Share

RikaTillsammans

En podd om privatekonomi och rikedom i livet


Latest episode

  • 33. Carro får uppmuntran och jag tips om att söka psykolog. 🙂 | Uppföljning till #366

    05:46
    Kort incheckning till följd av alla fina kommentarer till förra veckans avsnitt (366) om vårt depåstopp där vi konstaterade bland annat Caroline ville göra ett skifte i livet och leva ett lite mindre liv. Lite det som vi citerade Naval Ravikant i förra avsnittet om friheten som kommer från att göra livet rikare genom att ta bort. ❤️ Först och främst, tack! Tack för alla fina kommentarer, glada tillrop och uppmuntran. Framförallt vill jag också säga tack till läsaren som skrev till mig: "Tack för alla RT-avsnitt, jag jobbar som läkare med inriktning på psykiatri och det med din nedstämdhet, att du sovit mycket, inte tyckt jobbet varit kul och gått upp i vikt kan vara ett tecken på en atypisk depression. Dessa missas ofta, mitt tips är att du tar hjälp och pratar med någon." Sagt och gjort. Jag ringer till företagshälsovården och får prata med en psykolog som efter en stund säger: "Det låter ju inte så bra det här. Mitt tips är att vi inte börjar med det lilla paketet, utan vi det stora direkt med 10 psykologtimmar. Sedan kan vi isf. även aktivera en rehabplan om det behövs. Du har ju tecknat alla våra paket (🙈)." Därefter fortsätter hon: "Jag har även en perfekt psykolog för dig på plats i Malmö. Hon är expert på sådana som du som har en livskris och bara jobbet som intresse."Min reaktion: 😲 Så här är vi idag. Jag har haft mitt första psykologsamtal och vi pratade bl.a. om att ta lite semester. Något jag faktiskt aldrig gjort. 😱 Därav inget ordinarie långt avsnitt denna veckan och jag tänker semester med ordinarie avsnitt till någon gång i augusti. Sedan har jag ju ett par avsnitt jag har lovat som det om utdelningsaktier, det om hur rika är svenskarna och uppföljningen med Moa. Avsnitt jag faktiskt ser fram emot själv. Tack än en gång för att du och ni i communityn är så fina! Jan

More episodes

View all episodes

  • 32. Kortpodd: Är fondrobot eller egna fonder bäst? | #32

    02:27
    Mitt korta svar är att båda två är jättebra lösningar. Om du sparar i billiga passiva aktieindexfonder. Grattis till dig 🥂Mitt lite längre svar är att för de allra flesta tror jag att en fondrobot är en jättebra lösning för. Därför att det är en extremt enkel all-inclusive tjänst som gör det lätt att göra rätt.I förhållande till att sätta ihop din egen fondportfölj där det är lätt att lockas av tusentals olika fonder på fondtorget hos en nätmäklare. Det blir enklare att göra fel helt enkelt.Sponsrade länkar (reklam)Fondroboten LYSAFondroboten OPTIAvanza (för enskilda fonder)Nordnet (för enskilda fonder)‼️ Viktig info! Allt sparande innebär en risk. Det är risken vi får betalt för. Dina pengar kommer både att öka och och minska i värde. Historiskt har ett forskningsbaserat sparande gett gott resultat. Men det finns inga garantier. Historisk avkastning är inte en garanti för framtiden. Kom ihåg att balansera risk efter dina förutsättningar. Länk om risk.
  • 366. Depåstopp och ett större skifte i livet | Halvårsuppdatering 2024 #366

