Share

cover art for Fem sätt att engagera medlemmarna i din förening

Rörelse

Fem sätt att engagera medlemmarna i din förening

Ep. 6

Hur kan föreningen vara tillgänglig, inkluderande och skapa låga trösklar för engagemang? Vad är communitykultur och hur kan vi använda dessa metoder? Hur kan föreningen aktivera medlemmar genom bra digitala strukturer? 


Till ABFs årliga medlemsträff bjuder vi in de föreningar som är medlemmar hos oss. I år var temat "Engagera medlemmarna i föreningen". Vi lät flera lokala föreningar berätta hur dom, med olika metoder, lyckats med just detta. Dom delade med sig av sina erfarenheter, tips och verktyg kring att engagera fler, nå nya medlemmar och skapa en medlemstillväxt.De som höll föreläsningar var:De fem tipsen i detta poddavsnitt är en kort sammanställning från dessa föreläsningar. Du hittar tipsen som text här.Läs mer om att använda ABFs poddstudio här: www.malmo.abf.se/malmo/poddstudio.

Läs mer om att bli medlemsorganisation hos ABF här: www.malmo.abf.se/malmo/medlemsorganisation.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.

More episodes

View all episodes

 • 18. Hoppet – om att leva tillsammans med Diana Mulinari

  43:57
  Att (lära sig att) leva tillsammans är den mest nödvändiga strategin för människor och för planeten. Det är också den svåraste utmaningen. I denna föreläsning talar Diana Mulinari om en agenda för global omsorg som ifrågasätter nostalgiska världsbilder och skapar och ger hopp. Föreläsningen bygger på boken ”Feminism och konvivialitet – samexistens, oenighet och hopp” av Diana Mulinari och Lena Martinsson. "Konvivialitet" innebär att leva tillsammans.Diana Mulinari är professor i genusvetenskap på Lunds universitet och forskar inom områden som rör bland annat antirasism, genus och migration. Föreläsningen är en del av kursen Social mobilisering på lokal nivå som görs i samarbete mellan Malmö universitet, Helamalmö och ABF Malmö.Samtalet spelades in i ABF-huset i Malmö, 5 december 2023.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 17. Mitt ibland oss – Evin Cetin om kriminalitet och gängvåld

  01:23:07
  I en värld där dödsskjutningar bland unga män blivit en skrämmande del av vardagen, tar Evin Cetin med oss på en omskakande och berörande resa. Hennes bok "Mitt ibland oss" kastar nytt ljus på en av de mest angelägna frågorna i vårt samhälle. Hur blev dödskjutningar bland unga män en del av vardagen i ett av världens rikaste länder?I sitt jobb som advokat har Evin Cetin mött såväl offren som förövarna i det gängvåld som skakat om vårt svenska samhälle. I "Mitt ibland oss" träffar hon huvudpersonerna själva: de som beställer morden, de som lever med ett pris på sitt huvud och de som rekryterar narkotikans barnsoldater. Genom deras berättelser kastar Evin nytt ljus på frågan ingen verkar kunna besvara: Vad driver detta våld och går det att bryta cirkeln?Medverkande:Evin Cetin, författare och advokatSedat Arif, socialkommunalråd i Malmö och drivande i Malmö stads arbete "Sluta skjut"Frida Trollmyr, ombudsman ABF MalmöSamtalet spelades in i ABF-huset i Malmö, 4 december 2023.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 16. Arbetsplatskamp i en nyliberal värld

  01:08:21
  Lyssna på det illojala vårdbiträdet från Attendo, Stine Christophersen, samt talespersonerna från vårens vilda pendelstrejk, Moa Friman och Nils Westberg Ahlmark, när de försöker staka ut en väg framåt för en hårt ansatt och marginaliserad arbetarklass.Samtalet är en del av Arbetarfilmfestivalen och spelades in på Panora i Malmö, 4 november 2023. I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 15. Vikten av platser i arbetarrörelsen

  42:53
  När en stad flyttas som i Kiruna, visar sig behovet av platser för kulturutövare vara lågprioriterat. Vad har platsen betytt för arbetarrörelsen historiskt? Hur skapas platser idag inom arbetarrörelsen — för och av vem? Medverkande: Fanny Pelin, verksamhetsledare på Motettens Folkets HusAugust Ambjörnssons, projektassistent samt studerar Folkets Parks och Folkets Hus historia Samtalet är en del av Arbetarfilmfestivalen och spelades in på Panora i Malmö, 4 november 2023. I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 14. Organiseringen mot dubbelhyran – vi vann!

