Share
#PolyPod
#PolyPod med Terje Strøm: Fem prosent lønnsvekst til alle?
Ep. 300
•
Kan alle forvente 5 prosent lønnsvekst i 2023? Og er egentlig AS Norge så fattige at helsesektoren må kutte?
Lytt til samtalen mellom:
- Terje Strøm, sjeføkonom og grunnlegger av NyAnalyse, og styremedlem av PF Samfunnsøkonomi
- Anja Valstad Magnussen, markedssjef og podcastredaktør, Polyteknisk Forening
I denne episoden lærer du om siste pristall og prognoser fra SSB. Videre snakker vi om svak kronekurs og virkningen på inflasjon.
#PolyPod med Terje Strøm er en kort podcast om dagsaktuell samfunnsøkonomi tilpasset tidsklemma og ledere i farta. Sjeføkonom i NyAnalyse, Terje Strøm, snakker om strøm, statsbudsjett, renter og arbeidsmarked. Fra tid til annen dukker det opp gjester med nytt skråblikk.
More episodes
View all episodes
513. #PolyPod: Hvilken energifremtid får vi?
43:54||Ep. 513Hva er det viktigste å følge med på for å forstå utviklingen i energimarkedene? Hvilke teknologier får vi se fremover? Hva må til for at Norge, Europa og verden løser energi- og klimakrisene? Hvilken rolle spiller KI? Lytt til samtalen mellom: Sverre Alvik, forskningsleder for energiomstilling og ansvarlig for Energy Transition Outlook, DNV Henrik Sætness, konserndirektør og ansvarlig for Green Transition Scenario, Statkraft og direksjonsmedlem, Polyteknisk Forening Eirik Wærness, sjeføkonom og ansvarlig for Energy Perspectives, Equinor og Executive in Residence, BI Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening I denne episoden lærer du om hva dagens energisituasjon er preget av og hva som sannsynligvis skjer fremover. Deltakerne snakker om fornybar og fossil energi, energisikkerhet, geopolitiske endringer og Norges rolle i Europa. Du får konkrete eksempler på teknologier som er modne og hva som kreves for at nye teknologier skal realiseres. Du som er student eller nyutdannet får noen egne tips og deltakerne er kanskje overraskende positive til tverrfaglige løsninger.512. #PolyPod: Er vi på rett vei med karbonfangst og -lagring?
08:17||Ep. 512Norge investerer mange milliarder kroner i å utvikle karbonfangst og -lagring som en klimaløsning og et nytt forretningsområde for norske virksomheter i inn- og utland. Hør hva Regjeringen gjør nå og planlegger fremover.Lytt til samtalen mellom: Alexander Engh, avdelingsdirektør Klima, industri og teknologi, Energidepartementet Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør, NORSAR og styremedlem, PF CO2-håndtering Denne episoden er et opptak fra en av panelsamtalene på "CCS Pit Stop 2024" i Polyteknisk Forening.511. #PolyPod: Hva er siste nytt om karbonfangst- og lagring fra de etablerte selskapene?
26:04||Ep. 511Regjeringen har investert mange milliarder kroner i å utvikle karbonfangst- og lagring som en klimaløsning og et nytt forretningsområde for Norge. Men er det virkelig så enkelt som det høres ut? Hvordan er egentlig status, og er vi verdensledende på dette feltet? Hør hva de etablerte selskapene i verdikjeden for karbonfangst- og lagring gjør nå og planlegger fremover.Lytt til samtalen mellom: Jon Christopher Knudsen, CCO, SLB Capturi Sigrid Borthen Toven, VP Low Carbon Solutions Excellence, Equinor Lise Winther, SVP Projects and Technology, Yara Clean Ammonia Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør, NORSAR og styremedlem, PF CO2-håndtering Denne episoden er et opptak fra en av panelsamtalene på "CCS Pit Stop 2024" i Polyteknisk Forening.510. #PolyPod: Hva er siste nytt om karbonfangst og -lagring fra oppstartselskapene?
18:47||Ep. 510Regjeringen har investert mange milliarder kroner i å utvikle karbonfangst og -lagring som en klimaløsning og et nytt forretningsområde for Norge. Men er det virkelig så enkelt som det høres ut? Hvordan er egentlig status, og er vi verdensledende på dette feltet? Hør hva de oppstartsselskapene i verdikjeden for karbonfangst- og lagring gjør nå og planlegger fremover.Lytt til samtalen mellom: Mike Carpenter, Co-CEO & Founder, Inherit Carbon Solutions Cato Christiansen, Chief Technology Officer, Capsol Technologies Kristian Kjæstad, SVP Engineering, Carbon Circle Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør, NORSAR og styremedlem, PF CO2-håndtering Denne episoden er et opptak fra en av panelsamtalene på "CCS Pit Stop 2024" i Polyteknisk Forening.509. #PolyPod med Terje Strøm: Hvilke konsekvenser har valget i USA hatt på handel, renter og kronekurs her hjemme?
