Share

cover art for Girig-Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

Rörelse

Girig-Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

Ep. 3

Föreläsning och frågestund med Andreas Cervenka, författare till boken "Girig-Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för de superrika".


Bostadspriser som rusar mest i västvärlden. Hundratusentals svenskar som kastar sig in på börsen. En före detta socialdemokratisk statsminister som blir god för 100 miljoner kronor efter politiken. Ett tidigare kommunalråd som tjänar åtta miljarder på fem år. Över 330 nya miljardärer inom loppet av 24 månader.


Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men de senaste decennierna har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt. Andelen av ekonomin som ägs av den rikaste promillen är högre än i USA, och Sverige har fler dollarmiljardärer än Japan och Brasilien. Sverige är ett land där skatten på arbete tillhör jordens högsta, men där tillgångar beskattas betydligt lägre än i många andra länder. Det är ett land där det 2021 råder bostadsfeber, börsfeber och kryptofeber. Samtidigt. Där jakten på snabba pengar blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. Idag är de 542. Tillsammans har de blivit 30 gånger rikare på 25 år. Samtidigt är andelen svenska hushåll med låg ekonomisk standard den högsta någonsin.


I sin nya bok berättar Andreas Cervenka om Sveriges osannolika resa från högskatteland till miljardärsparadis. Girig-Sverige är en rikt illustrerad "svensk ekonomi för dummies", fullspäckad med grafer och tabeller. Med Andreas Cervenkas omisskännliga humor som ledsagare serveras läsaren ett försök till svar på frågan: vad är det som har hänt i Sverige?


Samtalet spelades in med publik på ABF i Malmö, onsdag 9 november 2022. 


I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.

More episodes

View all episodes

  • 19. Strukturell rasism i Sverige och EU

    50:57
    I februari arrangerades en halvdagskonferens under namnet "Stoppa strukturell rasism i EUs medlemsländer", ett samarbete mellan Malmö universitet och ABF.I detta avsnitt hör du först ett kort föredrag av Sayaka Osanami Törngren som forskar om frågor kopplade till ras och rasifiering, rasism och diskriminering samt ojämlikhet. Därefter hålls ett panelsamtal om policys och rasism med Magnus Manhammar, Hodan Omar, Marek Lakatos och Birdie Thaler. Moderator är Somar Al-Nahar.Projektet "Tackling structural and institutional racism in 8 EU Member States: state of affair and recommendations for national and European level" stöttas av Robert Bosch Stiftung.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 18. Hoppet – om att leva tillsammans med Diana Mulinari

    43:57
    Att (lära sig att) leva tillsammans är den mest nödvändiga strategin för människor och för planeten. Det är också den svåraste utmaningen. I denna föreläsning talar Diana Mulinari om en agenda för global omsorg som ifrågasätter nostalgiska världsbilder och skapar och ger hopp. Föreläsningen bygger på boken ”Feminism och konvivialitet – samexistens, oenighet och hopp” av Diana Mulinari och Lena Martinsson. "Konvivialitet" innebär att leva tillsammans.Diana Mulinari är professor i genusvetenskap på Lunds universitet och forskar inom områden som rör bland annat antirasism, genus och migration. Föreläsningen är en del av kursen Social mobilisering på lokal nivå som görs i samarbete mellan Malmö universitet, Helamalmö och ABF Malmö.Samtalet spelades in i ABF-huset i Malmö, 5 december 2023.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 17. Mitt ibland oss – Evin Cetin om kriminalitet och gängvåld

    01:23:07
    I en värld där dödsskjutningar bland unga män blivit en skrämmande del av vardagen, tar Evin Cetin med oss på en omskakande och berörande resa. Hennes bok "Mitt ibland oss" kastar nytt ljus på en av de mest angelägna frågorna i vårt samhälle. Hur blev dödskjutningar bland unga män en del av vardagen i ett av världens rikaste länder?I sitt jobb som advokat har Evin Cetin mött såväl offren som förövarna i det gängvåld som skakat om vårt svenska samhälle. I "Mitt ibland oss" träffar hon huvudpersonerna själva: de som beställer morden, de som lever med ett pris på sitt huvud och de som rekryterar narkotikans barnsoldater. Genom deras berättelser kastar Evin nytt ljus på frågan ingen verkar kunna besvara: Vad driver detta våld och går det att bryta cirkeln?Medverkande:Evin Cetin, författare och advokatSedat Arif, socialkommunalråd i Malmö och drivande i Malmö stads arbete "Sluta skjut"Frida Trollmyr, ombudsman ABF MalmöSamtalet spelades in i ABF-huset i Malmö, 4 december 2023.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 16. Arbetsplatskamp i en nyliberal värld

    01:08:21
    Lyssna på det illojala vårdbiträdet från Attendo, Stine Christophersen, samt talespersonerna från vårens vilda pendelstrejk, Moa Friman och Nils Westberg Ahlmark, när de försöker staka ut en väg framåt för en hårt ansatt och marginaliserad arbetarklass.Samtalet är en del av Arbetarfilmfestivalen och spelades in på Panora i Malmö, 4 november 2023. I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 15. Vikten av platser i arbetarrörelsen

