Share

cover art for #PolyPod: Prøvestansavtalen 25 år – hvordan ble den til?

#PolyPod

#PolyPod: Prøvestansavtalen 25 år – hvordan ble den til?

Ep. 131

Prøvestansavtalen fyller 25 år i 2021. Traktaten styrer det internasjonale totalforbudet mot kjernefysiske prøvesprengninger. Avtalen har ikke trådt i kraft, men har et globalt verifikasjonsregime på over 300 målestasjoner. Vi spør NORSAR, avtalens norske datasenter, om hvordan Prøvestansavtalen med verifikasjonsregimet ble til gjennom teknisk og diplomatisk internasjonalt samarbeid.

Lytt til samtalen mellom:

  • Svein Mykkeltveit, Spesialrådgiver i NORSAR, utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske Fortjenstorden for sin innsats i det norske bidraget til forhandlingene og etterlevelsen av Prøvestansavtalen
  • Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær i Polyteknisk Forening og styremedlem i NORSAR

I denne episoden lærer du om hvordan den fullstendige Prøvestansavtalen ble til gjennom vitenskapelig og diplomatisk internasjonalt samarbeid siden ’60-tallet og frem til avtalen ble åpnet for undertegning i FN i New York 24. september 1996. Du får kunnskap om Group of Scientific Experts som i 20 år i forkant utredet hvordan et globalt seismologisk nettverk kunne fungere for å verifisere etterlevelse av en prøvestansavtale. Du får også noen historier fra innsiden om hvordan dette langsiktige tekniske arbeidet med vitenskapsfolk fra hele verden klarte å utarbeide en avtale med et verifikasjonssystem som diplomatene og nasjonene kunne godta.

8 av de 44 statene som hadde kjernefysisk kapasitet i 1996 har ikke ratifisert Prøvestansavtalen; Egypt, Iran, Israel, Kina og USA, som har signert – samt India, Nord-Korea og Pakistan, som ikke har signert avtalen. Det er viktig for norsk utenrikspolitikk og sikkerhet at prøvestansavtalen befester sin posisjon og at norsk teknisk og diplomatisk kompetanse videreutvikles.

Dette er første av to episoder som feirer de første 25 årene for Prøvestansavtalen. I den andre episoden får du mer kunnskap om hvordan avtalen verifiseres i dag og om videre utvikling teknologisk og politisk.

More episodes

View all episodes

  • 434. #PolyPod: Topplederen treffer topp-politikeren: kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery

    25:22
    Når føler kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery seg modig? Har hun alltid vært sånn? Følte hun seg modig da hun takket ja til å bli kulturminister? Hvordan står det til med likestillingen og mangfoldet i styrene i aksjeselskap? Hva legger Kulturdepartementet vekt på når de nominerer til styrer? Er det forskjell på å sitte i styrer utnevnt av Kulturdepartementet og av andre styrer?Lytt til samtalen mellom: Lubna Jaffery, kultur- og likestillingsminister, (AP) Janne Log, daglig leder, Samvirkene, leder, PF StyrenettverkI denne podkastepisoden blir du bedre kjent med kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. Podcastserien «Topplederen treffer topp-politikeren» er en brobygger mellom to viktige instanser i samfunnet. Du møter ledere og politikere som har satt seg ned for å snakke om ting de har på hjertet. 
  • 433. #PolyPod: Er finansnæringen innovativ nok?

    35:25
    Hvordan preger ny teknologi næringen? Hva er KI sin rolle i finansnæringen? Er næringen fremoverlent nok? Lytt til samtalen mellom:Ramtin Matin, innovasjonssjef, Sparebank 1 SR   Yngvar Ugland, forbrukerteknolog, DNB   Maria Østli, advokat, Finansforbundet   Tove Selnes, konserndirektør, People Storebrand Sven Eide, Sjeføkonom / leder politikk, Finansforbundet I denne episoden hører du et utdrag fra Finansforbundet vårkonferanse 2024  
  • 432. #PolyPod: Klimautvalget 2050: Hvilke veivalg må vi ta for å omstille til lavutslipp?

