Share
Psykologsnack
91. Bonusavsnitt ur arkiven: Del 1. Vårda kärleken under semestern - lösningen för krisande föräldrar. Med psykolog Susanna Tagesdotter Hagstrand
Ep. 91
•
Den efterlängtade semestern är här för många av oss. Kanske har du sett framför dig en harmonisk tid tillsammans med familjen och förväntningarna är höga (så brukar det vara hos oss..). Men sedan blir det inte alls som man tänkt och det ena tjafset efter det andra avlöser varandra. Men lugn! Vi har lite hjälp på vägen, nämligen två favoritavsnitt med psykologen och författaren Susanna Tagesdotter Hagstrand. Susanna har skrivit boken ”Växa tillsammans, att ta hand om parrelationen under småbarnsåren”.
Ljud: Rickard Darlington
More episodes
View all episodes
113. 113. Jag gör det sen - faran med att skjuta upp. Med psykologiprofessor Alexander Rozental.
41:21||Ep. 113Uppskjutande beteenden eller prokrastinering som det också heter är temat för dagens avsnitt. Varför är det så lätt att skjuta på saker till sista minuten, och tänka att nästa gång så ska jag börja tid, då ska jag göra annorlunda. Och hur kommer det sig att så många av oss gör på det här sättet gång på gång? Det och mycket annat pratar vi om, och i slutet av avsnittet får vi också med oss konkreta tips påhur man kan hantera sitt uppskjutande.Med oss i dagens avsnitt har vi Alexander Rozental som är leg. psykolog, professor i psykologi och författare. Han har bland annat skrivit boken Dansa på deadline - uppskjutandes psykologi tillsammans med Lina Wennersten.Avsnittet presenteras i betalt samarbete med Mindler som är Sveriges största digitala psykologmottagning. Läs mer här: https://mindler.se/Ljud: Straydog Studios112. 112. Bonusavsnitt ur arkiven: Om oro i orolig tider. Med psykolog och författare Agnes Mellstrand.
38:58||Ep. 112Vissa oroar sig dagligen, andra kanske väljer att titta bort. Finns det ett rätt sätt att oroa sig i dessa tider? Kan oron konsumera en? När är oron en kraft? Dessa frågor och mer diskuterar vi med psykolog Agnes Mellstrand som gästar podden i ett avsnitt om Oro i oroliga tider. Agnes Mellstrand är legitimerad psykolog, föreläsare och även författare till boken Psykiatri för icke-psykiatriker: Om det hållbara bemötandet och de vanligaste psykiatriska tillstånden.Vill ni veta mer kan ni följa Agnes på instagram @psykologmellstrand eller kika in på agnesmellstrand.se111. 111. Frågelådan: "Är jag i en kris, och vad kan jag i så fall göra för att bli mig själv igen?" Med präst, leg, psykoterapeut & sexolog Louise Linder.
09:49||Ep. 111Är jag i en kris, och vad kan jag i så fall göra för att bli mig själv igen? Veckans fråga kommer från en kvinna mitt i livet som känner en lätt svindel inför att snart vara på “livets andra planhalva”. Louise Linder som är präst, leg. psykoterapeut och sexolog gästar oss igen och vi pratar bland annat om livskriser, klimakteriet och åldrandet. Avsnittet presenteras i betalt samarbete med Mindler som är Sveriges största digitala psykologmottagning. Läs mer här: https://mindler.se/Ljud: Straydog Studios110. 110. När livet tar en ny vändning - om kriser i livet. Med präst, leg. psykoterapeut & sexolog Louise Linder
32:25||Ep. 110En livskris kan utlösas av naturliga men svåra händelser som drabbar oss. Der kan handla om allt från att bli lämnad, ett dödsfall eller att bli av med jobbet. Men även att gå igenom vissa faser i livet, tex att påbörja sitt liv som vuxen, få barn, eller gå i pension. Livskriser är en del av livet och ändå kan det kännas som att marken skakar under våra fötter. Vi har bjudit in Louise Linder som är präst, leg. psykoterapeut och sexolog för att prata om livskriser. Vi pratar bland annat om vad det finns för olika typer av kriser, hur vi kan förstå och hantera dem. Kanske en kris i längden kan leda till något annat, ibland till och med bättre?Avsnittet presenteras i samarbete med Mind. Om du mår dåligt psykiskt eller har tankar på att avsluta ditt liv tveka inte att kontakta Mind. Mind driver flera olika stödlinjer, däribland Självmordslinjen som bemannas av närmare 700 utbildade volontärer som finns på plats dygnets alla timmar för att ge stöd via medmänskliga samtal.Ljud: Straydog Studios109. 109. Frågelådan: “Kunde jag ha gjort något annorlunda?" Med psykiatriprofessor och psykiater Christian Rück.
