Share

cover art for #110 Allt du behöver veta om proteinpulver

Paleoteket

#110 Allt du behöver veta om proteinpulver

Länge har det varit känt bland idrottare att ett högre proteinintag än de allmänna rekommendationerna kan vara fördelaktigt. Numera är denna kunskap inte längre förbehållen bara elitidrottare; även den genomsnittliga hälsointresserade personen har insett vikten av protein. Men med så många valmöjligheter uppstår den oundvikliga frågan: Vilket proteinpulver bör man välja? Är det ens nödvändigt att använda proteinpulver?


Utforska våra erbjudanden:
 • Onlinekurser: Starta din resa mot bättre hälsa här.
 • Medlemskap: Anslut till Hälsodetektivernas community för tillgång till exklusiva rabatter och resurser. Mer information finns här.
 • Böcker: Våra böcker ger dig en fördjupad förståelse av hälsa och välmående. Upptäck vårt sortiment här.


Nyhetsbrev: För de senaste uppdateringarna och tillgång till innehåll som bara delas med prenumeranter, gå till Paleotekets nyhetsbrev.

Följ oss på sociala medier för ytterligare tips och insikter: Facebook | Instagram


Vi ser fram emot att hjälpa dig på färden mot ett hälsosammare liv!

More episodes

View all episodes

 • #109 Är bröd den nya stenålderskosten?

  22:04
  I detta avsnitt granskar vi paleokostens historia och hur samtida intressen vill ändra vår syn på den. Vi utgår från diskussioner i media och ett avsnitt av SVT:s "Vetenskapens värld". Vi utforskar betydelsen av en övervägande animalisk kost, fettets värde i en tid med begränsad tillgång på kolhydrater, och hur matlagningen påverkade vår evolution. Vi diskuterar intressanta fynd om brödbakning under stenåldern, inklusive Natufiernas användning av rotknölar och vilda spannmål,Avsnittet belyser också hur stenålderskosten jämför sig med moderna dieter i kliniska studier, och varför en kost rik på animaliska produkter är så fördelaktig för vår hälsa.Glöm inte att hålla kontakten med oss! Vi vill gärna att du följer med i våra uppdateringar, engagerar dig i vårt community och utforskar våra kurser. Här är våra kanaler och erbjudanden:Nyhetsbrev: För de senaste uppdateringarna och tillgång till innehåll som bara delas med prenumeranter, gå till Paleotekets nyhetsbrev.Följ oss på sociala medier för ytterligare tips och insikter: Facebook | InstagramUtforska våra erbjudanden:Onlinekurser: Kursstart 3:e maj "Maghälsa på djupet - för dig med IBS och SIBO". Starta din resa mot bättre hälsa. Läs om våra onlinekurser här.Medlemskap: Anslut till Hälsodetektivernas community för tillgång till exklusiva rabatter och resurser. Mer information finns här.Böcker: Djupdyk i våra böcker för en fördjupad förståelse av hälsa och välmående. Upptäck vårt sortiment här.Vi ser fram emot att hjälpa dig på färden mot ett hälsosammare liv!
 • #108 Kan eksem förbättras genom kostförändring?

