Share

cover art for Snakk om beredskap! PolyPolitikk fra Arendalsuka

#PolyPod

Snakk om beredskap! PolyPolitikk fra Arendalsuka

Ep. 115

Hva burde vi snakke om når vi snakker om stortingsvalget?

Hør samtalen om teknologi, næringsliv og samfunn direkte fra Arendalsuka med:

  • Øyvind Voie, Forskningsleder, FFI
  • John-Arne Røttingen, Ambassador for Global Health, Utenriksdepartementet
  • Mette Vågnes Eriksen, Generalsekretær, Polyteknisk Forening

Under Arendalsuka inviterer Polyteknisk Forening til å snakke om hva vi burde snakke om når vi snakker om stortingsvalget. Målet er å bringe innsikt og inspirasjon til valgkampen. Viktige prioriteringer for bærekraftig teknologi- og samfunnsutvikling må gjøres, og vi inviterer til dialog om dekarbonisering, demokratisering og digitalisering. Hva har næringslivsledere på hjertet? Hva vil forskere bringe til torgs?

More episodes

View all episodes

  • 579. #PolyPod: Samarbeid i forskning funker faktisk!

    39:28||Ep. 579
    Hvorfor og hvordan funker forskning? Hvordan kan vi som samfunn bruke kunnskapen fra alt det forskes på til å løse samfunnsproblemer og sikre verdiskaping fremover? Hva endres med kunstig intelligens? Lytt til samtalen med: Lars Andresen, styreleder i Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) og administrerende direktør i Norges Geotekniske Institutt (NGI) Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, i Polyteknisk Forening I denne episoden lærer du om hvordan forskning faktisk funker for nesten alt, særlig for de store samfunnsoppdragene. Du får praktiske eksempler på forskning som er samfunnskritisk og som gjør hverdagen morsommere. Du får også høre om behovet for å prøve og feile for å finne smartere løsninger. Forskningssjefen forteller om den nasjonale satsingen på forskningssentre innen bl.a. kunstig intelligens og samferdsel, hvor samarbeid er avgjørende. Ambisjonen er at Norge skal være en ledende forskningsnasjon, med internasjonalt samarbeid til beste for kunnskapsbaserte beslutninger for bærekraftig utvikling. Er du på vei inn i arbeidslivet eller forskningsverdenen, får du ikke mindre lyst etter å ha hørt denne episoden.  Det er viktig at det ligger kunnskap til grunn for at vi skal kunne ta gode avgjørelser når viktige samfunnsoppdrag skal løses. Dette er en podkast om at forskning faktisk funker, med eksempler og muligheter for verdiskaping for næringsliv og samfunn.  #PolyPod: Forskning funker faktisk er i samarbeid med Forskningsinstituttenes fellesarena. 
  • 578. #PolyPod: Muligheter i tåka – Hvilke strategier bør Norge velge?

    01:16:44||Ep. 578
    Hvilke verktøy trenger vi for å møte fremtiden offensivt, nysgjerrig og med langsiktig selvtillit? Hva skal vi prioritere når alt er usikkert? Kort sagt, hvilke muligheter finnes i tåka?  Lytt til samtalen med: Silvija Seres, matematiker, investor, rådgiver, medlem av valgkomitéen i Polyteknisk Forening og forfatter av «Muligheter i tåka: Strategier for Norge i en urolig tid» Alfred Jens Bjørlo, stortingsrepresentant fra Venstre og medlem av Næringskomitéen Ketil Solvik-Olsen, assosiert partner i Geelmuyden Kiese, tidligere statsråd for Fremskrittspartiet Aksel Braanen Sterri, fagsjef i Langsikt og direksjonsmedlem i Polyteknisk Forening Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær i Polyteknisk Forening  I denne episoden lærer du om hvorfor Norge må ta aktive og fremtidsrettede valg nå, for å sikre landets utvikling i en virkelighet preget av kaos. Du hører om hvordan ny digital teknologi endrer maktstrukturer globalt, og du inviteres inn til å tenke stort og langt. Deltagerne byr på seg selv og du blir kjent med hva som driver en teknolog til å bli forfatter, og hvordan filosofen, politikeren og influenceren tenker likt og ulikt om hvordan Norge skal velge retning. Konkrete tips om de viktigste prinsippene å følge får du også.  Episoden er en live podcast fra lanseringen av «Muligheter i tåka: Strategier for Norge i en urolig tid» i Polyteknisk Forening. 
  • 577. #PolyPod: Topplederen treffer topp-politikeren: Samarbeid i usikre tider

