Share
Paleoteket
#101 Kreatin som energi- och hälsoboost vid inflammation, autoimmunitet och bristande energi
Kreatin är ett ämne som finns i kött och fisk, och som i form av kosttillskott blivit populärt bland idrottare och träningsentusiaster för att förbättra träningsresultat och återhämtning.
I detta avsnitt breddar Karl Hultén, biomedicinare och hälsorådgivare, perspektiven och utforskar kreatins mångsidiga roll i hälsa och välbefinnande.
- Vi granskar hur detta kraftfulla ämne inte bara hjälper till med muskeluppbyggnad och viktnedgång, utan även bidrar till starkare ben, neuroprotektiva fördelar och fungerar som en potent antiinflammatorisk agent.
- Vi går också igenom forskning som visar att kreatin har en förmåga att förbättra kroppssammansättningen och bentätheten hos kvinnor som passerat klimakteriet, till dess roll i att hantera mild depression och skydda hjärnan från inflammation.
- Vi utforskar även hur kreatin kan påverka det medfödda immunförsvaret och dess potential inom behandling av autoimmuna sjukdomar som Hashimotos och reumatoid artrit.
- Dessutom diskuterar vi hur kreatin kan förbättra hudhälsan, minska rynkor och skydda huden mot UV-skador.
Varje aspekt av kreatin stöds av vetenskapliga studier, vilket ger en omfattande bild av detta fascinerande näringsämnes påverkan på vår hälsa.
Mer från oss:
- Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad på https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/
- Böcker: Utforska vårt utbud på https://www.paleoteket.se/bocker/
- Utbildning: Delta i våra kurser på https://www.paleoteket.se/utbildning/
- Medlemskap: Anslut dig till vår gemenskap på https://www.paleoteket.se/medlemskap
- Sociala medier: Följ oss på Facebook (https://www.facebook.com/paleoteket.se/) och Instagram (https://www.instagram.com/paleoteket.se/)
Referenser:
- "Kreatin hjälper till att bygga muskelmassa och förbättrar kroppssammansättningen" https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7910963/
- "Kreatin gör dina ben starkare" https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915971/
- "Kreatin ger neuroprotektiva fördelar" https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1319235/
- "Kreatin fungerar som en antiinflammatorisk agent" https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9958770/
- "Kreatin påverkar positivt det medfödda immunförsvaret" https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34107512/
- "Kreatin förbättrar hudhälsan" https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6093191/
Hjälp oss nå ut till fler genom att recensera podcasten på Apple Podcast eller Spotify. I Apple Podcast-appen söker du upp "Paleoteket", klickar på podcast-bilden och scrollar sedan ner till recensioner (sätt ett betyg där 5 är högst och skriv ner vad du uppskattar). I Spotify kan endast ge ett betyg. Klicka på de tre prickarna och välj "betygsätt programmet"
More episodes
View all episodes
113. 12 tips för en hälsosammare jul
23:25||Ep. 113I det här avsnittet svarar vi på en fråga från en av våra medlemmar i Hälsodetektiverna. Den handlar om hur man hanterar högtider som julen om man samtidigt försöker följa en läkande kost. RESET-30 [KURS]Kickstarta året med en 30-dagars hälsoutmaning där vi hjälper dig att skapa hållbara hälsovanor med riktig mat och enkla rutiner. Kursstart 20:e januari 2025.: https://www.paleoteket.se/reset30/GÅ MED I VÅRT COMMUNITY [PREMIUMINNEHÅLL]Läs mer om vårt medlemskap Hälsodetektiverna: https://www.paleoteket.se/medlemskap/AIP MASTERCLASS [KURS]Lär dig allt om hur kosten och immunförsvaret interagerar. Kursstart 27:e februari 2025: https://www.paleoteket.se/aip-masterclass-12v/NYHETSBREVVärdefull information [Gratis!]: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/#112 Är de nya kostråden förankrade i forskning eller ideologi?
