Share

cover art for #PolyPod med Terje Strøm: Politisk skade på tilliten i samfunnet?

#PolyPod

#PolyPod med Terje Strøm: Politisk skade på tilliten i samfunnet?

Ep. 424

Politiske skandaler kan svekke modellen vår basert på tillit til ledere i politikk og næringsliv. Er norske politikere mindre skikkelige enn før i tiden? På hvilken måte får dette innvirkning på velgere og Stortingsvalget i 2025?

Lytt til samtalen mellom: 

 • Torbjørn Røe Isaksen, samfunnsredaktør i E24 
 • Terje Strøm, sjeføkonom og grunnlegger av NyAnalyse, og styremedlem av PF Samfunnsøkonomi 

#PolyPod med Terje Strøm er en kort podcast om dagsaktuell samfunnsøkonomi tilpasset tidsklemma og ledere i farta. Sjeføkonom i NyAnalyse, Terje Strøm, snakker om strøm, statsbudsjett, renter og arbeidsmarked. Fra tid til annen dukker det opp gjester med nytt skråblikk. 

More episodes

View all episodes

 • 439. #PolyPod: Hva er fremtiden for kjernekraft i Norge?

  38:54
  Hva har skjedd med teknologien? Hvor risikofylt og kostnadskrevende er kjernekraft? Hva med radioaktivt avfall? Bør det legges til rette for planlegging av kjernekraft i Norge, og hvem bør ta styringen? Lytt til samtalen mellom:  Nils Bøhmer, sektordirektør teknisk, Norsk nukleær dekommisjonering Eivind Heløe, direktør, Fornybar Norge Håvard Kristiansen, operasjonsdirektør, Norsk Kjernekraft Ole Reistad, Senior Researcher Nuclear Systems, DNV og Assistant Professor, UiO, tidligere reaktorsjef på IFE Nils August Andresen, ansvarlig redaktør, Minerva  I denne episoden hører du panelsamtalen fra møtet om fremtiden for kjernekraft i Norge hos Polyteknisk Forening 24.04.24   
 • 438. #PolyPod: Drivstoff for en grønnere verden: e-fuels

  30:56
  Hvordan ligger vi an med å ta i bruk de alternative drivstoffene som skal erstatte fossilt i fremtidens grønnere verden? Hvordan rangerer e-fuels i forhold til fossil diesel? Er det forskjeller for persontransport versus godstransport? Vil bruken av e-fuels være annerledes enn i dag i 2030?  Lytt til samtalen mellom:  Ida M. Larsen, sjef for forskning, utvikling og finansiering, Norsk e-Fuel. Arvid Løken, senior bærekraftsrådgiver, Avinor Anders Fagernæs, VP Sustainability, Norwegian Pedram Nadim, Project Manager Vehicle Technology and EnvironmentI denne #PolyPod-serien lærer du gjennom samtaler med eksperter og næringen, om status for fremtidens grønne energibærere som skal dekarbonisere transportsektoren. I hver episode vil vi ta for oss én energibærer og gå i dybden på denne. 
 • 437. #PolyPod: Frihetens Grense: En reise langs Natos nye frontlinje

  46:55
  Bli med på en reise fra Kirkenes i nord til Georgia når du hører samtalen fra bokbadet av forfatter Nils Rune Langeland i samtale med Asle Toje om boken Frihetens Grense: En reise langs Natos nye frontlinje. Dette er en essayistisk reise i både fortid og nåtid, i et landskap der identitet er et spørsmål om frihet eller død. Med tog, buss og haik hos tilfeldige mennesker han møter, har Langeland reist gjennom 17 land som alle må forholde seg til den nye trusselen fra øst på ulike måter. Reisen bringer oss også over grensen til Ukraina, inn i krigens territorium. Lytt til samtalen mellom:  Nils Rune Langeland, historiker, tidligere professor ved Institutt for kultur- og språkvitenskap ved UiS og forfatter av «Frihetens grense» Asle Toje, medlem, Den Norske Nobelkomite, utenrikspolitisk forsker, kommentator og forfatterI Polyteknisk Forenings bokbad-serie, #PolyBok, får du et nært møte med forfatterne bak nyutgivelser og annen aktuell sakprosa. Med utgangspunkt i forfatternes bøker, åpner vi opp for den ærlige og uredde samtalen om dagens viktigste temaer. Samtalen er et utdrag fra boklanseringen av «Frihetens grense» i Polyteknisk Forening.
 • 436. #PolyPod: Livet, døden – og valgene som er vanskelig å snakke om

  26:00
  Har du snakket med noen om hvordan du ønsker å markere din egen begravelse? Er det noen kulturelle utfordringer knyttet til å ta tydelige valg om å ikke få barn? Hvordan kan vi øke åpenheten rundt temaer som barnløshet, død og sorg, og hvilken rolle spiller kulturelle forskjeller i denne prosessen?  Lytt til samtalen mellom:  Kamzy Gunaratnam, stortingsrepresentant, AP, medlem, Helse- og omsorgskomiteen, Stortinget Terje Eid-Hviding, administrerende direktør, Fonus begravelsesbyrå Janne Log, daglig leder, Samvirkene, styreleder, PF styrenettverk,  I denne nære episoden av Topplederen treffer topp-politikeren er vi innom et bredt spekter av emner knyttet til livets store spørsmål, fra personlige valg til kulturelle tradisjoner. Om valget om å få barn og hvorfor noen velger å ikke få det. Om sorg og hvordan samtaler om livets slutt og markeringen av døden, kan skape mer åpenhet og forståelse rundt temaer som er essensielle, men ofte tabubelagte.  
 • 435. #PolyPod: Elektrifisering av Melkøya: Hva betyr det egentlig?