  22:23
  Eksem är bland de vanligaste inflammatoriska sjukdomarna som drabbar omkring 20 procent av alla barn i Sverige. Under livet får de flesta av oss olika inflammatoriska hudsymtom men kan de ha något med kosten att göra?I det senaste avsnittet av podden berättar vi om en fascinerande återupptäckt av forskning från 70-talet. I artiklen med samma namn kan du okcså läsa mer om studierna vi talar om i podden. Vi dyker djupt in i såväl historisk som ny forskning och presenterar övertygande bevis för sambandet mellan kost och hudhälsa. Från fallrapporter i början av 1900-talet till dagens vetenskapliga studier. Vi redovisar hur eliminering av vissa livsmedel och övergång till en mer ursprunglig kost kan ha en betydande påverkan på eksem och andra hudåkommor.Läs också artikeln här för att utforska den fascinerande kopplingen mellan matintolerans och hudhälsa, och lär dig mer om tidiga studier på en köttbaserad kost som skulle kunna minska symtomen av eksem atopisk dermatit: Kan eksem förbättras av kostförändring?Missa inte våra böcker på bokrean!Samtliga våra böcker är just nu på bokrea fram till 26 mars! Ta chansen att köpa en värdefull present till någon närstående eller komplettera ditt eget hälsobibiliotek. Vårt utbud innehåller allt från grundläggande introduktioner genom recept till avancerade guider, alla skrivna för att stödja dig på din resa mot bättre hälsa.Besök vår hemsida innan årets rea är över: Paleotekets bokreaTack för att du läser, och glöm inte att dela denna information med vänner och familj som kan ha nytta av den. Tillsammans kan vi sprida kunskap om hur kost och livsstilsförändringar kan göra en stor skillnad för vår hälsa.Håll kontakten med oss! Vi vill gärna inspirera och hjälpa dig till ett bättre och hälsosammare liv. Ett enkelt sätt att göra det är att följa våra uppdateringar, gå med i hälsodetektiverna eller gå en av våra fördjupningskurser. Här är våra kanaler och erbjudanden:Nyhetsbrev: För de senaste uppdateringarna och tillgång till innehåll som bara delas med prenumeranter, gå till Paleotekets nyhetsbrev.Följ oss på sociala medier för ytterligare tips och insikter: Facebook | InstagramUtforska våra erbjudanden:Medlemskap: Anslut till Hälsodetektivernas community för tillgång till exklusiva rabatter och resurser. Mer information finns här.Onlinekurser: Denna vår erbjuder vi kurser som "AIP Masterclass - 8 veckor till din individanpassade kost" och "Maghälsa på djupet - för dig med IBS och SIBO". Starta din resa mot bättre hälsa här.Böcker: Våra böcker ger dig en fördjupad förståelse av hälsa och välmående. Upptäck vårt sortiment här.Vi ser fram emot att hjälpa dig på färden mot ett hälsosammare liv!
 • #107 AIP vid reumatism (reumatoid artrit, RA)

  09:19
  Ledgångsreumatism, Reumatoid artrit (RA), är en av de vanligaste autoimmuna sjukdomarna i Sverige och övriga länder i västvärlden. I detta avsnitt utforskar vi en banbrytande pilotstudie som utförts av Julian McNeill och kollegor vid Auckland University, Nya Zeeland. Studien fokuserar på effekterna av kostupplägget autoimmunt protokoll (AIP, autoimmun kost) vid behandling av reumatoid artrit (RA)Vi diskuterar hur denna kost, en specialanpassad version av paleokost, potentiellt kan förbättra livskvaliteten för hundratusentals människor som lider av denna och andra autoimmuna sjukdomar.Huvudpunkter i avsnittet:Bakgrund och tidigare forskning: En genomgång av AIP och dess tidigare nämnda roll i behandling av andra autoimmuna sjukdomar.Den aktuella studien: En detaljerad titt på den nya studiens upplägg, inklusive dess metodik och deltagare.Mätning av effekten på symtomen: Vi analyserar de mätverktyg som användes i studien, inklusive RAPID3-indexet, för att mäta förändringar i fysisk funktion, smärta och livspåverkan hos deltagarna.Resultat: Diskussion om de rapporterade förbättringarna inom trötthet, sömn och smärta bland deltagarna efter att de följt AIP-kosten.Framtidsutsikter och vikten av ytterligare forskning: Vi betonar att trots lovande resultat är ytterligare forskning nödvändig för att bekräfta studiens resultat och utforska AIP-kostens fulla potential.Lyssna även på avsnitt 105 om forskning på kost vid autoimmun sjukdom och avsnitt 106 om kost vid (autoimmun) sköldkörtelsjukdom.Ta del av podcast-anteckningarna med referenser samt länkar till vidare läsning här: https://www.paleoteket.se/avsnitt-107-aip-vid-reumatism-ra-ny-pilotstudie/Aktuellt just nu!Delta i ett gratis webinar om Autoimmun hälsa, 6:e eller 7:e mars 2024. Anmäl dig här.Kursstart 15:e mars: Vår onlinekurs AIP masterclass - 12 veckor till din individanpassade kost. Intagningen startar i och med webinaren ovan. Läs om kursen här.
 • #106 Kost vid sköldkörtelsjukdom - en genomgång av forskningen

  16:57
  Närmare en halv miljon svenskar lider av någon form av sköldkörtelsjukdom. Vanliga symtom är viktproblem, hjärndimma, värk i kroppen, torr hud, frusenhet, brist på ork och nedstämdhet. Immunförsvaret har attackerat sköldkörteln vilket leder till hormonell obalans. I avsnitt 106 av podden Paleoteket går vi igenom relevant forskning på kost vid autoimmun sköldkörtelsjukdom.Frågan vi vill besvara är: Kan maten vara en bidragande orsak och en del av lösningen?Ta del av avsnittsanteckningarna med referenser här.
 • #105 Kost vid autoimmun sjukdom - en genomgång av klinisk forskning