05:35||Ep. 109Psykiatriprofessor och psykiater Christian Rück svarar på en lyssnarfråga där lyssnaren beskriver att hen förlorat en anhörig i suicid och nu skuldbelägger sig själv och har svårt komma vidare i sin sorgeprocess.Christian kom tidigare i år ut med boken Ett liv värt att leva: varför självmord blev människans förljeslagare.Ljud: Straydog StudiosOm du eller någon annan behöver sjukvård för tankar om att inte leva: kontakta din lokala psykiatriska akutmottagning. För att hitta den, använd 1177 (www.1177.se).Organisationen Mind driver flera stödlinjer där du kan prata med någon anonymt (mind.se).Självmordslinjen: Öppen dygnet runt, varje dag, telefon 90101 och chatt.Föräldralinjen: Vardagar klockan 10–15 samt torsdagar 19–21, telefon 020-85 20 00.Äldrelinjen: Vardagar klockan 08–19 och helger 10–16, telefon 020-22 22 33.Mind Forum: Mind Forum är en trygg plats på nätet där du kan prata om livet när det känns tufft (forum.mind.se).Jourhavande präst (www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast): Akut samtals- och krisstöd, som en del av Svenska kyrkans själavård. Jourhavande präst har öppet alla kvällar klockan 21–06. Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst. Den som svarar är präst inom Svenska kyrkan och har absolut tystnadsplikt.SPES (spes.se) – Riksförbundet för suicid prevention och efterlevandes stöd – finns till för alla som mist någon genom självmord. De arbetar bland annat med kontaktpersoner, telefonjour, utbildningar, träffar och självhjälpsgrupper samt med information och attitydförändring. SPES har telefonjour alla dagar 19–22, telefon 020-18 18 00.108. 108. Ett liv värt att leva? Med psykiatriprofessor Christian Rück.