22:18||Ep. 509Er Norge fortsatt en annerledes økonomi, og vil norske familier oppleve flere rentekutt før valget i september? Lytt til samtalen mellom: Kjetil Olsen, sjeføkonom, Nordea Terje Strøm, sjeføkonom og grunnlegger av NyAnalyse, og styremedlem av PF Samfunnsøkonomi #PolyPod med Terje Strøm er en kort podcast om dagsaktuell samfunnsøkonomi tilpasset tidsklemma og ledere i farta. Sjeføkonom i NyAnalyse, Terje Strøm, snakker om strøm, statsbudsjett, renter og arbeidsmarked. Fra tid til annen dukker det opp gjester med nytt skråblikk.508. #PolyPod: Forskning funker faktisk for jobber og marked
51:48||Ep. 508Hvorfor og hvordan funker forskning? Hva endres med kunstig intelligens for forskning på jobber og marked? Det er viktig at det ligger kunnskap til grunn for at vi skal kunne ta gode avgjørelser når viktige samfunnsoppdrag skal løses. Dette er en podkast om at forskning faktisk funker, med eksempler og muligheter for verdiskaping for næringsliv og samfunn. Lytt til samtalen mellom: Alexandra Bech Gjørv, konsernsjef, SINTEF Simen Markussen, direktør, Frischsenteret Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening I denne episoden lærer du om hvordan forskning bidrar til gode løsninger når det kommer til jobbskaping og markedsmuligheter. Du får praktiske eksempler på samfunnsvitenskapelige og teknologiske nyvinninger. Du lærer om hvordan kunstig intelligens øker tempoet og treffsikkerheten av forskning, men også hvordan «ekte forskning» i økende grad konkurrerer med «kunstig forskning». Vi diskuterer gode og dårlige eksempler på forskning som kan gi stor samfunnsnytte. De to forskningsinstituttlederne snakker også om viktige drivere for teknologi- og samfunnsutviklingen.507. #PolyPod: Gunstig intelligens: Hvordan få god effekt av å bruke KI?
46:28||Ep. 507Hvordan skal vi bruke kunstig intelligens for å gjøre verden bedre? Hvilke praktiske eksempler kan vi lære av for å lykkes, i næringslivet og offentlig sektor? Hva må vi unngå og hvordan kan vi samarbeide for at kunstig intelligens også blir gunstig intelligens? Lytt til samtalen mellom: Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør, Abelia Kristine Aasen, kommunikasjonsdirektør, Brønnøysundregistrene og styremedlem, PF Digitalt lederskap Frédéric Courivaud, Dr.Scient., MHA, Senior Principal Researcher AI standardisation, DNV Eva M. Lothe, direktør for utvikling og kvalitet, SWECO Norge Thomas Fløien Angeltveit, avdelingsleder, digital transformasjon, Norconsult, leder, RIFs KI-komité og styreleder, PF Digitalt lederskap I denne episoden hører du om Norges ambisjon om å bli verdens mest digitaliserte land, med fokus på hvordan kunstig intelligens kan bidra til å møte utfordringer som en aldrende befolkning og den nødvendige grønne omstillingen. Vi tar opp hvordan AI kan forbedre effektivitet, produktivitet og ressursforvaltning, men også hvilke etiske og demokratiske spørsmål som må vurderes for å unngå negative konsekvenser. Det legges vekt på viktigheten av å finne en balanse mellom å utnytte KI-teknologiens fordeler og samtidig sikre at utviklingen skjer på en ansvarlig måte som tar hensyn til samfunnets verdier og behov. I Polyteknisk Forening løfter vi opp og frem hvordan kunstig intelligens kan gi gunstig intelligens, der menneske og maskin sammen bidrar til bærekraftig teknologi- og samfunnsutvikling.506. #PolyPod: Hva kan vi lære av Banco Tornquist?
57:54||Ep. 506Hvilken rolle spilte en argentinsk bank i starten av Norges første oljeeventyr? Kan bankens historie vise oss hvordan økonomiske beslutninger på ett sted får konsekvenser langt utenfor sin opprinnelse? Hva forteller dette oss om dagens finans- og pengesystem, og bankenes rolle fremover?Lytt til samtalen mellom: Morten Søberg, direktør for samfunnskontakt, SpareBank 1 Gruppen, direksjonsmedlem, Polyteknisk Forening og forfatter av «Banco Tornquist?» Oddmund Hoel, forsknings- og høyere utdanningsminister (Sp) Svein Harald Gullbekk, numismatiker og professor, Kulturhistorisk museum, UiO Torbjørn Røe Isaksen, samfunnsredaktør, E24 er kveldens bademester I denne episoden hører du samtalen fra lanseringen av boka «Banco Tornquist? Ferdaminne frå Buenos Aires og Falklandsøyane om bankverksemd og pengar» i Polyteknisk Forening. Boken tar oss med på en reise til det sørlige Atlanterhavet, der vi møter Banco Tornquist, en argentinsk investeringsbank som var avgjørende for finansieringen av Norges første oljeprosjekt – på Sør-Georgia.505. #PolyPod: Kan sokkelen elektrifiseres innen 2030?
42:04||Ep. 505Hva mener topppolitikere fra Arbeiderpartiet, Høyre, FrP og SV om elektrifisering av sokkelen for å nå klimamålene og sikre kraftoverskuddet? Hvorfor er de uenige? Hvilke løsninger foreslår partene i arbeidslivet; NHO og LO/Styrke?Lytt til samtalen mellom: Elisabeth Sæther, statssekretær (Ap), Energidepartementet Mathilde Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant (Høyre) Terje Halleland, stortingsrepresentant (FrP) Torgeir Knag Fylkesnes, nestleder, Stortingets næringskomité (SV) Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør, NHO Geir Seljeseth, leder samfunnspolitisk avdeling, Forbundet Styrke Egil Birkemoe, VP Electrical Transmission, Aker Solutions og styremedlem i PF Energi I denne episoden lærer du om topppolitikernes ulike syn på elektrisifering av norsk olje- og gassaktivitet, inkludert for rask skalering av havvind. Du får høre om hvorfor politikken spriker og om hva arbeidsgiverne og arbeidstakerne offshore mener skal til for å sikre både klima og konkurranseevne. Deltagerne diskuterer også hva som er bransjens og myndighetenes respektive ansvar for nok ren energi til industrien til lands og til havs.Episoden er et opptak fra frokostesminaret i Polyteknisk Forening der vi spurte om elektrifisering av sokkelen for å nå klimamålene i 2030 er mulig.