  40:48
  Finns det klinisk forskning på effekten av kostförändringar vid autoimmun sjukdom? Ja, det finns det. I avsnitt 105 av podden Paleoteket ger vi dig en överblick över forskning på sköldkörtelsjukdom, inflammatorisk tarmsjukdom, MS, reumatism. Vi kikar även på studier på eksem.Många av kostuppläggen som prövats i kliniska studier är så kallade elimineringskost-upplägg, där vissa livsmedel utesluts för att sedan återintroduceras en efter en. Den metodik vi själva går igenom i Autoimmun handbok och i vår onlinekurs AIP Masterclass är ett av de upplägg som har studerats i forskningen. Det är i grunden autoimmunt protokoll (AIP-kost) och följs av utvärdering, återintroduktioner, felsökning, finjustering och kosttillskott. Andra kostupplägg vi går igenom är glutenfritt, Specific Carbohydrate Diet, låg-FODMAP, Karnivor mfl.Vilka drag kan urskiljas i forskningen? Vad tycks hjälpa vid flera autoimmuna och kroniska sjukdomar? Och vad har olika autoimmuna sjukdomar gemensamt? Detta och mycket mer går vi igenom i avsnitt 105 av podden Paleoteket.OBS! Vi är med i bokrean hos Bokus! Du kan köpa alla våra böcker till rabatterat pris här (de levereras 20/2 2024 och i en månad). Köp Autoimmun handbok, Kokbok för sköldkörteln, Autoimmun kokbok och Mat och symtomdagbok.OBS! Kursstart mars 2024: AIP Masterclass - 12 veckor till din individanpassade kostLäs mer om AIP Masterclass och skriv upp dig på intresselistan härPrenumerera på vårt nyhetsbrev
 • #104 Vad kan vi lära av våra förfäders benknotor?

  12:50
  “Maten som förändrade världen" hade premiär i SVT 21 januari 2024. Programmet berättar om den senaste tidens forskning om övergången till jordbrukskost med spannmål, mejeriprodukter och baljväxter och vad den gjorde med människors hälsa. I detta avsnitt berättar Karl Hultén mer om programmet och ger sina kommentarer på vad vi kan lära oss om hur en hälsosam kost bör se ut för människor. Tack vare en bosättning i Turkiet har forskarna tillgång till enastående material. Den tidens tidiga jordbrukare begravde sina döda under golvet i sina hus. Skeletten visade tecken på att hälsan försämras på grund av den nya jordbrukskosten. Kostens brist på variation ledde till bristsjukdomar och det fanns tecken på anemi. Antropologerna var förvånade över detta men konstaterade att det måste bero på att kosten var för rik på kolhydrater och för fattig på protein, samt att det var brist på vitaminer och spårämnen för de första jordbrukarna.I programmet undersöker man om jordbrukssamhällets kost har hunnit sätta sina spår i våra kroppar. Och man använder uttrycket "genetisk anpassning" när man talar om den mutation som lett till att de flesta i Norden kan bryta ner laktos. Den här mutationen tog 2000-3000 år att etableras i befolkningen enligt programmet. Vi anser dock inte att en enskild mutation som tillåter fortsatt laktasproduktion i vuxen ålder kan räknas som en genetisk anpassning utan att det endast är en mutation, det påverkar alltså inte i någon högre grad vad som är en optimal kost för människan.Vad kan vi då dra för lärdomar om våra förfäders hälsa vid övergången till den nya kosten? Först och främst, att våra kroppar till en viss grad har anpassat sig till den nya kost som jordbruket introducerade, men det betyder inte nödvändigtvis att den är optimal för vår hälsa.Missa inte information från oss:Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och få tillgång till exklusivt innehåll. Skriv upp dig här: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/Sociala medier: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ och https://www.instagram.com/paleoteket.se Våra tjänster och böcker:Medlemskap: Bli en del av vår gemenskap inom Hälsodetektiverna samt få tillgång till värdefulla rabatter. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskapOnlinekurser: Under våren kan du ansluta till "AIP Masterclass - 8 veckor till din individanpassade kost" eller "Maghälsa på djupet - för dig med IBS och SIBO". Läs mer här: https://www.paleoteket.se/utbildning/Våra böcker: Upptäck vårt utbud av böcker som kan ge dig en djupare förståelse för hälsa och välbefinnande. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/bocker/
 • #103 Saknar paleo vetenskaplig grund?

