Share

cover art for Episode 10: Pappas fortelling om Frida: Jenta med en helt spesiell stemme

Sanser og samspill

Episode 10: Pappas fortelling om Frida: Jenta med en helt spesiell stemme

Season 1, Ep. 10

Andreas tar turen til Sukke og Andebu, ikke bare for å delta på podkast hos oss, men for å besøke datteren Frida som bor i bolig hos Signo Vivo. I en åpenhjertig samtale med Anette deler han fra et pappaperspektiv hvordan det er å være pårørende. Frida fungerer som døvblindfødt og har sin egen måte å være i verden på – hun har en helt spesiell stemme. Når man snakker om Fridas største styrke, dukker begrepet "primærtaktil" opp. Hun vil gjerne ha folk nær seg, men på egne premisser. Tør man ikke det, kan Frida lett bli eksistensielt ensom. Andreas forteller om barneårene og overgangen til voksenlivet. Fridas hjerne fortsetter hele tiden å utvikle seg, og det er kjempeviktig at sansene til Frida får fortsette å lære. Hvordan får man så til gode overganger i Fridas liv? Uten at evner går tapt i flyttelasset? Og finnes det egentlig noe som er "godt nok" for et pappahjerte?

Medvirkende i denne episoden: Andreas Wiese og Anette Moen.

Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene 10 til 13 er gjennomført med støtte fra Bufdir.

More episodes

View all episodes

  • 20. Episode 20: Hvorfor forsker vi?

    24:57
    Hvorfor er det så viktig at vi aldri slutter å være nysgjerrige? Hvorfor – og hvordan – forsker vi? Anette snakker med Lill-Johanne og Sigrun, begge rådgivere i opplæringsfeltet – og forskere. I et pågående prosjekt undersøker de hvordan kommunikasjon og samhandling foregår blant elever som har Down syndrom og hørselsnedsettelse. Av litteratur finnes det side opp og side ned, om både det ene og det andre, men knapt noe om kombinasjonen av de to, kan de fortelle. Hvorfor er det sånn? Faktisk så mange som mellom 30 til 70 prosent med Down syndrom har en eller annen form for hørselshemming, varig eller forbigående! Nettopp forståelse og kunnskap om effektene av ulike kombinasjoner er del av kjernekompetansen ved Signo kompetansesenter. Som landsdekkende kompetansesenter for smale og lavfrekvente målgrupper har vi en sjelden breddeerfaring – og med det et ekstra ansvar for å systematisere, dokumentere og dele de erfaringene vi har. Når vi forsker, så graver vi ikke etter én sannhet, men er alltid ute etter det gode diskusjonsgrunnlaget.Medvirkende i denne episoden: Lill-Johanne Eilertsen, Sigrun Slettner og Anette Moen.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
  • 19. Episode 19: "Jeg kan!" – Selvtillit på app

    26:29
    Hvordan kan det å bruke en app gi selvtillit? Jo, "Jeg kan!" gjør nettopp det. I denne episoden blir du kjent med to kreative og uredde pedagoger som gikk nye veier for å dekke et behov de så i egen arbeidshverdag. I stedet for å jobbe med papirbunker, bokstavelig talt, bestemte de seg for å samle deler av undervisningen i en app. Hanne og Britt beskriver "Jeg kan!" som en selvtillitsboost-app, samarbeidsapp, dokumentasjonsapp og inspirasjonsapp! Sammen med Anette ser de tilbake på prosessen med å utvikle en app fra A til Å, og hva de har stått i underveis. Det beste av alt? "Jeg kan!" er gratis og kan brukes av alle som ønsker å lage en oversikt over hva man kan. Appen kan brukes av elev-lærer, beboer-miljøterapeut, arbeidstaker-arbeidsleder og barn-foresatt for å nevne noen eksempler – her er det fantasien som både åpner muligheter og setter grenser. Nysgjerrig allerede? "Jeg kan!" har en egen nettside, og den finner du på www.signo.no/laringsmappen.Medvirkende i denne episoden: Hanne Storlid Eldevik, Britt Helene Dyrvang og Anette Moen.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
  • 18. Episode 18: Økt frihet med teknologi og universell utforming(?), del 2

