Share

cover art for De Kelten (1/2)

Oudheid

De Kelten (1/2)

Season 2, Ep. 17

In deze aflevering zal dr. Nike Stam van de Universiteit Utrecht ons mee gaan nemen naar de wereld van de Kelten. Wat is eigenlijk een 'Kelt'? Wat kunnen we zeggen over de Kelten in de Oudheid? Nike neemt ons mee op een fascinerende, maar complexe reis naar het verre verleden.


Miniserie 'Oude Volkeren'

Deze aflevering hoort bij een miniserie over oude volkeren en culturen waar we in december 2024 verder mee zullen gaan.


Shownotes

📱 Volg Oudheid op Instagram

📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)

📗 Meer lezen? Nike tipt 'De god met de maretak' van Herman Clerinx en de 'Historical Atlas of the Celtic World' van John Haywood

💻 ONLINE PETITIE: Red de opleiding Keltisch / Tegen de bezuinigingen op hoger onderwijs

💻 Site met blog van de opleiding 'Keltisch' aan de Universiteit Utrecht en van de Stichting Keltisch in Nederland

📱 Volg de opleiding op Instagram (@keltischuu), Facebook (@celticuu) of BlueSky

🎤 Timo Epping


Support de show

💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheid


Zelf een (historische) podcast maken?

📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)


Music by https://www.zapsplat.com

More episodes

View all episodes

  • 16. (BONUS) Oudheid Vragenronde #1 - Werk en arbeid

    17:04||Season 2, Ep. 16
    Iets nieuws in 'Oudheid': met dr. Miriam Groen-Vallinga van de Radboud Universiteit in Nijmegen bespreken we een vraag van een luisteraar! Die vraag kregen we binnen n.a.v. de aflevering 'Romeins Italië: werken voor de kost'.Oudheid VragenrondeZo nu en dan zullen sprekers uit de podcast ingaan op vragen van luisteraars. Stel je vragen via de opmerkingen als je op Spotify luistert, stuur een DM naar @oudheidpodcast op Instagram of mail naar info@eppingproductions.nl.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)📗 Meer lezen? Lees hier meer over de PhD-thesis van Miriam of lees een artikel van Miriam en dr. Rens Tacoma over het 'Prijzenedict van Diocletianus'🎧 Luister naar de aflevering met dr. Miriam Groen-Vallinga over 'Romeins Italië: werken voor de kost'🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com
  • 15. Mycene en de Myceense wereld (2/2): diplomatie, handel, en de omzwervingen van Odysseus

    39:42||Season 2, Ep. 15
    In dit tweede deel van het tweeluik over het oude Mycene en de Myceense wereld horen we van dr. Jorrit Kelder van de Universität Hamburg meer over onder andere internationale diplomatie tussen Mycene en onder andere de 'Grote Koningen' - 'broeders' - van Egypte, het Hettitische rijk en Babylon. Maar waren er ook contacten met het noorden, met Europa? Maar ook twee bekende verhalen krijgen een Myceense link: de omzwervingen van Odysseus en het verhaal van Troje.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)📗 Meer lezen? Jorrit was samen met dr. Willemijn Waal editor van 'From LUGAL.GAL' tot 'Wanax'' (Open Access via Sidestone Press) en samen met Günay Uslu schreef hij 'Troje. Stad. Homerus en Turkije'📗 Veel van wat Jorrit schreef is te lezen op zijn pagina op Academia, maar ook deze blogpost over Mycene🎧 Luister naar de aflevering met dr. Willemijn Waal over 'De Hettieten' en naar deel 1 met Jorrit over 'Mycene'🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 14. Mycene en de Myceense wereld (1/2): op zoek naar een vergeten grootmacht

    39:52||Season 2, Ep. 14
    Met dr. Jorrit Kelder van de Universität Hamburg duiken we de fascinerende oude Myceense wereld in. Welke bronnen hebben we om onderzoek te doen naar Mycene? Waarom spreekt Jorrit over een 'vergeten grootmacht' als het gaat om die zo bekende stad uit het verre verleden? In deze en nog veel meer vragen neemt Jorrit ons mee in dit eerste deel van een tweeluik.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)📗 Meer lezen? Jorrit was samen met dr. Willemijn Waal editor van 'From LUGAL.GAL' tot 'Wanax'' (Open Access via Sidestone Press) en samen met Günay Uslu schreef hij 'Troje. Stad. Homerus en Turkije'📗 Veel van wat Jorrit schreef is te lezen op zijn pagina op Academia, maar ook deze blogpost over Mycene🎧 Luister naar de aflevering met dr. Willemijn Waal over 'De Hettieten'🎧 Luister naar de aflevering met drs. Huub Pragt over 'Koningin Teje', onderdeel van de miniserie 'Onder de Zon van Amarna'.🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 13. Mythologie (2/2)

