Share

cover art for How China challenges western democracies

Säkerhetsrådet

How China challenges western democracies

Ep. 49

The Chinese communist party seeks to bolster an image of international attractiveness while maintaining nationalistic fervour domestically with the ultimate goal of positioning China as a global competitor to western liberal democracy. In this episode Patrik Oksanen and Anna Rennéus Guthrie speak to Dr. Una Aleksandra Bērziņa-Čerenkova about her latest brief on the topic.


Una Aleksandra Bērziņa-Čerenkova is Head of the China Studies Centre at Riga Stradins University, Head of the Asia Programme at the Latvian Institute of International Affairs, a member of CHOICE and European Think-tank Network on China.


The brief is available here.

More episodes

View all episodes

 • 51. Sundsvallsoligarken - hur Ryssland lurade väst

  29:48
  Ryska pengar har banat väg för påverkan och inflytande i hela Europa, även i Sverige. Fallet med den ryska oligarken Oleg Deripaska är en snårig och spännande berättelse. Sverige har accepterat miljardinvesteringar med ursprung i penningtvätt, utpressning, stöld och mord. I Sundsvall står Sveriges enda aluminiumsmälteri, förvärvat av Deripaska i 2007, som ett monument över vår naivitet. Vilken gick så långt att en svensk regering, mitt under ett krig i Europa, främjade en putinnära oligarks intressen.Anna Rennéus Guthrie, chef för Frivärld, och Patrik Oksanen, senior fellow, samtalar i det här avsnittet med Knut Kainz Rognerud. Knut är journalist vid SVT som är aktuell med boken Sundsvallsoligarken: en berättelse om hur Ryssland lurade väst.Redigering och voice-over av Dino EkdalFoto: Henrik Sendelbach 2013
 • 50. Rysslands ekonomi pressas av sanktioner

  20:40
  Vilken betydelse omvärldens sanktioner haft på krigets Ryssland och hur ser det ekonomiska läget ut framåt? För närvarande förefaller ekonomin ha stabiliserats, men ingen signifikant tillväxt är att vänta i överskådlig framtid och den stora kapitalflykten kan leda till en ny plötslig kris.I det här avsnittet samtalar Anna Rennéus Guthrie, chef för Frivärld, med Anders Åslund, ledande specialist på Rysslands politiska ekonomi, om utsikterna för den ryska ekonomin samt huruvida det finns fler verktyg för väst att ta till för att försvaga Putins regim.Anders Åslund har skrivit en brief på ämnet som finns att läsa här.Redigering och voice-over av Dino Ekdal.
 • 48. Måndagar för frihet

  30:43
  Under början på 1990-talet blev Måndagsrörelsen en nationell rörelse till stöd för Estlands, Lettlands och Litauens frihet. I februari 2022, i och med starten på Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina, återuppstod Måndagsrörelsen.I detta avsnitt samtalar Gunnar Hökmark, Frivärlds ordförande och författare till boken Måndagar för frihet, med Patrik Oksanen och Katarina Tracz om den nya Måndagsrörelsen till stöd för Ukraina, hur den kom till och vilka uppgifter den står inför.Den nyutgivna boken Måndagar för frihet finns att köpa på Frivärlds hemsida https://frivarld.se/bocker/mandagar-for-frihet/Redigering och voice-over av Dino Ekdal
 • 47. Tiktok: barnunderhållningen som blev ett säkerhetsproblem

  31:23
  På några få år har den kinesiska den sociala medieplattformen Tiktok fått över en miljard användare. Appen har utmanat västerländska plattformsbolag samtidigt som den blivit ett stresstest för demokratiska länders säkerhetspolitik. Säkerhetsexperter pekar bland annat ut det faktum att företagets moderbolag Bytedance finns i Kina, och därmed lyder under kinesisk lag, som en säkerhetsrisk.Detta avsnitt tar fasta på den rapport som Frivärld nyligen släppt, vid namn Tiktok: barnunderhållningen som blev ett säkerhetshot. Patrik Oksanen och Katarina Tracz gästas av Anna Rennéus Guthrie, journalist och redaktör på tidningen Näringslivet, samt Hanna Linderstål, VD för Earhart Business Protection Agency.
 • 46. Den ukrainska försvarsviljan är stark