38:42|I vårt remissvar till Livsmedelsverket kritiserar vi de nya kostråden till den vuxna befolkningen för bristande vetenskaplighet. Fokus ligger på bristfälliga epidemiologiska studier, svaga samband mellan rött kött och hälsa samt avsaknaden av interventionsstudier. Vi föreslår att kostråden omprövas och kompletteras med mer robust forskning.Utforska våra erbjudanden:Onlinekurser: Starta din resa mot bättre hälsa här.Böcker: Våra böcker ger dig en fördjupad förståelse av hälsa och välmående. Upptäck vårt sortiment här.Nyhetsbrev: För de senaste uppdateringarna och tillgång till innehåll som bara delas med prenumeranter, gå till Paleotekets nyhetsbrev.Följ oss på sociala medier för ytterligare tips och insikter: Facebook | InstagramVi ser fram emot att hjälpa dig på färden mot ett hälsosammare liv!111. #111 Paleokosten överlägsen: Vetenskaplig studie jämför kostupplägg mot inflammation och kronisk sjukdom
11:26||Ep. 111I detta avsnitt berättar Karl Hultén, bimedicinare, om en omfattande vetenskaplig studie som visar att paleokosten är överlägsen andra populära kostupplägg, inklusive medelhavskost och vegetarisk kost, när det gäller att förbättra hälsomarkörer kopplade till kroniska sjukdomar.#110 Allt du behöver veta om proteinpulver
30:04|Länge har det varit känt bland idrottare att ett högre proteinintag än de allmänna rekommendationerna kan vara fördelaktigt. Numera är denna kunskap inte längre förbehållen bara elitidrottare; även den genomsnittliga hälsointresserade personen har insett vikten av protein. Men med så många valmöjligheter uppstår den oundvikliga frågan: Vilket proteinpulver bör man välja? Är det ens nödvändigt att använda proteinpulver?Utforska våra erbjudanden:Onlinekurser: Starta din resa mot bättre hälsa här.Medlemskap: Anslut till Hälsodetektivernas community för tillgång till exklusiva rabatter och resurser. Mer information finns här.Böcker: Våra böcker ger dig en fördjupad förståelse av hälsa och välmående. Upptäck vårt sortiment här.Nyhetsbrev: För de senaste uppdateringarna och tillgång till innehåll som bara delas med prenumeranter, gå till Paleotekets nyhetsbrev.Följ oss på sociala medier för ytterligare tips och insikter: Facebook | InstagramVi ser fram emot att hjälpa dig på färden mot ett hälsosammare liv!#109 Är bröd den nya stenålderskosten?
22:04|I detta avsnitt granskar vi paleokostens historia och hur samtida intressen vill ändra vår syn på den. Vi utgår från diskussioner i media och ett avsnitt av SVT:s "Vetenskapens värld". Vi utforskar betydelsen av en övervägande animalisk kost, fettets värde i en tid med begränsad tillgång på kolhydrater, och hur matlagningen påverkade vår evolution. Vi diskuterar intressanta fynd om brödbakning under stenåldern, inklusive Natufiernas användning av rotknölar och vilda spannmål,Avsnittet belyser också hur stenålderskosten jämför sig med moderna dieter i kliniska studier, och varför en kost rik på animaliska produkter är så fördelaktig för vår hälsa.Glöm inte att hålla kontakten med oss! Vi vill gärna att du följer med i våra uppdateringar, engagerar dig i vårt community och utforskar våra kurser. Här är våra kanaler och erbjudanden:Nyhetsbrev: För de senaste uppdateringarna och tillgång till innehåll som bara delas med prenumeranter, gå till Paleotekets nyhetsbrev.Följ oss på sociala medier för ytterligare tips och insikter: Facebook | InstagramUtforska våra erbjudanden:Onlinekurser: Kursstart 3:e maj "Maghälsa på djupet - för dig med IBS och SIBO". Starta din resa mot bättre hälsa. Läs om våra onlinekurser här.Medlemskap: Anslut till Hälsodetektivernas community för tillgång till exklusiva rabatter och resurser. Mer information finns här.Böcker: Djupdyk i våra böcker för en fördjupad förståelse av hälsa och välmående. Upptäck vårt sortiment här.Vi ser fram emot att hjälpa dig på färden mot ett hälsosammare liv!#108 Kan eksem förbättras genom kostförändring?