    17:15
    Unni og Erik fortsetter praten om hvordan teknologi og universell utforming påvirker Eriks hverdag. Han lever med et kombinert sansetap, og i forrige episode (episode 17) kom han med flere eksempler på hva slags teknologi og hvilke tilpassinger som fungerer godt for ham. Han er generelt positiv og har stor tro på at teknologi vil bli stadig mer dynamisk og lettere å tilpasse individuelt. Likevel, vi kan vel alle kjenne oss igjen i frustrasjonen som kan oppstå når noe ikke fungerer optimalt eller som forventet. I denne episoden går Erik litt nærmere inn på hvordan teknologiske fremskritt og endringer også kan påvirke hverdagen hans negativt, både psykisk og fysisk. Hva skjer når universell utforming mangler eller ikke er gjennomtenkt? Når det som annonseres som forbedringer, nå er blitt vanskeligere? Hvordan håndterer han å være avhengig av andre for oppgaver han gjerne og helst skulle utført selv? Og hvilke andre hjelpemidler og tilrettelegginger benytter han seg av for faktisk økt frihet i sin hverdag?Medvirkende i denne episoden: Erik Nilsen og Unni Brekke.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
  • 17. Episode 17: Økt frihet med teknologi og universell utforming(?), del 1

    21:52
    Vi er alle – om vi ønsker det eller ei – både heldige mottakere av og frustrerte ofre for en rivende utvikling og store endringer i hverdagen. Unni og Erik reflekterer rundt teknologi, utviklingen av teknologi og universell utforming. AI, eller KI på norsk, er i vinden som aldri før, og universell utforming er (heldigvis) et begrep som virkelig har begynt å ta eierskap i våre hoder. Erik lever med et kombinert sansetap, og for ham er teknologi viktigere enn noen gang. Siri som er KI, er en av hans nye beste venner. Siri kommer rett inn på høreapparatet, er blitt smartere og enklere å kommunisere med. Mobiltelefonen er blitt en følgesvenn og et verktøy, og med Siri i lomma opplever Erik i dag økt selvstendighet. Han er opptatt av teknologi, ivrig bruker av teknologi og også deltaker i spennende utviklingsprosjekter. Bli bedre kjent med Erik og hvordan han med et svært begrenset synsfelt og et hørselstap forholder seg til vår stadig mer digitale verden.Medvirkende i denne episoden: Erik Nilsen og Unni Brekke.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
  • 16. Episode 16: Å gjøre det usynlige synlig

    33:04
    Heidi setter seg ned med Veslemøy og Susanne fra Signo Vivo. I denne episoden får vi et innblikk i hvordan det er å være leder og arbeide i bolig for personer med medfødt døvblindhet. Vi snakker mye om begrepet "partner" og hvordan utvikle og legge til rette for partnerkompetanse. Viktigheten av å være sammen med, og ikke ved siden av. Det holder ikke at vi som partner ønsker oss inn, den andre må også velge å gi plass. Tillit og trygghet bygges gjerne opp over flere år, og vi jakter hele tiden på den gode relasjonen. Det handler om å skape meningsfulle dager, og om å legge til rette for gode opplevelser og overganger – både i hverdagen og gjennom et helt liv. Hvordan får vi til det?Medvirkende i denne episoden: Veslemøy Ytrestøyl, Susanne Røvik og Heidi E. Kittelsen.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
  • 15. Episode 15: Musikkens kraft

