Share

#PolyPod
Snakk om å ta bølgen! PolyPolitikk fra Arendalsuka
Ep. 105
•
Hva burde vi snakke om når vi snakker om stortingsvalget?
Hør samtalen om teknologi, næringsliv og samfunn direkte fra Arendalsuka med:
- Thina Saltvedt, Chief Analyst Sustainable Finance, Nordea
- Nina Jensen, CEO, REV Ocean
- Mette Vågnes Eriksen, Generalsekretær, Polyteknisk Forening
Under Arendalsuka inviterer Polyteknisk Forening til å snakke om hva vi burde snakke om når vi snakker om stortingsvalget. Målet er å bringe innsikt og inspirasjon til valgkampen. Viktige prioriteringer for bærekraftig teknologi- og samfunnsutvikling må gjøres, og vi inviterer til dialog om dekarbonisering, demokratisering og digitalisering. Hva har næringslivsledere på hjertet? Hva vil forskere bringe til torgs?
More episodes
View all episodes
555. #PolyPod: Hva må til for å realisere helsedataenes fulle potensial?
40:51||Ep. 555Helsedata har et enormt potensial til å fremme både folkehelsen og innovasjon i helsesektoren. Likevel står vi overfor store utfordringer knyttet til deling og bruk av disse dataene. Hva hindrer fremdriften? Hvem drar nytte av tilgjengelige data, og hvordan kan vi bruke dem til å skape et mer bærekraftig og fremtidsrettet helsevesen?Lytt til samtalen mellom:Sharmini Alagaratnam, Director, Healthcare research, DNV og Styreleder, PF HelseAslak Hougen, Chief Commercial officer, Ambr InstituteSteinar Thoresen, MD, NordicRWEJoachim Thorkildsen, assisterende fagdirektør, Avdeling for medisin og helsefag, Vestre Viken HF Benedikte Thunes Akre, Styremedlem, Oslo Cancer Cluster, Head of Oncology Medical: Nordics/CEEBA/WESE, AstraZeneca og styremedlem, PF HelseI denne episoden lærer du om hvorfor god bruk av helsedata er viktig. Om det historiske rundt det å bruke helsedata i blant annet legemiddelutvikling. Om hvordan det er å få tak i helsedata raskt nok i dag og hvilke utfordringer forskerne møter på i møte med jussen og myndighetene. Til slutt får du panelets anbefalinger til hvordan vi kan sikre god bruk av helsedata – for å skape et mer bærekraftig og fremtidsrettet helsevesen.554. #PolyPod: Hva ligger i EUs grønne investeringer?
51:54||Ep. 554Kan grønne investeringer redde Europas økonomi? Hvordan går det med EUs klimasatsning i denne usikre geopolitiske tiden? EUs 4. energipakke veltet regjeringen, hva har egentlig EUs klimapolitikk å si for Norge og deg og meg? Lytt til samtalen mellom: Philippe Bédos Ulvin, journalist, VG og påtroppende Brussel-korrespondent for nettavisen Energi og Klima, og styremedlem i PF GeopolitikkSusann Wilson, PF Next-ansvarlig, Polyteknisk Forening og styremedlem i PF GeopolitikkI denne episoden tar vi deg med til hjertet av Europas politiske maskineri – der klima, energi og fremtidens industri står øverst på agendaen. EU har lenge kjempet med lav økonomisk vekst og utfordringer innen teknologisk innovasjon, men nå satses det stort på grønn industri. Kan dette bli nøkkelen til å nå ambisiøse klimamål – og samtidig gi Europa nye konkurransefortrinn på den globale scenen? Du blir kjent med en ung og lovende journalist, som allerede har sikret seg en posisjon i Brussel hvor han skal bidra med sin ekspertise om EU, klima og energi. Du møter også en nyutdannet statsviter innen internasjonale relasjoner, som brenner for global sikkerhet. Philippe og Susann tilhører en generasjon som ennå ikke har hatt muligheten til å stemme i et EU-valg, men som er dypt investert i unionens fremtid.Enten du er klimaengasjert, EU-skeptisk, under 49 år, eller bare nysgjerrig på hva som rører seg i Europas politiske landskap – dette er en samtale du ikke vil gå glipp av.553. #PolyPod: Hva vil norsk EU-medlemskap bety på energifronten?
