Share
#PolyPod
#PolyPod: Analyzing the Aftermath of the Inflation Reduction Act in the US and Its Echo in Europe
Ep. 389
•
The new Inflation Reduction Act (IRA) powers up domestic green investments in the US, but will it become an "Investment Reduction Act" for Europe and the Nordics?
Listen to the conversation between:
- Gernot Wagner, Professor and Climate Economist, Columbia Business School
- Jonas Erraia, Partner and Macro Economist, Menon Economics
- Mette Vågnes Eriksen, Secretary General, Norwegian Polytechnic Society
In this episode you learn about the vast effect of the US Inflation Reduction Act (IRA) on green investments and climate emissions globally. You will gain specific insight into the policy and market response in Europe and Norway. The experts provide examples of how investments and corresponding macro and micro economic ripple effects rapidly changes the industries on both sides of the Atlantic. You will also get a glimpse into the future as to where we will see green growth.
More episodes
View all episodes
515. #PolyPod: Hjem til jul
48:08||Ep. 515Hva tenker ledende utenriksfolk når de kommer hjem til jul, og hva skulle de ønske vi snakket mer om her hjemme? Gro Holm, journalist, NRK og hjem til jul fra korrespondenttilværelsen i Moskva Gjermund Eide, seniorrådgiver, Kruse Larsen og hjem til jul fra å være militær rådgiver for NATOs generalsekretær Eira Cornelia Harvik-Wright, hjem til jul fra å være ANSA-student og Junior Professional på EØS-kontoret i Brussel Susann Wilson, statsviter og ansvarlig for PF Next, er kveldens programleder I denne episoden hører du når vi avslutter året med god stemning og skråblikk fra folk som jobber for Norge i utlandet. I fri dressur får vi høre om det de har på hjertet der politikk, teknologi og næringsliv møtes. Perfekt å ha på øret hvor enn du kommer fra og er på vei til.514. #PolyPod: Snakk om å ta KI fra hype til handling!
25:59||Ep. 514Hva synes toppledere vi burde snakke mer om – og hvorfor det? Hva driver dem og hva mener de må til for å lykkes på sine områder? Hva gjør de selv? Lytt til samtalen med: Torbjørn Eik-Nes, administrerende direktør, Accenture Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening I denne episoden lærer du om hvordan teknologi og talentutvikling går hånd i hånd. Konkrete eksempler på gode prosjekter og prosesser med bruk av kunstig intelligens i næringslivet og offentlig sektor får du også kunnskap om. Du blir kjent med en toppleder som går fra preik til praksis med kunstig intelligens, og som er opptatt av at vi trenger flere teknologer og at neste generasjon teknologer slipper til. Vi snakker også litt om å drømme om å bli fotballspiller, men å velge en vel så interessant kontorkarriere.514. #PolyPod: Snakk om å kjøle og varme byen!
31:31||Ep. 514Hva synes toppledere vi burde snakke mer om – og hvorfor det? Hva driver dem og hva mener de må til for å lykkes på sine områder? Hva gjør de selv?Lytt til samtalen med: Martin Sleire Lundby, administrerende direktør, Hafslund Celsio Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening I denne episoden lærer du om hvor viktig fjernvarme, fjernkjøling og karbonfangst er for nok og ren energi. Konkrete eksempler på energiprosjekter som raskt kan realiseres og nødvendige rammevilkår får du også kunnskap om. Du blir kjent med en toppleder som oppfordrer til å være nysgjerrig og til å samarbeide på tvers. Vi glemte å snakke om fotball, men du kan høre at den tidligere FIFA-dommeren brenner for system og lagspill.513. #PolyPod: Hvilken energifremtid får vi?
43:54||Ep. 513Hva er det viktigste å følge med på for å forstå utviklingen i energimarkedene? Hvilke teknologier får vi se fremover? Hva må til for at Norge, Europa og verden løser energi- og klimakrisene? Hvilken rolle spiller KI? Lytt til samtalen mellom: Sverre Alvik, forskningsleder for energiomstilling og ansvarlig for Energy Transition Outlook, DNV Henrik Sætness, konserndirektør og ansvarlig for Green Transition Scenario, Statkraft og direksjonsmedlem, Polyteknisk Forening Eirik Wærness, sjeføkonom og ansvarlig for Energy Perspectives, Equinor og Executive in Residence, BI Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening I denne episoden lærer du om hva dagens energisituasjon er preget av og hva som sannsynligvis skjer fremover. Deltakerne snakker om fornybar og fossil energi, energisikkerhet, geopolitiske endringer og Norges rolle i Europa. Du får konkrete eksempler på teknologier som er modne og hva som kreves for at nye teknologier skal realiseres. Du som er student eller nyutdannet får noen egne tips og deltakerne er kanskje overraskende positive til tverrfaglige løsninger.512. #PolyPod: Er vi på rett vei med karbonfangst og -lagring?