    56:02||Season 2, Ep. 13
    Het verhaal over mythologie met dr. Hugo Koning van de Universiteit Leiden ging verder. Want hoe keken in de 20ste eeuw bijvoorbeeld Freud en Jung naar mythen? Wat zijn 'structuralisten' en hoe benaderen en onderzoeken zij die oude verhalen? Over deze en nog meer stromingen binnen de mythologie zal Hugo ons uitgebreid bijpraten.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)📗 Meer lezen? Hugo schreef het Elementaire Deeltje 'Mythologie' en 'Mythen moet je niet geloven!'🎧 Luister naar de eerste aflevering met Hugo over 'Mythologie'🎧 Luister naar de aflevering met Hugo over 'Hesiodus - Het ontstaan van de wereld'🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 12. Mythologie (1/2)

    54:24||Season 2, Ep. 12
    Dr. Hugo Koning van de Universiteit Leiden is terug in 'Oudheid'! Deze keer neemt hij ons in twee mythische afleveringen mee in de wetenschap der mythologie. Wat is een 'mythe' eigenlijk? Hoe doe je onderzoek naar al die oude verhalen, wereldwijd, maar in het geval van Hugo in het bijzonder de mythen die we kennen uit het oude Griekenland? En hoe dachten mensen in de Oudheid zelf eigenlijk over die mythen?Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)📗 Meer lezen? Hugo schreef het Elementaire Deeltje 'Mythologie' en 'Mythen moet je niet geloven!'🎧 Luister naar de aflevering met Hugo over 'Hesiodus - Het ontstaan van de wereld'🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 11. (BONUS) Cicero in het onderwijs

    09:35||Season 2, Ep. 11
    Nog meer Cicero in de mini-serie 'Romeins Italië'! Dr. Lidewij van Gils van de Universiteit van Amsterdam en dr. Christoph Pieper van de Universiteit Leiden praten ons bij over de rol van Cicero in vele eeuwen onderwijs, tot op de dag van vandaag. Maar ze vertellen ons ook meer over het internationale project waar ze momenteel aan werken rond de 'Pro Archia' van Cicero: Europa Ciceronia.Mini-serie 'Romeins Italië'In vier weken nemen verschillende experts ons mee naar verschillende onderwerpen die te maken hebben met Romeins Italië: van wonen in insulae, werken in Rome en Ostia, de introductie van muntgeld tot Cicero.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)📗 Meer lezen? Lidewij en Christoph schreven samen met twee andere auteurs een Elementair Deeltje over Cicero💻 Online meer zien? Kijk vooral eens op de websites cicerogaatverder.nl en europaciceronia.eu (twee projecten waar Lidewij en Christoph een werken)🎧 Luister naar de reguliere aflevering met Lidewij en Christoph over 'Cicero: Pro Archia'🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 10. Cicero - Pro Archia

    54:43||Season 2, Ep. 10
    In de laatste aflevering van de mini-serie 'Romeins Italië' nemen dr. Lidewij van Gils van de Universiteit van Amsterdam en dr. Christoph Pieper van de Universiteit Leiden ons mee naar de wereld van Cicero. Meer in het bijzonder naar het jaar 62 voor Christus, naar de verdediging door Cicero van ene Archias: de 'Pro Archia'. Wat weten we over Cicero, over zijn leven en carrière? Over het Rome van zijn tijd? En over Archias?Mini-serie 'Romeins Italië'In vier weken nemen verschillende experts ons mee naar verschillende onderwerpen die te maken hebben met Romeins Italië: van wonen in insulae, werken in Rome en Ostia, de introductie van muntgeld tot Cicero.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)📗 Meer lezen? Lidewij en Christoph schreven samen met twee andere auteurs een Elementair Deeltje over Cicero💻 Online meer zien? Kijk vooral eens op de websites cicerogaatverder.nl en europaciceronia.eu (twee projecten waar Lidewij en Christoph aan werken)🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 9. Romeins Italië: werken voor de kost

    49:02||Season 2, Ep. 9
    In de derde aflevering van de mini-serie 'Romeins Italië' laat dr. Miriam Groen-Vallinga van de Radboud Universiteit in Nijmegen ons kennismaken met werk en arbeid in Romeins Italië. Wat deden mensen in bijvoorbeeld het oude Rome, Ostia en Neapolis voor de kost? Wat is het verschil tussen 'werk' en 'arbeid'? Welke beroepen waren er in Romeins Italië en waren die beroepen voor iedereen toegankelijk? Dit en nog veel meer zal Miriam in deze aflevering met ons bespreken.Mini-serie 'Romeins Italië'In vier weken nemen verschillende experts ons mee naar verschillende onderwerpen die te maken hebben met Romeins Italië: van wonen in insulae, werken in Rome en Ostia, de introductie van muntgeld tot Cicero.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)📗 Meer lezen? Lees hier meer over de PhD-thesis van Miriam of lees een artikel van Miriam en dr. Rens Tacoma over het 'Prijzenedict van Diocletianus'💻 Online meer zien? Het besproken monument van Eurysaces is goed gedocumenteerd op Wikimedia Commons. Ook de inscriptie voor de beide axearii is online te bekijken🎧 Luister naar afleveringen met dr. Miko Flohr over 'Centrum van een wereldrijk': deel 1 en deel 2🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)