Share

Oudheid
Wonen in de hoogte: Romeinse hoogbouw
Met dr. Saskia Stevens van de Universiteit Utrecht vervolgen we de mini-serie over 'Romeins Italië'. In deze aflevering gaan we uitgebreid kijken naar Romeinse hoogbouw voor bewoning: insulae. Hoe woonden mensen in bijvoorbeeld het antieke Rome en Ostia in een insula? Welke typen hoogbouw voor bewoning waren er en welke mensen woonden er in de verschillende soorten appartementen?
Mini-serie 'Romeins Italië'
In vier weken nemen verschillende experts ons mee naar verschillende onderwerpen die te maken hebben met Romeins Italië: van wonen in insulae, werken in Rome en Ostia, de introductie van muntgeld tot Cicero.
Shownotes
📱 Volg Oudheid op Instagram
📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)
🎤 Timo Epping
Support de show
💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheid
Zelf een (historische) podcast maken?
📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)
Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
Nog meer geschiedenis om naar te luisteren: vanaf maandag 28 april neemt Timo Epping, bekend van de podcast 'Oudheid', je graag mee naar de Middeleeuwen! Wetenschappers uit Nederland en België zullen je wekelijks een uurtje bij gaan praten over hun onderzoek naar die zo boeiende periode uit het verleden.
Volg Middeleeuwen in je eigen podcastapp, dan ontvang je nieuwe afleveringen vanzelf in je feed. Bijvoorbeeld via:
📱 Spotify
More episodes
View all episodes
61. Aeneas Tacticus: het oudste Griekse strategische handboek
52:43||Season 2, Ep. 61In deze aflevering neemt Henric Jansen, promovendus aan de Universiteit Leiden, ons mee naar de wereld van Aeneas Tacticus: de Griekse wereld van de vierde eeuw voor Christus... naar het oudste strategische (militaire) handboek uit de Europese literatuur! Eerder dit jaar verscheen 'In staat van beleg' voor het eerst in het Nederlands, vertaald door Henric. Maar wat staat er in het werk? En wie was Aeneas Tacticus, de auteur? En waarom kennen we hem eigenlijk niet of nauwelijks? Henric neemt ons mee langs bronnen, een middeleeuws manuscript, de (militaire) situatie in de vierde eeuw voor Christus en nog veel meer - uiteraard met bespreking van allerlei interessante punten uit het handboek van Aeneas.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail📗 Het boek van Henric lezen? Bestel 'In staat van beleg' bij Uitgeverij Sterck & De Vreese🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheid of doneer eenmaligZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com en Epidemic Sound60. Tijd in de Oudheid: de uitvinding van het uur
24:33||Season 2, Ep. 60Naast kalenders en de week, waarover we in de eerste aflevering al uitgebreid met dr. Sofie Remijsen van de Universiteit van Amsterdam spraken, is ook nog een derde fenomeen een erfenis uit de Oudheid: het uur. Waar komt 'het uur' vandaan? Waarom, wanneer en hoe wordt het gebruik relevant? En... hoe werden uren gemeten in het verre verleden?Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail🎧 Luister hier naar de eerste aflevering met Sofie: 'Tijd in de Oudheid: kalenders, de week en het ritme van het leven'📗 Meer lezen? Sofie tipte o.a. het boek 'Hidden Rhytms. Schedules and Calendars in Social Life' van Eviatar Zerubavel💻 Bekijk de website van het onderzoeksproject 'Lived Time' van Sofie en haar team🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheid of doneer eenmaligZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com en Epidemic Sound59. Tijd in de Oudheid: kalenders, de week en het ritme van het leven
46:47||Season 2, Ep. 59Hoe organiseerden mensen in de Oudheid, in het verre verleden de tijd? Waar komen bijvoorbeeld kalenders vandaan? En hoe komen we tot op de dag van vandaag aan de indeling van de week? Dr. Sofie Remijsen van de Universiteit van Amsterdam neemt ons op fascinerende wijze uitgebreid mee op onderzoek naar die fenomenen!Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail📗 Meer lezen? Sofie tipte o.a. het boek 'Hidden Rhytms. Schedules and Calendars in Social Life' van Eviatar Zerubavel💻 Bekijk de website van het onderzoeksproject 'Lived Time' van Sofie en haar team🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheid of doneer eenmaligZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com en Epidemic Sound58. Oceanië - Tatoeage op Tonga (2/2)
30:13||Season 2, Ep. 58De reis met professor dr. Wonu Veys, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden en conservator Oceanië bij het Wereldmuseum, gaat verder! In het eerste deel van dit tweeluik nam Wonu ons mee op een fascinerende, interessante reis door het verre verleden van Oceanië. Die reis eindigde op Tonga en dat is waar het onderzoek van Wonu zich momenteel op richt: meer specifiek op tatoeage op Tonga. Want waarom werd en wordt zo vaak verteld dat tatoeage op Tonga niet bestond? Het onderzoek van Wonu nuanceert dat verhaal...Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail🎧 Luister hier naar de eerste aflevering met Wonu: 'Oceanië - Reizigers over zee'📗 Meer lezen? Wonu tipte het interessante boek 'Voyagers. The Settlement of the Pacific' van Nicholas Thomas🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheid of doneer eenmaligZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com en Epidemic Sound57. Oceanië - Reizigers over zee (1/2)