    24:33||Ep. 577
    Hvorfor er det viktig hvem som eier? Er samvirker en viktig eierform? Hvordan påvirker den økte usikkerheten hvordan man tenker på eierskap? Er vekst og samvirkedemokrati en vanskelig balansegang?Lytt til samtalen mellom:Alfred Bjørlo, stortingsrepresentant og medlem av næringskomiteen, (V)Svenn Ivar Fure, konsernsjef, FelleskjøpetJanne Log, daglig leder, Samvirkene og styreleder, PF StyrenettverkI denne episoden lærer du hvordan økt usikkerhet i verden påvirker både politiske beslutninger og hvordan samvirker som Felleskjøpet tenker om eierskap og vekst. Du får innsikt i hva som kjennetegner et godt eierskap, og hvorfor samvirker ofte får større oppmerksomhet enn aksjeselskaper når det oppstår uenighet. De snakker også om samvirkeloven, og hvordan samvirker spiller en nøkkelrolle i framtidens Norge.
  • 576. #PolyPod: Kan vi kaste bruk-og-kast-samfunnet?

    31:18||Ep. 576
    Hva skal egentlig til for at vi endrer forbruksvanene våre? Og hvor mye makt har du som forbruker? Hvordan kan du bidra til å kaste bruk og kast samfunnet? Lytt til samtalen mellom:  Ingrid Næss-Holm, konstituert leder, Framtiden i våre hender Jakob Kristiansen, Ingeniør, Statnett og styremedlem i PF Next I episoden lærer du om hvordan forbrukersamfunnet har utviklet seg, og hvorfor vi må tenke nytt om hva og hvor mye vi kjøper. Du lærer om hvilke konkrete verktøy og vaner som kan gjøre hverdagen mer bærekraftig – og hva som faktisk ikke fungerer. Du hører også om også perspektiver på hvordan både individuelle valg og politiske tiltak spiller inn i overgangen til en sirkulær økonomi. Kanskje kan vi faktisk kaste bruk-og-kast-mentaliteten? 
  • 575. #PolyPod: Topplederen treffer topp-politikeren: Lederskap i usikre tider

    20:32||Ep. 575
    Hvordan påvirker økt usikkerhet hvordan vi tenker om eierskap?  Hva kjennetegner et godt eierskap i urolige tider – og hvilken rolle spiller samvirker i norsk økonomi? Lytt til samtalen mellom:  • Nikolai Astrup, stortingsrepresentant (H)  • Philipp Engedal, administrerende direktør, Coop Norge  • Janne Log, daglig leder, Samvirkene og styrelder PF Styrenettverk  I denne episoden lærer du hvordan økt usikkerhet påvirker eierskapsmodeller og hva som kjennetegner godt eierskap i samvirkesektoren. Du får også innsikt i hvorfor samvirkeselskaper vokser raskere enn andre selskaper, og hvilke utfordringer og muligheter som ligger i dagens samvirkelov. 
  • 574. #PolyPod: Hva har ledende redaktører på hjertet?

    54:30||Ep. 574
    Lytt til samtalen fra sommeravslutningen i Polyteknisk Forening, med: Torbjørn Røe Isaksen, samfunnsredaktør, E24 – og kanskje med mer makt som influencer enn som statsråd Eirik Mosveen, politisk redaktør, Avisa Oslo – og Årets meningsbærer 2025 Veslemøy Hedvig Østrem, sjefredaktør, Altinget – og idealist i World Editors Forum  I denne episoden får du et fornøyelig politisk skråblikk på alt fra hvor lut eller rak i ryggen det går an å bli, via utro velgere til at tiden for flertallsregjeringer er forbi.
  • 573. #PolyPod: Generasjon beredskap – er vi klare?