    33:19
    Klimautvalget 2050 fikk mye oppmerksomhet for sin rapport Omstilling til lavutslipp, særlig for forlaget om å ta en tenkepause og lage en strategi for sluttfasen av petroleumsaktiviteten. Men - rapporten tar for seg langt flere deler av omstillingen vi må gjennom fremover. Hva var egentlig oppdraget de fikk fra Regjeringen? Hva er de viktigste hovedpoengene i rapporten?Lytt til samtalen mellom: Camilla Gramstad, bærekraftssjef i Elkjøp, medlem, Klimautvalget 2050 og PF Bærekraft  Martin Skancke, leder, Skancke Consulting, leder, Klimautvalget 2050Anja Valstad Magnussen, podkastredaktør, Polyteknisk ForeningI denne episoden lærer du om hovedpoengene i rapporten fra to av medlemmene i Klimautvalget 2050. Du lærer om temaer som ressursknapphet, implementeringen av sirkulær økonomi i store bedrifter som Elkjøp, og om hvordan rapporten har blitt mottatt og om hvordan den videreføres av både myndigheter og næringslivet. Du hører om Norges posisjon i forhold til resten av Europa når det gjelder omstillingen til sirkulær økonomi, samt betydningen av myndigheter versus næringslivet i denne omstillingen. I «Full sirkel»-serien hører du fra folk som jobber konkret med sirkulærøkonomiske løsninger fra ulike innfallsvinkler. Her får du innsikt og inspirasjon fra eksperter, ledere, entreprenører og forskere som diskuterer utvikling, trender og tematikk – som helt enkelt handler om hvordan vi kan utnytte ressursene våre smartere, bedre og lengre. Så håper vi du vil ta diskusjonen videre – og lykkes med det du gjør – i dine sirkler.
  • 431. #PolyPod: Ny kvoteringslov – hva nå?

    27:31
    Kan den nye kvoteringsloven for aksjeselskaper føre med seg noe mer enn kjønnsmangfold i styrene? Hvorfor går likestillingen så sakte at vi trenger denne type virkemidler? Mister vi noe, når vi må bruke denne type virkemidler? Bør kvinner føle på at de kan bli kvotert? Lytt til samtalen mellom: Eli Giske, styreleder, Sykehuset Innlandet Benedikte Stiff, partner, KinderStiff Janne Log, daglig leder, Samvirkene I denne episoden lærer du om hvordan det er å være kvinne i styreverdenen, om hva deltakerne mener om ny kvoteringslov, om hvordan vi kan få til at den nye loven resulterer i et større bidrag enn «bare» økt kjønnsmangfold i styrene og du får de viktigste råd til for deg som skal i gang med en styrekarriere. 
  • 430. #PolyPod: Hvordan skaper man en styrekarriere?

    29:12
    Hvordan man kan opprettholde relevans gjennom en lang karriere? Hva er en styre-CV? Hvordan man kan bygge en vellykket styrekarriere?Lytt til samtalen mellom:Nils Øveraas, tidligere toppsjef i Accenture og generalsekretær i Turistforeningen – i tillegg en lang styrekarriere. I dag bla president i Polyteknisk ForeningAnne Marit Nærby, tidligere politiker, journalist og nå hodejeger og partner i CompassJanne Log, daglig leder, Samvirkene og styreleder, PF StyrenettverkI denne episoden lærer du om hvordan du best kan navigere gjennom karriereendringer og opprettholde relevans over tid. Du lærer også om hva som skal til for å lykkes i styrearbeid og hvordan man kan bygge en attraktiv styre-CV. I tillegg får du ekspertenes beste råd for et givende og langvarig yrkesliv.
  • 429. #PolyPod med Terje Strøm: Boligprisene stiger, men blir det økt rente?