42:19||Ep. 108Visste du att människan är den enda varelse som tar sitt liv? Och har man som människa rätt att ta sitt eget liv? Varför ses då dödshjälp som mer ok än självmord? Har självmord alltid varit tabu?Nyligen var det internationella suicidpreventionsdagen och i anslutning till det vill vi lyfta detta viktiga ämne. Vi har träffat psykiatriprofessor och psykiater Christian Rück som tidigare i år kom ut med boken Ett liv värt att leva : varför självmord blev människans förljeslagare. Avsnittet presenteras i samarbete med Mind. Om du mår dåligt psykiskt eller har tankar på att avsluta ditt liv tveka inte att kontakta Mind. Mind driver flera olika stödlinjer, däribland Självmordslinjen som bemannas av närmare 700 utbildade volontärer som finns på plats dygnets alla timmar för att ge stöd via medmänskliga samtal.Ljud: Straydog StudiosHär finns hjälp att få: Om du eller någon annan behöver sjukvård för tankar om att inte leva: kontakta din lokala psykiatriska akutmottagning. För att hitta den, använd 1177 (www.1177.se).Organisationen Mind driver flera stödlinjer där du kan prata med någon anonymt (mind.se):Självmordslinjen: Öppen dygnet runt, varje dag, telefon 90101 och chatt.Föräldralinjen: Vardagar klockan 10–15 samt torsdagar 19–21, telefon 020-85 20 00.Äldrelinjen: Vardagar klockan 08–19 och helger 10–16, telefon 020-22 22 33.Mind Forum: Mind Forum är en trygg plats på nätet där du kan prata om livet när det känns tufft (forum.mind.se).Jourhavande präst (www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast): Akut samtals- och krisstöd, som en del av Svenska kyrkans själavård. Jourhavande präst har öppet alla kvällar klockan 21–06. Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst. Den som svarar är präst inom Svenska kyrkan och har absolut tystnadsplikt.SPES (spes.se) – Riksförbundet för suicid prevention och efterlevandes stöd – finns till för alla som mist någon genom självmord. De arbetar bland annat med kontaktpersoner, telefonjour, utbildningar, träffar och självhjälpsgrupper samt med information och attitydförändring. SPES har telefonjour alla dagar 19–22, telefon 020-18 18 00.107. 107. Frågelådan: Jag skäms över att jag har det så bra och ändå inte mår bra. Har jag en riktig depression eller bara en "jobbig tid"? Med psykologen och författaren Elsa Janni.
08:00||Ep. 107Veckans fråga kommer från en ung person som mår dåligt och funderar på om det kan handla om en depression? Psykologen Elsa Janni hjälper oss att svara. Elsa har bland annat skrivit boken Tröstebok för dig som är deppig. Ni hittar Elsa hos Psykologpartners i Stockholm eller på instagram @psykologelsaPodden presenteras i samarbete med Mind.. Ljud: Straydog Studios106. 106. Mer än bara nedstämd - om depression. Med psykologen och författaren Elsa Janni.
36:07||Ep. 106Allt känns tungt och mörkt. Det är ofta svårt att orka koncentrera sig men lätt att känna irritation eller skam. Vissa vill sova hela tiden, andra vaknar med ångest. Inget är roligt längre och du är säker på att det aldrig kommer att bli bättre. Kanske är du en av många som lider av depression – det drabbar nästan tre av tio av oss någon gång i livet. Vi har träffat psykologen och författaren Elsa Janni. Elsa har bland annat skrivit boken Tröstebok för dig som är deppig. Och hon har gästat podden i inte mindre än två tidigare avsnitt (avsnitt 9 och 31) där vi pratade om bipolär sjukdom.Elsa hittar du hos Psykologpartners i Stockholm och på instagram @psykologelsaAvsnittet presenteras i samarbete med Mind. Om du mår dåligt psykiskt eller har tankar på att avsluta ditt liv tveka inte att kontakta Mind. Mind driver flera olika stödlinjer, däribland Självmordslinjen som bemannas av närmare 700 utbildade volontärer som finns på plats dygnets alla timmar för att ge stöd via medmänskliga samtal.Kontakt Mind:Telefon: 90 101Chat.mind.seMind.seLjud: Straydog Studios105. 105. Frågelådan: "Jag har tappat lusten till sex" - Om lust och olust. Med sexolog och leg. psykolog Tanja Suhinina.
14:11||Ep. 105Tanja Suhinina, sexolog och leg. psykolog gästar frågelådan och svarar på veckans lyssnarfråga. Vad kan man göra när man har olika lust, den ena vill ligga och den andra känner ingen lust och tycker att sex känns tråkigt och kravfyllt. Om ni är nyfikna på någon av Tanjas kurser så erbjuder hon 20% rabatt på alla kurser över 1000 kr fram till sista september 2024 om ni använder koden PSYKOLOGSNACK. Länk till kurserna https://kurser.erosochpsyke.se/Tanja finns också här: https://tanjasuhinina.com/ Ljud: Straydog Studios