Share

cover art for "Det är inte längre ockupation, det är apartheid"

PalestinaPodden

"Det är inte längre ockupation, det är apartheid"

Season 1, Ep. 12

Roy Yellin från den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem gästar PalestinaPodden och berättar varför hans organisation, liksom Amnesty och Human Rights Watch, kallar Israels behandling av palestinier för apartheid. Avsnittet är på engelska.

I trettio år har B’Tselem dokumenterat och publicerat statistik, vittnesmål, videoinspelningar och rapporter om överträdelser mot mänskliga rättigheter i de områden som ockuperas av Israel. Organisationen är politisk obunden och har mottagit många internationella utmärkelser för sitt arbete. För mer information, se https://www.btselem.org.

More episodes

View all episodes

 • 22. Trailer avsnitt 22

  00:48
  Ett smakprov på PalestinaPoddens avsnitt 22 – om bojkott, desinvestering och sanktioner.
 • 22. BDS – Bojkott, Desinvestering och Sanktioner

  01:03:57
  PalestinaPodden djupdyker i bojkott, desinvestering och sanktioner som påtryckningsmedel för ett slut på ockupationen och förtrycket av palestinier. Vad är BDS, hur har metoden använts historiskt och vilka kampanjer är aktuella?
 • 21. Trailer avsnitt 21

  00:52
  Ett smakprov av PalestinaPoddens avsnitt 18, Muren – tjugo år senare.
 • 21. Muren – tjugo år senare

  23:29
  Muren som Israel byggt på palestinskt område förklarades vara olaglig redan kort efter att den började uppföras. Tjugo år senare står den kvar. Vilka konsekvenser har muren för det palestinska samhället? I PalestinaPodden varvas fakta med berättelser om vardagslivet bakom muren.
 • 20. Palestinasolidaritet – samtal med Bassem Nasr

  26:18
  PalestinaPodden möter Bassem Nasr, Palestinaaktivist, medlem i Palestinagrupperna och ordförande för Miljöpartiet i Malmö, i ett samtal om situationen i Palestina och vikten av internationell solidaritet.
 • 19. Amnesty Sverige om krigsbrott och apartheid

  38:37
  Samtal med Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson om Israel och Palestina, med fokus på den akuta situationen i Gaza. Vad innebär krigsbrott? Vilka krav ställer Amnesty på det internationella samfundet? Varför anser Amnesty att Israel utövar apartheid mot det palestinska folket? 
 • 18. Våldet började inte den 7 oktober

  12:18
  Ett extrainsatt avsnitt av PalestinaPodden som kommenterar den fruktansvärda utvecklingen i Israel och Gaza under oktober 2023.
 • 17. Trailer avsnitt 17

  00:50
  Ett smakprov av PalestinaPoddens avsnitt 17, Att minnas är en motståndshandling, med Bernt Hermele.
 • 17. Att minnas är en motståndshandling – Samtal med Bernt Hermele

  26:32
  Författaren och journalisten Bernt Hermele är tillsammans med fotografen Cato Lein aktuell med boken Nakba – Katastrof inför våra ögon (Ordfront förlag), som bygger på intervjuer med människor som upplevde flykten från sina hem i Palestina innan eller under 1948. På arabiska kallas händelserna för den stora katastrofen, Al Nakba. Hör Bernt Hermele berätta om sin drivkraft att ge röst åt människor vars historia i mångt och mycket är begravd under raserade hus och raderade kartor. Omslagsfoto: Mona Bibi.