    54:36
    Sommaren är ett bra tillfälle att stanna upp och likt Formel-1 göra ett depåstopp. Att se hur året gått hittills, prata om saker som förändrats och fundera över vilka korrigeringar man vill eller behöver göra framgent. I år var de större än vi båda trodde. 🙈Sedan flera år tillbaka är jag och Caroline förtjusta i att ha en gemensam kickoff vid årsskiftet för att sedan följa upp den på sommaren. I november 2023 hade vi vår senaste årskickoff och så här i juli var det dags för en uppdatering.Man kan lägga upp en kickoff / depåstopp på olika sätt beroende på var man är i livet. Vi har haft superambitiösa tillfällen där vi till och med har hyrt ett konferensrum, jobbat med post-it-lappar, powerpoint-presentationer till årets enkla variant som vi hade live i avsnittet där vi bara pratade våra livshjul. Livshjulet är ett enkelt verktyg där man bara rankar olika områden i sitt liv på en skala 1-10. Det gör det mycket enklare att ha ett samtal om livet med sin partner, en vän eller någon annan.Några av våra större insikter och resultat från årets depåstopp:Tackade nej till mammas inbjudan till familjeresaCaroline gör ett större skifte i livet Förändring i RikaTillsammans på sikt Sedan pratar vi även om mindre saker som att vi tidigare i år insåg när vi faktiskt satte oss och gjorde vår ekonomiuppföljning i Spirecta att utgifterna spårat iväg utan att vi var medvetna om det. Jag hade t.ex. 50% fel på våra matkostnader (15.000 utfall mot min tro på 10.000 kr/mån). Sedan ett tag tillbaka gör Caroline nu månadsuppföljningar och vi har till och med för första gången en budget(!). Det blir även lite om pinsamheter, att hålla i kopplet och annat. Så vi hoppas att du gillar detta avsnittet. ❤️Hälsningar,Jan och CarolineLänkarPatreon inkl. livshjulsmallFölj diskussionen i forumetInnehållsförteckning00:00:00 - Intro00:02:14 - Kort om kickoff/depåstopp00:03:08 - Tjatat om familjeresa (som vi nu hoppat av)00:06:15 - Många små upplevelser inkl. vådaskott i taket00:08:09 - Människor som lever under sina möjligheter00:10:25 - Carro: jag har haft ångest för pengar00:12:20 - Jan: 5.000 kr fel om matkostnaderna00:15:21 - Carro: elden jag har håller på att dö00:16:35 - Carro: om jag skulle bli sjuksköterska00:21:52 - Carros livshjul00:23:52 - December: jag kan köpa vad jag vill. Juli: inte så.00:24:47 - Saknat sammanhang och mening00:27:15 - Carro: jag är fan inte klok som har böcker överallt00:30:23 - Inte hittat så mycket energi i jobbet längre00:31:39 - Patriarkatet och Storebror, lillebror och lillasyster00:33:17 - Resan kanske närmar sig slutet00:37:03 - Man kan ha plan, sedan bestämmer känslorna ändå00:38:11 - Carro skjuter ner min jorden-runt-kryssning00:39:49 - Läst jättemycket böcker00:41:20 - Against the gods: bok om risk00:45:22 - Inte värderat tankearbetet lika mycket00:46:24 - Bok: Nobody wants to read your shit00:48:53 - Experiment i sociala medier00:50:19 - Dags att checka ut?
  • 31. Kortpodd: Fokusera på frågor, istället för svar! | #31

    09:17
    En av nycklarna till ett rikt liv bortom pengar är att samla frågor, inte svar.Hela skoltiden, tiden på universitetet och början av karriären gick för mig ut på att ge rätt svar. Att få guldstjärnan i kanten. Att vara duktig. Att svara rätt. Först senare insåg jag att frågorna ofta är viktigare än svaren. Ett svar är beroende av förutsättningar och fungerar under en viss tid. En bra fråga är tidlös och kan öppna nya världar.Vad är ett bra svar värt om det besvarar fel fråga? Vi kan inte kompensera fel riktning med högre hastighet. Något jag försökt mer än en gång.De bästa frågorna har sällan enkla svar, men de utmanar oss att bli bättre. Som min coach sa: "Önska inte att det var enklare, önska att du var bättre. Väggen är inte där för att hindra dig, utan för att stoppa dem som inte vill det tillräckligt mycket.”Därför tycker jag att man ska unna sig frågor att hänga kvar i. Länge. Ibland flera veckor, månader eller år. Särskilt i frågor vars svar kommer göra livet rikare. Även om vi kommer på svaret först om 3 år, då är det ju ändå värt det. Svaret kan man ha med sig resten av livet. Därför är mitt råd börja samla på bra frågor. Sätt upp dem på kylskåpet. Prata med andra om dem. Avfärda dem inte. Närma dig dem. Utforska dem. Var nyfiken på dem. Lek med dem. Interagera med dem. Be om hjälp med dem. Som vanligt gäller lilla stegets kraft. Börja med en. Välj en egen eller en av våra. Men gör det. För tiden går. Tyvärr. Ha tillit till att svaret kommer. Det gör de alltid. När det kommer så är det alltid värt det. Guldet finns vid regnbågens slut. Vi är många som kan vittna om det. ❤️ Lycka till!
  • 365. Debatt om aktivt vs passivt sparande | Med Alexander Jansson, fondförvaltare #365