01:05:33||Ep. 553Hvilke muligheter vil et EU-medlemskap gi Norge, som energinasjon, til å påvirke utformingen av EUs energipolitikk? I hvilken grad vil medlemskap endre handlingsrommet vårt i implementeringen av EUs regelverk? Hvilke konsekvenser kan medlemskap få for norsk energipolitikk og kraftpriser? Og hvilke prosesser pågår i EU i dag som kan påvirke det norske kraftmarkedet fremover? Lytt til samtalen mellom:Catherine Banet, professor og avdelingsleder, Energi- og ressursrett, UiOAnne C. Bolle, Vice President EU Affairs, StatkraftJonas Erraia, partner, MenonPaal Frisvold, EU-rådgiver, med lang erfaring fra miljøbevegelsen i BrusselMorten Harper, jurist og politisk rådgiver, Nei til EUAlis Tefre, VP Strategy, Equinor og styremedlem, PF EnergiI episoden lærer du om hvordan EUs energipolitikk formes – og i hvilken grad Norge kan påvirke disse prosessene i dag, sammenlignet med et mulig medlemskap. Hvilke juridiske, politiske og økonomiske konsekvenser det kan ha for Norge å forbli utenfor EU, men fortsatt være tett koblet gjennom EØS.Hvordan kraftpriser, markedsregulering og forsyningssikkerhet henger sammen med Europas energisamarbeid – og hva det betyr for norske husholdninger og industri. Og til slutt: Hva står egentlig på spill i det som kan bli en av stortingsvalgkampens viktigste utenrikspolitiske debatter?552. #PolyPod: Hva betyr EUs 4. energipakke for Norge?
54:09||Ep. 552Hvordan påvirker EUs energiregler Norge? Hva innebærer de ulike direktivene og forordningene? Hvordan kan endringer i EUs regelverk påvirke norsk energipolitikk? Hvilke uenigheter eller debatter finnes rundt implementeringen i Norge?Lytt til samtalen mellom:Marie Byskov Lindberg, seniorforsker, Klimapolitikkgruppen, CiceroHåvard Ormberg, advokatfullmektig, advokatfirmaet ThommessenEivind Magnus, styreleder, PF EnergiI denne episoden lærer du om ulike EU direktiver og forordninger som påvirker energisektoren i Europa og Norge. Du får en oversikt over hva regelverket innebærer og hvilke endringer det kan føre til for Norge. Deltakerne snakker blant annet om fornybar- og energieffektiviseringsdirektivene, ACER-forordningen, el-direktivet og bygningsenergidirektivet.551. #PolyPod: Snakk om at forskning faktisk funker!
56:57||Ep. 551Hvorfor og hvordan funker forskning? Hvordan kan vi som samfunn bruke kunnskapen fra alt det forskes på til å løse samfunnsproblemer og sikre verdiskaping fremover? Hva endres med kunstig intelligens? Lytt til samtalen mellom: Sigrun Aasland, forsknings- og høyere utdanningsminister (Ap) Camilla Stoltenberg, konsernsjef, NORCE og direksjonsmedlem, Polyteknisk Forening Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening I denne episoden lærer du om Regjeringens strategi og tiltak for å fremme viktig forskning, og om hvordan forskningsinstitutter jobber for at forskningsresultater kommer til nytte. Deltakerne deler praktiske eksempler på hvordan forskning styrker beredskapen mot kommende kriser, og om kunnskap som i seg selv styrker bedrifters og storsamfunnets motstandsdyktighet. Du hører om akademisk og demokratisk frihet innen forskning, og om hvordan vi kan sikre uavhengighet og tillit til forskningsresultater. Kunstig intelligens og kvanteteknologi som effektive verktøy snakker de også om. Du blir kjent med to toppledere med uvanlig sterk virkeevne og med et personlig engasjement for kunnskap for en bedre verden. Gode råd til deg som er student eller i starten av karrieren får du også. Det er viktig at det ligger kunnskap til grunn for at vi skal kunne ta gode avgjørelser når viktige samfunnsoppdrag skal løses. Dette er en podkast om at forskning faktisk funker, med eksempler og muligheter for verdiskaping for næringsliv og samfunn. #PolyPod: Forskning funker faktisk er i samarbeid med Forskningsinstituttenes fellesarena.550. #PolyPod: Snakk om en fornybar verden!
