Share

cover art for Ekkel kjemi

Rekommandert

Ekkel kjemi

Endelig kommer kjemikeren på besøk til Rekommandert! Alexander Sandtorv er førsteamanuensis i organisk kjemi ved Universitetet i Oslo og fast følgesvenn med Kristopher på podcasten Tingenes Tilstand. Etter å ha hengt sammen der en stund har det blitt mer og mer klart for Kristopher at om Alexander hadde vært læreren hans på barneskolen kunne yrkesløpet fort ha sett annerledes ut for programlederen. Denne kvelden skal det derfor dypdykkes ned i alt det som Kristopher ville lurt på om han var 40 år yngre, men med øynene til en 50-år gammel gubbe. Snørr, hundebæsj, bleier, kviser, you name it. Alt dette vi oppfatter som ekkelt. Hva er det for noe? Hva er det som foregår der inne? Hvilke kjemiske prosesser er i sving?

More episodes

View all episodes

  • Blekksprut

    01:29:53
    Åtte armer, tre hjerter og ni hjerner (én sentral hjerne og én til hver av armene); klart vi må ha en Rekommandert om blekksprut!Marinbiolog Henning Røed kommer ned til oss på Union Scene for å fråtse i det Kristopher mener er det desidert kuleste vesenet som finnes på planeten. Entusiasmen er såpass stor i redaksjonen for dette dyret at det allerede må advares om lettrørt vertskap. Tårer kan falle.
  • Sankere

    01:13:26
    Setningen «mennesket pleide å være jeger-sankere» er et uttrykk som stadig dukker opp når vi leser om menneskets historie og de fleste av oss føler vel vi har grei oversikt over hva det å være en jeger vil si i dag, men «sankere» hvem er de? Hva sanker de? Hvor mange er de? Hvor finnes de? For finnes, det gjør de. Over hele kloden. Og er det egentlig greit at de går der ute i skogen og peller fritt fra vårt alles felleseie? Pål Karlsen, som var på besøk for noen år siden og snakket om sopp, har skrevet en bok om disse spørsmålene og nå skal vi forsøke å besvare dem alle.