Rörelse

  • 22. Rekviem över det Sverige som var – samtal mellan Daniel Boyacioglu och Sven-Eric Liedman

    50:09||Ep. 22
    Diskussionen tar avstamp i Daniel Boyacioglus dikt "Rekviem över det Sverige som var". En dikt som i vintras var med i Dagens dikt i P1 och som Sven-Eric Liedman skrev en insändare om i Dagens Nyheter samma vecka. Samtalet utgick från den förändring som just nu sker i Sverige. Om politiken, konsten och rörelsearbetes roll framöver och vad som behöver göras för att uppnå ett öppnare samhälle.Samtalet mellan Sven-Eric Liedman och poeten Daniel Boyacioglu genomfördes på Grand Circus Hotel i Malmö den 8 juni. Samtalet var arrangerat utifrån ett residensprojekt som ABF Skåne arbetar med för att utforska hur kultur kan vara en förändringskraft för civilsamhällsorganisationer på landsbygden. Projektet fokuserar på att göra röster hörda för ett mer demokratiskt och livskraftigt Skåne och där projektet även tar avstamp i Agenda 2030. Årets residens genomfördes i Önneköp och där hela projektet gjordes möjligt genom samverkan med föreningen Levande Önneköp."Giv henne evig vila herreoch låt oss minnas hennesom hon en gång var,låt oss sörja en periodoch sen vara klara.Giv oss sedan modet att drömma igenom rättvisa, om solidaritetoch om rätten att känna oss hemma.Välsigna dom vita herremed mättnadskänslaså dom kan sluta vara så rädda.Förlåt oss herre för våra misstag,vi var tysta när vi borde talatoch vi talade när vi borde hållit tyst."I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 21. Radikala metoder för att uppnå radikal förändring – historiskt och idag

    01:33:56||Ep. 21
    Olika folkrörelser har historiskt sett behövt ta till radikala och ibland olagliga metoder för att uppnå samhällsförändringar. De medborgerliga fri- och rättigheter som blev till på grund av denna kamp är något vi idag tar för givet. Suffragetter, medborgarrättsrörelser, aktivister, folkbildare och fackrörelser har kämpat för allas rättigheter, för mer frihet och jämlikhet. Aktivister i dagens miljörättviserörelser använder olika politiska och retoriska metoder för att försöka rubba den grundläggande ojämlikheten i att de som släpper ut minst fossila bränslen drabbas först och mest. Bland de metoderna hittar vi till exempel civil olydnad, som att blockera vägar, entréer eller störa publika arrangemang med olika budskap. Det är metoder som ofta blir kritiserade i den allmänna opinionen. Men kan vi blicka tillbaka historiskt på de folkrörelser som använt liknande metoder som har lett till förändringar som vi idag tar för givna, kanske vi också kan känna solidaritet med dagens rörelser som kämpar för en hållbar framtid? Detta ska vi utforska i detta samtal. Panelister:  Fredrik Egefur – forskare i historia vid Lunds universitet och ansvarig för Arbetarrörelsens arkiv i Skåne, samt styrelseledamot på ABF Malmö. Caroline Andrén - humanekolog och aktiv i Ta Tillbaka Framtiden. Aktivist som är aktiv i Take Concrete Action.Peter Andersson, regional förhandlare och skyddsombud GS-facket.Moderator: Nasim Soleimanpour, jurist och aktiv inom olika autonoma rättighetsrörelser. Arrangörer: ABF Malmö, Arbetarrörelsens arkiv i Skåne, Svenska Transportarbetareförbundet avd. 12, Take Concrete Action, Ta tillbaka framtiden.Samtalet spelades in på ABF, 11 april 2024.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 20. Att leva som queer i Kina – med Shitou och Mingming

    01:05:35||Ep. 20
    I över 20 år har konstnärerna och livskamraterna Shitou och Mingming skapat och delat med sig av ett hem: för både sig själva, som lesbiska i ett modernt Kina, men också för sitt community. Ett hem som de vid flera tillfällen behövt packa ihop och ta med sig, för att plantera på nytt i utkanten av ännu en by, bärande arvet och manifestet av en queer generation, från en plats till en annan. Möt Shitou och Mingming i ett samtal som modereras av Hanna Una Holmquist från UNICORN. Samtalet tolkas till svenska. Arrangörer: ABF Malmö, Malmö Konsthall, UNICORN, Page28, Amnesty.Samtalet spelades in i ABF-huset 5 mars 2024.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 19. Strukturell rasism i Sverige och EU

