Rörelse

 • 12. Att bekämpa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer – samtal med Evin Incir

  31:09
  – Miljontals kvinnor i Europa lever idag i skräck för när nästa slag ska komma. Det räcker nu! Det krävs konkreta och handlingskraftiga åtgärder, med skarpa lagändringar, inklusive förebyggande arbete, säger Evin Incir i ett pressmeddelande.Evin Incir (Socialdemokraterna) är europaparlamentariker och ansvarig chefsförhandlare för ett historiskt EU-direktiv för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. I detta poddavsnitt berättar Evin om arbetet med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.Samtalet spelades in i ABF-huset i Malmö, 8 mars 2023.Arrangörer: LO Malmö, ABF Malmö, SSU Malmö, S-kvinnor Malmö och Socialdemokraterna i Malmö.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 11. Att ge liv åt Elma Danielsson – Malmös första kvinnostaty

  31:15
  För ett par år sedan skickade tidningen Historiskans chefredaktör Eva Bonde in ett medborgarförslag om att resa Malmös första kvinnostaty. Snart blir det verklighet! I maj står statyn av Elma Danielsson i Rörsjöparken. Elma Danielsson (1865–1936) var journalist, politiker och arbetarpionjär. Hon grundade både Kvinnliga arbetarförbundet och Malmö kvinnliga diskussionsklubb och arbetade dessutom på tidningen Arbetet. Under sitt liv försökte Elma Danielsson stärka fattiga arbetarkvinnor och förbättra deras levnadsvillkor i samhället.I detta poddavsnitt samtalar Linnéa Carlsson, konstnären som formgivit skulpturen, och det socialdemokratiska kommunalrådet Frida Trollmyr. Läs mer om Elma Danielsson här: https://malmo.se/Uppleva-och-gora/Arkitektur-och-kulturarv/Malmos-historia/Personer/Danielsson-Elma.htmlSamtalet spelades in i ABF-huset i Malmö, 8 mars 2023.Arrangörer: LO Malmö, ABF Malmö, SSU Malmö, S-kvinnor Malmö och Socialdemokraterna i Malmö.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 10. Om dekolonialitet och parlamentarism i en fascistisk tid

  55:42
  Dekolonialiet handlar om att synliggöra och omkullkasta det koloniala system som idag bestämmer vem som räknas som människa och därmed har rätt till ett värdigt liv – "vida digna". Grundpelarna i dekoloniseringsprocessen är omgörande, pluriversalism, praktiserande och att allt detta görs i kollektivitet. Det handlar om att ifrågasätta vad som görs till universellt, sanning och kunskap samt göra plats för en värld som rymmer många världar.Men vi kan inte bara ifrågasätta. Vi måste också praktisera genom kollektiva radikala avlänkningar och omgöranden. Det politiska läget vi befinner oss i kräver att vi mer än någonsin drar lärdom av antifascistiska och dekoloniala rörelsers kunskap och former för organisering. Men det krävs också mer av oss idag. Vida Digna är ett synligt och konkret sätt att praktisera dekolonialitet, antirasism och antifascism genom avlänkning, omgörande och ett kollektivt ledarskap. Detta utmanar de snäva ramarna för hur politik kan göras inom nationalstatens gränser i det globala nord.En föreläsning av Feministiskt initiativ Malmö. Samtalet spelades in på ABF-huset i Malmö, 26 februari 2023.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 9. Svart historia med Amat Levin

  51:04
  10 december hölls en konferens om afrofobi. Fokus för dagen var afrosvenskars livsvillkor då och nu och hur vi går från ord till handling för att säkerställa att afrosvenskars rättigheter upprätthålls. Budskapet från konferensen var tydligt: Vi kan inte längre säga att vi inte har kunskapen om afrofobi, underbyggd forskning eller tydliga rapporter, så nu är det upp till ansvariga politiker att verka med handlingskraft för att förebygga och motverka den rasism som drabbar afrosvenskar i Malmö och Sverige idag.I det här samtalet hör vi författaren och journalisten Shora Esmailian och författaren och folkbildaren Amat Levin. De samtalar om Amat Levins aktuella bok Svart Historia, som började som ett Instagramkonto. Amat Levin folkbildade där om Afrika och svarta människors historia. Idag, fyra år senare, har kontot 80 000 följare. Svarta afrikaners och den tillhörande diasporan är en försummad del av världshistorien, och bilden som Afrika som en kontinent vars historia börjar med européers kolonisation lever kvar än idag. Detta har Amat Levin genom sitt folkbildande arbete förändrat. Svart Historia är en serie nedslag. Här får vi ta del av uråldriga folkvandringar, den karibiska frihetskampen, den trans-sahariska slavhandeln och Angela Davis motstånd. En kärnfull och folkbildande bok som ger oss alla en bättre förståelse för världen vi lever i idag.Konferensen om afrofobi arrangerades på Biograf Panora av Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa (AFR) tillsammans med ABF Malmö, Antirasistiska Filmdagar i Malmö, Biograf Panora Malmö, Malmö mot Diskriminering.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 8. Korsvägar – Ardalan Shekarabi om Iran, identitet och kamp