    22:53
    Hvor mye vil boligprisene øke i 2024? Når kutter sentralbanken renten første gang? Hvorfor er kronen så svak for tiden - og hvor ender lønnsoppgjøret?  Lytt til samtalen mellom: Marius G. Hov, sjeføkonom, Handelsbanken Terje Strøm, sjeføkonom og grunnlegger av NyAnalyse, og styremedlem av PF Samfunnsøkonomi  I denne episoden av Polypod med Terje Strøm tar vi opp sammenhengen mellom renter, inflasjon og kronekurs. #PolyPod med Terje Strøm er en kort podcast om dagsaktuell samfunnsøkonomi tilpasset tidsklemma og ledere i farta. Sjeføkonom i NyAnalyse, Terje Strøm, snakker om strøm, statsbudsjett, renter og arbeidsmarked. Fra tid til annen dukker det opp gjester med nytt skråblikk.  
  • 428. #PolyPod: Å ville og våge: Hvordan blir vi modige?

    16:05
    Som oppladning til Kvinnedagen inviterer Polyteknisk Forening til den årlige vorspielkvelden hvor vi inspirerer til å satse, gjennom kunnskap og rollemodeller som deler sine historier og råd om å velge å ville og våge å gå i bresjen. I denne episoden hører du opptak fra samtalene.  Lytt til samtalen mellom: Hedda Langemyr, direktør, UTSYN – senter for sikkerhet og totalforsvar og styreleder, PF Samfunnssikkerhet Amanda Berg Schjelderup, militærassistent for generalmajor Michelsen, Forsvaret Vibeke G. Fængsrud, grunnlegger og CEO, House of Math Oline Sæther, leder, Norsk studentorganisasjon og styremedlem, PF Next I denne episoden lærer du om mot. Om det å være modig er noe vi øver oss til, eller om vi er født modige. Om da vi var ekstra modige og hvor ille det kan gå om man bare kaster seg ut i det.   
  • 427. #PolyPod: Å ville og våge: Hvordan får man plass rundt styrebordet?

    12:41
    Som oppladning til Kvinnedagen inviterer Polyteknisk Forening til den årlige vorspielkvelden hvor vi inspirerer til å satse, gjennom kunnskap og rollemodeller som deler sine historier og råd om å velge å ville og våge å gå i bresjen. I denne episoden hører du opptak fra samtalene.   Lytt til samtalen mellom:  Ida Melbye-Larsen, grunnlegger, Aboard og eier, Melbye-Larsen Invest Sharmini Alagaratnam, Director, Healthcare research, DNV Elise Caspersen, Fagansvarlig maritim, ZERO og styreleder, PF Samferdsel I denne episoden lærer du om ulike veier til styrebordet. Om å bruke nettverket sitt, om å komme til et nytt land og jobbe seg til topp. Om hva som er viktig å tenke på når man trer inn i en styrerolle og hva man skal prioritere.  
  • 426. #PolyPod: Å ville og våge: Hva blir de viktigste utfordringene i styrene i årene som kommer?

    15:05
    Som oppladning til Kvinnedagen inviterer Polyteknisk Forening til den årlige vorspielkvelden hvor vi inspirerer til å satse, gjennom kunnskap og rollemodeller som deler sine historier og råd om å velge å ville og våge å gå i bresjen. I denne episoden hører du opptak fra samtalene.   Lytt til samtalen mellom:  Kaja Eikeland, HR Business Partner, Strategisk lederstøtte og lederutvikling, Gjensidige Trine S. Grande, bærekraftsdirektør, Sopra Steria og direksjonsmedlem, Polyteknisk Forening Hilde Grønland Kuburic, senioradvokat, Equinor og styremedlem, PF Styrenettverk I denne episoden lærer du om hva som er og blir de viktigste utfordringene i styrene i årene som kommer. Du lærer om hva som skal til for å få plass rundt styrebordet og hva som forventes av deg.