  21:48
  Hva er implikasjonene av å elektrifisere Melkøya for klima og natur og for sikkerheten, næringslivet og bosetting i nord? Hvilke alternativ finnes? Lytt til samtalen mellom:  Nina Kivijervi Jonassen, prosjektdirektør, Arctic Energy Jannik Lindbæk, konserndirektør kommunikasjon, Equinor Eivind Berstad, team lead CCS, Bellona Gunnar Birkeland, CEO, Source Galileo Norge Åsmund Sunde Valseth, partner, Vista Analyse Ellen Viseth, journalist, TU  I denne episoden hører du et utdrag fra seminaret om elektrifisering av Melkøya hos Polyteknisk Forening.
 • 434. #PolyPod: Topplederen treffer topp-politikeren: kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery

  25:22
  Når føler kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery seg modig? Har hun alltid vært sånn? Følte hun seg modig da hun takket ja til å bli kulturminister? Hvordan står det til med likestillingen og mangfoldet i styrene i aksjeselskap? Hva legger Kulturdepartementet vekt på når de nominerer til styrer? Er det forskjell på å sitte i styrer utnevnt av Kulturdepartementet og av andre styrer?Lytt til samtalen mellom: Lubna Jaffery, kultur- og likestillingsminister, (AP) Janne Log, daglig leder, Samvirkene, leder, PF StyrenettverkI denne podkastepisoden blir du bedre kjent med kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. Podcastserien «Topplederen treffer topp-politikeren» er en brobygger mellom to viktige instanser i samfunnet. Du møter ledere og politikere som har satt seg ned for å snakke om ting de har på hjertet. 
 • 433. #PolyPod: Er finansnæringen innovativ nok?

  35:25
  Hvordan preger ny teknologi næringen? Hva er KI sin rolle i finansnæringen? Er næringen fremoverlent nok? Lytt til samtalen mellom:Ramtin Matin, innovasjonssjef, Sparebank 1 SR   Yngvar Ugland, forbrukerteknolog, DNB   Maria Østli, advokat, Finansforbundet   Tove Selnes, konserndirektør, People Storebrand Sven Eide, Sjeføkonom / leder politikk, Finansforbundet I denne episoden hører du et utdrag fra Finansforbundet vårkonferanse 2024  
 • 432. #PolyPod: Klimautvalget 2050: Hvilke veivalg må vi ta for å omstille til lavutslipp?

  33:19
  Klimautvalget 2050 fikk mye oppmerksomhet for sin rapport Omstilling til lavutslipp, særlig for forlaget om å ta en tenkepause og lage en strategi for sluttfasen av petroleumsaktiviteten. Men - rapporten tar for seg langt flere deler av omstillingen vi må gjennom fremover. Hva var egentlig oppdraget de fikk fra Regjeringen? Hva er de viktigste hovedpoengene i rapporten?Lytt til samtalen mellom: Camilla Gramstad, bærekraftssjef i Elkjøp, medlem, Klimautvalget 2050 og PF Bærekraft  Martin Skancke, leder, Skancke Consulting, leder, Klimautvalget 2050Anja Valstad Magnussen, podkastredaktør, Polyteknisk ForeningI denne episoden lærer du om hovedpoengene i rapporten fra to av medlemmene i Klimautvalget 2050. Du lærer om temaer som ressursknapphet, implementeringen av sirkulær økonomi i store bedrifter som Elkjøp, og om hvordan rapporten har blitt mottatt og om hvordan den videreføres av både myndigheter og næringslivet. Du hører om Norges posisjon i forhold til resten av Europa når det gjelder omstillingen til sirkulær økonomi, samt betydningen av myndigheter versus næringslivet i denne omstillingen. I «Full sirkel»-serien hører du fra folk som jobber konkret med sirkulærøkonomiske løsninger fra ulike innfallsvinkler. Her får du innsikt og inspirasjon fra eksperter, ledere, entreprenører og forskere som diskuterer utvikling, trender og tematikk – som helt enkelt handler om hvordan vi kan utnytte ressursene våre smartere, bedre og lengre. Så håper vi du vil ta diskusjonen videre – og lykkes med det du gjør – i dine sirkler.
 • 431. #PolyPod: Ny kvoteringslov – hva nå?

  27:31
  Kan den nye kvoteringsloven for aksjeselskaper føre med seg noe mer enn kjønnsmangfold i styrene? Hvorfor går likestillingen så sakte at vi trenger denne type virkemidler? Mister vi noe, når vi må bruke denne type virkemidler? Bør kvinner føle på at de kan bli kvotert? Lytt til samtalen mellom: Eli Giske, styreleder, Sykehuset Innlandet Benedikte Stiff, partner, KinderStiff Janne Log, daglig leder, Samvirkene I denne episoden lærer du om hvordan det er å være kvinne i styreverdenen, om hva deltakerne mener om ny kvoteringslov, om hvordan vi kan få til at den nye loven resulterer i et større bidrag enn «bare» økt kjønnsmangfold i styrene og du får de viktigste råd til for deg som skal i gang med en styrekarriere.