Share

cover art for (BONUS) Cicero in het onderwijs

Oudheid

(BONUS) Cicero in het onderwijs

Season 2, Ep. 11

Nog meer Cicero in de mini-serie 'Romeins Italië'! Dr. Lidewij van Gils van de Universiteit van Amsterdam en dr. Christoph Pieper van de Universiteit Leiden praten ons bij over de rol van Cicero in vele eeuwen onderwijs, tot op de dag van vandaag. Maar ze vertellen ons ook meer over het internationale project waar ze momenteel aan werken rond de 'Pro Archia' van Cicero: Europa Ciceronia.


Mini-serie 'Romeins Italië'

In vier weken nemen verschillende experts ons mee naar verschillende onderwerpen die te maken hebben met Romeins Italië: van wonen in insulae, werken in Rome en Ostia, de introductie van muntgeld tot Cicero.


Shownotes

📱 Volg Oudheid op Instagram

📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)

📗 Meer lezen? Lidewij en Christoph schreven samen met twee andere auteurs een Elementair Deeltje over Cicero

💻 Online meer zien? Kijk vooral eens op de websites cicerogaatverder.nl en europaciceronia.eu (twee projecten waar Lidewij en Christoph een werken)

🎧 Luister naar de reguliere aflevering met Lidewij en Christoph over 'Cicero: Pro Archia'

🎤 Timo Epping


Support de show

💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheid


Zelf een (historische) podcast maken?

📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)


Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)

More episodes

View all episodes

  • 12. Mythologie (1/2)

    54:24||Season 2, Ep. 12
    Dr. Hugo Koning van de Universiteit Leiden is terug in 'Oudheid'! Deze keer neemt hij ons in twee mythische afleveringen mee in de wetenschap der mythologie. Wat is een 'mythe' eigenlijk? Hoe doe je onderzoek naar al die oude verhalen, wereldwijd, maar in het geval van Hugo in het bijzonder de mythen die we kennen uit het oude Griekenland? En hoe dachten mensen in de Oudheid zelf eigenlijk over die mythen?Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)📗 Meer lezen? Hugo schreef het Elementaire Deeltje 'Mythologie' en 'Mythen moet je niet geloven!'🎧 Luister naar de aflevering met Hugo over 'Hesiodus - Het ontstaan van de wereld'🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 10. Cicero - Pro Archia

    54:43||Season 2, Ep. 10
    In de laatste aflevering van de mini-serie 'Romeins Italië' nemen dr. Lidewij van Gils van de Universiteit van Amsterdam en dr. Christoph Pieper van de Universiteit Leiden ons mee naar de wereld van Cicero. Meer in het bijzonder naar het jaar 62 voor Christus, naar de verdediging door Cicero van ene Archias: de 'Pro Archia'. Wat weten we over Cicero, over zijn leven en carrière? Over het Rome van zijn tijd? En over Archias?Mini-serie 'Romeins Italië'In vier weken nemen verschillende experts ons mee naar verschillende onderwerpen die te maken hebben met Romeins Italië: van wonen in insulae, werken in Rome en Ostia, de introductie van muntgeld tot Cicero.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)📗 Meer lezen? Lidewij en Christoph schreven samen met twee andere auteurs een Elementair Deeltje over Cicero💻 Online meer zien? Kijk vooral eens op de websites cicerogaatverder.nl en europaciceronia.eu (twee projecten waar Lidewij en Christoph aan werken)🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 9. Romeins Italië: werken voor de kost

    49:02||Season 2, Ep. 9
    In de derde aflevering van de mini-serie 'Romeins Italië' laat dr. Miriam Groen-Vallinga van de Radboud Universiteit in Nijmegen ons kennismaken met werk en arbeid in Romeins Italië. Wat deden mensen in bijvoorbeeld het oude Rome, Ostia en Neapolis voor de kost? Wat is het verschil tussen 'werk' en 'arbeid'? Welke beroepen waren er in Romeins Italië en waren die beroepen voor iedereen toegankelijk? Dit en nog veel meer zal Miriam in deze aflevering met ons bespreken.Mini-serie 'Romeins Italië'In vier weken nemen verschillende experts ons mee naar verschillende onderwerpen die te maken hebben met Romeins Italië: van wonen in insulae, werken in Rome en Ostia, de introductie van muntgeld tot Cicero.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)📗 Meer lezen? Lees hier meer over de PhD-thesis van Miriam of lees een artikel van Miriam en dr. Rens Tacoma over het 'Prijzenedict van Diocletianus'💻 Online meer zien? Het besproken monument van Eurysaces is goed gedocumenteerd op Wikimedia Commons. Ook de inscriptie voor de beide axearii is online te bekijken🎧 Luister naar afleveringen met dr. Miko Flohr over 'Centrum van een wereldrijk': deel 1 en deel 2🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 8. (BONUS) De Forma Urbis Romae

