Share

cover art for #93: Ett omöjligt diskussionsklimat & ett hej då från Mama Rollins

Så vad händer?

#93: Ett omöjligt diskussionsklimat & ett hej då från Mama Rollins

Vi öppnade lådan med lyssnarfrågor och fick en kopplad till transpersoner och badrum. Men vi fastnade mest i ett konstaterade av att vissa frågor är snudd på omöjliga att diskutera utan upprörda känslor 2023. I andra halvan gästas vi av Jons mamma Sarah som säger hej då och ger oss sina takeaways efter fem veckor i Sverige. Enjoy!

More episodes

View all episodes

 • #102: Vakna, Sverige!

  01:04:13
  Dagens avsnitt ägnas helt åt den anti-demokratiska riktningen som högerpartierna, med SD i spetsen, för Sverige i just nu. Vi pratar om Jimmie Åkessons utspel att riva moskéer, Ultima Thules spelning på partiets landsdagar, förslaget att dra in medborgarskap och göra folk statslösa, förslaget att dra in uppehållstillstånd om en person lever ”ohederligt”, och förslaget att kunna gripa folk utan misstanke och hålla dem i förvar på obestämd tid. Allt påhejat av högerskribenter som sprider propaganda, hänger ut demonstranter som gängkriminella och stämplar Greta Thunberg som ”Tjej-Hitler”. Det är hög till att folk vaknar upp och ser vad som håller på att hända. 
 • Livsrådet: Min roommate vägrar sluta ligga när jag är i rummet

  24:22
  I veckans Livsrådet svarar vi på en fråga från en student vars roommate vägrar sluta ligga med sin tjej när studenten är i rummet. Vad kan han göra åt saken? Vi har svaret!
 • #101: Cassies anklagelser mot Diddy & Tylas identitet som “coloured” förvirrar amerikaner

  52:29
  I dagens avsnitt pratar vi om Cassies grova anklagelser mot Diddy. Han uppges ha utsatt henne för våldtäkter och misshandel och anklagas dessutom för att ha låtit spränga Kid Cudis bil. Bland mycket annat.I andra halvan pratar vi sydafrikanska stjärnskottet Tyla som tagit USA med storm senaste månaden. Men amerikanerna verkar ha problem med att förlika sig med att hon identifierar sig som ”coloured”. Vi reder ut saken. Enjoy!
 • Livsrådet: Är min pojkvän snål?

  23:24
  Dagens Livsråd börjar, något oplanerat, med att Jon återigen föreslår att vi borde skaffa oss en praktikant vilket leder till att Amat berättar om senaste gången han gick med på det förslaget. Det faktiska livsrådet handlar om en tjej och en snubbe som tydligen nitiskt skriver ner alla utgifter så att de kan dela allt 50/50. Under weekendresan dom nyligen var på ville snubbens mamma bjuda tjejen på middag och skickade därför med pengar. Problemet? Snubben tog pengarna själv och de splittade på middagen som vanligt. Nu undrar hon om hon har rätt att vara upprörd eller om hon överreagerar. Yikes, hörrni. Hur lever ni därute? 
 • #100: New York Times Kanye West-granskning & legitimerandet av våldet i Palestina

  50:15
  I veckans avsnitt pratar vi New York Times granskning av Kanye Wests tid hos Adidas. Det framgår att Kanye agerat ännu sjukare än vi först anade och att Adidas länge tillät hans skandalösa beteende. Sen fortsätter vi att prata situationen i Palestina och hur långt tyckare här i väst är beredda att gå för att legitimera Israels urskillningslösa bombande. I slutet berättar Jon om amerikanska uppgifter som säger att folk har slutat dansa på klubben. Är det hiphopens nuvarande svacka som spökar? 
 • Livsrådet: Min nya tjej vill inte att min dotter kallar henne “mammis”

  16:22
  Livsrådet är tillbaka! Vi tar upp en fråga från en snubbe vars treåriga dotter har börjat kalla hans nya flickvän för ”mammis”. Något flickvännen är obekväm med och bad snubben att få stopp på. Nu är dottern ledsen. Hur ska han lösa det? Vi har, självklart, svaret! 
 • #99: Svensk höger spårar ur

  35:50
  Vi fortsätter att prata om hur den svenska högern anstränger sig för att smeta antisemitism på _alla_ former av protester mot katastrofen i Gaza. Allt i ett försök att rentvå sitt samarbete med SD. 
 • #98: Israels markinvasion av Gaza & svenska högern utmålar hela vänstern som Hamaskramare

  44:16
  I dagens avsnitt fortsätter vi att prata om katastrofen i Gaza. Vi diskuterar Israels markinvasion, Rädda barnens fasansfulla siffror över antal döda barn, ökad islamofobi och antisemitism runt om i världen och hur den svenska högern i detta nu jobbar stenhårt för utmålar alla som stöttar civila palestinier till Hamaskramare.
 • #97: VM i fultolkning, Greta Thunberg anklagas för antisemitism & Jimmie Åkessons tal till nationen

  58:05
  I veckans avsnitt pratar vi om den extrema polariseringen vi ser i Sverige och resten av världen samt det VM i fultolkning som pågår just nu. Vi tar upp antisemitismanklagelserna mot Greta Thunberg, våldet som breder ut sig även i Västbanken och Twitter-beefen mellan israeliska staten och twitter-kontot tillhörande FN:s Genèvekonvention.Vi pratar även om Jimmie Åkessons tal till nationen samt Ulf Kristerssons behov av Napleonkomplex. I slutet – i ett försök att lätta på stämningen – berättar Jon varför han just nu befinner sig i Austin, Texas och vad han hoppas uppnå där.