Share

cover art for Essayet

Rekommandert

Essayet

Essayist Ida Lødemel Tvedt returnerer som gjest hos oss på Union Scene i Drammen. Flere har sikkert lagt merke til at det stadig dukker opp bøker og avistekster som kaller seg “essay”, “essays” eller “essayistikk”, men hva betyr det egentlig at noe er et «essay» og hvorfor skal vi bry oss?

Ofte er disse tekstene en blanding av faglitteratur, journalistikk, og skjønnlitteratur, gjerne med en forfatter som gjør mye ut av seg i teksten. Noen av essayene er navlebeskuende og pretensiøse, andre er fandenivoldske tankeeksperiment om problemstillinger som alle har et forhold til. Hvordan er det meningen at vi skal forholde oss til disse tekstene som har en sjangerbetegnelse som bokstavelig talt betyr “forsøk” eller “eksperiment”, særlig når den som skriver ikke en gang er en autoritet på feltet vedkommende snakker om? Kan vi forvente samme saklighet og etterrettelighet fra essayistene som fra vitenskapsfolk? Hvis ikke, hvordan kan vi da stole på dem?

Ida tar med seg en bunke eksempler fra inn- og utland og forsøker å overbevise oss om at selv om «essay» er en vag kategori så er det høyt trykk i den. Hun mener for eksempel oppriktig at vi «heller burde lese George Orwells geniale essayistikk enn de oppstyltete idéromanene hans», og påstår like hardnakket at «sjangeren kan endre nedslagsfeltet til det norske sakprosaen på en måte som Norge hadde hatt godt av».

More episodes

View all episodes

  • Giftig tapet

    01:20:40
    Museumspedagog ved Blaafarveværket, Lasse Hermansen Bjørnland, returnerer til oss for å snakke om tapet.Dere hørte riktig; tapet. I dette tilfelle giftig tapet. Grønn, arsenikkholdig dekor som gudskjelov ikke pryder veggene våre lenger, skjønt gudene skal vite at vi var gale etter den flotte grønnfargen som denne giften kunne gi på hjemmene våre om vi går litt tilbake i tid. Industri, mote og idioti i skjønn forening.Smalt? Javisst.Gøy? Det skal vi love deg.
  • Maneter

    01:25:27
    Det skal handle om maneter når vi sees nede på Kometen i Drammen. Gjest er marinbiolog Pia Ve Dahlen som blant annet har skrevet den meget populære boka «Verden under vann».Kjenn deres besøkelsestid om dere, som meg, sliter med å skjønne hva dette er for en merkelig skapning!Kan den tenke? Flytter den seg dit den vil, eller bare flyter den rundt? Hvor store kan de bli? Jeg har en million spørsmål!Blir nok en liten svingom innom anemoner og koraller også når vi først har sjansen.