Share

cover art for To kirker

Om hus og folk -En roadtrip om kulturminner

To kirker

Season 1, Ep. 5

Vi besøker turens andre stavkirke og møter en av Fortidsminneforeningens stavkirkedronninger, Tanna Gjeraker. Vi nerder oss inn i kirkelov, dragerhoder og restaureringsideologier, men snakker selvsagt også om hva som gjør begge kirkene på Borgund så spesielle.

More episodes

View all episodes

 • 11. Engevik gaard - generasjoner med historie

  24:04
  Hvordan er det å være 9. generasjon som tar vare på et hus og en eiendom? Engevik gaard ligger idyllisk til ved Sævareid i Fusa kommune. Her har Loren tatt over driften og vedlikeholdet og snakker om hvordan det er å vokse opp midt i familiehistorien og hvordan det føles skrive neste kapittel. 
 • 10. Baadehuset på Espevær

  25:09
  Badehus, bedehus? Nei, det er Baadehuset. Vi drar til Espevær for å besøke Baadehuset, et hus oppkalt etter mannen som en gang bodde der: Baade. Vi snakker med to av de frivillige som jobber for å ivareta huset og historien bak. 
 • 9. Badehuset i Skudeneshavn

  23:51
  Mangor Baardsen er tømrer og jobber kun med gamle hus i Skudeneshavn. Vi har bedt han om å vise oss et prosjekt han er skikkelig stolt av, og vi drar til Badehuset. 
 • 8. Kvitsøy kirke

  20:34
  Vi er ikke helt ferdige på Kvitsøy og får omvisning i den flotte gamle kirken som ligger på øya. Vi får også høre litt mer om prosjektet Lys i Gamle Hus som Helene jobber med. 
 • 7. Hummerparken på Kvitsøy

  25:27
  Vi blir nok en gang fraktet sjøveien til en bygningstype som er helt ny for oss begge - en hummerpark. Vi lærer om hummerparkens historie, og driften i dag og får et innblikk i hummerfiskets betydning for samfunnet på Kvitsøy. 
 • 6. Engøyholmen

  27:37
  Sjøhusmiljøet på Engøyholmen framstår slik det ble bygd tidlig på 1800- tallet. Fra disse bygningene har man drevet hummereksport, sildesalting og utrustet fartøyer til fiskerier. De siste 20 årene har aktiviteten i bygningene vært preget av kulturvern, kystkultur og et spennende ungdomsprosjekt som har gjort holmen til en levende kulturøy. Her på holmen har man reddet både folk og hus.
 • 5. Loshavn - fredning til besvær?

  28:05
  Vi møter Trygve Sundt i hans fredede ferieperle i vakre Loshavn. Her snakker vi om hvordan det oppleves å være eier av et fredet hus, og hvilke utfordringer (og noen gleder) det gir i møte med forvaltning og lovverk. 
 • 4. Drømmen om gammelt hus

  23:40
  Hva er det med gamle hus som gjør at vi orker all jobben, kulden og de krokete løsningene? Eva er forelsket i gamle hus, og lever drømmen i et lite sørlandshus i Arendal. Vi treffer henne for å finne ut av hva det er med gamle hus som gjør at det er er verdt all jobben. 
 • 3. Ett fyr - to ildsjeler

  25:24
  Vi får skyss via vannveien til Lyngør fyr og får høre om hvordan fyret har gått fra å være en arbeidsplass med fastboende til en del av DNT og Kystverkets satsning for å gjøre kysten tilgjengelig for alle. Her står frivillighet og gode samarbeid i fokus når vi møter Kystverket og Turistforeningen på fyret.