Rörelse

Share

Folkbildningens roll i den fackliga kampen

Ep. 2

ABF är ett studieförbund som kommer ur arbetarrörelsen. Här skulle arbetare få bättre möjligheter till makt och inflytande i samhället. För att uppnå det så spelade bildning och kunskap en helt avgörande roll. Det fungerade också som motor för att arbetare skulle kunna organisera sig. I detta samtal utforskar vi folkbildningens roll idag. Vilka hot den står inför? Och hur ser folkbildningens framtid ut i den fackliga organiseringen?


Samtalet modereras av Hanna Jokel, ordförande på SSU Skåne. Delar i samtalet gör Åsa Sandström som är ombudsman på ABF Malmö, Ewa Glimhed som är vice ordförande i LO-distriktet i Skåne, Tina Christensen som är ordförande på Kommunal Skåne och Jonas Sjöberg som är ordförande på Byggnads Skåne.


Samtalet spelades in under Arbetarfilmfestivalen på Biograf Panora, söndag 6 november 2022. 


I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.

More Episodes

12/6/2022

Fem sätt att engagera medlemmarna i din förening

Ep. 6
Hur kan föreningen vara tillgänglig, inkluderande och skapa låga trösklar för engagemang? Vad är communitykultur och hur kan vi använda dessa metoder? Hur kan föreningen aktivera medlemmar genom bra digitala strukturer? Till ABFs årliga medlemsträff bjuder vi in de föreningar som är medlemmar hos oss. I år var temat "Engagera medlemmarna i föreningen". Vi lät flera lokala föreningar berätta hur dom, med olika metoder, lyckats med just detta. Dom delade med sig av sina erfarenheter, tips och verktyg kring att engagera fler, nå nya medlemmar och skapa en medlemstillväxt.De som höll föreläsningar var:Pål Brunnström från Institutet för Malmös historia (Malmö universitet)Lina Al-Nahar från Irakiska kulturföreningenJonas Jarl från CommunitykulturcentrumRichard Olsson från Vänsterpartiet MalmöFrida Ekerlund från Vardagens civilkurageDe fem tipsen i detta poddavsnitt är en kort sammanställning från dessa föreläsningar. Du hittar tipsen som text här.Läs mer om att använda ABFs poddstudio här: www.malmo.abf.se/malmo/poddstudio.Läs mer om att bli medlemsorganisation hos ABF här: www.malmo.abf.se/malmo/medlemsorganisation.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.