  33:04
  Heidi setter seg ned med Veslemøy og Susanne fra Signo Vivo. I denne episoden får vi et innblikk i hvordan det er å være leder og arbeide i bolig for personer med medfødt døvblindhet. Vi snakker mye om begrepet "partner" og hvordan utvikle og legge til rette for partnerkompetanse. Viktigheten av å være sammen med, og ikke ved siden av. Det holder ikke at vi som partner ønsker oss inn, den andre må også velge å gi plass. Tillit og trygghet bygges gjerne opp over flere år, og vi jakter hele tiden på den gode relasjonen. Det handler om å skape meningsfulle dager, og om å legge til rette for gode opplevelser og overganger – både i hverdagen og gjennom et helt liv. Hvordan får vi til det?Medvirkende i denne episoden: Veslemøy Ytrestøyl, Susanne Røvik og Heidi E. Kittelsen.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
 • 15. Episode 15: Musikkens kraft

  23:51
  Ragnhild og Jon tenker høyt rundt hvordan musikk bringer oss mennesker sammen. Uavhengig av alder, kjønn, sosial status, om man er døv eller hørende. Det handler mer om hvilket forhold man har til musikk, for det finnes så uendelig mange veier inn. Møtes man i musikken, så har man en felles plattform – man deler noe, og blir del av noe. Jon Rosslund er et kjent musikernavn for mange, og jobber i dag som frilansmusiker ved siden av en deltidsstilling i Signo. Han begynte i Signo i 1986 og har blitt værende siden. Døve og musikk hører vel ikke sammen, tenkte han den gangen, men etter knapt ett år initierte han et prosjekt som skulle bli starten på det som nå heter Maximus – et unikt musikktilbud i Signo for personer med hørselshemming og døvblindhet. I år feirer de 35-årsjubileum!Medvirkende i denne episoden: Jon Rosslund og Ragnhild Dahlheim.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
 • 14. Episode 14: Språklig deprivasjon

  21:51
  Slår du opp ordet "deprivasjon" vil ordboka svare med "berøvelse". Cathrine og Ragnhild snakker om en sensitiv periode – et vindu – som lukker seg, når man ikke har tilgang på språk i løpet av de fem første leveårene. Det er vanskelig å sette inn enkelttiltak for å kompensere for det naturlige bombardementet av språk som barn i utgangspunktet får. Hjernen er fantastisk formbar, men den trenger trening og erfaringer. Som nevropsykolog, er Cathrine spesielt opptatt av å forstå forholdet mellom hjernen og atferd. Ser vi for oss at språk hjelper oss i utviklingen av ulike kognitive ferdigheter, så kan vi begynne å ane rekkevidden av nettopp språkberøvelse.Medvirkende i denne episoden: Cathrine Olaussen og Ragnhild Dahlheim.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
 • 13. Episode 13: Modige Maria, del 2

  21:36
  Maria og Nina Merethe fortsetter praten fra forrige episode. Nå er Maria eldre, begynner på folkehøyskole og støter på en gammel kjenning: Følelsen av å "komme tilbake". Tilbake til det som var tøft og vanskelig. Men det er nå det for alvor begynner å løsne og Maria tar grep. Særlig tre møter stikker seg ut og har hatt stor betydning for en helomvending i eget liv og med eget tankesett. Hva kan du selv gjøre for at du skal ha det bra? Kanskje din vei er nettopp din vei, fordi du er den som kan klare å gå den? En historie om det å være åpen og miste venner som barn, til å tørre å være åpen på nytt og vinne venner som voksen.Medvirkende i denne episoden: Maria Henriksen og Nina Merethe Hvidsten.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene 10 til 13 er gjennomført med støtte fra Bufdir.
 • 12. Episode 12: Modige Maria, del 1