  01:00:11
  I den personliga berättelsen Korsvägar beskriver Ardalan Shekarabi sin väg från Iran till livet i Sverige. Han berättar om barndomens vardag i den iranska diktaturen och människors kamp för demokrati och frihet. Om familjens flykt till det nya hemlandet och tiden som gömd i väntan på det beslut som låter dem stanna. Om det politiska engagemang som tagit honom till posten som minister i Sveriges regering. Men det handlar också om de punkter längs vägen som kunde gjort att resan – och livet – tagit helt andra vägar. Det är en bok om identitet och om att hitta sig själv i ett nytt land.Korsvägar är skriven i samarbete med Jesper Bengtsson, journalist och författare, förlagschef på Atlas och chefredaktör för Dagens Arena. Ardalan Shekarabi, född 1978, är utbildad jurist och har varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna sedan 2013. Han var Sveriges socialförsäkringsminister 2019-2022.Samtalet spelades in på ABF-huset i Malmö, 11 januari 2023. I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 7. Tid för uppror – en berättelse om Extinction Rebellion

  52:33
  Extinction Rebellion är en internationell klimatrörelse som använder fredlig civil olydnad för att uppmärksamma och kräva omställning och systemförändring. Det är vanliga människor som agerar tillsammans, mot klimatkollapsen och den ekologiska krisen. I Sverige ägde de första aktionerna rum den 17 november 2018 i Göteborg och Stockholm.Sommaren 2022 gavs antologin "Tid för uppror – en berättelse om Extinction Rebellion" ut. Läsaren får där följa med på fredliga klimataktioner utifrån civil olydnadsprinciper och stifta närmare bekantskap med aktivisterna. I detta poddavsnitt samtalar fyra aktivister om strategier, folkbildning och försvarstal.Medverkande i podden:Caroline Andrén (moderator) Elvin Landaeus Csizmadia Ester Laudon Björn Paxling Läs mer om boken här: https://vaktelforlag.se/produkt/tid-for-uppror-en-berattelse-om-extinction-rebellion/I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 6. Fem sätt att engagera medlemmarna i din förening

  07:40
  Hur kan föreningen vara tillgänglig, inkluderande och skapa låga trösklar för engagemang? Vad är communitykultur och hur kan vi använda dessa metoder? Hur kan föreningen aktivera medlemmar genom bra digitala strukturer? Till ABFs årliga medlemsträff bjuder vi in de föreningar som är medlemmar hos oss. I år var temat "Engagera medlemmarna i föreningen". Vi lät flera lokala föreningar berätta hur dom, med olika metoder, lyckats med just detta. Dom delade med sig av sina erfarenheter, tips och verktyg kring att engagera fler, nå nya medlemmar och skapa en medlemstillväxt.De som höll föreläsningar var:Pål Brunnström från Institutet för Malmös historia (Malmö universitet)Lina Al-Nahar från Irakiska kulturföreningenJonas Jarl från CommunitykulturcentrumRichard Olsson från Vänsterpartiet MalmöFrida Ekerlund från Vardagens civilkurageDe fem tipsen i detta poddavsnitt är en kort sammanställning från dessa föreläsningar. Du hittar tipsen som text här.Läs mer om att använda ABFs poddstudio här: www.malmo.abf.se/malmo/poddstudio.Läs mer om att bli medlemsorganisation hos ABF här: www.malmo.abf.se/malmo/medlemsorganisation.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 5. Degrowth's importance for climate change / Betydelsen av nerväxt för klimatomställningen

  36:30
  Samtalet är på engelska. This conversation is held in English.Degrowth may be broadly described as an umbrella term that critiques the centrality of economic growth in contemporary societies and embraces various alternatives for ecological sustainability, social justice and human flourishing.As a social movement, it brings together activists, non-governmental organisations, researchers, radical politicians and decision-makers. At grassroots level, care, mutual aid and democratic decision-making are the guiding principles. At the political level, shorter working hours, alternative measures of prosperity instead of GDP, basic income and green tax reform are some of the policies discussed.In this conversation we discuss how and why degrowth (nerväxt) is an important part of climate change. The conversation is lead by Cecilia “Cia” Paulsson from RåFilm and Scenario 2030, and was held at Nordic Labour Film Festival, November 7th 2022.Participants:Chaïm de Mulder from Institutet för nerväxtstudier (Institute for degrowth studies).Dr. Jennifer Hinton, systems researcher and ecological economist at Lund University.Ulf Jarnefjord, representing Trade Unions for Energy Democracy.Catarina Silveira, from Union to Union, was also participating via link, but unfortunately this audio was not recorded.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.
 • 4. amma arbete arv: Arbetets vardag och arbetslivets skugga

  27:14
  "Vi tänker på arvet. Allt vi behöver axla och förvalta, det vi blir givna. Antologins bidrag berättar om allt annat än lätthet, ändå finns där värme, glädje, solidaritet, stolthet. Hela livet ryms på de här sidorna.""amma arbete arv" är titeln på Föreningen Arbetarskrivares trettonde antologi med skildringar från arbetets vardag och arbetslivets skugga. 42 bidrag av 44 författare, poeter och konstnärer, etablerade och oetablerade. I detta poddavsnitt hör du författarna Mija Åhlander, Henrik Johansson, Magnus Gustavsson och Birk M Andersson som läser ur boken. Dessutom: anarkohaiku!Samtalet spelades in under Arbetarfilmfestivalen på Biograf Panora, söndag 6 november 2022.I podden RÖRELSE tar du del av föreläsningar, samtal, kultur och musik. Det varje avsnitt har gemensamt är den enkla påminnelsen: Allt går att förändra och allt är i rörelse. Vi är din stabila röda röst – från rörelsen, rätt in i öronen.