  35:52
  Det här avsnittet är ett boksamtal med Patrik Oksanen, medförfattare till Ryska krigskepp dra åt helvete: en liten bok om försvarsvilja och Lisa Bjurvald, författare till Slava Ukraini!: kvinnors motstånd under Rysslands krig.Hela det ukrainska samhället har slutit upp kring en gemensam vilja att försvara sitt land. Vilka lärdomar finns det för Sverige, ett land som levt i fred under mer än 200 år, att mobilisera en liknande försvarsvilja? Vad är försvarsviljans karaktär och funktion. Hur kan den öka och på vilket sätt är den avgörande i försvaret av frihet, demokrati och suveränitet? Varför är Ukraina så uthålligt och hur ser de ukrainska kvinnornas motståndskamp ut?Podden programleds av Katarina Tracz, chef för tankesmedjan Frivärld.
 • 45. Varför Turkiet inte ratificerar Sveriges Natoansökan

  37:39
  Ljudkvaliteten i detta avsnitt är stundvis lite sämre än vanligt – vi ber om ursäkt för detta, men anser samtalets innehåll vara så pass intressant att vi tror det är värdefull lyssning ändå.I detta avsnitt gästas Katarina Tracz och Patrik Oksanen av två turkietkännare.Halil Karaveli är turkietexpert och senior fellow vid ISDP samt aktuell med den nya Frivärld-rapporten ”Turkish Quagmire: Why Turkey Blocks Sweden’s Nato Accession”. Och Paul Levin som är chef vid institutet för turkietstudier.Varför är Turkiet ovilligt att ratificera den svenska Natoansökan? Vilken roll spelar Erdogan och amerikanska F-16 plan i sammanhanget? Halil Karaveli menar att Turkiets ovilja att ratificera den svenska Natoansökan grundar sig i något annat än det turkiska valet och försäljning av F16. Istället, menar han, är det ett stopp för amerikanskt stöd till kurdiska grupper i Syrien som är Ankaras huvudsakliga målsättning.Halil Karavelis rapport finns att läsa här⬀
 • 44. The Lithuanian perspective

  38:08
  In Sweden it was not especially uncommon to hear the phrase “moral superpower” as a descriptor of Sweden on the international stage. But when push comes to shove it is Lithuania that time and time again has proven to be Europe’s true moral super power.In this english language edition of Säkerhetsrådet, Katarina Tracz invites two chairmen of the Lithuanian Foreign Affairs and Defense Committees Zygimantas Pavilionis and Laurynas Kasciunas to discuss, among other things, the war in Ukraine, Sweden’s process of NATO accession and Europe’s relationship to China.
 • 43. Putins krig

  24:05
  Nils Bildt har sedan den ryska invasionen av Ukraina i ett antal uppmärksammade texter på Svenska Dagbladets ledarsida beskrivit hur det ukrainska försvaret har kunnat slå tillbaka de ryska trupper som många trodde skulle vara övermäktiga. I detta avsnitt förklarar Bildt krigets faser, hur och varför Ukraina är bättre, samt ett antal scenarier framöver.Nils Bildt är entreprenör, företagare och civilekonom med bred internationell erfarenhet och mångårig affärserfarenhet av Ryssland. Nils Bildt är också överste/RO i armén.Nils Bildts bok Putins krig finns att köpa på Frivärlds hemsida: https://frivarld.se/bocker/putins-krig/ Överskottet från boken doneras till UkrainaGlöm inte att lämna en recension och prenumerera på podden. Det hjälper oss blir bättre och synas mer – tack för din hjälp och för att du lyssnar.