Share

cover art for 66. Odysséen – Antikens största äventyr

Poddius Castus – En podd om antiken

66. Odysséen – Antikens största äventyr

Season 4, Ep. 141

Homeros episka diktverk Odysséen är ett av de mest kända litterära verken som bevarats från antiken. Det förtäljer historien om den grekiske hjälten Odysseus hemfärd efter det trojanska krigets slut. Vägen hem till Ithaka skulle komma att bli både utdragen och full av faror och utmaningar. Samtidigt utspelar sig ett drama hemma i Odysseus palats, där hans hustru Penelope och son Telemachos finner sitt hem invaderat av män som vill åt Penelopes hand i äktenskap.

More episodes

View all episodes

 • Favorit i Repris: Alexander den store – Pojken som blev kung, kungen som blev gud

  03:34:40
  Alexander III av Makedonien, vanligtvis känd som Alexander den store, är troligtvis den antika världens mest välkända person. Detta var även fallet under själva antiken och hans fälttåg mot perserriket skulle komma att få en närmast mytologisk status. Men mitt i allt detta har personen Alexander en förmåga att förpassas till skuggorna.I denna superrepris har de ursprungliga två delarna från 2022 fogats samman till en enda. Den första halvan fokuserar på Alexanders liv innan fälttåget, alltså hans uppväxt hemma i Makedonien och hans första stapplande steg på den geopolitiska scenen. Den andra halvan fokuserar på Alexanders fälttåg mot perserriket och hur han hanterade både framgång och motgång i en värld som hade en väldigt bestämd uppfattning om hur en kung skulle bete sig.
 • 164. Minisnitt 79. Pantheon – Ett arkitektoniskt underverk

  15:56
  Pantheon, alla gudars tempel, byggdes ca. år 125 e.v.t. av kejsar Hadrianus. Med världens största icke förstärkta kupol är det ett arkitektoniskt underverk och ett måste när du besöker Rom. Men hur lyckades man få en 43 meter bred betongkupol att stå helt själv och utan att kollapsa? Det är ett bevis för romarnas fantastiska ingenjörskonst och experimentella ådra.Pantheon är en av de få antika byggnader som har varit i kontinuerligt bruk sedan den uppfördes, och är det antika Roms bäst bevarade byggnad.
 • 163. 77. Jean-François Champollion – Kampen om Rosettastenen

  01:13:41
  Den 14 september 1822 springer en man längs gatorna i Paris. Han rusar in på sin brors kontor och skriker "jag har gjort det!" för att sen kollapsa. Enligt legenden var det detta som Jean-François Champollion gjorde när han, efter många års arbete, lyckats tyda hieroglyfterna. I och med den här upptäckten öppnades dörren till den forna egyptiska skrivkulturen för världen. Först nu gick det alla läsa alla inskriptioner och skrifter som så länge gäckat forskarna. Missa inte den spännande historien om språkgeniet som lyckades, hans rivaler, och inte minst vårt svenska bidrag till den här viktiga upptäckten!
 • 162. Minisnitt 78. Antikytheramekanismen – Världens första dator?

  18:37
  År 1900 finner svampdykare ett vrak på havets botten. De visste inte detta än, men i detta vrak skulle en unik antik grekisk uppfinning komma att uppenbara sig. Forskarna har sedan dess varit fascinerade av detta fynd – Antikytheramekanismen. Vad det en avancerad kalender? Ett navigationshjälpmedel för resor över havet? Eller helt enkelt en antik dator?
 • 161. 76. Hjälteresan – Joseph Campbell, Star Wars och antika myter

  01:18:33
  Hjälteresan eller monomyten, som i narratologi och komparativ mytologi är en gemensam mall för berättelser som involverar en hjälte som ger sig ut på äventyr, segrar i en avgörande kris och kommer hem förändrad eller förvandlad är en populär berättarform i vårt samhälle. Joseph Campbell, född 26 mars 1904, död 30 oktober 1987, var en amerikansk författare och litteraturprofessor på Sarah Lawrence College som skrev boken The hero with a thousand faces, grundbulten för det som vi kallar för hjälteresan. Inspirationen till denna hjälteresa kommer till stor del från de antika myterna och berättelserna. Men är hjälteresan representativ för alla kulturers myter? Är den ens representativ för antiken? Hör oss prata om alltifrån hur de antika myterna är formade, till hur Star Wars skrevs efter den här modellen!
 • 160. Minisnitt 77. Grekiskt drama – Tre favoriter i repris