    50:57||Ep. 19
    I februari arrangerades en halvdagskonferens under namnet "Stoppa strukturell rasism i EUs medlemsländer", ett samarbete mellan Malmö universitet och ABF.I detta avsnitt hör du först ett kort föredrag av Sayaka Osanami Törngren som forskar om frågor kopplade till ras och rasifiering, rasism och diskriminering samt ojämlikhet. Därefter hålls ett panelsamtal om policys och rasism med Magnus Manhammar, Hodan Omar, Marek Lakatos och Birdie Thaler. Moderator är Somar Al-Nahar.Projektet "Tackling structural and institutional racism in 8 EU Member States: state of affair and recommendations for national and European level" stöttas av Robert Bosch Stiftung.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 18. Hoppet – om att leva tillsammans med Diana Mulinari

    43:57||Ep. 18
    Att (lära sig att) leva tillsammans är den mest nödvändiga strategin för människor och för planeten. Det är också den svåraste utmaningen. I denna föreläsning talar Diana Mulinari om en agenda för global omsorg som ifrågasätter nostalgiska världsbilder och skapar och ger hopp. Föreläsningen bygger på boken ”Feminism och konvivialitet – samexistens, oenighet och hopp” av Diana Mulinari och Lena Martinsson. "Konvivialitet" innebär att leva tillsammans.Diana Mulinari är professor i genusvetenskap på Lunds universitet och forskar inom områden som rör bland annat antirasism, genus och migration. Föreläsningen är en del av kursen Social mobilisering på lokal nivå som görs i samarbete mellan Malmö universitet, Helamalmö och ABF Malmö.Samtalet spelades in i ABF-huset i Malmö, 5 december 2023.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 17. Mitt ibland oss – Evin Cetin om kriminalitet och gängvåld

    01:23:07||Ep. 17
    I en värld där dödsskjutningar bland unga män blivit en skrämmande del av vardagen, tar Evin Cetin med oss på en omskakande och berörande resa. Hennes bok "Mitt ibland oss" kastar nytt ljus på en av de mest angelägna frågorna i vårt samhälle. Hur blev dödskjutningar bland unga män en del av vardagen i ett av världens rikaste länder?I sitt jobb som advokat har Evin Cetin mött såväl offren som förövarna i det gängvåld som skakat om vårt svenska samhälle. I "Mitt ibland oss" träffar hon huvudpersonerna själva: de som beställer morden, de som lever med ett pris på sitt huvud och de som rekryterar narkotikans barnsoldater. Genom deras berättelser kastar Evin nytt ljus på frågan ingen verkar kunna besvara: Vad driver detta våld och går det att bryta cirkeln?Medverkande:Evin Cetin, författare och advokatSedat Arif, socialkommunalråd i Malmö och drivande i Malmö stads arbete "Sluta skjut"Frida Trollmyr, ombudsman ABF MalmöSamtalet spelades in i ABF-huset i Malmö, 4 december 2023.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 16. Arbetsplatskamp i en nyliberal värld

    01:08:21||Ep. 16
    Lyssna på det illojala vårdbiträdet från Attendo, Stine Christophersen, samt talespersonerna från vårens vilda pendelstrejk, Moa Friman och Nils Westberg Ahlmark, när de försöker staka ut en väg framåt för en hårt ansatt och marginaliserad arbetarklass.Samtalet är en del av Arbetarfilmfestivalen och spelades in på Panora i Malmö, 4 november 2023. I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 15. Vikten av platser i arbetarrörelsen

    42:53||Ep. 15
    När en stad flyttas som i Kiruna, visar sig behovet av platser för kulturutövare vara lågprioriterat. Vad har platsen betytt för arbetarrörelsen historiskt? Hur skapas platser idag inom arbetarrörelsen — för och av vem? Medverkande: Fanny Pelin, verksamhetsledare på Motettens Folkets HusAugust Ambjörnssons, projektassistent samt studerar Folkets Parks och Folkets Hus historia Samtalet är en del av Arbetarfilmfestivalen och spelades in på Panora i Malmö, 4 november 2023. I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
  • 14. Organiseringen mot dubbelhyran – vi vann!

    56:15||Ep. 14
    I Malmö fick fastighetsbolagen en av landets högsta hyresökningar i den årliga förhandlingen, men valde ändå att pusha för en extra hyresökning. Hör om organiseringen i husen, med Hyresgästföreningen och mellan grannar som fick tre fastighetsbolag att backa från kraven, samt om fajten mot de fyra bolagen som gick vidare med sina planer.Samtalet är en del av Arbetarfilmfestivalen och spelades in på Panora i Malmö, 4 november 2023. I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
loading...