    01:03:08
    Inom sparande finns det två huvudsakliga strategier. Antingen tror man att man aktivt kan välja ut vinnare och undvika förlorare (=aktiv förvaltning) eller så tror man som jag att det är jättesvårt att göra och det är bättre att passivt bara äga hela höstacken - båda vinnarna och förlorarna - istället för att leta efter nålarna. Idag debatterar jag och Alexander Jansson, fondförvaltare och VD på ett fondbolag dessa två sidor.Jag har märkt att det är svårt att få till en nyanserad diskussion om aktiv vs passiv förvaltning. I communityn står många av oss stabilt i passiv förvaltning och det är så jag och Caroline har landat att vi investerar våra pengar framgent. Antingen i en bred, billig, passiv, global aktieindexfond eller fondrobot. Samtidigt upplever jag att världen inte är svart-vit och att det är farligt att bli fundamentalistisk.När jag tidigare i våras beklagade mig att få om ingen från finans ville ta aktiv-ståndpunkten i en diskussion eller debatt mejlade Alexander Jansson (hans LinkedIn) mig. Han är till vardags fondförvaltare och VD på ett fondbolag. Han tyckte likt mig att det är märkligt att man inte kan argumentera för sin ståndpunkt om man ändå jobbar med den till vardags. Han tog gärna debatten med mig sa han. Därför kommer här ett försök till en konstruktiv debatt om aktiv vs passiv förvaltning. Varken jag eller Alexander har fått någon ersättning för avsnittet. Det är också helt oklippt. Du får höra vår diskussion precis som den skedde, utan några redigerade vinklingar.Ha därför gärna lite överseende. Det är betydligt svårare än man tror att argumentera för ett ämne när man har någon på andra sidan än att själv argumentera utifrån en presentation. Så är det för oss båda. Självklart kommer man på de bästa argument i efterhand, t.ex. om survivorship-bias och liknande. 🙂Kontentan är att vi båda har lång erfarenhet av marknaden och vet att det inte finns ett entydigt rätt svar. Marknaden är oftast effektiv, men det finns tillfällen när den inte är det. Aktiv förvaltning behövs för prissättning, medan passiv förvaltning passar de flesta investerare och så vidare. Vi diskuterar också beteendemässiga aspekter och andra relaterade ämnen.Vi hoppas att du uppskattar samtalet, och ett stort tack till Alexander för att han tog initiativet! Kanske kan vi även få honom att delta i forumet.Jan och AlexanderLänkarFölj diskussionen i forumet → Innehållförteckning00:00:00 Introduktion av Alexander Jansson00:04:38 Alexanders case för aktiv förvaltning00:08:23 Jan: Jag håller med men drar motsats slutsats00:09:54 Alexander: Jag är inte emot passiv förvaltning00:12:41 Passiva fonder åker snålskjuts00:15:37 Marknadens effektivitet och kreativ förstörelse00:22:53 Fler index än aktier00:26:49 Svenska investmentbolags överprestation00:29:38 Var det enklare att överprestera förr?00:34:30 Betydelsen av historik i investeringar00:38:48 Kan jag tajma marknaden & göra en bättre analys?00:42:49 Hellre topp 10% i tio år än topp 1% i ett år.00:45:13 Globalfonders exponering mot USA00:50:55 Vikten av riskjusterad avkastning00:54:25 Du får inte röra dina investeringar på 100 år. Vad köper du?00:57:47 Index inkludering och exkludering efter trender01:00:14 Värdet av aktier som hobby
  • 30. Kortpodd: När är AF, ISK eller KF bäst? | #30