42:52||Season 2, Ep. 57Professor dr. Wonu Veys van de Universiteit Leiden en conservator Oceanië bij het Wereldmuseum neemt ons mee op reis door het verre verleden van Oceanië. Een reis die ongeveer 5000 jaar geleden begint in Zuidoost Azië met groepen mensen die van eiland naar eiland trekken - 'Island hopping' - en zich verspreiden over honderden eilanden. Een fascinerend verhaal over zeereizen, de zee, taal, tatoeage, de Lapitacultuur en nog veel meer!Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail📗 Meer lezen? Wonu tipte het interessante boek 'Voyagers. The Settlement of the Pacific' van Nicholas Thomas🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheid of doneer eenmaligZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com en Epidemic Sound56. Oudheden van een baron
53:39||Season 2, Ep. 56In deze bijzondere aflevering volgen we een team wetenschappers in de eerste fase van een nieuw onderzoek: een selectie inscripties uit de verzameling oudheden van Baron van Westreenen van Tiellandt. Dr. Kim Beerden van de Universiteit Leiden en dr. Inger Kuin van de University of Virginia nemen ons mee in de eerste stappen van hun onderzoek in 'Huis van het boek' vanaf de zomer van 2024. Hoe kwamen ze de collectie van de baron op het spoor? Welke stappen hebben ze tot nu toe gezet in het onderzoek? We maken ook kennis met Wouter Hofland, die als Masterstudent aan de Universiteit Leiden betrokken raakte bij het onderzoek en zelfs stage kon gaan lopen bij 'Huis van het boek'.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail💻 Bekijk de scan in 3D van het altaar voor Q. Petronius Turnus📗 Meer lezen? Het team schreef in het magazine Leeslint het artikel 'Griekse en Romeinse inscripties in Huis van het boek'🎧 Luister hier naar de aflevering met Kim (2023): 'Nehalennia - Godin in Zeeland'🎧 Luister hier naar de aflevering met Inger (2023): 'Diogenes van Sinope'🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com en Epidemic Sound55. Antieke wijnervaringen (2/2)
16:30||Season 2, Ep. 55We bespraken in de eerste aflevering met dr. Dimitri Van Limbergen van de Universiteit van Verona (Italië) vrijwel alle aspecten die raken aan het onderzoek naar en de productie van antieke wijn in de Oudheid... alles, behalve de wijn zélf! In dit tweede deel zal Dimitri uitgebreid spreken over soorten wijn, over smaak, kleur en over hoe en bij wie de verschillende soorten wijn uiteindelijk terecht konden komen.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail🎧 Luister hier naar de eerste aflevering met Dimitri: 'De zoektocht naar antieke wijn'🎧 Luister naar een interview met Dimitri op Radio 1 in België: 'Hoe smaakte Romeinse wijn?'🎧 Nog een interview met Dimitri op Radio 1 in België: 'De toekomst van de wijnbouw?'📗 Meer lezen? Dimitri en Emlyn Dodd waren editor van de bundel 'Methods in Ancient Wine Archaeology'🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com54. De zoektocht naar antieke wijn (1/2)
55:52||Season 2, Ep. 54Samen met dr. Dimitri Van Limbergen van de Universiteit van Verona (Italië) ondernemen we een zoektocht naar antieke wijn! Van de domesticatie van druiven, de ontwikkeling van het maakproces van verschillende soorten wijn tot literaire en archeologische bronnen die ons meer vertellen over de productie van wijn in, met name, Romeins Italië en het oude Griekenland.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail🎧 Luister naar een interview met Dimitri op Radio 1 in België: 'Hoe smaakte Romeinse wijn?'🎧 Nog een interview met Dimitri op Radio 1 in België: 'De toekomst van de wijnbouw?'📗 Meer lezen? Dimitri en Emlyn Dodd waren editor van de bundel 'Methods in Ancient Wine Archaeology'🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com53. De wereld van Clovis: de Franken
01:04:16||Season 2, Ep. 53Met professor dr. Jeroen Wijnendaele verkennen we de wereld van Clovis! In deze afllevering kijken we vooral naar de wereld vóór Clovis, met name naar 'het speelveld' in het westen van het Romeinse Rijk vanaf de derde eeuw. Jeroen praat ons uitgebreid bij over tijd, ruimte, definitie en bronnen... of juist het gebrek aan bronnen. Want wat gebeurt er binnen het Romeinse Rijk van de Late Oudheid? Wie zijn de Franken eigenlijk? En zitten we met de wereld van Clovis nou in de Oudheid of in de (vroegste) Middeleeuwen?-- Opnamelocatie met dank aan LUCASMiddeleeuwenLuister ook naar Middeleeuwen! Bijvoorbeeld op:📱 Spotify📱 Apple PodcastsShownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail📗 Bestel hier het boek 'De wereld van Clovis' van Jeroen📗 Bestel hier het boek 'Romeinen en barbaren' van Jeroen (helaas uitverkocht)💻 Jeroen stelde een selectie afbeeldingen samen bij deze aflevering!🎤 Timo EppingZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)All music by Epidemic Sound