Share

cover art for GIDAM, DRUMS OF PROTEST IN KHARTOUM live feat. ABDALLA ELTAYEB & NILS CARSTENSEN

A Seat At The Table

GIDAM, DRUMS OF PROTEST IN KHARTOUM live feat. ABDALLA ELTAYEB & NILS CARSTENSEN

Season 14, Ep. 3

This special episode in English is a live recording with audience from April 30th 2024 at Empire Bio in Copenhagen.

We hope this can contribute to expanding the space for more of you to feel included in participating in spreading awareness about Sudan. 


We were joined by Abdalla Eltayeb and Nils Carstensen, who were invited for to help unfold the themes of the documentary, as well as, to give us insight on both the current situation in Sudan, and and how we all can contribute in aiding the local population in the country who are suffering under the current disastrous humanitarian conditions.

GIDAM, Drums of Protest in Khartoum" is a short documentary from 2021. It explores the role of music, particularly the drumming tradition known as "Gidam," in the protests and social movements in Khartoum, the capital city of Sudan. The documentary delves into how music and rhythm have been central to the expression of dissent, resistance, and identity among the people of Sudan, especially during periods of political upheaval and social change. It examines the cultural significance of Gidam drumming and its evolution as a tool for activism and mobilization within Sudanese society.


Gidam (means = ‘‘all the way’) follows a young woman who, like many other Sudanese, takes to the streets to demand the departure of the military government. The protagonist (remaining nameless for security reasons) takes to the streets, animating the protests with the revolutionary power of her djembe. Through her music she feels the spiritual power of the beat and the intimate connection with protestors.


Thank you to everyone who took time to attend the event and share their questions and reflections with us.

Special thanks to Henrik Neumann from Empire Bio, and the duo behind the documentary, Arthur Larie & Bastien Mass, for allowing us to screen 'Gidam'.


Links and more information about the resources shared in this episode will be made available through our instagram page.

We will also update these show notes accordingly.


Abdalla Eltayeb is a Sudanese cartographer based in Malmø, Sweden. When Abdalla is not making maps, he spends his time reading history books,

printmaking, and taking care of his indoor plants.


Nils Carstensen works in humanitarian aid, as well as in research, journalism, photography, and filmmaking. Nils visited Sudan for the first time in 1988 and has followed the country ever since – including living in Khartoum for a year in 2006/7. His ambition is to shift power, money and decision-making from big institutions and governments to local people and communities. Nils has been part of Local2Global Protection starting from it was just an idea evolving from chats over tea and coffee among good colleagues.


♥️


We are not just storytellers but architects of our own narratives.

We insist on shaping authentic narratives because we know that the truth is powerful, and the need for genuine stories is crucial.


NO ONE OF US CAN BE FREE UNTIL EVERYBODY'S FREE

Maya Angelou


Thank you for listening to this episode.

Please share, so we can reach even wider audiences. 


Editing: Mie Brandstrup

Jingle: Awinbeh

Cover art: Liv Habel

More episodes

View all episodes

  • 4. VI REJSER FOR HINANDEN

    49:57||Season 15, Ep. 4
    Hvis vi kunne rejse for hinanden, hvor skulle rejsen så gå hen?I dette afsnit udvælger vi forskellige rejsedestinationer til hinanden og taler om, hvad vi ser, hvad vi pakker og hvad vi tager med hjem igen. Dette emne kom op, da vi talte om, hvor vi skulle rejse hen for at finde varmen, hvilke muligheder og begrænsninger giver ens pas, og hvilke overvejelser har vi, når vi kan tage til et land, som vores venner ikke har adgang til - selvom det er deres fødeland. Det føles lidt utopisk at insistere på, at der er en helende og livsbekræftende mening i blot at være i hinandens selskab. Vi håber, at I i det mindste nyder vores selskab, og at I også har lyst til at invitere os ind i jeres. I næste uge falder årets sidste samtale fra os.Vi håber, at I er ved at komme helskindet igennem december måned.<3 <3 <3Tak til Rasmus Cleve Christensen for at klippe dette afsnit. Tak til The Lakes Studio for lån af lydstudie. Tak til Awinbeh for musikken og Liv Habel for det smukke coverbillede. 
  • 3. LYTTERØNSKERNE

    54:06||Season 15, Ep. 3
    Kære lyttereTil dette afsnit havde vi spurgt jer, hvilke emner I kunne tænke at vi fyldte december måned med. Vi sætter utrolig stor pris på både jeres tillid og tiltro til, hvad I mener vi kan løfte og sætte platform for. Den tillid I viser os med jeres ønsker, har vi forsøgt at gengælde med ærlighed over, hvad der er på spil for os, når vi tager store emner op som krige og traumer. Tag kærligt imod det hele. Vi glæder os til at høre fra jer.Glædelig 3. advent.Tak til Rasmus Cleve Christensen for at klippe dette afsnit. Tak til The Lakes Studio for lån af lydstudie. Tak til Awinbeh for musikken og Liv Habel for det smukke coverbillede. 
  • 2. HVAD SKER DER, NÅR VIRKELIGHEDEN KAN TILPASSES OG SLETTES?