42:05||Ep. 550Hva synes toppledere vi burde snakke mer om – og hvorfor det? Hva driver dem og hva mener de må til for å lykkes på sine områder? Hva gjør de selv? Lytt til samtalen mellom: Bård Vegar Solhjell, direktør, Norad og påtroppende administrerende direktør, Fornybar Norge Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening I denne episoden lærer du om hvor viktig det er med fornybar energi, i Norge og i hele verden. Du hører om hvordan tilgang til energi er direkte knyttet til sosial og økonomisk vekst. Selv om media, inkludert (u)sosiale media, bringer inn all verdens elendighet, er det mye som har blitt bedre de siste årene. Du får eksempler på moderne utviklingsprosesser Norad har etablert, der privat kapital reises og der stater og globale stiftelser avlaster risiko. Du får også en sniktitt inn i hvordan den nye lederen for Fornybar Norge tenker seg å lykkes med mer fornybar energi til norsk industri, norske husholdninger og som del av forsterkningen av det nordiske og europeiske kraftsystemet. Du blir kjent med en toppleder som vil bidra, som vil forme samfunnsutviklingen og som vil gjøre en forskjell. Det politiske dyret bor nok fremdeles i ham, men i nåværende og neste jobb, er det mer samarbeidsgenet som gjelder. Du hører en toppleder som er stolt av å være vestlending og samtidig takknemlig for å kunne reise i hele verden. Vi rakk ikke å snakke om sjakk, så det har vi til gode i en ny episode.549. #PolyPod: Hvordan kan reservister best brukes i totalforsvaret?
55:16||Ep. 549Hvordan kan reservister som både en sivil og militær ressurs utnyttes bedre, og hvordan bør de organiseres som del av totalforsvaret? Hvordan balanserer vi best mellom effektiv ressursbruk, beredskap og operativ evne? Hvem skal ha ansvaret for å koordinere reservistene, både de operative og de udisponerte? Og hvilke lærdommer kan vi ta med oss fra andre land? Lytt til samtalen mellom: Tonje Skinnarland, spesialrådgiver, Advansia Erik Gustavson, generalsekretær, Norsk Reservistforbund Bjørn- Erik Marthinsen, kontradmiral og nestkommanderende, Forsvarsstaben Susann Wilson, prosjektleder, UTSYN og PF Next-ansvarlig i Polyteknisk Forening, er ordstyrer, er ordstyrer I denne episoden får du innsikt i hvem reservistene er, hvordan de er organisert i dag – og kanskje viktigst av alt – hvordan vi på best mulig måte kan bruke dem til å styrke totalforsvaret i en tid med raskt endrede sikkerhetspolitiske forhold. Gjennom stemmer fra sivilsamfunnet, statlige etater og interesseorganisasjoner får du høre ulike perspektiver på hvordan totalforsvaret kan styrkes på en mest mulig effektiv og ressursnyttig måte. Denne samtalen ble tatt opp under lanseringen av fagnotatet Midtbanespilleren: Reservisten som brobygger i totalforsvaret.548. #PolyPod: Snakk om robust kraftsystem!
31:08||Ep. 548Hva synes toppledere vi burde snakke mer om – og hvorfor det? Hva driver dem og hva mener de må til for å lykkes på sine områder? Hva gjør de selv? Lytt til samtalen mellom: Elisabeth Vike Vardheim, konsernsjef, Statnett Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening I denne episoden lærer du om hvor viktig et robust kraftsystem er, og hvordan Statnett jobber for å få mer ut av dagens nett, få bygget mer nett og sikre beredskap i nettet. Konkrete eksempler på prosjekter som monner, som automatisk balansering av kraftsystemet og innovasjon for økt kapasitet og fleksibilitet, får du også kunnskap om. Du lærer om samspillet mellom teknologi og fagfolk for å unngå strømbrudd, og vi diskuterer hva krig i Europa og klimaendringer betyr for den langsiktige utviklingen av kraftsystemet. Du hører også om hvor spennende det er å jobbe med blodårene i samfunnet vårt. Du blir kjent med en toppleder som er et JA-menneske, i betydningen av å takke ja til muligheter, feie for egen dør som en selvfølge og si ja til å samarbeide på tvers av bransjer, land og med forskningspartnere. Hun skryter av en aktiv fritid, men vi mistenker at det ikke er så mye fritid for en som brenner for å løse viktige samfunnsoppdrag.547. #PolyPod: Tek for livet – Hvordan kan teknologi gi kvinner med endometriose et bedre liv?
26:17||Ep. 547Hva er femtech? Og hvordan lykkes man som kvinnelig gründer i en mannsdominert bransje? Hvordan kan teknologi gi kvinner med endometriose et bedre liv? I denne episoden møter du Cathrine Delp, gründer og CEO i Ekvi – en app for kvinner med endometriose, og programleder Ishita Barua, lege, medisinsk direktør og medgründer i Livv Health og styremedlem i Polyteknisk Forening.