    42:53
    När en stad flyttas som i Kiruna, visar sig behovet av platser för kulturutövare vara lågprioriterat. Vad har platsen betytt för arbetarrörelsen historiskt? Hur skapas platser idag inom arbetarrörelsen — för och av vem? Medverkande: Fanny Pelin, verksamhetsledare på Motettens Folkets HusAugust Ambjörnssons, projektassistent samt studerar Folkets Parks och Folkets Hus historia Samtalet är en del av Arbetarfilmfestivalen och spelades in på Panora i Malmö, 4 november 2023. I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 14. Organiseringen mot dubbelhyran – vi vann!

    56:15
    I Malmö fick fastighetsbolagen en av landets högsta hyresökningar i den årliga förhandlingen, men valde ändå att pusha för en extra hyresökning. Hör om organiseringen i husen, med Hyresgästföreningen och mellan grannar som fick tre fastighetsbolag att backa från kraven, samt om fajten mot de fyra bolagen som gick vidare med sina planer.Samtalet är en del av Arbetarfilmfestivalen och spelades in på Panora i Malmö, 4 november 2023. I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 13. Riv Tidöavtalet – panelsamtal med föreningsaktiva i Malmö

    49:45
    Nu växer vårt motstånd. Nu när politiken hårdnar och klassamhället växer, när klimatförändringarna skenar och ansvariga blundar, när människor ställs mot varandra och vissa stängs ute. Miljörättviseaktivister och sociala rättvise-rörelser organiserar sig nu i breda nätverk och ger sig ut på gatorna. Mobiliseringen under parollen “Riv Tidöavtalet” är ett exempel, manifestionerna mot den föreslagna angiveri-lagen en annan.Även föreningar som är aktiva i olika bostadsområden ser nu, mer än någonsin, hur viktiga deras insatser är för att unga ska känna hopp och framtidstro. Den akuta mobiliseringen är viktig, men också det ihärdiga kontinuerliga föreningsarbetet. Hur kan vi arbeta för förändring på lokal nivå? Panelsamtalet är en del av kursen Social mobilisering på lokal nivå som görs i samarbete mellan Malmö universitet, Helamalmö och ABF Malmö. Panelen består av: Fatma Alwan, projektledare Tillsammans i Förening Tua B. Frank, aktiv i Hälso- och sjukvårdspersonal för Extinction RebellionNasim Soleimanpour, medlem i Kulturföreningen Krakel och aktivist Muhammad Ali, ordförande Ensamkommandes FörbundSamtalet modereras av Hanan Sadek. Hanan är socialpedagog och aktiv i föreningslivet och jobbar nu på ett bostadsföretag med social hållbarhet i fokus.Samtalet spelades in på ABF-huset i Malmö, 31 oktober 2023. I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 12. Att bekämpa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer – samtal med Evin Incir

    31:09
    – Miljontals kvinnor i Europa lever idag i skräck för när nästa slag ska komma. Det räcker nu! Det krävs konkreta och handlingskraftiga åtgärder, med skarpa lagändringar, inklusive förebyggande arbete, säger Evin Incir i ett pressmeddelande.Evin Incir (Socialdemokraterna) är europaparlamentariker och ansvarig chefsförhandlare för ett historiskt EU-direktiv för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. I detta poddavsnitt berättar Evin om arbetet med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.Samtalet spelades in i ABF-huset i Malmö, 8 mars 2023.Arrangörer: LO Malmö, ABF Malmö, SSU Malmö, S-kvinnor Malmö och Socialdemokraterna i Malmö.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 11. Att ge liv åt Elma Danielsson – Malmös första kvinnostaty

    31:15
    För ett par år sedan skickade tidningen Historiskans chefredaktör Eva Bonde in ett medborgarförslag om att resa Malmös första kvinnostaty. Snart blir det verklighet! I maj står statyn av Elma Danielsson i Rörsjöparken. Elma Danielsson (1865–1936) var journalist, politiker och arbetarpionjär. Hon grundade både Kvinnliga arbetarförbundet och Malmö kvinnliga diskussionsklubb och arbetade dessutom på tidningen Arbetet. Under sitt liv försökte Elma Danielsson stärka fattiga arbetarkvinnor och förbättra deras levnadsvillkor i samhället.I detta poddavsnitt samtalar Linnéa Carlsson, konstnären som formgivit skulpturen, och det socialdemokratiska kommunalrådet Frida Trollmyr. Läs mer om Elma Danielsson här: https://malmo.se/Uppleva-och-gora/Arkitektur-och-kulturarv/Malmos-historia/Personer/Danielsson-Elma.htmlSamtalet spelades in i ABF-huset i Malmö, 8 mars 2023.Arrangörer: LO Malmö, ABF Malmö, SSU Malmö, S-kvinnor Malmö och Socialdemokraterna i Malmö.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.