Share

cover art for Engøyholmen

Om hus og folk -En roadtrip om kulturminner

Engøyholmen

Season 2, Ep. 6

Sjøhusmiljøet på Engøyholmen framstår slik det ble bygd tidlig på 1800- tallet. Fra disse bygningene har man drevet hummereksport, sildesalting og utrustet fartøyer til fiskerier. De siste 20 årene har aktiviteten i bygningene vært preget av kulturvern, kystkultur og et spennende ungdomsprosjekt som har gjort holmen til en levende kulturøy. Her på holmen har man reddet både folk og hus.

More episodes

View all episodes

 • 11. Engevik gaard - generasjoner med historie

  24:04
  Hvordan er det å være 9. generasjon som tar vare på et hus og en eiendom? Engevik gaard ligger idyllisk til ved Sævareid i Fusa kommune. Her har Loren tatt over driften og vedlikeholdet og snakker om hvordan det er å vokse opp midt i familiehistorien og hvordan det føles skrive neste kapittel. 
 • 10. Baadehuset på Espevær

  25:09
  Badehus, bedehus? Nei, det er Baadehuset. Vi drar til Espevær for å besøke Baadehuset, et hus oppkalt etter mannen som en gang bodde der: Baade. Vi snakker med to av de frivillige som jobber for å ivareta huset og historien bak. 
 • 9. Badehuset i Skudeneshavn

  23:51
  Mangor Baardsen er tømrer og jobber kun med gamle hus i Skudeneshavn. Vi har bedt han om å vise oss et prosjekt han er skikkelig stolt av, og vi drar til Badehuset. 
 • 8. Kvitsøy kirke

  20:34
  Vi er ikke helt ferdige på Kvitsøy og får omvisning i den flotte gamle kirken som ligger på øya. Vi får også høre litt mer om prosjektet Lys i Gamle Hus som Helene jobber med. 
 • 7. Hummerparken på Kvitsøy

  25:27
  Vi blir nok en gang fraktet sjøveien til en bygningstype som er helt ny for oss begge - en hummerpark. Vi lærer om hummerparkens historie, og driften i dag og får et innblikk i hummerfiskets betydning for samfunnet på Kvitsøy. 
 • 5. Loshavn - fredning til besvær?

  28:05
  Vi møter Trygve Sundt i hans fredede ferieperle i vakre Loshavn. Her snakker vi om hvordan det oppleves å være eier av et fredet hus, og hvilke utfordringer (og noen gleder) det gir i møte med forvaltning og lovverk. 
 • 4. Drømmen om gammelt hus

  23:40
  Hva er det med gamle hus som gjør at vi orker all jobben, kulden og de krokete løsningene? Eva er forelsket i gamle hus, og lever drømmen i et lite sørlandshus i Arendal. Vi treffer henne for å finne ut av hva det er med gamle hus som gjør at det er er verdt all jobben. 
 • 3. Ett fyr - to ildsjeler

  25:24
  Vi får skyss via vannveien til Lyngør fyr og får høre om hvordan fyret har gått fra å være en arbeidsplass med fastboende til en del av DNT og Kystverkets satsning for å gjøre kysten tilgjengelig for alle. Her står frivillighet og gode samarbeid i fokus når vi møter Kystverket og Turistforeningen på fyret.