    33:38||Season 15, Ep. 2
    Vi lever i en tid, hvor vi ikke længere ejer ting. Vi lejer og leaser for service: alt fra vores musik, film, bøger mm. Altsammen produkter der kan rettes til. Så hvad gør vi, når vi ikke har et arkiv over den rigtige verden? Lad os give et eksempel. Under dette års NFL halftime show, havde vi fornøjelsen af Alicia Keys, der ramte en forkert tone. For alle os der var vågne, var den falske tone virkeligheden. Men for alle andre der sov den nat, er den eneste tilgængelig version af den hændelse blevet modificeret. Hvad har dette af betydning for den virkelighed vi lever i, og hvem har ansvaret for at opbevare et arkiv, hvor vi altid kan se tilbage på den ægte virkelighed, der ikke er rette til? Alt dette og meget mere taler vi om i dagens afsnit. <3 <3 <3Tak til Rasmus Cleve Christensen for at klippe dette afsnit. Tak til The Lakes Studio for lån af lydstudie. Tak til Awinbeh for musikkenog Liv Habel for det smukke coverbillede.
  • 1. MENS VI LIDER SAMMEN

    48:01||Season 15, Ep. 1
    Hvad er der egentlig sket i verden, siden sidst vi optog afsnit i maj 2024?Hvilke ting husker vi bedst? Hvilke ting har vi oplevet som varede i 3 år? Hvilke ting ville vi ønske varede længere tid? Hvornår kommer en tilgivelse efter folk opfører sig racistisk, misogynt, homofobisk, transfobisk? Hvem bliver efterladt på togperronen, når katastrofen rammer? Det og en masse andre spørgsmål prøver vi at besvare i dette afsnit. Vi er tilbage, venner, og vi har savnet jer. Derfor har vi lavet en lille adventskalender til jer. Vi udkommer med et afsnit ALLE søndage i december! Glædelig 1. advent! <3 <3 <3Tak til Rasmus Cleve Christensen for at klippe dette afsnit. Tak til The Lakes Studio for lån af lydstudie. Tak til Awinbeh for musikken og Liv Habel for det smukke coverbillede. 
  • 7. “TEKSTER OM HJEM” feat. MOUSSA MCHANGAMA

    01:15:11||Season 14, Ep. 7
    Vi afrunder forfattertemaet lige så stærkt som vi lagde ud. Vores gæst, Moussa Mchangama, er en ven af podcasten, et vedvarende heppekor, vismand og kærlig kram fra sidelinjen. I dette afsnit vil I forstå, at det ikke kun er gloser, der pynter, men gloser der passer.Sammen taler vi om, hvordan vi forvalter indflydelse og en mere etableret position - og ikke mindst hvem det arbejde vi laver er for.Noget vi ved kræver omhu, en øget og kritisk (selv)bevidsthed, for hvordan vores positioner påvirker vores handlinger, beslutninger og ansvarlighed. Men hvordan går vi praktisk til opgaven?Hvordan balancerer vi disse principper og mål, så vi kollektivt er bedre rustet til at forvalte vores indflydelse og positioner positivt, effektivt og ansvarligt?Og ikke mindst hvordan arbejder vi imod langsigtede mål og visioner, der ikke kun er drevet af en akut forståelse for “her og nu”? Ligeledes nogle refleksioner der har stor betydning for, hvilke arenaer, vi bevæger os i, og hvorfor vi overhovedet vælger, som vi gør.Vi kommer ikke med endegyldige svar, men vi håber denne samtale kan fortsætte med jer og leve hos jer.Det kan godt være’ det’ ferietid, men vi har stadig mange lektier for. Hermed stof til eftertanke hen over sommeren!Hilsen, your favorite aunties, Naima & Ingrid.Moussa Mchangama er seniorrådgiver i In futurum, og forfatter til 'Tekster Om Hjem', der udkom på Politikens Forlag i januar 2024. Hans forfatterdebut handler om at være vokset op sammen med sin mor, moster og onkel i et lille bysamfund på Midtsjælland. En tryg barndom, der alligevel var fyldt med et massivt savn af en far, der ikke var til stede, men derimod prioriterede at kæmpe for demokrati i sit hjemland. ‘Tekster Om Hjem’ er en bog om at høre til, hvem der får lov og ikke får lov til at høre til. Tag rigtigt godt imod denne vigtige snak, hvis du spørger os.RIGTIG GOD LYTTELYST, OG GOD SOMMER<3 <3 <3Som altid tak til Mie Brandstrup for at klippe dette afsnit.Tak til Awinbeh for musikken og Liv Habel for det smukke coverbillede.
  • 6. “PRINSESSEHÅR” feat. SEBOLELO MOHAPELOA

