Share

cover art for Allt du behöver veta om ny teknik

Allt du behöver veta om ny teknik

Sveriges största techredaktion med gäster berättar, förklarar och analyserar vetenskapliga och tekniska genombrott som leder till nya sätt att tänka och hur det påverkar vår vardag.     


Latest episode

  • 178. #178 – Ett år med Teslastrejken: Vem är David och vem är Goliat i konflikten?

    01:04:38||Season 5, Ep. 178
    I Austin, Texas den 13 juni i år tog Teslas aktieägare beslut om ett ersättningsprogram som ger vd:n Elon Musk 56 miljarder dollar. Inte lika uppmärksammat globalt var ett annat beslut: att rösta ned förslaget som kom från flera nordiska aktieägare om att stärka det fackliga inflytandet på företaget. Den svenska Teslastrejken har hållit på i ett år och är den längsta arbetsrättsliga konflikten i Sverige i modern tid men än så länge verkar Tesla inte rubbas – varken i Austin eller i Sverige.I avsnittet reder arbetsrättsjournalisten Mattias Lahti Davidsson, från tidningen Lag & Avtal, och Ny Tekniks elbilsreporter Felix Björklund ut allt om strejken: Hur började den, vad har hänt under året, vad skiljer strejken från andra konflikter på arbetsmarknaden i Sverige – och finns det någon möjlig lösning?Programledare: Anna Orring, Ny Teknik

More episodes

View all episodes

  • 177. #177 – Vad händer när AI plötsligt blir superintelligent på alla nivåer?

    01:01:48||Season 5, Ep. 177
    Open AI anser att kursen mot artificiell generell intelligens är utstakad. Är det möjligt och vad händer då?Det går snabbt nu. Världsledande ai-bolaget Open AI har nyss släppt modellen o1 som sägs kunna resonera. Härnäst väntar artificiell intelligens med agens och modeller som kan bidra med innovation. Åtminstone om man ska tro Sam Altman, vd på Open AI. Altman säger till och med vägen till (det något luddiga konceptet) artificiell generell intelligens är utstakad och att vi mycket väl kan ha utvecklat superintelligens nästa årtionde.Peter Ottsjö bjöd in Magnus Hambleton, ai-expert och investerare på Byfounders, till Allt du behöver veta om ny teknik för att diskutera hur ai-utvecklingen ledde oss hit, vilka förutsättningarna är just nu och vart vi är på väg.
  • 176. WOW-signalen – och snart kommer säsong 3 av Intergalaktiskt

    06:13||Season 5, Ep. 176
    Brukar du lyssna på Intergalaktiskt i feeden Allt du behöver veta om Ny Teknik behöver du till säsong 3 också prenumerera på Intergalaktiskt i din poddapp. Dessa avsnitt kommer alltså framöver inte att publiceras i den här feeden.Alert! Intergalaktiskt är snart tillbaka med en ny säsong.Just nu sitter Viktor Krylmark och Bill Burrau djupt försjunkna i planeringen av nästa säsong av Intergalaktiskt – podden som tar rymdnörderi till... eh nya galaxer. Förlåt.I det här korta avsnittet pratar duon om WOW-signalen och det stora örat.
  • 175. #175 – Sjöfartens framtidshopp • Någon måste kliva fram, sa Bill Gates – sedan skrotades allt

    43:45||Season 5, Ep. 175
    Nio av tio handelsvaror i världen åker någon gång fraktfartyg på sin väg till konsumenterna. Världshaven är fulla av containerfartyg, och trafiken väntas öka flera gånger om de närmaste decennierna.Samtidigt ska sjöfarten ställa om och minska sina koldioxidutsläpp. Ett av de viktigaste framtidshoppen för det är e-metanol som ska ersätta drivmedel med olja. I Sverige och många andra länder med mycket förnybar elproduktion finns planer för storskaliga satsningar på att tillverka det här bränslet – men nyligen kom ett bakslag då en stor planerad e-metanolfabrik i Örnsköldsvik skrotades, trots en stor energijätte som ägare och stöttning av Bill Gates.Är det här ett tecken på en grön bubbla för e-metanol som börjar spricka – eller är det ett isolerat misslyckande? Ny Tekniks reporter Johan Kristensson reder ut allt om e-metanol, vad det är för ett bränsle, om planerade e-metanolfabriker i Europa och om hur den konkurrent till Flagship One som har kommit längst, danska European Energy, inte har haft svårt att hitta kunder. Fabriken startar i höst, och redan nu är 90 procent av den kommande produktionen såld.Bonus i avsnittet: Hur fungerar den nya svenska reduktionsplikten? Dessutom: Ny Teknik-reporterns favoritmissförstånd om reduktionsplikten.Programledare: Anna OrringAnsvarig utgivare är Thomas Peterssohn.Podden klipps av Monopol Media.Länk till klippet som är med i avsnittet (7.06 till 7.38):https://www.youtube.com/watch?v=LwoR-V6aVGg&t=458sCitat av Bill Gates tal, den del som är med i avsnittet:”So deployment is where the rubber hits the road. It’s where we figure out the demand for the project, and without acting in this space people can be frozen, in the example of e-methanol, should the shipmakers make ships that make e-methanol? Well until they do we don’t want to make e-methanol. But until we make e-methanol they don’t want to do the ships. Someone has to really step forward, both with the technology and with the financing to get the ball rolling.”
  • 174. #174 – ”Apple är i sitt lurigaste läge sedan de släppte Iphone”

