Share

cover art for SNICKESNACK om ditten och datten

RETROREPAN

SNICKESNACK om ditten och datten

Season 3, Ep. 11

Här försöker vi summera veckans loppisfynd och prata om den annalkande utomhussäsongen.


Marie hade fyndat en stilig kruka som det står "Made in West Germany" under och tycker att stora fynd är roliga medans Annika lyckats fynda två minifat för att ha tepåsar på...


Vi drömmer om pick-nick och undrar var alla svarta krukfat tagit vägen!


Mycket trädgårdsfilosofi blir det också med heta tips om bra instagramkonton.


Hjärtligt Välkomna!

More episodes

View all episodes

  • 15. KERAMIK

    55:57
    Keramik är något som ligger många varmt om hjärtat och i avsnittet ska vi prata om sådan keramik som inte alltid är den vanligaste på loppisarna, eller så kan det vara så att man inte känner till den så väl.Proffset på keramik, härlige Johan Brink är med i studion och berättar om sin vurm för stengods och hur det kom sig att han började samla på keramik från allra första början.Johan är en samlare av rang men har inte svårt för att sälja av när fokus i samlandet hamnar på något annat, hans första keramikupplevelse kom från Tilgmans och han går gärna på loppisar, Annika träffade Paul Kedelvs sonson på en loppis en gång och drömmer nu om att hitta en vas av Claes Tell.Köper ett keramikproffs saker med nagg på? Ångrar han någonsin något av det han sålt?Keramik och mycket mer i nya poddavsnittet! Hjärtligt välkommen!
  • 14. Wilhelm KÅGE

    01:20:07
    Mästaren Wilhelm Kåge har gjort stort avtryck på den svenska porslin- och keramikskatt som återfinns på enklare loppisar samt på lyxiga auktioner.Superkunnige proffset Magnus Palm var med på telefon från Stockholm och förgyllde verkligen avsnittet där han dels berättar om hur han nu säljer av delar av sina fantastiska samlingar och dels så pratar vi om reklamkillen som i början av 1900-talet blev inkastad i servisernas och dekorernas värld på Gustavsberg utan att någonsin tidigare arbetat med porslin, konstnären och formgivaren Wilhelm Kåge.Kan man få samlarsjuka och vad är loppisnäsa?!Magnus är inte alls imponerad av varken Pyro eller Argenta, medans Annika gärna bakar paj i sin Pyro-form och tänker på mormor samt precis köpte en Argenta-skål på loppis...båda är överens om att Farsta-godset är något alldeles extra.Magnus samlingar är något utöver det vanliga medans Annikas pressglassamlingar kanske inte ens är värda lådan de ligger i...Hjärtligt välkommen!
  • 13. LOPPIS, ORUP & DREFSEN

    53:00
    Härliga Maria Gynning gästar i repan-studion och presenterar en för Annika ny bekantskap i den tuffa affärskvinnan Britta Drefsen, verksam i början av förra seklet.Loppisar har de varit på och Maria berättar om sitt ofrivilliga fynd samt om loppislivet i Blekinge, Annika fyndade ett glas av Bengt Orup och känner sig riktigt lyxig och båda är väldigt överens om att det är något alldeles speciellt med Signe Persson-Melins design.Annika avslöjar också att hon är en "Toikkie"...glasfåglar är en ny passion.Hjärtligt välkommen!
  • 12. IKEA Vintage

    01:03:11
    Fascinerad av vintage-IKEA genom tiderna så gästades Repan äntligen av en riktig expert...fantastiska Thea Mix Davidsson, från IKEA-museet.Förutom Thea så var även härliga Maria Gynning på plats och vi pratade om möbelvaruhuset i kvadrat!Visste du att Bengt Ruda inte bara gjorde supersnygga möbler för IKEA utan även lampor? Thea tar oss genom årtionde för årtionde och vi hinner prata om de mest kända formgivarna.Thea drömmer om bestick i vågor och 90-talstallrikar, Maria bestämmer att det blir besök på museet samt håller hårt i sina kaffeskedar från IKEA och Annika slog till på en lampa i "Stockholm"-serien på en loppis utan att ha testat den först...Vi reser i tiden från "Ivar" till "Cavelli"! Hjärtligt välkommen!
  • 11. LOPPISLIV