    46:08||Season 14, Ep. 6
    Vi skifter lige gear fra lyrik til børnebog. Genremæssigt er det også en debut både for os og vores gæst, Sebolelo Mohapeloa. Sebolelo har selv skrevet, illustreret og udgivet børnebogen, 'Prinsesehår', der udkom den 27. januar 2024. Sammen taler vi om, hvad prinsessehår er for noget. Sebolelo deler også med os, hvor behovet for bogen er kommet fra og de erfaringer, der har inspireret den fortælling, hun har formgivet. Desuden kan du høre, hvordan Sebolelo har båret sig ad med at udgive børnebogen selv. Alene det er noget af en bedrift, in this economy!'Prinsessehår' handler om Naledi på 4 år, som på en helt almindelig dag i børnehaven får at vide, at hun ikke må være med i legen, fordi hun ikke har prinsessehår.Men hvordan ser en rigtig prinsesse ud?Bogen er skrevet til børn i alderen 3-5 år, men kan også læses for indskolingen. Vi håber 'Prinsessehår' når ud til lige netop jer, der har manglet den.For mere information om bogen, og hvordan den kan købes, skriv til: hejsebolelo@gmail.comTag rigtigt godt imod Sebolelo og ‘Prinsessehår’.RIGTIG GOD LYTTELYST<3 <3 <3Som altid tak til Mie Brandstrup for at klippe dette afsnit.Tak til Awinbeh for musikken og Liv Habel for det smukke coverbillede. 
  • 6. “DJINN” feat. ELIAS SADAQ

    01:10:02||Season 14, Ep. 6
    Juni måned står i lyrikkens navn. Ingen snak om lyrik uden ven af podcasten, årets hovedperson og ærede gæst, Elias Sadaq. He is the moment! Den 22. marts 2024 udkom Djinn på forlaget Gyldendal.Men Elias debuterede i lyrikken allerede tilbage i 2019 med ‘Gadestregner’. Foruden det er hans CV også langt. Ved siden af at være en gudsbenådet digter er Elias også dramatiker.I dette afsnit taler vi om de stærke og ligefremme digte i 'Djinn', der handler om tro og ritualer, om vold, sex og kærlighed og om endelig at turde se sin djinn i øjnene. Vi tager også en afstikker hos en anden hovedperson i kulturen, Jerrod Carmichael, der tematisk behandler noget af det samme i 'The Jerrod Carmichael Reality Show’. Hør hvad Elias mener om Carmichaels radikal ærlighed, og hvad ærlighed i kunsten i det hele taget er for en størrelse.You’re very welcome! RIGTIG GOD LYTTELYST<3Som altid tak til Mie Brandstrup for at klippe dette afsnit.Tak til Awinbeh for musikken og Liv Habel for det smukke coverbillede.
  • 5. “FREMKALDELSER’’ feat. CELINE SZABÓ

    53:40||Season 14, Ep. 5
    Vi fylder juni måneden med et forfattertema, og lægger ud med en kommende stjerne som tilbage i 2020 vandt en 3. plads, da Politikens sommerpodcast, Protesttillæget, opfordrede lytterne til at deltage i en essaykonkurrence. Fredag den 17. maj udkom Celine Szabós debut, digtsamlingen ‘Fremkaldelser’ på forlaget OVBIDAT. ‘Fremkaldelser’ er en digtsamling om længsel, tilhørsforhold, om et jeg, som forsøger at nærme sig sin familiehistorie og forsvundne far. Et forsøg på at besvare spørgsmålene: hvad er kommet før mig? Og hvordan lever det i mig? Celine Szabó er digter, dramatiker, del af skrivekollektivet Nellakredsen samt nylig optaget på forfatterskolen årgang 2024-2026. Tag godt imod Celines fremragende poetiske debut. RIGTIG GOD LYTTELYSTTak til disse gode mennesker, der får os til at skinneMie Brandstrup i klipperummet.Awinbeh for musikkenLiv Habel for det smukke coverbillede.The Lake Radio for studie
  • 4. TOGETHER AGAIN

    53:22||Season 14, Ep. 4
    Long time, no chit chat!Hvor har vi egentlig været i hele vinteren? Hvordan går vi og har det, og hvad kan man overhovedet regne med det næste stykke tid?Hvis du har gået og undret dig, eller bare har savnet vores selskab, så er vi her for at forløse jer i dette afsnit.Tak fordi I har ventet tålmodigt, og rigtig god lyttelyst.<3 <3 <3Som altid tak til Mie Brandstrup for at klippe dette afsnit.Tak til Awinbeh for musikken og Liv Habel for det smukke coverbillede.