  56:15
  I Malmö fick fastighetsbolagen en av landets högsta hyresökningar i den årliga förhandlingen, men valde ändå att pusha för en extra hyresökning. Hör om organiseringen i husen, med Hyresgästföreningen och mellan grannar som fick tre fastighetsbolag att backa från kraven, samt om fajten mot de fyra bolagen som gick vidare med sina planer.Samtalet är en del av Arbetarfilmfestivalen och spelades in på Panora i Malmö, 4 november 2023. I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 13. Riv Tidöavtalet – panelsamtal med föreningsaktiva i Malmö

  49:45
  Nu växer vårt motstånd. Nu när politiken hårdnar och klassamhället växer, när klimatförändringarna skenar och ansvariga blundar, när människor ställs mot varandra och vissa stängs ute. Miljörättviseaktivister och sociala rättvise-rörelser organiserar sig nu i breda nätverk och ger sig ut på gatorna. Mobiliseringen under parollen “Riv Tidöavtalet” är ett exempel, manifestionerna mot den föreslagna angiveri-lagen en annan.Även föreningar som är aktiva i olika bostadsområden ser nu, mer än någonsin, hur viktiga deras insatser är för att unga ska känna hopp och framtidstro. Den akuta mobiliseringen är viktig, men också det ihärdiga kontinuerliga föreningsarbetet. Hur kan vi arbeta för förändring på lokal nivå? Panelsamtalet är en del av kursen Social mobilisering på lokal nivå som görs i samarbete mellan Malmö universitet, Helamalmö och ABF Malmö. Panelen består av: Fatma Alwan, projektledare Tillsammans i Förening Tua B. Frank, aktiv i Hälso- och sjukvårdspersonal för Extinction RebellionNasim Soleimanpour, medlem i Kulturföreningen Krakel och aktivist Muhammad Ali, ordförande Ensamkommandes FörbundSamtalet modereras av Hanan Sadek. Hanan är socialpedagog och aktiv i föreningslivet och jobbar nu på ett bostadsföretag med social hållbarhet i fokus.Samtalet spelades in på ABF-huset i Malmö, 31 oktober 2023. I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 12. Att bekämpa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer – samtal med Evin Incir

  31:09
  – Miljontals kvinnor i Europa lever idag i skräck för när nästa slag ska komma. Det räcker nu! Det krävs konkreta och handlingskraftiga åtgärder, med skarpa lagändringar, inklusive förebyggande arbete, säger Evin Incir i ett pressmeddelande.Evin Incir (Socialdemokraterna) är europaparlamentariker och ansvarig chefsförhandlare för ett historiskt EU-direktiv för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. I detta poddavsnitt berättar Evin om arbetet med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.Samtalet spelades in i ABF-huset i Malmö, 8 mars 2023.Arrangörer: LO Malmö, ABF Malmö, SSU Malmö, S-kvinnor Malmö och Socialdemokraterna i Malmö.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 11. Att ge liv åt Elma Danielsson – Malmös första kvinnostaty

  31:15
  För ett par år sedan skickade tidningen Historiskans chefredaktör Eva Bonde in ett medborgarförslag om att resa Malmös första kvinnostaty. Snart blir det verklighet! I maj står statyn av Elma Danielsson i Rörsjöparken. Elma Danielsson (1865–1936) var journalist, politiker och arbetarpionjär. Hon grundade både Kvinnliga arbetarförbundet och Malmö kvinnliga diskussionsklubb och arbetade dessutom på tidningen Arbetet. Under sitt liv försökte Elma Danielsson stärka fattiga arbetarkvinnor och förbättra deras levnadsvillkor i samhället.I detta poddavsnitt samtalar Linnéa Carlsson, konstnären som formgivit skulpturen, och det socialdemokratiska kommunalrådet Frida Trollmyr. Läs mer om Elma Danielsson här: https://malmo.se/Uppleva-och-gora/Arkitektur-och-kulturarv/Malmos-historia/Personer/Danielsson-Elma.htmlSamtalet spelades in i ABF-huset i Malmö, 8 mars 2023.Arrangörer: LO Malmö, ABF Malmö, SSU Malmö, S-kvinnor Malmö och Socialdemokraterna i Malmö.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 10. Om dekolonialitet och parlamentarism i en fascistisk tid

  55:42
  Dekolonialiet handlar om att synliggöra och omkullkasta det koloniala system som idag bestämmer vem som räknas som människa och därmed har rätt till ett värdigt liv – "vida digna". Grundpelarna i dekoloniseringsprocessen är omgörande, pluriversalism, praktiserande och att allt detta görs i kollektivitet. Det handlar om att ifrågasätta vad som görs till universellt, sanning och kunskap samt göra plats för en värld som rymmer många världar.Men vi kan inte bara ifrågasätta. Vi måste också praktisera genom kollektiva radikala avlänkningar och omgöranden. Det politiska läget vi befinner oss i kräver att vi mer än någonsin drar lärdom av antifascistiska och dekoloniala rörelsers kunskap och former för organisering. Men det krävs också mer av oss idag. Vida Digna är ett synligt och konkret sätt att praktisera dekolonialitet, antirasism och antifascism genom avlänkning, omgörande och ett kollektivt ledarskap. Detta utmanar de snäva ramarna för hur politik kan göras inom nationalstatens gränser i det globala nord.En föreläsning av Feministiskt initiativ Malmö. Samtalet spelades in på ABF-huset i Malmö, 26 februari 2023.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.