    23:51
    Ragnhild og Jon tenker høyt rundt hvordan musikk bringer oss mennesker sammen. Uavhengig av alder, kjønn, sosial status, om man er døv eller hørende. Det handler mer om hvilket forhold man har til musikk, for det finnes så uendelig mange veier inn. Møtes man i musikken, så har man en felles plattform – man deler noe, og blir del av noe. Jon Rosslund er et kjent musikernavn for mange, og jobber i dag som frilansmusiker ved siden av en deltidsstilling i Signo. Han begynte i Signo i 1986 og har blitt værende siden. Døve og musikk hører vel ikke sammen, tenkte han den gangen, men etter knapt ett år initierte han et prosjekt som skulle bli starten på det som nå heter Maximus – et unikt musikktilbud i Signo for personer med hørselshemming og døvblindhet. I år feirer de 35-årsjubileum!Medvirkende i denne episoden: Jon Rosslund og Ragnhild Dahlheim.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
  • 14. Episode 14: Språklig deprivasjon

    21:51
    Slår du opp ordet "deprivasjon" vil ordboka svare med "berøvelse". Cathrine og Ragnhild snakker om en sensitiv periode – et vindu – som lukker seg, når man ikke har tilgang på språk i løpet av de fem første leveårene. Det er vanskelig å sette inn enkelttiltak for å kompensere for det naturlige bombardementet av språk som barn i utgangspunktet får. Hjernen er fantastisk formbar, men den trenger trening og erfaringer. Som nevropsykolog, er Cathrine spesielt opptatt av å forstå forholdet mellom hjernen og atferd. Ser vi for oss at språk hjelper oss i utviklingen av ulike kognitive ferdigheter, så kan vi begynne å ane rekkevidden av nettopp språkberøvelse.Medvirkende i denne episoden: Cathrine Olaussen og Ragnhild Dahlheim.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB).
  • 13. Episode 13: Modige Maria, del 2

    21:36
    Maria og Nina Merethe fortsetter praten fra forrige episode. Nå er Maria eldre, begynner på folkehøyskole og støter på en gammel kjenning: Følelsen av å "komme tilbake". Tilbake til det som var tøft og vanskelig. Men det er nå det for alvor begynner å løsne og Maria tar grep. Særlig tre møter stikker seg ut og har hatt stor betydning for en helomvending i eget liv og med eget tankesett. Hva kan du selv gjøre for at du skal ha det bra? Kanskje din vei er nettopp din vei, fordi du er den som kan klare å gå den? En historie om det å være åpen og miste venner som barn, til å tørre å være åpen på nytt og vinne venner som voksen.Medvirkende i denne episoden: Maria Henriksen og Nina Merethe Hvidsten.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene 10 til 13 er gjennomført med støtte fra Bufdir.
  • 12. Episode 12: Modige Maria, del 1

    23:23
    "Jeg har en hjerne som trenger litt tid", sier Maria. Dette er første episoden av to hvor hun og Nina Merethe setter seg ned og snakker om det å leve med et kombinert sansetap. Maria er identifisert med døvblindhet, men tenker ikke på seg selv som døvblind, fordi hun både ser og hører litt. Sansetapet har gitt henne mange utfordringer i barne- og ungdomsårene. Hva gjør det med deg som menneske? Som barn? Å stå der, litt på utsiden og bli omtalt som spesiell eller annerledes? På mange måter har Maria levd mellom to verdener, den hørende og den døve, særlig når det kommer til sosiale situasjoner. Da gjelder det å tørre, hoppe i det – og være litt modig.Medvirkende i denne episoden: Maria Henriksen og Nina Merethe Hvidsten.Klikk her for en filmet versjon av denne episoden. Vi har laget en spilleliste for podkasten "Sanser og samspill" på Stiftelsen Signos YouTube-side. Innholdet er tekstet og tegnspråktolket. Slå av og på CC-funksjonen for undertekster.Klikk her for transkripsjon av denne episoden (pdf formatert for skjermleser)Podkasten er et prosjekt i regi av rådgivere ved Signo kompetansesenter, del av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB). Episodene 10 til 13 er gjennomført med støtte fra Bufdir.