  48:55
  I detta avsnitt tar vi oss an debatten kring paleokostens vetenskapliga grund. Vi diskuterar Vetenskap och Folkbildnings (VoF) senaste utnämning av "Årets förvillare 2023", som gavs till två företag som förespråkar paleo. Vi går igenom argumenten i motiveringen och hittar en rad missförstånd och felaktigheter. Vi belyser vikten av vetenskapligt stöd i hälsodiskussioner och tar tillfället i akt att förklara hur vi ser på det evolutionsmedicinska perspektivet, klinisk forskning och beprövad erfarenhet. Vi resonerar också kring den läkemedelscentrerade sjukvården och behovet av att arbeta preventivt - både för individen och för samhällsekonomin.Förslag till Fördjupad Läsning:Francis, Keith A. "Charles Darwin and the Origin of Species." 2006.Gluckman, Peter, et al. "Principles of Evolutionary Medicine." 2016.Hills, Catherine. "The Cambridge Encyclopedia of Human Evolution." 1992.Hultén, Karl och Norman, Anna-Maria, Autoimmun handbok (2019). OBS! Vår egen bokGräslund, Bo. "De första stegen: Urmänniskan och hennes värld." 2001.Lindeberg, Staffan, "Maten och folksjukdomarna - ett evolutionsmedicinskt perspektiv" Lindeberg, Staffan. "Paleolitisk kost och evolutionsmedicin: Nyckel till västvärldens sjukdomar." Läkartidningen 102.26-27 (2005): 1976-8.Missa inte information från oss:Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och få tillgång till exklusivt innehåll. Skriv upp dig här: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/Sociala medier: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ och https://www.instagram.com/paleoteket.se Våra tjänster och böcker:Medlemskap: Bli en del av vår gemenskap inom Hälsodetektiverna samt få tillgång till värdefulla rabatter. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskapOnlinekurser: Under våren kan du ansluta till "AIP Masterclass - 8 veckor till din individanpassade kost" eller "Maghälsa på djupet - för dig med IBS och SIBO". Läs mer här: https://www.paleoteket.se/utbildning/Våra böcker: Upptäck vårt utbud av böcker som kan ge dig en djupare förståelse för hälsa och välbefinnande. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/bocker/
 • #102 Rapsolja vs. Olivolja

  18:31
  Välkommen till ett nytt avsnitt av Paleoteket där vi idag djupdyker i ämnet rapsolja och olivolja. Detta ämne har länge varit en het diskussion bland våra medlemmar, och vi tänker nu ge er en grundlig genomgång baserat på den senaste forskningen.Varför olivolja? Vi har alltid uppmuntrat användning av olivolja på grund av dess låga omega-6-innehåll och hög halt av enkelomättadefetter. Men hur står sig rapsolja i jämförelse?Rapsolja - en gråzon: Rapsolja har varit omstridd på grund av dess högre innehåll av omega-6. Vi utforskar dess plats i kosten och bryter ner senaste forskningsrönen.Fetter och hälsa: Vi diskuterar även hur olika fetter kan påverka inflammation, cancer, oxidation och livslängd, och presenterar relevant forskning.Personliga förutsättningar: Vi betonar vikten av att ta hänsyn till individuella skillnader när det gäller inverkan av olika fetter på hälsan.Historisk Bakgrund: Vi tar också en titt på rapsoljans historia i Sverige, dess popularitet och hur den jämför sig med olivolja när det kommer till näringsinnehåll och användning i matlagning.Hälsopåverkan: Slutligen analyserar vi rapsoljans effekter på hjärt-kärlsjukdomar, kroppsvikt, inflammation och oxidativ stress, baserat på aktuell forskning och studier.Mer från oss: Nyhetsbrev: Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna och få tillgång till exklusivt innehåll. Skriv upp dig här: https://www.paleoteket.se/nyhetsbrev/Våra böcker: Upptäck vårt utbud av böcker som kan ge dig en djupare förståelse för hälsa och välbefinnande. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/bocker/Utbildning: Vi erbjuder en rad kurser och utmaningar online för att hjälpa dig på din hälsoresa. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/utbildning/Medlemskap: Bli en del av vår gemenskap inom Hälsodetektiverna samt få tillgång till värdefulla rabatter. Läs mer här: https://www.paleoteket.se/medlemskapSociala medier: https://www.facebook.com/paleoteket.se/ https://www.instagram.com/paleoteket.se