#PolyPod

del

#PolyPod: Hva skjer med den nye energinasjonen Norge?

Ep. 103

Hvilke teknologier, prosjekter og aktører former utviklingen av energimarkedene innenlands og internasjonalt? Hva er det viktigste med energi- og industrimeldingen «Energi til arbeid» som stortingbehandles til høsten?


Lytt til samtalen mellom:


•         Karoline Sjøen Andersen, politisk rådgiver for Olje- og energiministeren (H)

•         Knut Nyborg, CEO, Aker Clean Hydrogen

•         Simen Bræin, SVP International Power, Statkraft

•          Mette Vågnes Eriksen, generalsekretær, Polyteknisk Forening


I denne episoden lærer du om teknologiutviklingen, verdikjedene og prosjektene innen hydrogen, sol og vind – og koblingen til vann og CCS. Det er ikke hver dag vi har en politisk rådgiver med mastergrad i materialvitenskap innen energi og nanoteknologi i studio. Denne episoden gir deg også innblikk i samspillet mellom marked og myndigheter.

Du får høre om mange konkrete prosjekter i Norge, som i Berlevåg, Aukra, Herøya og Sørlige Nordsjø. Du får også eksempler på internasjonale prosjekter der norske selskaper er partnere, som i Chile, Brasil, Uruguay, Peru, Albania og India. Markedspotensialet er enormt og jobber og klimakutt er resultatet.

Deltakerne tar deg også med på den nye energisatsningen der den norske angrepsrekken stiller i NM, EM, VM, OL og Champion League med treningsleir, hjemmekamp og bortekamp og tar dobbelt hat trick på veien til sikker seier i 2030!


Vi takker vår partner Statkraft for støtte til å produsere #PolyPod.

Flere episoder

8/27/2021

#PolyPod: Forskningsfronten for teknisk utvikling av vannkraften

Ep. 128
PF Energis serie «Samfunnsverdier fra vannkraft» gir deg kunnskap om hvordan den norske vannkraften er ryggraden i det norske kraftsystemet og hvordan vannkraften kan videreutvikles for å fortsette å skape store samfunnsverdier. I denne episoden får du et innblikk i teknisk utvikling og muligheter for vannkraften i fremtidens nordiske kraftsystem.Lytt til samtalen mellom:•Ole Gunnar Dahlhaug, Professor, NTNU og Chair, General Assembly, HydroFlex•Urban Lundin, Professor, Uppsala Universitet og Lead WP Flexibility of Generator and Converter, HydroFlex•Tone Knudsen, R&D Hydropower Manager, Statkraft og styremedlem i PF EnergiI denne episoden lærer du om det grunnleggende i hvordan kraft produseres fra vann og om teknisk og stedsspesifikk skreddersøm av ulike typer vannkraftssystemer. Du lærer også om forskjellen på energi og effekt og hvordan effekt fra vannkraftverk blir viktigere for fleksibel styring av strømproduksjonen når mer vind- og solenergi kommer inn på nettet. De forteller om vannkraftsmagasiner som store og viktige batteri for sikker strømforsyning, men også om miljøkonsekvensene. Du får konkrete eksempler som viser hvordan forskning på vannkraft-teknologi skaper viktige effektiviseringsgevinster og hvordan teknologiske fremskritt i andre næringer har overføringsverdi til det modne vannkraftsystemet. Når du lyttet deg gjennom episoden, kan du kanskje selv forklare hva de tre vannkraftturbinene Pelton, Francis og Kaplan er optimalisert for?Podcastserien «Samfunnsverdier fra vannkraft» er et samarbeid mellom Polyteknisk Forening og det europeiske forskningsprosjektet HydroFlex. Gjennom episodene får du høre samtaler med ulike mennesker som alle jobber med vannkraft på den ene eller andre måten. De deler innsikt, adresserer dilemmaer og gir inspirasjon til utviklingen. Vannkraften har vært ryggraden i det norske energisystemet i over 100 år. Men nå står vannkraften ovenfor et veiskille. Mange anlegg trenger modernisering og oppgradering. Hvordan kan forskning bidra når teknologien og anleggene er så gamle som de er? Samtidig foregår det en energirevolusjon i markedet. Ny fornybar energi fases inn, og fossil energi fases ut. Hvilke konsekvenser får dette for den norske og nordiske vannkraften? Hvordan kan vi sikre at samfunnsverdiene som denne rene og fornybare ressursen har bidratt med i over 100 år, ikke forringes? Gjør deg klar til en kraftprat!