  01:02:55
  Hör tre favoriter i repris i det här specialminisnittet!Det grekiska dramat var en av antikens stora konstformer, med tävlingar för manusförfattare och skådespelare lika viktiga som dagens Oscarsgala för filmbranschen. Dramat växte fram ur det religiösa firandet till guden Dionysos ära, och blev snabbt populärt. Det var tragedier med svåra familjekonflikter, gripande monologer och hemska specialeffekter. Men också komedier med löspenisar, politisk satir, sång och dans.Backanterna brukar anses vara ett av den atenska tragikern Euripides allra främsta verk, tillika ett av de främsta tragiska verken någonsin. Det berättar historien om kung Pentheus av Thebe, vars familj bestraffas av Dionysos. Orsaken? De har förtalat Dionysos dödliga mor, Semele, och vägrat erkänna honom som son till Zeus. Efter att ha färdats över hela världen befinner sig nu Dionysos i Thebe för att utkräva sin hämnd, genom att inrätta en extatisk mysteriekult i staden.Aischylos pjäs De sju mot Thebe är ett prisbelönt drama från antikens Grekland som innehåller lite av varje; familjefejd, intriger och ett blodigt slut. Men framför allt en varning om att man inte kan fly från sitt öde.
 • 159. 75. Gertrude Bell – Spion, kungamakerska och öknens drottning

  01:08:06
  Att vara äventyrare under sent 1800- och tidigt 1900-tal var inte ett lätt liv, och inte blev det lättare om man även var kvinna. Men Gertrude Bell lät ingenting stoppa henne! Hon var en oerhört smart person som utöver sina äventyr även kunde flera språk och blev spion och kungamakerska.
 • 158. Minisnitt 76. Antika mord och förbannelser – Tre favoriter i repris

  01:00:02
  Hör tre favoriter i repris i det här specialminisnittet!Mordet på Germanicus: Den 10:e oktober år 19 e.v.t. dör Germanicus, den unge 'prinsen'. Han var älskad av folket och tänkt att bli nästa kejsare. Men hans död omgärdas av rykten och misstankar. Varför dog en så ung och vital person? Var det verkligen en naturlig död? Hör mer om mordet på Germanicus, och om den farligaste typen av kvinna – "häxan".Förbannelsetavlor: Att kasta förbannelser över folk var ett hett ämne under antiken. En form som förbannelser tog under grekisk och romersk tid var som förbannelsetavlor. De kunde vanligtvis vara tillägnade en person man ogillade, men användes även för att kasta olycka i hästtävlingar. I den motsatta änden finner vi även kärleksformler. Det var, kort sagt, ett väldigt mångsidigt och behändigt verktyg, i alla fall så länge man trodde på att tavlorna hade verkan.Mordet på Sextus Roscius: Sextus Roscius mördades på öppen gata i Rom, överfallen på väg hem från en middagsbjudning. Sextus var varken den första eller sista som kom att möta detta öde, men vem var det egentligen som mördade honom och varför? Trots att 2100 år har passerat sedan Sextus dog kan vi fortfarande följa rättegången mot den misstänkte.
 • 157. 74. Nero – Galen tyrann, folkets favorit och en förlorad konstnär

  01:41:09
  Den 13 oktober år 54 så kliver den snart 17-årige Nero upp på kejsartronen. Han var den 5e kejsaren i Roms historia och hörde till den Julisk-Claudiska familjen. Han är kanske en av de mest kända av de romerska kejsarna och många till honom som den galna kejsaren som spelade lyra medan Rom brann. Men var han verkligen bara en självisk galning? Startade han branden i Rom? Hur mycket älskade han teater? Och vad hände egentligen mellan honom och hans mamma?I det här avsnittet försöker vi bena ut vem Nero var, och varför han har blivit så illa omtalad.