    08:45||Season 2, Ep. 8
    Het gesprek met dr. Saskia Stevens van de Universiteit Utrecht over Romeinse hoogbouw voor bewoning ging door: in deze bonusaflevering bespreken we een belangrijke en interessante bron over het oude Rome. Het gaat om een enorme kaart van de stad waarop onder andere de verschillende soorten hoogbouw in de stad te onderscheiden zijn: de Forma Urbis Romae.Mini-serie 'Romeins Italië'In vier weken nemen verschillende experts ons mee naar verschillende onderwerpen die te maken hebben met Romeins Italië: van wonen in insulae, werken in Rome en Ostia, de introductie van muntgeld tot Cicero.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎧 Luister naar de reguliere aflevering met Saskia over 'Wonen in de hoogte: Romeinse hoogbouw'🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 7. Wonen in de hoogte: Romeinse hoogbouw

    51:44||Season 2, Ep. 7
    Met dr. Saskia Stevens van de Universiteit Utrecht vervolgen we de mini-serie over 'Romeins Italië'. In deze aflevering gaan we uitgebreid kijken naar Romeinse hoogbouw voor bewoning: insulae. Hoe woonden mensen in bijvoorbeeld het antieke Rome en Ostia in een insula? Welke typen hoogbouw voor bewoning waren er en welke mensen woonden er in de verschillende soorten appartementen?Mini-serie 'Romeins Italië'In vier weken nemen verschillende experts ons mee naar verschillende onderwerpen die te maken hebben met Romeins Italië: van wonen in insulae, werken in Rome en Ostia, de introductie van muntgeld tot Cicero.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 6. (BONUS) Munten als bron: culturele interactie rond Napels

    08:53||Season 2, Ep. 6
    Het gesprek met dr. Marleen Termeer van de Radboud Universiteit in Nijmegen ging nog even door. In deze bonusaflevering vertelt Marleen hoe de Romeinse munten ons kunnen helpen om Romeins Italië beter te kunnen begrijpen.Mini-serie 'Romeins Italië'In vier weken nemen verschillende experts ons mee naar verschillende onderwerpen die te maken hebben met Romeins Italië: van wonen in insulae, werken in Rome en Ostia, de introductie van muntgeld tot Cicero.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎧 Luister naar de reguliere aflevering met Marleen over 'De vroegste Romeinse munten'📗 Meer lezen? Lees hier meer over de munt met daarop de stier met het mannenhoofd. Lees hier meer over het project van Marleen of bekijk 3D-scans van munten uit de collectie van het Allard Pierson die in het kader van haar project gemaakt zijn💻 Online meer zien? Op de website Coinage of the Roman Republic Online staan alle munttypes die Rome tijdens de Republiek produceerde op een rij, met afbeeldingen. De nummers die in deze aflevering worden besproken zijn RRC 1/1 (de allereerste Romeinse bronzen munt met Griekse tekst) en RRC 13/1 en 15/1 (de vroegste Romeinse zilveren munten). De series RRC 44 en RRC 45 geven een goede indruk van het denariussysteem, met zijn gouden, zilveren en bronzen munten🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 5. De vroegste Romeinse munten

    54:42||Season 2, Ep. 5
    In deze eerste aflevering van de mini-serie 'Romeins Italië' neemt dr. Marleen Termeer van de Radboud Universiteit in Nijmegen ons mee naar de periode waarin we de vroegste Romeinse munten zien verschijnen. Is dat moment aan te wijzen en, indien bevestigend, op welk moment zien we dat gebeuren? Wat is 'geld' eigenlijk en welke ontwikkelingen zien we in de eerste vier eeuwen voor Christus in Rome en Romeins Italië?Mini-serie 'Romeins Italië'In vier weken nemen verschillende experts ons mee naar verschillende onderwerpen die te maken hebben met Romeins Italië: van wonen in insulae, werken in Rome en Ostia, de introductie van muntgeld tot Cicero.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)📗 Meer lezen? Lees hier meer over het project van Marleen of bekijk 3D-scans van munten uit de collectie van het Allard Pierson die in het kader van haar project gemaakt zijn💻 Online meer zien? Op de website Coinage of the Roman Republic Online staan alle munttypes die Rome tijdens de Republiek produceerde op een rij, met afbeeldingen. De nummers die in deze aflevering worden besproken zijn RRC 1/1 (de allereerste Romeinse bronzen munt met Griekse tekst) en RRC 13/1 en 15/1 (de vroegste Romeinse zilveren munten). De series RRC 44 en RRC 45 geven een goede indruk van het denariussysteem, met zijn gouden, zilveren en bronzen munten🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)
  • 4. De stem van Lysias (2/2)

    25:27||Season 2, Ep. 4
    In het tweede deel van het tweeluik met dr. Luuk Huitink van de Universiteit van Amsterdam gaan we verder in op het werk van de redenaar Lysias. Luuk zal ons letterlijk met de tekst in de hand kennis laten maken met dat werk, maar ook met een analyse van enkele passages uit verschillende speeches van Lysias.Shownotes📱 Volg Oudheid op Instagram📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)🎧 Luister naar de eerste aflevering met dr. Luuk Huitink: 'De wereld van Lysias'📗 Meer lezen? Luuk tipt 'Lysias Pleidooien & redevoeringen' van Jeroen Bons en 'Lysiae Orationes cum Fragmentis' ed. Christopher Carey.🎤 Timo EppingSupport de show💛 Word ‘Fan’ of ‘Oudheidkundige’ via petjeaf.com/oudheidZelf een (historische) podcast maken?📮 Stuur een mail (info@eppingproductions.nl)Music by https://www.zapsplat.com and Pixabay (Juan Sánchez Music)