#PolyPod

del

#PolyPod: Tre nøtter for grønn skipsfart: Ammoniakk, hydrogen og EU

Ep. 70

Få siste nytt fra to potensielt banebrytende prosjekter innen grønn skipsfart. Helt nye drivstoffløsninger er i ferd med å realiseres; med ammoniakk og hydrogen som energibærere. Hvilke nøtter må knekkes før Norge har sin første hydrogenferge og sitt første ammoniakkskip? Hva er EUs holdning til ammoniakk og hydrogen, og hvordan sikrer vi at den norske maritime klyngen er samstemt med EUs politikkutforming på dette området?

Lytt til samtalen mellom nøtteknekkerne:

  • Tjalve Svendsen, prosjektleder og forsker, Prototech
  • Ivan Østvik, prosjektleder, Norled
  • Hege Økland, administrerende direktør, NCE Maritime CleanTech
  • Irene Øvstebø Tvedten, Stipendiat, TIK UiO og styremedlem i PF Samferdsel

I denne episoden lærer du om planene for å sjøsette det som kan bli verdens første hydrogenskip og verdens første ammoniakkskip i løpet av få år. Du får innsikt i hvordan ammoniakk rent teknisk kan tas i bruk på skip. Du får også innblikk i hvordan sikkerheten ivaretas ved hydrogendrevne fartøy. Norge er allerede ledende innen grønn skipsfart og har rullet ut løsninger for naturgass og batterier i egne farvann. Nye teknologier og nye farvann venter, og deltakerne snakker om hva som skal til for å lykkes for den norske maritime klyngen.

Flere episoder

2/16/2021

#Polypod: Topplederen treffer topp-politikeren

Ep. 77
Hvordan kan norsk næringsliv kan ta opp den internasjonale konkurransen på teknologifronten?Lytt til samtalen mellom:Linda Hofstad Helleland, distrikts- og digitaliseringsministerGeir Inge Stokke, konsernsjef, CoopJanne Log, daglig leder, SamvirkeneMette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk ForeningDe amerikanske teknologiselskapene er nå like verdifulle som alle børsnoterte selskaper i Europa til sammen. Bare kinesiske teknologiselskaper vokser like raskt. Hvordan skal Norge og norske selskaper komme i posisjon og skape verdier i konkurransen med disse gigantene som vi alle omgås i hverdagen? Hvilken kompetanse trenger vi som nasjon – og hvordan spiller eierskap og entreprenørskap sammen?I denne episoden hører du om hvordan vi kan ta vare på den norske modellen, i et teknologisk skift ledet av de globale gigantene – og hva statens rolle kan være. Du får høre om hvordan nærbutikken kan bli en ny samlingsplass for varer og tjenester i hele landet og bidra til levende distrikter med mer digitalisering. Kunnskap om hvordan vi utnytter mengden av gode data til ikke bare å beskytte personvernet og styrke sikkerheten, men til å skape arbeidsplasser og lønnsomme bedrifter blir viktig, og unge og gamle trenger mer digital kompetanse.Rådene fra topplederen til topp-politikeren egner seg også som råd til deg og meg om samarbeid på tvers, livsland læring og å bruke dataressursene som konkurransefortrinn for å skape verdier – med vårt verdigrunnlag.