    52:01||Season 4, Ep. 174
    Apple Intelligence. Vad består egentligen Apples stora ai-satsning av? När får vi ta del av den? Och vad innebär samarbetet med Open AI? Svaren på dessa frågor får du i det här avsnittet av podden Allt du behöver veta om ny teknik som görs av Ny Tekniks redaktion.På Apples utvecklarkonferens WWDC nyligen lugnade Apple nervösa aktieägare med beskedet att också de har en plan för den framtid som kommer att präglas av artificiell intelligens.Men Ny Tekniks ai-expert Peter Ottsjö är skeptisk. Med Apples fokus på säkerhet och integritet finns risken att företaget alltid ligger ett steg efter sina rivaler. Jo, Siri kommer snart att ge bättre svar och framöver utvecklas till en assistent som faktiskt är användbar. Men de egenskaperna kommer hon att dela med de assistenter som Open AI, Microsoft och Google just nu jobbar för att förverkliga.I vårt senaste avsnitt av Allt du behöver veta om ny teknik förklarar vi dessutom vad Apples Private Cloud Compute innebär och varför artificiell intelligens fungerar så bra tillsammans med smarta glasögon.Peter Ottsjö konstaterar också att Apple är ett företag som fortfarande är helt beroende av att sälja smarttelefoner.– Jag tror att om man zoomar ut lite och tittar på Apple som helhet så är de i sitt lurigaste läge sedan de släppte Iphone.
  • 173. #173 – Dags att leta efter avancerade aliens – Harvardprofessorn är förbannad

    43:12||Season 4, Ep. 173
    Abraham “Avi” Loeb är arg. Varför är det så många haters? Allt han försöker göra är att samla in data, vanlig forskning med andra ord. Dessutom forskning som skulle kunna sätta mänskligheten på en ny bana. En bana ut i världsrymden, en väg till att bli ett interstellärt folk.  I det sista avsnittet av den andra säsongen av Intergalaktiskt berättar Avi Loeb för Bill Burrau och Viktor Krylmark varför det är viktigt att finansiera letandet efter avancerade utomjordingar.  I podcasten berättar han om expeditionen till Stilla havet för att leta efter material från ett interstellärt objekt. Och han rasar mot kollegor som säger att det han letade efter bara var en lastbil. Ja du läste rätt, men hur kan en interstellär meteor vara en lastbil? Att vi också behöver spendera pengar på att reda ut vad objekten som amerikanska stridspiloter rapporterat om anser han är en självklarhet. Med sin nya utrustning har han med sina kollegor kartlagt över en miljon objekt som nu ska analyseras med maskininlärning.  Och apropå maskininlärning, blir nästa säsong av Intergalaktiskt ai-baserad?  Vill du komma i kontakt med oss? Har önskemål på spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:     viktor.krylmark@nyteknik.se    bill.burrau@nyteknik.se  
  • 172. #172 – 100 kinesiska tillverkare ska övertyga världens elbilsköpare

    48:32||Season 4, Ep. 172
    Kina har enorma ambitioner med sin elbilsindustri. Det handlar både om den inhemska marknaden och export. Omkring 100 kinesiska elbilstillverkare ska övertyga kineser, européer och amerikaner om att både gå över till elbil och att välja just ett kinesiskt märke. Den kinesiska staten stöttar industrin kraftigt ekonomiskt. Nu ser världen ett begynnande handelskrig.Men vad är det för elbilar de kinesiska tillverkarna utvecklar? Vilken teknik satsar de på, vilka är de starka korten? Vilka är de bästa kinesiska elbilarna och vilka är de sämsta?I avsnittet berättar Ny Tekniks reporter och elbilstestare Felix Björklund om den kinesiska elbilsmarknaden och om sin senaste resa till Kina i våras, med besök på bilmässan i Peking och hos tillverkaren Chery.Bonus: Hur går det till när man provkör en bil för att skriva om den? Felix Björklund har provkört flera hundra sedan han startade för cirka 15 år sedan.Programledare: Anna Orring, Ny Teknik