    04:36
    Investeringssparkonto (ISK), Kapitalförsäkring (KF) eller Aktie- och fonddepå (AF) vad är bäst?Som vanligt är svaret, det beror på! ISK och KF beskattas på samma sätt med en årlig skattesats oavsett hur aktierna/fonderna utvecklats under året. Ingen vinstskatt och du behöver inte deklarera.Medan AF beskattas med 30% vinstskatt och att du behöver deklarera manuellt själv.Generellt sett är ISK det bästa alternativet, inte alltid men ofta. En sak du kan göra i KF men inte i ISK är att sätta en eller flera personer som förmånstagare. Det betyder att personen skulle ärva pengarna ifall du gick bort.Om du förväntar dig få över 3% i årlig avkastning är ISK i första hand att rekommendera och för tillgångar där du förväntar dig lägre än 3% i årlig avkastning är AF att rekommendera. Om du har en portfölj med främst aktieexponering är ISK alltså att föredra. Du kan läsa mer om detaljer på vår hemsida.Om du vill diskutera ditt specialfall får du gärna kommentera eller än hellre besök rikatillsammans-forumet och ställ din fråga.
  • 364. Problem när pengar inte är ett problem | Hur väljer man när allt är möjligt? #364

    54:12
    I dagens avsnitt diskuterar jag och Moa Diseborn några av de utmaningar som vi har sett när vi har pratat och jobbat med människor som har mycket pengar / har fått mycket pengar t.ex. genom ett arv eller att man har sålt sitt bolag.En av frågeställningarna är hur väljer man när allt är möjligt? Man kan lätt tro att det blir enklare med mer pengar och ja, det blir det i många avseenden men inte alla. Ett problem är att man inte längre har några begränsningar och forskning är t.ex. tydlig med att för många alternativ är inte alltid av godo.Under tiden man t.ex. drev sitt bolag så hade man en struktur, man gick till jobbet, man hjälpte andra, man var behövd och så vidare men när överlämningsperioden går över blir det ofta en tomhet. En tomhet som faktiskt kan vara så pass jobbig att man drar sig för att njuta av friheten på andra sidan.Vi kommer även in på skammen kring mycket pengar. Att det är många som faktiskt inte berättar för sina kollegor eller vänner att de har pengar eller hur mycket pengar de har. Moa beskriver det hela som att “våga komma ut ur garderoben” kring sina pengar.Vi pratar även om att många av utmaningarna är liknande oavsett mängden pengar. Vi kommer in på att pengar sällan är lösningen på ett problem, att mer pengar ofta blir mer du och tricket verkligen är att använda sina pengar i linje med det som är viktigt för en.Det vanligaste problemet som jag tror flest känner till är “problemet” tillgång till pengar. Det vill säga pengar på kontot. Men min upplevelse är att många - särskilt som följer RT - kommer att någon gång i livet komma till ett ställe där man har / kommer ha mer pengar än man behöver.Då kommer vi till de andra två “problemen” som handlar om själva hantverket pengar och hur man använder pengarna för att göra livet rikare. Dessa två problem kommer man alltid ha oavsett om det första problemet är löst eller inte. Jag tänker att det är viktigt att hålla perspektiv på eftersom ibland kan det dyka upp kommentarer “Men du som har X pengar, du har väl inget att klaga på” eller “du kan inte ha några problem med pengar” eller motsvarande.Vi hoppas att du gillar avsnittet!Jan och MoaIntresseanmälan för att hänga med likasinnandeFrån tid till annan har jag och Moa fått förfrågningar kring att skapa ett sammanhang där man kan träffa andra i samma eller liknande situation. Vi håller på och utforskar hur något sådant skulle kunna se ut - just är spännvidden från att träffas och ta en öl till en eller flera träffar. Just nu är det enda som kommer hända om du anmäler dig via länken nedan att jag, Moa eller vår assistent tar kontakt med dig. Helt förutsättningslöst. ❤️ Gör en intresseanmälan →LänkarFölj diskussionenPatreonInnehållsförteckning00:00:00 Intro00:04:00 Pengafrågor som man inte alltid kan prata med andra om00:04:40 Att våga komma ut som miljonär00:08:50 Omgivningens förväntningar vid mycket pengar00:14:25 Använd pengar i linje med det som är viktigt00:15:40 Hur väljer jag, när allt är valbart?00:19:30 Känslan av skam kopplat till pengar 00:23:10 Vem kan jag lita på?00:29:00 Inget stort i att hålla sig själv liten00:32:34 Arv utöver bara pengar00:37:10 Det är dyrt att lista ut livet själv00:39:35 Pengar är en inte en lösning, utan en förstärkare00:43:30 Du får lov att använda dina pengar00:48:30 Alla har fullt upp med sig själva