    01:07:45
    Hela avsnittet ägnas åt det bästa vi vet, loppisar!Härlige loppisentusiasten Magnus Axelsson var med i studion där det pratades om allt som rör just...loppisar! Det bästa vi vet!Magnus hittar du också på instagram där han har kontot @antikjakten.Kan man kalla andra likasinnade som alltid hänger på samma loppisar för kollegor, undrar Annika och det tycker definitivt Magnus går bra.Magnus har ett fantastiskt hem fullt med otroliga saker hittade på loppisar, där följer kungen varje steg du tar, Bestie Boys ligger gärna på skivtallriken och han gillar när alla saker har en historia. Magnus motto är att ett hem ska växa fram under en lång tid!...Annika fick återse vasen hon sett Magnus loppa några år tidigare nu i superskick, hon blev inspirerad av "Kungalampetterna" och funderar på om hon har samma plus på loppiskarmakontot som Magnus har (troligtvis inte).Uteslutande loppissnack i poddavsnittet, hjärtligt välkommen!
  • 10. NK-Textilkammare m.m.

    01:04:37
    Proffsiga och härliga Jenny von Platen är tillbaka och tar oss med bakåt i tiden till när kvinnorna helst skulle vara hemmafruar och inte vara ledande inom någon som helst industri. MEN, då hade de inte räknat med Astrid, Elsa och Viola...en stark trio som tog sin plats och hade stor makt i formgivarbranschen, de förändrade sättet att tänka på gällande färg och form på textilier i Sverige.Jenny berättar om hur Ljungbergs Textil i lilla Floda utanför Göteborg tryckte de mest fantastiska tyger av några av de allra största formgivarna, vi talar om Josef Frank, Viola Gråsten med många flera, hon berättar också att hur fullt det än är i skåpen hemma så får det alltid plats fler småblommiga assietter samt om var Arthur Percy kunde fått sin inspiration ifrån...'...Annika däremot blir sugen att åka till Malmö och Limhamn för att gå på loppisar och ta sig ett dopp vid "Ribban", är fascinerad av Jennys berättelser och drömmer om tyger av Jobs och Josef Frank.Hjärtligt välkommen!
  • 9. Glada 80-TALET

    40:23
    I ett ögonblick var 80-talet tillbaka, som ändå ligger över 40 år tillbaka i tiden.För att ta pulsen på det färgstarka decenniet besöktes Repan av härliga Petra Orrbeck från Reningsborg Secondhand i Partille. Gemensamt mindes vi roligheterna från förr gällande inredning och utstyrsel.Är 80-talsestetiken på väg tillbaka? Mycket tyder på det enligt Petra och Annika som känner att det bubblar för fullt. Petra minns sitt första auktionsinköp, förfriskar minnet om puffgardiner, berättar om sin nyfunna kärlek till formgivaren Gösta Grähs och avslöjar vad som finns i skrytskåpet... även Annika har en skrythylla, minns hur det var att gå i pumps och båda känner att 80-talsporslinet från Rosenthal av Dorothy Hafner i grafik och starka färger känns riktigt spännande.Hjärtligt välkommen!
  • 8. FORMGIVNING kvinnor 20-, 30- & 40-tal

    01:04:21
    Bjöd åter in fantastiskt kunnige Jonas Barros Eriksson till podden och lyckades övertyga honom att vara med i ytterligare ett avsnitt! Lockade med att prata kvinnliga formgivare inom metallfacket som var verksamma på 20-. 30- och 40-talen, det blev otroligt spännande!Jonas berättade att han hade ropat in en fantastisk vas på auktion av Karl-Einar Borgström, som ligger kvar i kartongen, Annika är exalterad över att sommarens uteloppisar börjat sätta igång så smått och båda är överens om att formspråket från början av 1900-talet är otroligt spännande.Vad hade kvinnorna för möjligheter då? Hur kunde det se ut för en kvinna som kanske ville ha både familj och karriär? Hur kommer det sig att de kvinnliga formgivarna från den tiden inte är lika kända?Vi beger oss en sväng till Tyskland också, det går inte att prata modernism och industridesign utan att nämna Bauhaus och WMF. Hjärtligt välkommen!
  • 7. ANTIKT & ALLMOGE

    51:24
    Härlige antikhandlaren Peter Lindqvist gästade studion och vi filosoferade runt antikt och allmoge.Vi pratade mycket loppisar och Peter gav toppentips om hur man går tillväga för att kanske få bäst fyndresultat på en loppis, han nämner starten på utomhusloppisen i Simrishamn som går av stapeln i påsk samt berättar om provinsarbeten. Annika kom ihåg en gammal spegel hon har i källaren, dammade av en gammal tallrik från Göteborgs porslinsfabrik och drömmer om somrarnas loppisar.Vi pratar även speglar, hur man kan rengöra dem och om man ska byta glas eller inte samt om loppisfynd, sådana som gjorts runtomkring, både i Sverige och ute i världen och som inbringat stora summor pengar.Hjärtligt välkommen!