  23:23
  "Jeg har en hjerne som trenger litt tid", sier Maria. Dette er første episoden av to hvor hun og Nina Merethe setter seg ned og snakker om det å leve med et kombinert sansetap. Maria er identifisert med døvblindhet, men tenker ikke på seg selv som døvblind, fordi hun både ser og hører litt. Sansetapet har gitt henne mange utfordringer i barne- og ungdomsårene. Hva gjør det med deg som menneske? Som barn? Å stå der, litt på utsiden og bli omtalt som spesiell eller annerledes? På mange måter har Maria levd mellom to verdener, den hørende og den døve, særlig når det kommer til sosiale situasjoner. Da gjelder det å tørre, hoppe i det – og være litt modig.Medvirkende i denne episoden: Maria Henriksen og Nina Merethe Hvidsten.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene 10 til 13 er gjennomført med støtte fra Bufdir.
 • 11. Episode 11: Tegnspråk og fellesskap

  25:24
  Robert og Åsne snakker om tilgang på språk og viktigheten av å føle tilhørighet. Robert har sine røtter i døveverdenen, og som barn gikk det helt fint å være den eneste døve på fotballen. Det sosiale var mye preget av lek. I takt med at han ble eldre, økte også kravene til kommunikasjon og hverdagen endret seg. Hvordan er det å forholde seg til to forskjellige verdener – den visuelle OG den auditive? Eller – den auditive OG den visuelle? I dag lærer Robert bort tegnspråk, blant annet til familier med barn med hørselsnedsettelse. Familier fra hele landet kommer til Andebu for å bade i tegnspråk, og bonusen er å møte andre med de samme behovene for tilrettelegging. For noen fører behovene med seg ekstra tøffe valg.Medvirkende i denne episoden: Robert Macha (Stemme: Ann Malén Opsahl) og Åsne S. Mørken (Stemme: Åsne S. Mørken).Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene 10 til 13 er gjennomført med støtte fra Bufdir.
 • 9. Episode 9: Tilgang til tro, kirke og undring

  32:56
  I denne episoden snakker Anette med Marco som er den eneste i Stiftelsen Signo med tittelen prest, nærmere bestemt døveprest. I en vanlig søndagsgudstjeneste er det mye fokus på tegnspråk. I tillegg holder Marco egne gudstjenester for personer med døvblindhet. Hvordan er det personer med alvorlig grad av kombinerte sansetap, og særlig medfødt døvblindhet, kan få tilgang til både tro, kirke og undring? Hvordan forholder man seg til livet og døden? Hvordan opplever vedkommende sin plass i verden? Det abstrakte må bli konkret, noe fysisk, noe håndgripelig. Er det den måten en person blir kjent med verden på, ja, da må selvfølgelig også tilgangen til kirken være lik, mener Marco. Hvordan man kan tilrettelegge for slik tilgang, er blant de litt store spørsmålene Anette og Marco tar for seg. Medvirkende i denne episoden: Marco Kanehl og Anette Moen.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene fem til ni er gjennomført med støtte fra Bufdir.
 • 8. Episode 8: Hest som terapi

  21:00
  Ridning er bevegelse, og terapien ligger i hesteryggen. Salen ligger ofte igjen, og ridehus har Thorbjørn sagt nei takk til. Ja takk, til nærkontakt, vær og vind og sanseopplevelser! Thorbjørn jobber med dyreassistert terapi og ridning, og det har han gjort i mange år! Heidi derimot er litt redd for hester, og tenker at det å sitte på hest i utgangspunktet er litt skummelt. Hvordan introduserer man da ridning for en person som ikke ser og ikke hører, lurer hun på. Thorbjørn tror at personer med kombinerte sansetap eller døvblindhet på mange måter har en fordel. De er gode på å være til stede – her og nå – i ett og i harmoni med sin firbente partner. Så hvordan finner man hestene som egner seg, og hvordan forbereder man dem til et liv som blant annet døvblindepartnere? Dette og mye mer snakker Heidi og Thorbjørn om i denne episoden.Medvirkende i denne episoden: Thorbjørn Haldorsen og Heidi E. Kittelsen.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene fem til ni er gjennomført med støtte fra Bufdir.