#PolyPod

del

#PolyPod: Topplederen treffer topp-politikeren: System på topp

Ep. 89

Hva har kompetanse, samfunnsstruktur og sjekkhefte med hverandre å gjøre? Hvordan kan norsk verdiskaping øke gjennom digitalisering? Hvor mye betyr lokal forankring i den internasjonale konkurransen om kompetanse og kunder? Hva har vi lært av koronakrisen som det er verdt å ta med seg videre?

Lytt til samtalen mellom:

  • Ketil Solvik-Olsen, påtroppende nestleder i FrP
  • Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura
  • Janne Log, daglig leder, Samvirkene
  • Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening

I denne episoden lærer du om system-tankegangen for digitalisering, der verdikjeder på tvers av private og offentlige aktører effektiviseres i sin helhet. Du hører om internasjonalt samarbeid for å sikre fordeling av verdiskaping fra dataressurser gjennom regulering av skatt i vertskapsland – og om betydningen av rettferdig konkurranse. Du hører også om forskjeller på implementering av digitale løsninger i USA og Norge.

Du får konkrete eksempler på hvordan selskap der eierne også er leverandørene investerer både teknologisk og for bærekraftig utvikling. Kulturen for god eierstyring i et mangfold av eierskap trekkes frem, med spørsmål om hvordan eierskap påvirker intra- og entreprenørskap. De snakker også om hvordan fleksibilitet påvirker omstillingsevnen både politisk og i næringslivet.

Er du i tvil om hva du skal studere, så har primærnæringene stort behov for både mastere og mestere, fra teknologer til slaktere. Du får også med deg et godt råd eller to fra topplederen til topp-politikerne, som i grunnen passer for noen og enhver som skal overbevise andre.

Enten du går med sjekkheftet i lomma eller ikke aner hva et sjekkhefte er – god fornøyelse mens du hører på #PolyPod!

Flere episoder

10/16/2021

#PolyPod: Hvordan sikrer fleksibel vannkraft forsyningssikkerheten og verdivekst?

Ep. 134
PF Energis serie «Samfunnsverdier fra vannkraft» gir deg kunnskap om hvordan den norske vannkraften er ryggraden i det norske kraftsystemet og hvordan vannkraften kan videreutvikles for å fortsette å skape store samfunnsverdier. I denne tredje episoden diskuterer vi hvordan vannkraft med magasiner bidrar med fleksibilitet og hvilken betydning dette har for kraftsystemet. Vi går også inn på hvor viktig planlegging er for sikker drift av kraftsystemet.Lytt til samtalen mellom:Martha Marie Øberg, Avdelingsleder for markedsutvikling, StatnettAslakMæland,Vice President, Nordic AssetOwnershipLinn EmelieSchäffer, Doktorgradsstipendiat Elkraftteknikk, NTNUBjarne Børresen, Seniorrådgiver Multiconsult og styremedlem PF EnergiPodcastserien«Samfunnsverdier fra vannkraft» er et samarbeid mellom Polyteknisk Forening og det europeiske forskningsprosjektetHydroFlex. Gjennom episodene får du høre samtaler med ulike mennesker som alle jobber med vannkraft på den ene eller andre måten. De deler innsikt, adresserer dilemmaer og gir inspirasjon til utviklingen. Vannkraften har vært ryggraden i det norske energisystemet i over 100 år. Men nå står vannkraften ovenfor et veiskille. Mange anlegg trenger modernisering og oppgradering. Hvordan kan forskning bidra når teknologien og anleggene er så gamle som de er? Samtidig foregår det en energirevolusjon i markedet. Ny fornybar energi fases inn, og fossil energi fases ut. Hvilke konsekvenser får dette for den norske og nordiske vannkraften? Hvordan kan vi sikre at samfunnsverdiene som denne rene og fornybare ressursen har bidratt med i over 100 år, ikke forringes?Gjør deg klar til en kraftprat!