    42:36||Ep. 573
    En helt vanlig samfunnsborger, soldat noen uker i året, og en helt essensiell ressurs for Norge i krisesituasjon – hvordan er det å være med å lede de norske Heimevernsoldatene?  Hvordan bidrar menneskene i Heimevernet til å styrke samfunnets beredskap – og hva kan vi lære av dem? Er fremtidsutsiktene virkelig så mørke som mange unge i Norge føler i dag? Og viktigst av alt: Hva bør du gjøre for å være best mulig forberedt dersom en krise skulle inntreffe? Lytt til samtalen mellom: Sersjantmajor Morten Fosland, sjefsersjant Heimevernet Susann Wilson, PF Next-ansvarlig og styremedlem i PF GeopolitikkI denne episoden møter du sersjantmajor Fosland – en erfaren soldat med et helt yrkesliv i tjeneste, både i Norge og ute i verden. Nå er han sjefsersjant i Heimevernet, hvor Norges største andel av aktive reservister er organisert. Som Churchill en gang sa: «The reservist is twice the citizen» – en treffende beskrivelse av rollen Heimevernsoldatene spiller i dagens samfunn. De trener på å møte militære trusler, men ruster seg også for mer komplekse utfordringer som hybrid krigføring. De stiller opp ved naturkatastrofer, bidrar til å trene ukrainske soldater – og står klare når det virkelig gjelder. Samtidig er de lærere, ingeniører, biologer og lagerarbeidere i det sivile. En dobbel ressurs for samfunnet, og en del av et fellesskap som handler om mer enn bare forsvar – det handler om mening, tilhørighet og å jobbe for noe større enn seg selv.
  • 572. #PolyPod: Drivstoff for en grønnere skipsfart: Hvordan omstiller vi skipsfarten vekk fra fossile brennstoff?

    29:52||Ep. 572
    For å kunne begrense global oppvarming til 1,5 C må vi ifølge DNVs rapport “Pathway to Net-Zero Emissions” redusere forbrenning av fossile drivstoff med 78 % innen 2050, og maritim sektor alene må redusere over 90 % av sine utslipp. Hvordan skal vil lykkes med å redusere utslippene drastisk i skipsfarten når ett nytt skip driftes i 30 år og svært få skip i dag bygges med lav- og nullutslippsteknologi?Lytt til samtalen mellom:Eirill Bachmann Mehammer, seniorkonsulent, DNV og leder, Grønt SkipsfartsprogramElise Caspersen, fagansvarlig maritim, ZERO og Direksjonsmedlem, Polyteknisk ForeningOle Christen Reistad, seniorforsker kjernefysikk, DNV Research og Norwegian Nuclear Research Centre, UiOMarthe Therese Solaas VP, Bunkering & Market Development, Yara Clean AmmoniaPedram Nadim, Prosjektleder materiellteknologi og miljø, Ruter og styremedlem, PF Samferdsel, er dagens programlederI denne episoden får du innsikt i hvilke drivstoff og teknologier som kan gjøre denne omstillingen mulig, og hva som kreves av både næringen og myndighetene for å nå målene.Samtalen er et live-opptak fra fra et frokostseminar arrangert av PF Samferdsel i Polyteknisk Forening.
  • 571. #PolyPod: Norgespris: Et virkemiddel for trygghet eller en utfordring for nettet?

    41:41||Ep. 571
    Hvordan påvirker en fastpris på strøm norske husholdninger og strømnettet vårt? Og hva skjer egentlig med forbruksmønstrene når prissignalene forsvinner? Matthias Hofmann, Ph.D. i strømforbruksfleksibilitet og seniorrådgiver, seniorrådgiver, Statnett Gjermund Grimsby, klimaansvarlig, KLP og styremedlem, PF Samfunnsøkonomi   Ingeborg Løkka, rådgiver, Statnett styreleder PF Energi I denne episoden lærer du hva den foreslåtte Norgesprisen på strøm egentlig innebærer, og hvordan den skiller seg fra dagens spotprisavtaler og strømstøtteordning. Du får innsikt i hvordan norske husholdninger tilpasser strømforbruket sitt til prissignaler – og hva som skjer når disse signalene forsvinner. Episoden forklarer også hvordan fastpris kan påvirke strømnettet, energieffektivisering og statens økonomi. Til slutt diskuteres det om fastpris på strøm faktisk bidrar til sosial rettferdighet – eller uheldig omfordeling.