22:23|Eksem är bland de vanligaste inflammatoriska sjukdomarna som drabbar omkring 20 procent av alla barn i Sverige. Under livet får de flesta av oss olika inflammatoriska hudsymtom men kan de ha något med kosten att göra?I det senaste avsnittet av podden berättar vi om en fascinerande återupptäckt av forskning från 70-talet. I artiklen med samma namn kan du okcså läsa mer om studierna vi talar om i podden. Vi dyker djupt in i såväl historisk som ny forskning och presenterar övertygande bevis för sambandet mellan kost och hudhälsa. Från fallrapporter i början av 1900-talet till dagens vetenskapliga studier. Vi redovisar hur eliminering av vissa livsmedel och övergång till en mer ursprunglig kost kan ha en betydande påverkan på eksem och andra hudåkommor.Läs också artikeln här för att utforska den fascinerande kopplingen mellan matintolerans och hudhälsa, och lär dig mer om tidiga studier på en köttbaserad kost som skulle kunna minska symtomen av eksem atopisk dermatit: Kan eksem förbättras av kostförändring?Missa inte våra böcker på bokrean!Samtliga våra böcker är just nu på bokrea fram till 26 mars! Ta chansen att köpa en värdefull present till någon närstående eller komplettera ditt eget hälsobibiliotek. Vårt utbud innehåller allt från grundläggande introduktioner genom recept till avancerade guider, alla skrivna för att stödja dig på din resa mot bättre hälsa.Besök vår hemsida innan årets rea är över: Paleotekets bokreaTack för att du läser, och glöm inte att dela denna information med vänner och familj som kan ha nytta av den. Tillsammans kan vi sprida kunskap om hur kost och livsstilsförändringar kan göra en stor skillnad för vår hälsa.Håll kontakten med oss! Vi vill gärna inspirera och hjälpa dig till ett bättre och hälsosammare liv. Ett enkelt sätt att göra det är att följa våra uppdateringar, gå med i hälsodetektiverna eller gå en av våra fördjupningskurser. Här är våra kanaler och erbjudanden:Nyhetsbrev: För de senaste uppdateringarna och tillgång till innehåll som bara delas med prenumeranter, gå till Paleotekets nyhetsbrev.Följ oss på sociala medier för ytterligare tips och insikter: Facebook | InstagramUtforska våra erbjudanden:Medlemskap: Anslut till Hälsodetektivernas community för tillgång till exklusiva rabatter och resurser. Mer information finns här.Onlinekurser: Denna vår erbjuder vi kurser som "AIP Masterclass - 8 veckor till din individanpassade kost" och "Maghälsa på djupet - för dig med IBS och SIBO". Starta din resa mot bättre hälsa här.Böcker: Våra böcker ger dig en fördjupad förståelse av hälsa och välmående. Upptäck vårt sortiment här.Vi ser fram emot att hjälpa dig på färden mot ett hälsosammare liv!#107 AIP vid reumatism (reumatoid artrit, RA)
09:19|Ledgångsreumatism, Reumatoid artrit (RA), är en av de vanligaste autoimmuna sjukdomarna i Sverige och övriga länder i västvärlden. I detta avsnitt utforskar vi en banbrytande pilotstudie som utförts av Julian McNeill och kollegor vid Auckland University, Nya Zeeland. Studien fokuserar på effekterna av kostupplägget autoimmunt protokoll (AIP, autoimmun kost) vid behandling av reumatoid artrit (RA)Vi diskuterar hur denna kost, en specialanpassad version av paleokost, potentiellt kan förbättra livskvaliteten för hundratusentals människor som lider av denna och andra autoimmuna sjukdomar.Huvudpunkter i avsnittet:Bakgrund och tidigare forskning: En