08:17||Ep. 512Norge investerer mange milliarder kroner i å utvikle karbonfangst og -lagring som en klimaløsning og et nytt forretningsområde for norske virksomheter i inn- og utland. Hør hva Regjeringen gjør nå og planlegger fremover.Lytt til samtalen mellom: Alexander Engh, avdelingsdirektør Klima, industri og teknologi, Energidepartementet Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør, NORSAR og styremedlem, PF CO2-håndtering Denne episoden er et opptak fra en av panelsamtalene på "CCS Pit Stop 2024" i Polyteknisk Forening.511. #PolyPod: Hva er siste nytt om karbonfangst- og lagring fra de etablerte selskapene?
26:04||Ep. 511Regjeringen har investert mange milliarder kroner i å utvikle karbonfangst- og lagring som en klimaløsning og et nytt forretningsområde for Norge. Men er det virkelig så enkelt som det høres ut? Hvordan er egentlig status, og er vi verdensledende på dette feltet? Hør hva de etablerte selskapene i verdikjeden for karbonfangst- og lagring gjør nå og planlegger fremover.Lytt til samtalen mellom: Jon Christopher Knudsen, CCO, SLB Capturi Sigrid Borthen Toven, VP Low Carbon Solutions Excellence, Equinor Lise Winther, SVP Projects and Technology, Yara Clean Ammonia Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør, NORSAR og styremedlem, PF CO2-håndtering Denne episoden er et opptak fra en av panelsamtalene på "CCS Pit Stop 2024" i Polyteknisk Forening.510. #PolyPod: Hva er siste nytt om karbonfangst og -lagring fra oppstartselskapene?
18:47||Ep. 510Regjeringen har investert mange milliarder kroner i å utvikle karbonfangst og -lagring som en klimaløsning og et nytt forretningsområde for Norge. Men er det virkelig så enkelt som det høres ut? Hvordan er egentlig status, og er vi verdensledende på dette feltet? Hør hva de oppstartsselskapene i verdikjeden for karbonfangst- og lagring gjør nå og planlegger fremover.Lytt til samtalen mellom: Mike Carpenter, Co-CEO & Founder, Inherit Carbon Solutions Cato Christiansen, Chief Technology Officer, Capsol Technologies Kristian Kjæstad, SVP Engineering, Carbon Circle Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør, NORSAR og styremedlem, PF CO2-håndtering Denne episoden er et opptak fra en av panelsamtalene på "CCS Pit Stop 2024" i Polyteknisk Forening.509. #PolyPod med Terje Strøm: Hvilke konsekvenser har valget i USA hatt på handel, renter og kronekurs her hjemme?
22:18||Ep. 509Er Norge fortsatt en annerledes økonomi, og vil norske familier oppleve flere rentekutt før valget i september? Lytt til samtalen mellom: Kjetil Olsen, sjeføkonom, Nordea Terje Strøm, sjeføkonom og grunnlegger av NyAnalyse, og styremedlem av PF Samfunnsøkonomi #PolyPod med Terje Strøm er en kort podcast om dagsaktuell samfunnsøkonomi tilpasset tidsklemma og ledere i farta. Sjeføkonom i NyAnalyse, Terje Strøm, snakker om strøm, statsbudsjett, renter og arbeidsmarked. Fra tid til annen dukker det opp gjester med nytt skråblikk.508. #PolyPod: Forskning funker faktisk for jobber og marked
51:48||Ep. 508Hvorfor og hvordan funker forskning? Hva endres med kunstig intelligens for forskning på jobber og marked? Det er viktig at det ligger kunnskap til grunn for at vi skal kunne ta gode avgjørelser når viktige samfunnsoppdrag skal løses. Dette er en podkast om at forskning faktisk funker, med eksempler og muligheter for verdiskaping for næringsliv og samfunn. Lytt til samtalen mellom: Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef, SINTEF Simen Markussen, direktør, Frischsenteret Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening I denne episoden lærer du om hvordan forskning bidrar til gode løsninger når det kommer til jobbskaping og markedsmuligheter. Du får praktiske eksempler på samfunnsvitenskapelige og teknologiske nyvinninger. Du lærer om hvordan kunstig intelligens øker tempoet og treffsikkerheten av forskning, men også hvordan «ekte forskning» i økende grad konkurrerer med «kunstig forskning». Vi diskuterer gode og dårlige eksempler på forskning som kan gi stor samfunnsnytte. De to forskningsinstituttlederne snakker også om viktige drivere for teknologi- og samfunnsutviklingen.