genomgång av AIP och dess tidigare nämnda roll i behandling av andra autoimmuna sjukdomar.Den aktuella studien: En detaljerad titt på den nya studiens upplägg, inklusive dess metodik och deltagare.Mätning av effekten på symtomen: Vi analyserar de mätverktyg som användes i studien, inklusive RAPID3-indexet, för att mäta förändringar i fysisk funktion, smärta och livspåverkan hos deltagarna.Resultat: Diskussion om de rapporterade förbättringarna inom trötthet, sömn och smärta bland deltagarna efter att de följt AIP-kosten.Framtidsutsikter och vikten av ytterligare forskning: Vi betonar att trots lovande resultat är ytterligare forskning nödvändig för att bekräfta studiens resultat och utforska AIP-kostens fulla potential.Lyssna även på avsnitt 105 om forskning på kost vid autoimmun sjukdom och avsnitt 106 om kost vid (autoimmun) sköldkörtelsjukdom.Ta del av podcast-anteckningarna med referenser samt länkar till vidare läsning här: https://www.paleoteket.se/avsnitt-107-aip-vid-reumatism-ra-ny-pilotstudie/Aktuellt just nu!Delta i ett gratis webinar om Autoimmun hälsa, 6:e eller 7:e mars 2024. Anmäl dig här.Kursstart 15:e mars: Vår onlinekurs AIP masterclass - 12 veckor till din individanpassade kost. Intagningen startar i och med webinaren ovan. Läs om kursen här.#106 Kost vid sköldkörtelsjukdom - en genomgång av forskningen
16:57|Närmare en halv miljon svenskar lider av någon form av sköldkörtelsjukdom. Vanliga symtom är viktproblem, hjärndimma, värk i kroppen, torr hud, frusenhet, brist på ork och nedstämdhet. Immunförsvaret har attackerat sköldkörteln vilket leder till hormonell obalans. I avsnitt 106 av podden Paleoteket går vi igenom relevant forskning på kost vid autoimmun sköldkörtelsjukdom.Frågan vi vill besvara är: Kan maten vara en bidragande orsak och en del av lösningen?Ta del av avsnittsanteckningarna med referenser här.#105 Kost vid autoimmun sjukdom - en genomgång av klinisk forskning
40:48|Finns det klinisk forskning på effekten av kostförändringar vid autoimmun sjukdom? Ja, det finns det. I avsnitt 105 av podden Paleoteket ger vi dig en överblick över forskning på sköldkörtelsjukdom, inflammatorisk tarmsjukdom, MS, reumatism. Vi kikar även på studier på eksem.Många av kostuppläggen som prövats i kliniska studier är så kallade elimineringskost-upplägg, där vissa livsmedel utesluts för att sedan återintroduceras en efter en. Den metodik vi själva går igenom i Autoimmun handbok och i vår onlinekurs AIP Masterclass är ett av de upplägg som har studerats i forskningen. Det är i grunden autoimmunt protokoll (AIP-kost) och följs av utvärdering, återintroduktioner, felsökning, finjustering och kosttillskott. Andra kostupplägg vi går igenom är glutenfritt, Specific Carbohydrate Diet, låg-FODMAP, Karnivor mfl.Vilka drag kan urskiljas i forskningen? Vad tycks hjälpa vid flera autoimmuna och kroniska sjukdomar? Och vad har olika autoimmuna sjukdomar gemensamt? Detta och mycket mer går vi igenom i avsnitt 105 av podden Paleoteket.OBS! Vi är med i bokrean hos Bokus! Du kan köpa alla våra böcker till rabatterat pris här (de levereras 20/2 2024 och i en månad). Köp Autoimmun handbok, Kokbok för sköldkörteln, Autoimmun kokbok och Mat och symtomdagbok.OBS! Kursstart mars 2024: AIP Masterclass - 12 veckor till din individanpassade kostLäs mer om AIP Masterclass och skriv upp dig på intresselistan härPrenumerera på vårt nyhetsbrev